ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Οι αγωνίες των κομμάτων και οι βουλευτές που μπορεί να χάσουν την εδρα τους

Οι αγωνίες των κομμάτων και οι βουλευτές που μπορεί να χάσουν την εδρα τους Facebook Twitter
Ατελιέ LIFO
0

Στο τέλος της κούρσας των εκλογών κάθε κόμμα έχει διαφορετική στόχευση, αλλά υπάρχει μία κοινή αγωνία που προσωποιείται σε αρκετούς από τους βουλευτές που είχαν εκλεγεί την 21η Μαΐου, αλλά  η τελική  εκλογή τους βρίσκεται  στην κόψη του ξυραφιού, λόγω της αλλαγής του εκλογικού συστήματος

Η είσοδος τους ή όχι στη Βουλή, θα εξαρτηθεί από τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και τις καραμπόλες που αυτό μπορεί να δημιουργήσει.

Βάσει των δημοσκοπήσεων, στο φωτοφινις των εκλογών η ΝΔ  δεν αγωνιά για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά για τον αν θα επιτύχει μία άνετη αυτοδυναμία.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ πάλι είναι ανοιχτό το στοίχημα για τη διατήρηση ή την αύξηση του ποσοστού του πάνω από το 20% . Το ΠΑΣΟΚ ευελπιστεί ότι θα αυξήσει το ποσοστά του, γεγονός που θα του δώσει τη δυνατότητα να επανέλθει ενισχυμένος και να διεκδικήσει πιο δυναμικό ρόλο στο χώρο της κεντροαριστεράς. Ενώ το ΚΚΕ δείχνει βέβαιαο για τα ανοδικά ποσοστά του.

Πέρα όμως από τις κεντρικές προσδοκίες υπάρχουν και οι επιμέρους αγωνίες των βουλευτών που εξελέγησαν οριακά την 21η Μαίου ή βρέθηκαν λίγο κάτω στο όριο. Η κατανομή των εδρών που αυτή τη φορά  θα γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής είναι πολύ πιθανό να αναδιατάξει τον κοινοβουλευτικό χάρτη και ονόματα πρώτης γραμμής θα μείνουν εκτός βουλής. Κάποιοι επίσης που ορκίστηκαν μετά τις προηγούμενες εκλογές, κινδυνεύουν να μείνουν βουλευτές της μίας μέρας και να μην ξανακαθίσουν στα βουλευτικά έδρανα. 

Με βάση τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων το πιο πιθανό σενάριο είναι να προκύψει επτακομματική βουλή, χωρίς ωστόσο όπως δείχνουν κάποιες μετρήσεις να αποκλείουν ακόμα και την οκτακομματική βουλή. Γεγονός που θα καθορίζει αναλόγως το όριο της αυτοδυναμίας, αλλά και δημιουργήσει καραμπόλες που θα γίνουν σε διάφορες περιφέρειες.

Είναι πιθανό να μείνουν εκτός Βουλής η Άρια Αγάτσα, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, η Ιωάννα Γκελεστάθη και Αναστάσιος Γαϊτάνης.

Οι μεγαλύτερες καραμπόλες αναμένεται να γίνουν στις 20 τετραεδρικές και πενταεδρικές περιφέρειες .Σ΄αυτές, το μπόνους αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη κατανομή εδρών.

Ενδεικτική περίπτωση είναι τα Χανιά.Για την έδρα των Χανίων γίνεται μάχη. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Παύλος Πολάκης πριν από μερικά 24ωρα έκανε μεγάλη κινητοποίηση με βίντεο και αναρτήσεις, για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει και τις τέσσερις έδρες με 41,7%, ενώ τον Ιούλιο του 2019 είχε πάρει μόνο μία έδρα, παρότι είχε έρθει ξανά πρώτος με 37,4%. Τότε είχε παρει την έδρα ο Πολάκης και είχε μείνει εκτός ο Γιώργος Σταθάκης. Φέτος ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να βγουν και οι δύο αλλά κινδυνεύει να μην βγει κανείς, εξου και η έκκληση Πολάκη να μην χαθεί η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά. Παρόμοια έκκληση έκανε και ο Ανδρέας Ξανθός για να μην χαθεί η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο, κάτι για το οποίο δόθηκε μεγάλο βάρος από την Κουμουνδούρου. Αγωνία για την εκλογή της απόψε έχει και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, η οποία είναι στην κόψη του ξυραφιού. 

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, αναμένεται ότι περίπου 47 έδρες σε 31 εκλογικές περιφέρειες θα αλλάξουν χέρια. Με το νέο εκλογικό σύστημα, η ΝΔ κερδίζει κερδίζει 25 έδρες σε 19 περιφέρειες της επαρχίας. Ωστόσο, φαίνεται ότι θα χάσει   9 έδρες σε Λεκανοπέδιο και Θεσσαλονίκη, που θα πάνε στα μικρότερα κόμματα τα οποία θα μπουν για πρώτη φορά στη Βουλή.

Εάν το σενάριο που έδιναν  οι δημοσκοπήσεις ισχύσει τότε είναι πιθανό από τις καραμπόλες που θα γίνουν,  να χαθούν οι 2 έδρες στο Βόρειο και το Νότιο Τομέα της Αθήνας. Αυτό σημαίνει, ότι είναι είναι πιθανό να μείνουν εκτός Βουλής η Άρια Αγάτσα, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, η Ιωάννα Γκελεστάθη και Αναστάσιος Γαϊτάνης. Εδρα της ΝΔ διακυβεύεται και στην Α’ Αθήνας, η οποία θα στερήσει την είσοδο στη Βουλή στη Φωτεινή Πιπιλή, αλλά και στη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου ενδέχεται να μείνει εκτός ο Σάββας Αναστασιάδης.

Σύμφωνα πάντα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, ηχηρά ονόματα, ανάμεσά τους και πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να μείνουν εκτός βουλής. Οι πιθανότητες που διαμορφώνονται είναι δυσμενείς για τον  Γιάννη Δραγασάκη στο δυτικό τομέα Αθήνας,  τον Γιώργο Τσίπρα στη Δυτική Αττική και τον Γιάννη Ραγκούση στη Β Πειραιά. Επί ξηρού ακμής βρίσκονται επίσης στην Α Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Αμανατίδης και η Δώρα Αυγέρη στη Β Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι ήδη πολλά προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν να εκλεγούν την 21ης Μαϊου λόγω του συρρικνωμενου εκλογικού αποτελέσματος.  Σ ‘ αυτούς συγκαταλέγονται ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Στέφανος Τζουμάκας,  ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο Δημήτρης Βίτσας.

Εφόσον υπάρξει επτακομματική Βουλή, από τις καραμπόλες που μπορεί να υπάρξουν το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να χάσει κι αυτό κάποιες έδρες. Στη Β Πειραιά κινδυνεύει ο ο Δημήτρης Διαμαντίδης στα Τρίκαλα ο Γιώργου Οικονόμου. Οσον αφορά τα νεοεισερχόμενα κόμματα, βάσει του μέσου όρου των δημοσκοπήσεων , η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνει 12 έδρες εκλέγοντας βουλευτές σε σχεδόν όλες τις περιφέρειες των μεγάλων αστικών κέντρων. Πιθανότατα η ομάδα της θα αποτελείται, μεταξύ άλλων, από την ίδια, τους ηθοποιούς Διαμαντή Καραναστάση και Σπύρο Μπιμπίλα, την τραγουδίστρια των Μπλε Τζώρτζια Κεφαλά και τον πρώην πρωταθλητή αθλητή Σπήλιο Ζαχαρόπουλο. Επίσης δέκα περίπου βουλευτές εκλέγει  το κόμμα Νίκη, εφόσον καταφέρει να μπει στη Βουλή όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. 

Τέλος σημειώνεται ότι το πιο ανατριχιαστικό δείγμα των δημοσκοπήσεων είναι η ενίσχυση των  «Σπαρτιατών», το κόμμα γύρω από το οποίο συσπειρώθηκαν τα ορφανά του Κασιδιάρη και ανιχνεύτηκαν από τα ραντάρ των δημοσκοπήσεων το τελευταίο δεκαήμερο.

Οπτική Γωνία
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αμερικανικές εκλογές και η Ουκρανία

LiFO politics / Οι αμερικανικές εκλογές και η Ουκρανία

Ο διεθνολόγος και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Λάβδας εξηγεί στη Βασιλική Σιούτη πώς θα επηρεάσουν οι αμερικανικές εκλογές τον πόλεμο στην Ουκρανία και αναφέρεται στη βοήθεια που στέλνει η Ελλάδα και στην αποτυχημένη προσπάθεια μεσολάβησης του Μακρόν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Ολυμπιάδα του Παρισιού θα είναι εξόχως πολιτική κι αυτό είναι καλό

Αθλητισμός / Η Ολυμπιάδα του Παρισιού θα είναι εξόχως πολιτική κι αυτό είναι καλό

Οι Παλαιστίνιοι και οι Ουκρανοί, ειδικότερα, θα θελήσουν να υπενθυμίσουν στους θεατές τους πολέμους και τις σφαγές που συνεχίζονται με σφοδρότητα, ασχέτως αν πολλοί από αυτούς τους θεατές μπορεί να έχουν αρχίσει ήδη να τους «βαριούνται» ως επικαιρότητα.
LIFO NEWSROOM
Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ δείχνουν την έξοδο στον Τζο Μπάιντεν

Διεθνή / Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ δείχνουν την έξοδο στον Τζο Μπάιντεν

Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις, φέρεται να εξέφρασε την ίδια θέση - Χτες, ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ κάλεσε δημόσια τον Μπάιντεν να αποσυρθεί
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Η Ελλάδα αλλάζει ψηφιακά, ευκολότερη η καθημερινότητα του πολίτη

Πολιτική / Μητσοτάκης από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Τον τελευταίο χρόνο προστέθηκαν στο Δημόσιο 300 ψηφιακές υπηρεσίες»

Παρουσιάστηκαν επίσης τρία έγγραφα που θα προστεθούν στο Gov.gr Wallet και η δυνατότητα με παροχής συναίνεσης (consent), που δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να επιτρέπει την άντληση δεδομένων για την εύκολη εξυπηρέτησή του
LIFO NEWSROOM