Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να καθησυχάσει τους δυσαρεστημένους

Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να καθησυχάσει τους δυσαρεστημένους Facebook Twitter
O πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι για να διατηρήσει την πολιτική του κυριαρχία πρέπει όχι μόνο να ανακόψει την καθοδική πορεία, αλλά και να την αντιστρέψει. Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/ SOOC
0


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ της μείωσης του εκλογικού ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, κάτω από το όριο του 30%, ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι για να διατηρήσει την πολιτική του κυριαρχία πρέπει όχι μόνο να ανακόψει την καθοδική πορεία, αλλά και να την αντιστρέψει. Για τον λόγο αυτό φαίνεται να έχει αποφασίσει να παρεμβαίνει άμεσα, ώστε να καθησυχάζει τους πολίτες όταν παρατηρείται νέα δυσαρέσκεια και να αλλάζει επικοινωνιακά την ατζέντα. Αυτό επιχείρησε να κάνει χθες, μέσω συνέντευξης που έδωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

Ασχολήθηκε με το θέμα της Novartis, προσπάθησε να προλάβει νέο κύμα δυσαρέσκειας για την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και να δώσει απαντήσεις για τα προβλήματα στην υγεία και την ασφάλεια. Έμφαση, όμως, έδωσε και στα ζητήματα που απασχολούν το πιο πατριωτικό και δεξιό τμήμα της Νέας Δημοκρατίας.  

Σχετικά με την έξαρση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, ο πρωθυπουργός μίλησε για «προσωρινή στρέβλωση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», ανακοίνωσε έκτακτο τέλος στους παραγωγούς φυσικού αερίου και επιδότηση των λογαριασμών για τον Αύγουστο, αφήνοντας την εξειδίκευση των μέτρων στον αρμόδιο υπουργό, Θόδωρο Σκυλακάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχος χθες. Διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027 και έδειξε να θεωρεί ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. «Εάν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, θα είμαστε μια χαρά το 2027», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της Novartis, το οποίο έχει επανέλθει στην επικαιρότητα από τη Νέα Δημοκρατία (με μια μικρή βοήθεια από τον Κυριάκο Βελόπουλο στην αρχή), προφανώς για να το συντηρήσει, δηλώνοντας δύο φορές πως δικαιώνονται για όσα υποστήριζαν. Ο ένας λόγος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι ότι «πάνω σε ένα υπαρκτό σκάνδαλο διαφθοράς γιατρών χτίστηκε μια χυδαία πολιτική συνωμοσία». Ο άλλος είναι ότι αυτό το οποίο έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2018 ήταν ό,τι αθλιότερο έχει δει, τουλάχιστον όσο θυμάται τον εαυτό του στην πολιτική, όπως είπε, και ισχυρίστηκε ότι η υπόθεση αυτή «ως προς το πολιτικό της σκέλος, ήταν στημένη από την αρχή μέχρι το τέλος».

Ανέφερε επίσης πως αν κάποιοι θεωρούν, δικαιολογημένα κατά την άποψή του, ότι «πρέπει να αξιοποιήσουν διατάξεις της Δικαιοσύνης ώστε να ζητήσουν να αφαιρεθούν οι κουκούλες, πολύ καλά θα κάνουν, να το μάθουν αυτό, διότι δεν ξεχνάμε τι πήγε να γίνει το 2018», τροφοδοτώντας εκ νέου τα ΜΜΕ. 

Εκτός από την τροφοδότηση της ειδησεογραφίας, όμως, στο Μαξίμου μάλλον θεωρούν ότι ικανοποιείται έτσι ο Αντώνης Σαμαράς (τουλάχιστον αυτή η πρόθεση φαίνεται να υπάρχει) και ανασύρονται οι αναμνήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου, καθώς, όπως διαπίστωσαν πρόσφατα, μετά τις ευρωεκλογές, χωρίς την απειλή του ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά της ΝΔ πέφτουν. 

Για τον πληθωρισμό ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πέσει, αλλά παραδέχθηκε ότι τα μέτρα για την αντιμετώπισή του δεν δούλεψαν ικανοποιητικά, παρότι θεωρεί ότι οι παρεμβάσεις που έκαναν στην αγορά «ήταν πολύ δραστικές για μια φιλελεύθερη κυβέρνηση». Διαπίστωσε για άλλη μια φορά ότι υπάρχουν καρτέλ, αλλά είπε ότι αυτό δεν είναι δική τους δουλειά, γιατί τα ζητήματα των καρτέλ ερευνώνται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για την οποία δήλωσε ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην ηγεσία της και την ενισχύει με 50 ακόμα στελέχη. 

Για το επίκαιρο θέμα των ακριβών τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και την αδυναμία πολλών να κάνουν διακοπές, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τουλάχιστον κάποιοι έχουν την επιλογή να πάνε στο χωριό τους και ότι υπάρχουν και οικονομικοί προορισμοί. «Δεν είναι όλη η χώρα οι ακριβοί τουριστικοί προορισμοί», είπε.

Στην υγεία παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, σε «ορισμένα» όμως νοσοκομεία, και υποστήριξε πως «σε αυτές τις πόλεις όπου υπάρχουν αυτά τα νοσοκομεία ή σε αυτά τα νησιά έχουμε πάρα πολλούς ιδιώτες γιατρούς και με δύο εφημερίες τον μήνα («άντε τρεις», είπε σε άλλη αναφορά) το ζήτημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί», κάνοντας επίκληση στην κοινωνική ευθύνη και λέγοντας: «Δεν ζητάμε κάτι φοβερό». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να έχουν και ιδιωτικό έργο, χαρακτηρίζοντας τη ως «μια σημαντικότατη μεταρρύθμιση». 

Σχετικά με το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, για το οποίο η κυβέρνηση δέχεται κριτική, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το μεγάλο όπλο του είναι το βέτο για την ενταξιακή πορεία της χώρας, κάτι που δεν έλεγε ως τώρα, και υποστήριξε ότι στο ζήτημα αυτό η Ελλάδα δεν είναι μόνη, αλλά έχει στήριξη από όλη την Ευρώπη. 

Για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Καραμανλή και Σαμαρά, αφού επιχείρησε να τους διαχωρίσει, είπε ότι έχουν τις απόψεις τους και με κάποιες από αυτές δεν συμφωνεί, αλλά έχουν το δικαίωμα να τις εκφράζουν, τονίζοντας ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας αυτήν τη στιγμή εκφράζεται από εκείνον. Επίσης φάνηκε πιο ανεκτικός στην έκφραση της διαφορετικής άποψης από ό,τι στην κριτική πως ακολουθεί άλλη πολιτική από αυτήν που είχε εξαγγείλει και αποδέχθηκε πως όσα λένε οι πρώην πρωθυπουργοί εκφράζουν και ένα μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. 

Ανέφερε ότι η ΝΔ διευρύνθηκε στον κεντρώο χώρο και στην κριτική ότι άφησε ακάλυπτη τη δεξιά απάντησε ότι έχει κερδίσει πέντε εκλογές, άρα κάτι κάνει καλά, ενώ «στους πολίτες οι οποίοι έχουν πιο πατριωτικές ανησυχίες» απάντησε ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή και χαρακτήρισε ως «απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας» ότι «δήθεν αδυνατίζουν» την άμυνα της χώρας. «Είμαστε σοβαροί; Μια χώρα η οποία έχει Rafale, αναβαθμισμένα F-16, ελικόπτερα Romeo, Belh@ra υποβαθμίζει την άμυνα της χώρας;», αναρωτήθηκε, ωστόσο η σχετική κριτική που δέχεται (και από την αντιπολίτευση) δεν αφορά εκείνα στα οποία αναφέρθηκε, αλλά στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, για την οποία πιέζει η Τουρκία.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρ' όλα αυτά, δεν φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχος χθες. Διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027 και έδειξε να θεωρεί ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. «Εάν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, θα είμαστε μια χαρά το 2027», είπε.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ