Το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας στο κινητό για τον έλεγχο Covid φέρνει πιο κοντά τις ψηφιακές ταυτότητες

Το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας στο κινητό για τον έλεγχο covid φέρνει πιο κοντά τις ψηφιακές ταυτότητες Facebook Twitter
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, παρουσιάζοντας την πρόταση αυτή τον περασμένο Ιούλιο, είχε δηλώσει ότι η ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα θα μας επιτρέψει να κάνουμε σε κάθε κράτος μέλος ό,τι κάνουμε στη χώρα μας, χωρίς επιπλέον κόστος, με λιγότερα εμπόδια και τρόπο ασφαλή και διαφανή. Φωτο: Johanna Geron/Pool Photo via AP
0

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΧΕΙ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ καταλυτικά τη ζωή των ανθρώπων τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, ενώ έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές, κάποιες από τις οποίες θα μείνουν.

Στην προσπάθειά του να αντεπεξέλθει στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, το κράτος πήρε κάποια μέτρα και πραγματοποίησε αλλαγές. Για ορισμένα μέτρα υπήρχαν αντιδράσεις, άλλα κρίθηκαν σωστά, αλλά ανεπαρκή και κάποια δημιουργούν τις προϋποθέσεις για σημαντικές αλλαγές στη διοίκηση και την οργάνωση του (ψηφιακού) κράτους. Η τηλεκπαίδευση, η τηλεργασία και η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη μπορεί να μη λειτούργησαν –ειδικά η πρώτη– άψογα, έγινε όμως ένα μεγάλο βήμα, το οποίο ανέδειξε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της χώρας και του εκπαιδευτικού συστήματος. 

Τελευταία εξέλιξη στην πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού, στην οποία την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα είχε μείνει πολύ πίσω, είναι η δυνατότητα που έχουν εδώ και λίγες μέρες οι πολίτες να αποθηκεύουν το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας στο κινητό τους, μέσω της νέας έκδοσης της εφαρμογής Covid Free GR Wallet, για την οποία χρειάστηκε η συνεργασία των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να διευκολύνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στη διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών Covid. Ήταν ένα παράδειγμα διαλειτουργικότητας που διευκόλυνε μια διαδικασία και μετέτρεψε την ταυτότητα του πολίτη σε άυλη, κάτι που αναμένεται να έχει κι άλλες εφαρμογές στο άμεσο μέλλον.  

Η άντληση των στοιχείων, όπως μας ενημέρωσε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, έγινε από το Μητρώο Αστυνομικών Δελτίων της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Για την ώρα, όπως επίσης μας ενημέρωσε το υπουργείο, αυτό το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τους ελέγχους των πιστοποιητικών Covid και δεν υποκαθιστά την αστυνομική ταυτότητα, ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ταξιδιωτικό έγγραφο. 

Πίσω από αυτό το βήμα υπάρχει μία δουλειά ετών για τη διασταύρωση των μητρώων και θεωρείται σημαντικό γιατί μέσω αυτού ψηφιοποιείται η ταυτότητα. Και η εφαρμογή αυτή για την ώρα μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για τον Covid, αλλά υπάρχει η προοπτική και ο σχεδιασμός σύντομα να χρησιμοποιείται και ως ταυτότητα. 

Πίσω από αυτό το βήμα υπάρχει μία δουλειά ετών για τη διασταύρωση των μητρώων και θεωρείται σημαντικό γιατί μέσω αυτού ψηφιοποιείται η ταυτότητα. Και η εφαρμογή αυτή για την ώρα μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για τον Covid, αλλά υπάρχει η προοπτική και ο σχεδιασμός σύντομα να χρησιμοποιείται και ως ταυτότητα. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βγάλει ήδη μια οδηγία για το eID και η κατεύθυνση είναι να έχουν σύντομα μια ηλεκτρονική ταυτότητα όλοι οι πολίτες της Ε.Ε. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ομιλία της πέρσι είχε ανακοινώσει ότι η Κομισιόν θα προτείνει μια ασφαλή ευρωπαϊκή ηλεκτρονική ταυτότητα, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες οπουδήποτε στην Ευρώπη για οποιαδήποτε συναλλαγή.

Αυτή η ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα θα είναι διαθέσιμη στους πολίτες που επιθυμούν να αποδείξουν την ταυτότητά τους και θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν για δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες σε όλη την Ε.Ε. Δηλαδή κάθε πολίτης της Ε.Ε. που διαμένει σε αυτήν θα μπορεί να χρησιμοποιεί ένα προσωπικό ψηφιακό πορτοφόλι, όπως τώρα με το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας στο Wallet. 

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 63% των πολιτών της Ε.Ε. επιθυμούν μια ασφαλή ενιαία ψηφιακή ταυτότητα για όλες τις διαδικτυακές υπηρεσίες. Η πρόταση της Κομισιόν για τη νέα άυλη ταυτότητα είναι αυτή να διευκολύνει τους πολίτες να πραγματοποιούν και στα 27 κράτη-μέλη ό,τι έχουν το δικαίωμα να κάνουν με την ταυτότητά τους στα κράτη τους, όπως π.χ. να ανοίξουν λογαριασμό σε τράπεζα, να νοικιάσουν διαμέρισμα, αυτοκίνητο κ.ο.κ.

Αρκετά κράτη της Ε.Ε. έχουν ήδη ψηφιακή ταυτότητα, αλλά τώρα η Κομισιόν προτείνει όλα τα κράτη-μέλη να παρέχουν στους πολίτες τους ψηφιακή ταυτότητα, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν, αν το επιθυμούν. Επίσης, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν αυτοί ποιες πληροφορίες μπορεί να περιλαμβάνονται στην ταυτότητά τους (π.χ. άδεια οδήγησης, πιστοποιητικά κ.ά.).

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, παρουσιάζοντας την πρόταση αυτή τον περασμένο Ιούλιο, είχε δηλώσει ότι η ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα θα μας επιτρέψει να κάνουμε σε κάθε κράτος μέλος ό,τι κάνουμε στη χώρα μας, χωρίς επιπλέον κόστος, με λιγότερα εμπόδια και τρόπο ασφαλή και διαφανή.

Το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας στο κινητό για τον έλεγχο covid φέρνει πιο κοντά τις ψηφιακές ταυτότητες Facebook Twitter
Ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Tιερί Μπρετόν. Φωτο: John Thys, Pool via AP

Ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Tιερί Μπρετόν είχε αναφέρει ότι τα ψηφιακά πορτοφόλια της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ταυτότητας (eID) θα προσφέρουν μια νέα δυνατότητα «να αποθηκεύουν και να χρησιμοποιούνται δεδομένα για κάθε είδους υπηρεσία, από το check-in στο αεροδρόμιο έως την ενοικίαση αυτοκινήτου», ενώ είχε επισημάνει και την απαίτηση των πολιτών για ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας. 

Η Κομισιόν είχε καλέσει τα κράτη-μέλη το περασμένο καλοκαίρι «να δημιουργήσουν μια κοινή εργαλειοθήκη» έως τον Σεπτέμβριο του 2022 και να ξεκινήσουν αμέσως τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές εργασίες. 

Το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας στο κινητό για τον έλεγχο Covid ήταν και μία δοκιμή για αυτό που έρχεται, την απο-υλοποιημένη ψηφιακή ταυτότητα, και ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα που είχε μείνει τόσο πίσω, σε σχέση ειδικά με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Πίσω από αυτό, ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, καθαρίσματος και ελέγχου των μητρώων, και τώρα έγινε η διασύνδεση, την οποία επέτρεψαν οι συνθήκες. 

Η ανταπόκριση των Ελλήνων ήταν πολύ μεγάλη, όπως καταδεικνύει και ο αριθμός των 324.000 πολιτών που αποθήκευσαν το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας στο Covid Free GR Wallet από την πρώτη ημέρα.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είπε και τι δεν είπε στην χθεσινή ανακοίνωσή του για τα Τέμπη ο πρωθυπουργός

Οπτική Γωνία / Τι είπε και τι δεν είπε στη χθεσινή ανακοίνωσή του για τα Τέμπη ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός δεν είπε γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία δεν επέτρεψε την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τους δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία βάσει ευρημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Παραλίες: «Χράτσα-χρούτσα κι ό,τι καταφέρουμε…»

Ρεπορτάζ / Εμπορευματοποίηση της παράκτιας ζώνης ή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας;

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που φέρνει νέους κανόνες για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις παραθαλάσσιες περιοχές προκαλεί τις αντιδράσεις φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Δάση: Πώς θα προστατευτούν; Η νέα μεταρρύθμιση του ΥΠΕΝ

Ρεπορτάζ / Πώς θα προστατευτούν τα δάση; Η νέα «δασική μεταρρύθμιση» και το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας

Να αλλάξει ρότα στην πολιτική διαχείρισης των δασών με μία νέα νομοθετική πρωτοβουλία επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τι περιλαμβάνει η νέα «δασική μεταρρύθμιση» και ποιο είναι το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων για την τρέχουσα περίοδο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σταμάτα να κάνεις τον φίλο μου, είσαι τ’ αφεντικό μου

Ιλεκτρίσιτυ / Σταμάτα να κάνεις τον φίλο μου, είσαι τ’ αφεντικό μου

Οι νέες εταιρείες με τα ευέλικτα ωράρια, τις χιπ εγκαταστάσεις, τα «κουλ» αφεντικά, μοιάζουν με φτηνά κακέκτυπα της Google, όπως αυτή μας φανερώθηκε μέσα απ’ τα social media και τα ντοκιμαντέρ.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Η Ελλάδα χρειάζεται κι άλλους μετανάστες

Ρεπορτάζ / Η Ελλάδα χρειάζεται κι άλλα εργατικά χέρια

Τεράστιες φαίνεται να είναι οι ανάγκες για εργατικά χέρια στα έργα του κατασκευαστικού και του αγροτικού τομέα. Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας, για την υπογραφή διμερών διακρατικών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας.
ΔΑΦΝΗ ΤΟΛΗ
Κύρα Κάπη: «O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προσποιηθεί ποτέ κάτι που δεν είναι»

Συνέντευξη / Κύρα Κάπη: H γυναίκα πίσω από το TikTok του πρωθυπουργού

Με αφορμή τη βράβευση της στα «Ermis Awards», η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού μιλά δημόσια για πρώτη φορά και περιγράφει το πώς διαμορφώνει τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ απαντά για τα λάθη, την κριτική και τις δύσκολες στιγμές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Off the grid, όπως λέμε «εκτός δικτύων»

Οπτική Γωνία / Το κίνημα Off the grid και η περίπτωση των «Άμις» της Κορινθίας

Η «παλαιοχριστιανική» κοινότητα της Κορινθίας με τις πριμιτιβιστικές πεποιθήσεις εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου και ιδεολογικά πολυπρόσωπου κινήματος που ευαγγελίζεται μια ζωή μακριά από τις ανέσεις του πολιτισμού και τους «πειρασμούς» του. Πόσο είναι εφικτό σήμερα αυτό, με ποιο τίμημα και, κυρίως, με τι πρόταγμα;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ