Πώς το Χαλάνδρι προσπαθεί να καταπολεμήσει τη σπατάλη τροφίμων

Πώς το Χαλάνδρι προσπαθεί να καταπολεμήσει τη σπατάλη τροφίμων Facebook Twitter
Το ψωμί που παρασκεύασε το αρτοποιείο BREAD BC από τη χρησιμοποιημένη βύνη της ζυθοποιίας περιέχει δίκοκκο πιτυρούχο αλεύρι.
0

ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ μια πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια food upcycling, ανοίγοντας ένα νέο δημιουργικό μονοπάτι στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, ένα ζήτημα που αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα και έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.

Ο δήμος Χαλανδρίου, δύο εργαστήρια της Σχολής Χημικών του ΕΜΠ και η συνεργασία δύο τοπικών επιχειρήσεων, μιας μικροζυθοποιίας και ενός αρτοποιείου, κατάφεραν να δημιουργήσουν δύο νέα προϊόντα «ανωκύκλωσης» (food upcycling), με στόχο την αποτροπή της απώλειας τροφίμων. Τα ψωμιά που περισσεύουν γίνονται η πρώτη ύλη για την παραγωγή μπίρας και, αντίστοιχα, η χρησιμοποιημένη βύνη της ζυθοποιίας γίνεται το βασικό υλικό για ένα νέο ψωμί. 

Η κυριολεκτική μετάφραση της λέξης upcycling είναι «αναβαθμιστική ανακύκλωση». Επί της ουσίας, όμως, η «διατροφική ανωκύκλωση», όπως συνήθως μεταφέρεται στη γλώσσα μας ο όρος «food upcycling», αναφέρεται στην παραγωγή νέων προϊόντων υψηλής θρεπτικής αξίας που προέκυψαν από διατροφικά υποπροϊόντα, τα οποία προήλθαν από την παραγωγή κάποιων άλλων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα υποπροϊόντα αυτά είναι η χρησιμοποιημένη βύνη και τα υπολείμματα των ψωμιών.

Το ψωμί που παρασκεύασε το αρτοποιείο BREAD BC από τη χρησιμοποιημένη βύνη της ζυθοποιίας περιέχει δίκοκκο πιτυρούχο αλεύρι. Λόγω της επεξεργασμένης βύνης, είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα. Η διαδικασία της παραγωγής του τυποποιείται αυτό το διάστημα με τη συνδρομή δύο εργαστηρίων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Έως τα τέλη Δεκεμβρίου το προϊόν θα βρίσκεται στις αρτοθήκες του αρτοποιείου. Αντίστοιχα, η ζυθοποιία Αναστασίου δημιούργησε μια μπίρα που ζυθοποιήθηκε από υπολείμματα ψωμιού.

Πώς το Χαλάνδρι προσπαθεί να καταπολεμήσει τη σπατάλη τροφίμων Facebook Twitter
Έως τα τέλη Δεκεμβρίου το προϊόν θα βρίσκεται στις αρτοθήκες του αρτοποιείου.

Στο Χαλάνδρι το πρώτο εργαστήριο «ανωκύκλωσης»

Το πρώτο εργαστήριο «ανωκύκλωσης» που οργανώθηκε στην Ελλάδα υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) στήθηκε στο Χαλάνδρι και όχι αδίκως. Ο δήμος Χαλανδρίου πριν από δύο χρόνια σύστησε μια Μονάδα Αποτροπής Απωλειών Τροφών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων.

 Γεράσιμος Λυμπεράτος,
Γεράσιμος Λυμπεράτος

Ψυχή της μονάδας αυτής είναι ο Γεράσιμος Λυμπεράτος, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα κυκλικής οικονομίας του δήμου και καθηγητής του ΕΜΠ. Μας εξήγησε ότι «η μονάδα αποτροπής απωλειών τροφών έχει πραγματοποιήσει σημαντικές μετρήσεις των τροφίμων που απορρίπτονται από τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία, τα καταστήματα εστίασης και τα νοικοκυριά της πόλης, ενώ έχει ήδη υλοποιήσει σημαντικές δράσεις για την πρόληψη των απωλειών τροφίμων, όπως ευαισθητοποίηση των πολιτών με δράσεις μαγειρικής zero waste και με παραγωγή εντύπου που περιέχει συνταγές οι οποίες αξιοποιούν τα τρόφιμα που έχουν ξεχαστεί στο ψυγείο ή την κουζίνα μας». 

Πώς αξιοποιείται το πλεόνασμα τροφών

Ο Γεράσιμος Λυμπεράτος υποστηρίζει ότι ο δήμος Χαλανδρίου προσπαθεί «για τη βέλτιστη αξιοποίηση του αναπόφευκτου πλεονάσματος τροφών που δημιουργείται στην αλυσίδα τροφών». Αυτό έχει επιτευχθεί μέσα από τη αναδιανομή τροφίμων, πριν αυτά φτάσουν στην ημερομηνία λήξης τους. 

Ο δήμος κατάφερε, σε συνεννόηση με τοπικές επιχειρήσεις και φορείς, το πλεόνασμα αυτών των τροφίμων να κατευθύνεται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Η «ανωκύκλωση» (food upcycling) των παραπροϊόντων επιχειρήσεων είναι το νέο εγχείρημα και το πρώτο δείγμα είναι αυτή η συνεργασία ζυθοποιίας - αρτοποιίας: «Έχοντας ήδη κατακτήσει σημαντική τεχνογνωσία στην αξιοποίηση των βιοαποβλήτων, ο δήμος προχωρά ένα βήμα παραπέρα με την αποτροπή της δημιουργίας τους», αναφέρει ο Γ. Λυμπεράτος.

Το εγχείρημα του upcycling δεν ήταν εύκολο, όπως εξήγησαν οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν. Για τον Περικλή Βούρθη, ιδιοκτήτη του αρτοποιείου, ήταν μια «πολύ μεγάλη πρόκληση», ενώ για τον Φώτη Αναστασίου της ομώνυμης μικροζυθοποιίας η συνεργασία αυτή ανέδειξε έναν νέο δρόμο.

Πώς το Χαλάνδρι προσπαθεί να καταπολεμήσει τη σπατάλη τροφίμων Facebook Twitter
Η ζυθοποιία Αναστασίου δημιούργησε μια μπίρα που ζυθοποιήθηκε από υπολείμματα ψωμιού.

Τα χαμένα δισ. της σπατάλης τροφίμων

Ο κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος που έχει η σπατάλη τροφίμων στην Ευρώπη είναι τεράστιος. Η Αλεξάνδρα Τόγια, διευθύνουσα σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), ανέφερε κατά την παρουσίαση του εργαστηρίου «ανωκύκλωσης» στο Χαλάνδρι ότι το κόστος για την Ε.Ε. από την ετήσια σπατάλη τροφίμων εκτιμάται στα 132 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που, όπως τόνισε, «εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν κάθε μέρα πρόσβαση σε κανονικό γεύμα, παρά μόνο ανά δύο ημέρες».

Η σπατάλη τροφίμων με αριθμούς

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση η σπατάλη τροφίμων «ασκεί περιττή πίεση στους φυσικούς πόρους και επηρεάζει την επισιτιστική ασφάλεια». Οι κανόνες της Ε.Ε. αποσκοπούν στην πρόληψη και τη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων. Στην Ε.Ε. η ετήσια σπατάλη τροφίμων υπολογίζεται σε σχεδόν 59 εκατομμύρια τόνους, που αντιστοιχούν σε 131 κιλά ανά άτομο. Οι κύριες επιπτώσεις της αφορούν το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία.

Όσον αφορά το περιβάλλον, υπολογίζεται ότι το 16% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προέρχονται από το σύστημα τροφίμων της Ε.Ε.

Όσον αφορά την κοινωνία, η μείωση της σπατάλης τροφίμων αφορά περί τα 33 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απολαμβάνουν ένα πλήρες γεύμα ανά δύο ημέρες, τη στιγμή που τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια, ενώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση χάνονται έως και 132 δισ. λόγω της σπατάλης τροφίμων.

Η ιστορία του food upcycling στο Χαλάνδρι στηρίζεται οικονομικά από το πρόγραμμα Horizon Europe ToNoWaste, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος ο δήμος Χαλανδρίου, θα συνεχιστεί και με νέες επιχειρήσεις και αποτελεί ένα χρήσιμο παράδειγμα για τη δημιουργική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H νέα εποχή Τραμπ και η ακροδεξιά των νοικοκυραίων

Lifo Videos / H νέα εποχή Τραμπ και η ακροδεξιά των νοικοκυραίων

Απειλείται η δημοκρατία από την ολιγαρχία των πλουσίων; Θα έχει συνέχεια η εκεχειρία στη Γάζα; Γιατί η ακροδεξιά μετατοπίζεται από το περιθώριο στο κέντρο της πολιτικής ζωής; Και πού βρίσκεται η αριστερά σήμερα; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο της «Καθημερινής», Πέτρο Παπακωνσταντίνου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και το fact-checking

Οπτική Γωνία / Πώς ο Ζούκερμπεργκ υποτάχθηκε στις διαθέσεις των Τραμπ και Μασκ

Μετά το Χ του Μασκ, μερικές ακόμα μεγάλες πλατφόρμες υιοθετούν το ανεξέλεγκτο μοντέλο της χωρίς έλεγχο διακίνησης εκατομμυρίων πληροφοριών που επηρεάζουν και καθοδηγούν πολιτικές και κοινωνικές στάσεις. Παράλληλα, δεν θα επιβάλλουν όρια στη συμπεριφορά, ακόμα κι αν προσβάλλει ή ταπεινώνει κάποιους. Πλέον η ρητορική μίσους θα επιτρέπεται.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Οπτική Γωνία / Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Τι άφησε πίσω της η «πρώτη φορά αριστερά»; Σχολιάζει ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών και διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις.

Οπτική Γωνία / Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις

Μια νέα ιμπεριαλιστική και αποικιακή φαντασία διασχίζει τον καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης και τον συνενώνει με τα σχέδια για αναδιάταξη ισχύος των παγκόσμιων και περιφερειακών παικτών.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Οπτική Γωνία / Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Άραγε, πώς θα αιτιολογήσουν τη θετική τους ψήφο βουλευτές της ΝΔ που τάχθηκαν απέναντι στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξαιτίας της στάσης της υπέρ του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια; 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κρήτη: Oι πυροβολημένες κάμερες κυκλοφορίας και τα θανατηφόρα τροχαία

Ρεπορτάζ / «Στην Κρήτη πάνω από το 15% των οδηγών δεν έχει πάει ποτέ να δώσει εξετάσεις»

Οι θλιβερές ιδιαιτερότητες της Κρήτης και το μπαλάκι των ευθυνών για μία σύλληψη που δεν έγινε στην ώρα της και στοίχισε τη ζωή στον Παναγιώτη Καρατζή: Ο άδικος θάνατος του 22χρονου στα Χανιά βγάζει για άλλη μία φορά στο φως όλα τα στραβά που συνδέονται με την οδική ασφάλεια και τα τροχαία ατυχήματα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Γιατί έρχεται παγκόσμιο χάος;

Οπτική Γωνία / Έρχεται παγκόσμιο χάος; ― 7 ερωτήσεις στον Τζέφρι Σακς

Πόσο «τραμπικός» θα αποδειχθεί ο Τραμπ στη νέα εποχή του; Μιλά στη LiFO ο Τζέφρι Σακς, καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Ρεπορτάζ / Τα ένοχα μυστικά του υπόγειου Κηφισού που βγήκαν στην επιφάνεια

Κι όμως, το υπογειοποιημένο τμήμα του Κηφισού ποταμού, πάνω από το οποίο περνάει ο κεντρικός οδικός άξονας της Αττικής, ουδέποτε έχει συντηρηθεί από τότε που κατασκευάστηκε. Τι αναφέρει η έκθεση αυτοψίας της Γεωμυθικής, η οποία «άναψε φωτιές».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τι «τρέχει» με τη Γροιλανδία;

Οπτική Γωνία / Η Γροιλανδία που βγήκε από τον πάγο και έγινε viral

Ποιο είναι το «γροιλανδικό πρόβλημα», το οποίο αποκτά πλέον νέα διάσταση, καθώς ο Τραμπ επιδιώκει να προσαρτήσει το αχανές αυτό νησί – γεωστρατηγικό «φιλέτο» με το μοναδικό οικοσύστημα στις ΗΠΑ; Και τι λένε οι ίδιοι οι κάτοικοί του για όλα αυτά;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν χορεύω συχνά, δεν χορεύω με πάθος»: Όταν ο Κώστας Σημίτης μίλησε για όλα στη Βασιλική Σιούτη

Συνέντευξη / «Δεν χορεύω συχνά, δεν χορεύω με πάθος»: Όταν ο Κώστας Σημίτης μίλησε για όλα στη Βασιλική Σιούτη

Μια συνέντευξη επικεντρωμένη στην προσωπική του ζωή και όχι στις θέσεις του, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1996, λίγες μέρες προτού διαδεχθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ