Ο Πούτιν, όμορφος και στοχαστικός, στην Πελοπόννησο

Ο Πούτιν, όμορφος και στοχαστικός, στην Πελοπόννησο Facebook Twitter
Από την τελετή αναγόρευσης του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν σε επίτιμο διδάκτορα των τμήματος Οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Φεβρουάριος 2001. Φωτ.: ΕΠΑ
0

ΔΙΑΒΑΖΩ μια καταγέλαστη είδηση: «Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αφαίρεσε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα από τον Πούτιν». Ομόφωνα, μάλιστα.

Το ερώτημα είναι όχι γιατί του αφαιρέθηκε, αλλά γιατί τού δόθηκε.

Τού είχε, λέει, απονεμηθεί τον Φεβρουάριο του 2018 «για το σύνολο του έργου του και για την προσφορά του στις ελληνορωσικές σχέσεις, τα γράμματα, τις τέχνες, την κοινωνία και τη δημοκρατία».

Είχε γίνει, μάλιστα, ειδική τελετή στην οποία είχε παρευρεθεί ο κ. Κατρούγκαλος (ο οποίος διαμαρτυρόταν σθεναρά πριν λίγες μέρες επειδή απελαύνονται οι Ρώσοι διπλωμάτες που μάς κούναγαν απειλητικά το δάχτυλο για όσα γράφουμε).

Τόσες γελοιότητες μαζεμένες!

Ο Πούτιν, όμορφος και στοχαστικός, στην Πελοπόννησο Facebook Twitter
Από την αναγόρευση του Πούτιν σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Φωτ.: Από το twitter της Ρωσικής Πρεσβείας

Ο Πούτιν, και η προσφορά του στη Δημοκρατία! Ο Πούτιν! Που με δίκες παρωδία φυλακίζει κάθε αντιπολιτευόμενο (όταν δεν καταφέρνει να τον δηλητηριάσει), που έχει τσιμεντώσει το Κρεμλίνο σε ένα σύστημα δεσποτισμού και τρόμου.

Ο Πούτιν και η προσφορά του στην κοινωνία! Πού μισεί κάθε έκφραση της ανοιχτής, ελεύθερης σκέψης, περιφρονεί και διώκει απηνώς τις μειονότητες, σιχαίνεται με ακατανόητη ένταση τα γυναικεία και LGBT δικαιώματα.

Ο Πούτιν, και η προσφορά του στα γράμματα! Που είναι απίθανο να έχει ανοίξει βιβλίο στη ζωή του και όλα πάνω του κραυγάζουν το αντίθετο της γνώσης, του στοχασμού, της καλλιέπειας.

Πάμπολλα Δυτικά Ιδρύματα, πανεπιστήμια, σχολές, δέχονται να ξεπλύνουν τα λεφτά των εγκληματικών χορηγών τους, χωρίς να ρωτάνε πολλά για την προέλευση ενός τέτοιου πλούτου. Υπάρχουν πτέρυγες σε μουσεία και έδρες σε πανεπιστήμια υψηλού κύρους που φέρουν το όνομα κλεφτών και λαθρεμπόρων.

Θα μου πεις, συνηθισμένα πράγματα. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, είχε κάνει τον Πούτιν επίτιμο διδάκτορα των Οικονομικών το 2001. Και η ερίτιμος Ακαδημία Αθηνών είχε κάνει επίτιμο μέλος της την ζοφερή γυναίκα του Ρουμάνου δικτάτορα, Έλενα Τσαουσέσκου, μια γυναίκα πλήρως ανυπόληπτη και αγράμματη, πριν το εξεγερμένο πλήθος την δολοφονήσει μέσα στο φαραωνικό παλάτι της.

Ο Πούτιν, όμορφος και στοχαστικός, στην Πελοπόννησο Facebook Twitter
Από την τελετή αναγόρευσης του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν σε επίτιμο διδάκτορα των τμήματος Οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Φεβρουάριος 2001. Φωτ.: ΕΠΑ

Και πάμπολλα Δυτικά Ιδρύματα, πανεπιστήμια, σχολές, δέχονται να ξεπλύνουν τα λεφτά των εγκληματικών χορηγών τους, χωρίς να ρωτάνε πολλά για την προέλευση ενός τέτοιου πλούτου. Υπάρχουν πτέρυγες σε μουσεία και έδρες σε πανεπιστήμια υψηλού κύρους που φέρουν το όνομα κλεφτών και λαθρεμπόρων.

Κάθε «Νονός» χρειάζεται το Βατικανό του.

Οπότε το φτωχό και ασήμαντο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, γιατί να αποτελέσει εξαίρεση; Ποιος ξέρει τι παίχτηκε πίσω από την γελοία απόδοση τιμών σε έναν οιονεί δικτάτορα και την ακόμη πιο γελοία αφαίρεσή τους.

Το ανατριχιαστικό είναι ότι το χρήμα μπορούσε πάντα και μπορεί ακόμη να αγοράσει αβασάνιστα το συγχωροχάρτι του «πνευματικού» κόσμου.

Ο Πούτιν, όμορφος και στοχαστικός, στην Πελοπόννησο Facebook Twitter
Μια πρόσφατη φωτογραφία του προστάτη των γραμμάτων και της Δημοκρατίας καθώς αναγγέλλει την εισβολή στην Ουκρανία
Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μικροπλαστικά: «Μέχρι και μια ολόκληρη πιστωτική κάρτα καταπίνουμε κάθε εβδομάδα»

Μικροπλαστικά / Μικροπλαστικά: «Μέχρι και μια ολόκληρη πιστωτική κάρτα καταπίνουμε κάθε εβδομάδα»

Είναι μικρά όσο ένας κόκκος ρυζιού και κάθε χρόνο παράγονται εκατομμύρια τόνοι. Ποιες είναι οι εξελίξεις για τη μείωση της μικροπλαστικής ρύπανσης; Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Πώς φτάνουν από το εργοστάσιο στο στομάχι μας;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Δημήτρης Παρασκευής: «Φέτος, έπειτα από καιρό, ο κορωνοϊός παρουσιάζει έξαρση»

Οπτική Γωνία / «Φέτος, έπειτα από καιρό, ο κορωνοϊός παρουσιάζει έξαρση»

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, εξηγεί γιατί κάθε φθινόπωρο αυξάνονται οι ιώσεις του αναπνευστικού, ποια είναι η εικόνα του Covid-19 στην Ελλάδα και ποια μέτρα πρέπει να πάρουμε εν όψει του χειμώνα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στέλιος Νέστωρ: «Ό,τι έκανα, δεν το έκανα για να ρίξω τη δικτατορία αλλά γιατί ντρεπόμουνα» 

Θεσσαλονίκη / Στέλιος Νέστωρ: «Δεν ήμουν από αυτούς που κάθονται σπίτι τους, βγάζουν λεφτά, τρώνε και πίνουνε» 

Μια πολιτική φυσιογνωμία που έδινε πάντα ηχηρό «παρών» στα πολιτικά και πολιτιστικά πράγματα της Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στη LiFO, ζωντανεύει ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της πόλης, από την Κατοχή και τη χούντα μέχρι την ίδρυση του Μεγάρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κοινωνική κατοικία: Μπορεί το παράδειγμα της La Borda να εφαρμοστεί στην Αθήνα;

Συνεταιριστική κατοικία / Μπορούμε να αντιγράψουμε τη Βαρκελώνη και να λύσουμε το στεγαστικό;

Ενώ στην Ευρώπη παρατηρείται αναζωπύρωση των συνεταιριστικών στεγαστικών κινημάτων, στην Ελλάδα, ειδικά στην Αθήνα, η στεγαστική κρίση οξύνεται. Το παράδειγμα της La Borda στη Βαρκελώνη θα μπορούσε να δώσει τη λύση, χρειάζεται όμως πολιτική βούληση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Ο Άγνωστος Στρατιώτης στη μάχη της πολιτικής εικόνας»

Βασιλική Σιούτη / Ο Άγνωστος Στρατιώτης στη μάχη της πολιτικής εικόνας

Η κυβέρνηση αξιοποίησε τη ρύθμιση για τη φύλαξη του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη για να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να ενισχύσει την απήχησή της στο συντηρητικό κοινό, παρά τις διαφοροποιήσεις ακόμη και μέσα στην κυβερνητική παράταξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

Οπτική Γωνία / Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

«Ό,τι όμως και αν υπήρξε ο Διονύσης Σαββόπουλος, είχε τη δόνηση, τον λοξό τόνο, μια διάθεση μεταμόρφωσης και γιορτής. Επέστρεφε σε μια πάμφωτη αυλή, περιμένοντας τους φίλους, το νόημα της συνάθροισης».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
ΕΠΕΞ Στην εποχή του Οφθαλμού

Ιλεκτρίσιτυ / Στην εποχή του Οφθαλμού

Οι κρίσεις ευνοούν την εξουσία, διατηρώντας ένα επίπεδο φόβου μες στην κοινωνία, νομιμοποιώντας μέτρα που ανακουφίζουν τον φόβο αυξάνοντας τον έλεγχο, και δημιουργώντας ευκαιρίες για τη διοχέτευση του κεφαλαίου.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Μετά τα ερείπια της Γάζας: ποιος μπορεί να χτίσει ξανά την ελπίδα;;

Οπτική Γωνία / Η Γάζα μετά τον πόλεμο: Υπάρχει ελπίδα;

Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, αναλύει τις προκλήσεις της ανοικοδόμησης, τον ρόλο της Ευρώπης και της Ελλάδας και το αβέβαιο μέλλον μιας λύσης δύο κρατών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσοι ηλικιωμένοι ζουν μόνοι και κανείς δεν τους αναζητά;

Ακροβατώντας / Πόσοι ηλικιωμένοι ζουν μόνοι και κανείς δεν τους αναζητά;

Οι μοναχικοί θάνατοι ηλικιωμένων ανθρώπων είναι ένα φαινόμενο που ολοένα εντείνεται και στη χώρα μας, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ας μπει στον δημόσιο διάλογο, μήπως πειστούν οι αρμόδιοι ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πελοπόννησος: Σιδηρόδρομος ή ποδηλατόδρομος;

Ρεπορτάζ / Πελοπόννησος: Σιδηρόδρομος ή ποδηλατόδρομος;

Η προκήρυξη διαγωνισμών για την εκπόνηση μελετών που αφορούν τη χρήση της ιστορικής σιδηροδρομικής γραμμής Πελοποννήσου ως ποδηλατοδρόμου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για την οριστική απώλεια μιας εμβληματικής υποδομής με υψηλή ιστορική, τουριστική και συγκοινωνιακή αξία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ