Ο πλούσιος Γάλλος και ο φτωχός Πορτογάλος

Ο πλούσιος Γάλλος και ο φτωχός Πορτογάλος Facebook Twitter
Η κοινωνική και ταξική διαφορά μεταξύ του πλούσιου Γάλλου και του Πορτογάλου εργαζόμενου είναι μεγάλη, χαοτική. Όμως αυτό στην εποχή μας μοιάζει να μη σημαίνει πολλά. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ, όπου πλούσιοι ηλικιωμένοι περνάνε αρκετό χρόνο, δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές που πλησιάζουν. Ένας από αυτούς δηλώνει στο Politico πως νοιάζεται μόνο για τις γυναίκες, το ψάρεμα και το «boules», το παιχνίδι με τις βαριές μπάλες που πετιούνται στο έδαφος. Ο ηλικιωμένος Γάλλος κοιτάζει το ηλιοβασίλεμα μαζί με δυο κυρίες που κρατάνε τα σκυλάκια τους και όταν ο δημοσιογράφος επιμένει να τον ρωτάει για τις πολιτικές του ανησυχίες απλώς απαντάει πως η Λεπέν του φαίνεται πολύ κεντρώα. Αναζητεί έναν «μεγαλύτερο πατριώτη». Ο συνταξιούχος μισεί τους ξένους και ιδιαίτερα τους Άραβες.

Σε μια περιοχή του τουριστικού Αλγκάρβε στην Πορτογαλία, ο Μάτος, σκληρά εργαζόμενος, παραπονιέται για όλα όσα τον αφορούν, και όταν δημοσιογράφος του ίδιου μέσου τον ρωτάει για τη ζωή του, διαμαρτύρεται για τα υψηλά ενοίκια, για τα βασικά είδη διατροφής των οποίων οι τιμές έχουν διπλασιαστεί, για τον χαμηλό μισθό που παίρνει και δεν επαρκεί για πολλά.

Έχει κι αυτός ενστάσεις για τους πολλούς μετανάστες στη χώρα του. Στην πόλη των 60.000 κατοίκων, που ήταν το προπύργιο της αριστεράς από το 1974 και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές τα πράγματα άλλαξαν. Μαζί με χιλιάδες άλλους στράφηκε στο ακροδεξιό κόμμα Chega που έκανε δυναμική εμφάνιση για πρώτη φορά μετά την πτώση της δικτατορίας στη χώρα.

Οι Βελόπουλοι, οι Σπαρτιάτες και οι οπαδοί της Νίκης εκφράζουν τις ακροδεξιές απόψεις τους μέσα και έξω από τη Βουλή και αυτές έχουν ενταχθεί στον δημόσιο διάλογο, πλάι σε όλες τις υπόλοιπες δημοκρατικές απόψεις.

Η κοινωνική και ταξική διαφορά μεταξύ του πλούσιου Γάλλου και του Πορτογάλου εργαζόμενου είναι μεγάλη, χαοτική. Όμως αυτό στην εποχή μας μοιάζει να μη σημαίνει πολλά. Και οι δύο αναζητούν απαντήσεις για όσα τους απασχολούν στην ακροδεξιά και στις πολλές και διαφορετικές μορφές με τις οποίες αυτή εκφράζεται στις χώρες της Ευρώπης. Το εντελώς παράδοξο δεν προκαλεί εντύπωση, ότι οι διαφορετικές αφετηρίες και τα διαφορετικά συμφέροντα δυο εκπροσώπων τόσο διαφορετικών κόσμων συναντιούνται στις εκλογικές αναμετρήσεις έχοντας κοινό υπόστρωμα το αναιτιολόγητο μίσος για τους ξένους που ξεκίνησε ως κοινή ανησυχία γι’ αυτούς, αλλά γρήγορα επεκτάθηκε σε άλλα θέματα.

Το παράδοξο συμβαίνει και στη δική μας χώρα, όπου σχεδόν αμέριμνοι παρατηρούμε να παγιώνεται η ακροδεξιά έκφραση και με έναν τρόπο να κανονικοποιείται. Ο κατακερματισμός της ψήφου σε πολλά διαφορετικά ακροδεξιά μορφώματα μπορεί να δείχνει αδυναμία για ενιαία έκφραση, αλλά, όπως παρατήρησε η καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου πριν από λίγο καιρό σε μια συνέντευξή της στη LiFO, από το 2019 έως τις τελευταίες εκλογές το συνολικό ποσοστό της ακροδεξιάς είναι αυξημένο κατά 2,5%.

Οι Βελόπουλοι, οι Σπαρτιάτες και οι οπαδοί της Νίκης εκφράζουν τις ακροδεξιές απόψεις τους μέσα και έξω από τη Βουλή και αυτές έχουν ενταχθεί στον δημόσιο διάλογο, πλάι σε όλες τις υπόλοιπες δημοκρατικές απόψεις. Οι επιεικώς αναχρονιστικές και δήθεν αντισυστημικές θέσεις που νομίζαμε ότι παρέμεναν για πάντα στα περίφημα χρονοντούλαπα της Ιστορίας εμφανίστηκαν πάλι και γίνονται αντικείμενο συζήτησης, ενώ δεδομένες κατακτήσεις δεν μοιάζουν πια καθόλου δεδομένες. Το 2024 μιλάμε για τις εκτρώσεις και τα προαναφερθέντα μορφώματα διεκδικούν την εκπροσώπηση των λαϊκών συμφερόντων.

Οι δημοσκοπήσεις σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν αύξηση της ακροδεξιάς, η οποία θα στείλει πολλούς εκπροσώπους της στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η «Guardian», βασιζόμενη στις μετρήσεις αυτές, εκτιμά ότι ακροδεξιά και σκληροπυρηνικά συντηρητικά κόμματα έχουν πολλές πιθανότητες να τερματίσουν πρώτα σε εννέα κράτη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, και να αναδειχθούν δεύτερη ή τρίτη δύναμη σε άλλα εννέα κράτη όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Σουηδία. Οι εκτιμήσεις είναι πως αυτές οι εκφράσεις μπορούν να κερδίσουν το ¼ από τις συνολικά 720 θέσεις των ευρωβουλευτών.

Ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά και αυτές οι αλλαγές ξεπερνούν τα σύνορα της Ευρώπης. Βαθιά συντηρητικές και λαϊκιστικές δυνάμεις διεκδίκησαν και σε μεγάλο βαθμό πέτυχαν να εμφανιστούν ως εκφραστές λαϊκών συμφερόντων, οι ισορροπίες ανατράπηκαν, πλούσιοι και ισχυροί εμφανίζονται ως προστάτες των φτωχών. Όλα αυτά σίγουρα δεν συνέβησαν επειδή δικαιώθηκε ο Φραντς Φουκουγιάμα που το μακρινό 1992 έγραψε για το τέλος των ιδεολογιών.

Πιο πειστική απάντησε έδωσε ένας σύγχρονος Γάλλος διανοητής, ο Ντιντιέ Εριμπόν. Όταν τα αριστερά και σοσιαλιστικά κόμματα πήραν την εξουσία, μεταλλάχθηκαν, και με έναν ύποπτο ενθουσιασμό βάλθηκαν να διαγράψουν κάθε αριστερό από την αριστερά. Οι πολίτες, σε σύγχυση, ελκύονται πια από τον λαϊκιστικό ακροδεξιό λόγο που υπόσχεται ανέξοδα, ενώ το αντίπαλο δέος δεν πείθει. Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου θα είναι καθοριστικές…

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Tο νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Αυτά που θα δούμε στις ευρωεκλογές θα είναι πρωτόγνωρα»

LiFO politics / «Αυτά που θα δούμε στις ευρωεκλογές θα είναι πρωτόγνωρα»

Ο Στράτος Φαναράς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metron Analysis, μιλάει στη Βασιλική Σιούτη για το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τις νέες προκλήσεις και το ρίσκο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μαμντάνι είναι ο αντίπαλος που θέλει ο Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ο Μαμντάνι είναι ο αντίπαλος που θέλει ο Τραμπ

Ο Ζοχράν Μαμντάνι θα ορκιστεί στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης την 1η Ιανουαρίου. Οι κάτοικοι των πέντε μεγάλων διαμερισμάτων θα τον παρακολουθούν. Το ίδιο κι ένας πρώην Νεοϋορκέζος, περίπου 200 μίλια νοτιότερα.
THE LIFO TEAM
Λειψυδρία: ο οδικός χάρτης για την υδατική ασφάλεια της Αττικής

Ρεπορτάζ / Το νερό τελειώνει. Πώς θα αντιμετωπίσει τη λειψυδρία η Αττική;

Υπό την πίεση της σταδιακής μείωσης των υδατικών αποθεμάτων, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η υδροδότηση της Αττικής τις επόμενες δεκαετίες θα διασφαλιστεί με τεχνικά έργα και θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του συστήματος.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΑΜΝΤΑΝΙ

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς στη LiFO: «Ο Μαμντάνι στέλνει μήνυμα ελπίδας έναντι του αυταρχισμού του Τραμπ»

Μια άμεση ανάλυση της νίκης του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης και ένα σχόλιο από τον διακεκριμένο καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Αν νικήσει ο Μαμντάνι, θα αλλάξει η Νέα Υόρκη, και ίσως η Αμερική»

Οπτική Γωνία / «Αν νικήσει ο Μαμντάνι, θα αλλάξει η Νέα Υόρκη, ίσως και η Αμερική»

Η καθηγήτρια Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Νένη Πανουργιά, μιλά για το τεταμένο πολιτικό κλίμα εν όψει των δημοτικών εκλογών, την άνοδο του Ζοχράν Μαμντάνι ως φωνής των «από τα κάτω» και τη σύγκρουση μεταξύ μιας νέας γενιάς ακτιβιστών και των παλιών κέντρων εξουσίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιστεύει στ' αλήθεια η Gen Z πως η ΑΙ θα της λύσει το γκομενικό;

Οπτική Γωνία / Πιστεύει στ' αλήθεια η Gen Z πως η ΑΙ είναι η λύση σε όλα; Ακόμη και στον έρωτα;

Η Gen Z μεγαλώνει σε έναν κόσμο γεμάτο πληροφορίες, αλλά με λιγότερη πραγματική επαφή. Πόσο μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει; Και τι σημαίνει τελικά υγιής σεξουαλικότητα σήμερα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μικροπλαστικά: «Μέχρι και μια ολόκληρη πιστωτική κάρτα καταπίνουμε κάθε εβδομάδα»

Μικροπλαστικά / Μικροπλαστικά: «Μέχρι και μια ολόκληρη πιστωτική κάρτα καταπίνουμε κάθε εβδομάδα»

Είναι μικρά όσο ένας κόκκος ρυζιού και κάθε χρόνο παράγονται εκατομμύρια τόνοι. Ποιες είναι οι εξελίξεις για τη μείωση της μικροπλαστικής ρύπανσης; Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Πώς φτάνουν από το εργοστάσιο στο στομάχι μας;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Δημήτρης Παρασκευής: «Φέτος, έπειτα από καιρό, ο κορωνοϊός παρουσιάζει έξαρση»

Οπτική Γωνία / «Φέτος, έπειτα από καιρό, ο κορωνοϊός παρουσιάζει έξαρση»

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, εξηγεί γιατί κάθε φθινόπωρο αυξάνονται οι ιώσεις του αναπνευστικού, ποια είναι η εικόνα του Covid-19 στην Ελλάδα και ποια μέτρα πρέπει να πάρουμε εν όψει του χειμώνα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στέλιος Νέστωρ: «Ό,τι έκανα, δεν το έκανα για να ρίξω τη δικτατορία αλλά γιατί ντρεπόμουνα» 

Θεσσαλονίκη / Στέλιος Νέστωρ: «Δεν ήμουν από αυτούς που κάθονται σπίτι τους, βγάζουν λεφτά, τρώνε και πίνουνε» 

Μια πολιτική φυσιογνωμία που έδινε πάντα ηχηρό «παρών» στα πολιτικά και πολιτιστικά πράγματα της Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στη LiFO, ζωντανεύει ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της πόλης, από την Κατοχή και τη χούντα μέχρι την ίδρυση του Μεγάρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ