Ομαδικός βιασμός 12χρονης στην Ιεράπετρα: 3 σημεία–κλειδιά

Ομαδικός βιασμός 12χρονης στην Ιεράπετρα: 3 σημεία–κλειδιά Facebook Twitter
Γίνεται λόγος για επιθέσεις και σε άλλα κορίτσια της ευρύτερης περιοχής, τα οποία ωστόσο δεν βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν.
0

ΕΝΑ ΕΡΕΙΠΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ πριν από λίγες μέρες, ένα γιαπί πριν από δύο χρόνια, σοκάκια και στενά, στα οποία παλιά έπαιζαν παιδιά, πλέον σταδιακά μετατρέπονται σε σκηνικά φρίκης με ανήλικους να βιάζουν, να ξυλοκοπούν, να βασανίζουν άλλους ανήλικους. Παιδιά να βιάζουν παιδιά.

Ωστόσο, το νέο περιστατικό φρίκης με τον ομαδικό –κατ’ επανάληψη– βιασμό μίας 12χρονης στην Ιεράπετρα δεν σοκάρει μόνο για την αγριότητά του: κατ’ αρχάς διαφοροποιεί τον βαθμό αγριότητας, καθώς στην πρώτη επίθεση εναντίον του κοριτσιού, φαίνεται να συμμετείχε ως «αρένα» σχεδόν μισή τάξη. Κατά δεύτερον –είτε γίνεται αντιληπτό είτε όχι– χτυπάει έναν ανατριχιαστικό συναγερμό αναφορικά με τη συχνότητα των περιστατικών σεξουαλικής βίας μεταξύ ανηλίκων.

Την υπόθεση –που αξίζει να αναφερθεί ότι έφερε στο φως ο κρητικός ραδιοφωνικός σταθμός RadioLasithi.gr, μέσα από τη μαρτυρία της μητέρας του 15χρονου σήμερα κοριτσιού– κάνει ακόμα πιο σοβαρή τόσο η νοσηλεία της για περίπου 6 μήνες σε ψυχιατρική κλινική όσο και 3 σημεία-κλειδιά, τα οποία «κατάπιε» η φόρα της αποκάλυψης της πρώτης είδησης.

Η αρχική είδηση λέει ότι το 12χρονο κορίτσι, μέσα στο καλοκαίρι του 2020 έπεσε δύο φορές θύμα κτηνωδών επιθέσεων, την πρώτη φορά σε ένα γιαπί με «αρένα» 15 ακόμα ανηλίκων να παρακολουθούν το αποτρόπαιο θέαμα και να μην κάνουν απολύτως τίποτα. Τη δεύτερη φορά, λίγους μήνες μετά, το κορίτσι βιάστηκε από τρία άτομα κατά τη διάρκεια ενός πάρτι στο οποίο βρέθηκε.

Η ανήλικη βρήκε το θάρρος να καταγγείλει ότι στο σπίτι όπου γινόταν πάρτι και της επιτέθηκαν για δεύτερη φορά υπήρχε κινητό με την κάμερα ανοιχτή στις τουαλέτες για να βιντεοσκοπεί τα κορίτσια.

Λίγο καιρό μετά, το παιδί παρουσίασε συμπτώματα βαριάς κατάθλιψης και τελικά αποφασίστηκε η νοσηλεία του στην παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ (μέσα στο οποίο αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, ενώ αυτοτραυματιζόταν πολύ συχνά, με αποτέλεσμα τη χορήγηση ισχυρής αγωγής για να αποφευχθούν τα χειρότερα).

Σήμερα, σχεδόν δυο χρόνια μετά, με τη δικογραφία να αναμένεται ακόμη στην Εισαγγελία Λασιθίου, από τη μαρτυρία της μητέρας της ανήλικης προκύπτουν μερικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα σημεία που αξίζει να αντιμετωπιστούν με προσοχή από τις αρμόδιες αρχές.

• Στη φήμη, εν είδει περίκλειστου κοινού μυστικού, για τον νεαρό «βιαστή της Ιεράπετρας». Γίνεται λόγος για επιθέσεις και σε άλλα κορίτσια της ευρύτερης περιοχής, τα οποία ωστόσο δεν βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν για τις επιθέσεις που βίωσαν και να καταγγείλουν το περιστατικό. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στη LIFO καλά πληροφορημένες πηγές του νησιού, οι φήμες αφορούν τον έναν από τους 4 βιαστές της 12χρονης, ο οποίος έχει πλέον ενηλικιωθεί. Για την περίπτωσή του, κυρίως, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για απόπειρα συγκάλυψης του περιστατικού.

• Στις σκιές που παρουσιάζονται στην υπόθεση και αναφορικά με την ύπαρξη μαγνητοσκοπημένου υλικού από τον βιασμό της ανήλικης παρουσία πλήθους παιδιών στο γιαπί. Επίσης, η ανήλικη βρήκε το θάρρος να καταγγείλει ότι στο σπίτι όπου γινόταν πάρτι και της επιτέθηκαν για δεύτερη φορά υπήρχε κινητό με την κάμερα ανοιχτή στις τουαλέτες για να βιντεοσκοπεί τα κορίτσια...

• Στην καταγγελία της μητέρας για τη στάση του σχολείου της 15χρονης. Σύμφωνα με τα όσα η ίδια έχει αποκαλύψει, οι καθηγητές της ανήλικης γνώριζαν τα πάντα, γνώριζαν τον λόγο για τον οποίο η οικογένειά της αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τον τόπο διαμονής της, όμως ποτέ δεν μπήκαν στη διαδικασία να ενδιαφερθούν για την τύχη του κοριτσιού, για την κατάσταση της υγείας του, ούτε φυσικά ανακίνησαν καμία πειθαρχική ή άλλη ελεγκτική διαδικασία μέσα στο σχολείο.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ