Το παράδοξο του Ζαγοράκη και η δυσκολία της πολιτικής αρχών

Το παράδοξο του Ζαγοράκη και η δυσκολία της πολιτικής αρχών Facebook Twitter
Ο ποδοσφαιριστής-ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ήταν «ανύπαρκτος» στις προηγούμενες θητείες του, με μηδενικό ουσιαστικό έργο και μόνο τυπικές παρουσίες. Φωτ.: Mενέλαος Μυρίλλας/ SOOC
0


ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΧΕΙ προκαλέσει από χθες στο ΠΑΣΟΚ η υποψηφιότητα του πρώην ποδοσφαιριστή Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος παραμένει ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, και αυτή είναι μια «πρωτοτυπία» η οποία θέτει εκ των πραγμάτων ένα σοβαρό ζήτημα πολιτικής ηθικής, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι το μόνο. 

Ο ποδοσφαιριστής-ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ήταν «ανύπαρκτος» στις προηγούμενες θητείες του, με μηδενικό ουσιαστικό έργο και μόνο τυπικές παρουσίες. Η Νέα Δημοκρατία δεχόταν διαρκώς κριτική για την επιλογή της και θεωρούνταν με διαφορά ο πιο άσχετος ευρωβουλευτής της, παρότι η θέση αυτή δεν έχει πάρα πολλές απαιτήσεις. 

Ο Θ. Ζαγοράκης δεν διαφοροποιήθηκε ποτέ από την κυβερνητική πολιτική, ούτε για τις υποκλοπές, ούτε για τα Τέμπη, ούτε για κάποιο άλλο ζήτημα από αυτά που αναδεικνύει το ΠΑΣΟΚ, ώστε να υπάρχει κάποια, έστω, δικαιολογία για την προσέγγισή του. Αντιθέτως, στην Ευρωβουλή ψήφισε το κείμενο που υπερασπιζόταν την ελληνική κυβέρνηση και εξέφραζε την αντίθεσή του στο ψήφισμα της πλειοψηφίας. 

Η φήμη ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ενδιαφερόταν για τον Ζαγοράκη, αν τον «έδιωχνε» η Νέα Δημοκρατία, είχε κυκλοφορήσει από καιρό, πυροδοτώντας εσωκομματικές αντιδράσεις πολλών στελεχών, αλλά και ψηφοφόρων του κόμματος.

Είναι γνωστό ότι ο Θ. Ζαγοράκης μέχρι την τελευταία στιγμή προσπαθούσε να συμπεριληφθεί ξανά στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και μόνο όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον απέρριψε (παρότι έχει πρόβλημα στη Β. Ελλάδα και ο Ζαγοράκης κουβαλά κάποιες απολίτικες οπαδικές ψήφους) δέχθηκε την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη

Τη στιγμή, όμως, που το ΠΑΣΟΚ έχει ανεβάσει στα ύψη τους αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, μιλώντας για «παρακράτος» και «αγέλη εξουσίας», πόσο πειστικό μπορεί να είναι για τους ψηφοφόρους που θέλει να κερδίσει, όταν βάζει στο ψηφοδέλτιό του κάποιον που μέχρι χθες στήριζε την κυβέρνηση και ακόμα και σήμερα δεν έχει διαφοροποιηθεί; Το γεγονός, δε, ότι αποδέχθηκε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας ευρωβουλευτής της ΝΔ, χωρίς καν να παραιτηθεί πρώτα, δημιουργεί ένα μεγάλο ηθικό ζήτημα όχι μονο για τον ίδιο αλλά και για το ΠΑΣΟΚ.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Κωστής Καρπόζηλος, με σχόλιό του στο Χ υπενθύμισε ότι στις 7 Φεβρουαρίου ο Θοδωρής Ζαγοράκης ήταν ανάμεσα στους 17 ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι οποίοι στη συζήτηση για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα υπέγραψαν «το περίφημο αντι-ψήφισμα». 

«Σύμφωνα με αυτό, το Ευρωκοινοβούλιο θα έπρεπε να χαιρετίσει την πρόοδο της χώρας μας και τα επιτεύγματα της κυβέρνησής της. Σήμερα, δύο μήνες μετά, είναι υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και προσωπική επιλογή του προέδρου του, Νίκου Ανδρουλάκη», είπε ο Κ. Καρπόζηλος, ασκώντας κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Αυτό δεν λέει ίσως πολλά, πέρα από τα προφανή, για τον κύριο Ζαγοράκη», συνέχισε. «Λέει όμως πολλά για το πώς αντιλαμβάνεται την πολιτική ο κ. Ανδρουλάκης. Ως ένα παιχνίδι "μεταγραφών" που στο τέλος εκβάλλει σε μια άνευρη ιδεολογία του μέσου όρου, στην αναπαλαίωση προσώπων με μόνο κίνητρο την όποια δημοφιλία τους και, πάνω απ' όλα, στην παρακμή της ίδιας της πολιτικής διαδικασίας».

Η φήμη ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ενδιαφερόταν για τον Ζαγοράκη, αν τον «έδιωχνε» η Νέα Δημοκρατία, είχε κυκλοφορήσει από καιρό, πυροδοτώντας εσωκομματικές αντιδράσεις πολλών στελεχών, αλλά και ψηφοφόρων του κόμματος. Τόσες, που θα περίμενε κανείς ότι ήταν αρκετές για να μην προχωρήσει η προσέγγισή του. Παρά τις αντιδράσεις, όμως, μόλις ο Ζαγοράκης αποκλείστηκε από τη Νέα Δημοκρατία, έγινε δεκτός στο ΠΑΣΟΚ.  

Απαντήσεις για ποιον λόγο το ΠΑΣΟΚ ενέταξε στο ψηφοδέλτιό του κάποιον που είναι δέκα χρόνια στην Ευρωβουλή με μηδενικό έργο και πήγε στο ΠΑΣΟΚ μόνο όταν η Νέα Δημοκρατία τού έκλεισε την πόρτα, και γιατί πήρε ένα πρόσωπο που δεν διαφώνησε ποτέ με την κυβερνητική πολιτική, την οποία ο Νίκος Ανδρουλάκης κατακεραυνώνει, δεν έχουν δοθεί, και είναι και δύσκολο να δοθούν πειστικές εξηγήσεις. 

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σήμερα, επιχείρησε να ταυτίσει την περίπτωση του Θοδωρή Ζαγοράκη με αυτήν του Πύρρου Δήμα. «Γιατί δεν λέτε και για τον Πύρρο Δήμα, που πήγε στη Νέα Δημοκρατία;» απάντησε. Ομως και η υποψηφιότητα του Πύρρου Δήμα έχει δεχθεί κριτική ως καιροσκοπική, αλλά έχει ορισμένες βασικές διαφορές. Μερικές από αυτές είναι ότι ο Δήμας δεν είναι βουλευτής ή ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εδώ και καιρό υπερασπίζεται πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο είχε συνοδεύσει στην επίσκεψή του στη Χειμάρρα.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η επιλογή Ζαγοράκη θα δοκιμάσει την αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, αφού ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του υποστήριξε με την ψήφο του πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει κάνει σημαία του το αντίθετο. Τι θα υπερασπίζεται τώρα στην Ευρωβουλή ο Ζαγοράκης, αν εκλεγεί; Ποιος ο λόγος να κατέχει τη μία από τις δύο ή τρεις έδρες του ΠΑΣΟΚ και να μείνουν εκτός αξιολογότερες υποψηφιότητες που δεν κουβαλάνε «οπαδούς»; Γιατί ένα κόμμα που θέλει να πείσει ότι είναι κόμμα αρχών τοποθετεί στο ψηφοδέλτιο υποψηφίους χωρίς πολιτικές αρχές; 

Οι πολιτικοί είναι οι πράξεις τους και όχι τα λόγια τους. Η κριτική στην κυβέρνηση, η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και το άλλο υπόδειγμα οφείλουν να συνοδεύονται από αξιοπιστία και αρχές. Η κρίση των θεσμών και η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στα κόμματα δεν είναι ανεξήγητη. Όπως δεν είναι ανεξήγητο και το γιατί δεν κερδίζουν από τη φθορά της κυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Απαιτήσεις από τους πολίτες, όμως, υπάρχουν και γι' αυτούς. Αν δεν το καταλάβουν εγκαίρως, οι κάλπες του Ιουνίου μπορεί να έχουν πικρό μήνυμα για πολλούς. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ