Ο Πατσίνο, ο Ντε Νίρο και η τεκνοποίηση σε μεγάλη ηλικία

Ο Πατσίνο, ο Ντε Νίρο και το ανδρικό προνόμιο του να κάνεις παιδιά όποτε σου καπνίσει Facebook Twitter
Οι δύο ηθοποιοί αποτελούν μόνο τα πιο πρόσφατα παραδείγματα διάσημων ηλικιωμένων ανδρών που αποκτούν παιδιά με νεότερες συντρόφους. Φωτ: Kevork Djansezian/Getty Images)
0

ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ την ανακοίνωση του 79χρονου Ρόμπερτ Ντε Νίρο ότι θα γίνει πατέρας (για έβδομη φορά), ο αιώνιος «ανταγωνιστής» του Αλ Πατσίνο δήλωσε κι αυτός με τη σειρά του ότι στα 83 του θα γίνει κι αυτός σύντομα μπαμπάς (για τέταρτη φορά).

Οι δύο ηθοποιοί αποτελούν μόνο τα πιο πρόσφατα παραδείγματα διάσημων ηλικιωμένων ανδρών που αποκτούν παιδιά με νεότερες συντρόφους. Και ενώ στο διαδίκτυο γίνεται μεγάλη συζήτηση για την ηθική διάσταση της σύλληψης ενός παιδιού τόσο αργά στη ζωή, οι ηλικίες τους και οι ηλικιακές διαφορές με τις συντρόφους τους υπογραμμίζουν μια οικουμενική αλήθεια: Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ένα βιολογικό ρολόι που χτυπάει συνεχώς και επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής τους, ενώ οι άνδρες, πολύ απλά, όχι. Αυτή η ανισότητα δεν μπορεί να αγνοηθεί, όπως σημειώνουν οι ειδικοί.

«Για τις γυναίκες (που επιθυμούν να γίνουν μητέρες), υπάρχει πάντα αυτή η πίεση να ξέρουν νωρίτερα τι θέλουν (στη ζωή), σε σύγκριση με τους άνδρες που έχουν περισσότερο χρόνο να εξερευνήσουν τον εαυτό τους ή να καταλάβουν τι είναι αυτό που θέλουν», λέει η Meghan Gillen, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Penn State.

Δεν μπορούν ή δεν θέλουν να μείνουν έγκυες όλες οι γυναίκες. Αλλά για εκείνες που το κάνουν, υπάρχει συχνά αυτή η αίσθηση ότι παίρνουν μέρος σ’ έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο ή ότι ισορροπούν σ’ ένα τεντωμένο σκοινί προσπαθώντας να διατηρήσουν επιτυχημένες καριέρες και συγχρόνως να καταλάβουν τι θέλουν στη ζωή πριν νιώσουν  αρκετά υπεύθυνες για ένα παιδί.

Δεν μπορούν ή δεν θέλουν να μείνουν έγκυες όλες οι γυναίκες. Αλλά για εκείνες που το κάνουν, υπάρχει συχνά αυτή η αίσθηση ότι παίρνουν μέρος σ’ έναν αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο ή ότι ισορροπούν σ’ ένα τεντωμένο σκοινί προσπαθώντας να διατηρήσουν επιτυχημένες καριέρες και συγχρόνως να καταλάβουν τι θέλουν στη ζωή πριν νιώσουν  αρκετά υπεύθυνες για ένα παιδί.

«Στις μέρες μας υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στις γυναίκες να τα έχουν όλα», λέει η Gillen. «Δεν υπάρχει μόνο πίεση να κάνουν παιδιά και οικογένεια, αλλά και καριέρα. Και η περίοδος της ζωής που προσπαθούν για την καριέρα τους συμπίπτει με μια περίοδο της ζωής τους όπου μπορεί επίσης να θέλουν και να μπορούν να κάνουν παιδιά».

Η γονιμότητα μιας γυναίκας αρχίζει να μειώνεται γύρω στην ηλικία των 32 ετών και μειώνεται ταχύτερα μετά την ηλικία των 37 ετών, σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής Γυναικολογικής Πρακτικής του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Φτάνοντας στα 45, το 87% των γυναικών θεωρούνται υπογόνιμες, σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Ντένβερ.

Ενώ αντίστοιχες μελέτες δείχνουν ότι και η γονιμότητα των ανδρών μειώνεται με την ηλικία, η μείωση είναι πολύ πιο αργή, ιδίως επειδή ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ανανεώνεται, ενώ ο αριθμός των ωαρίων είναι πεπερασμένος. Και ακόμη και όταν αποφασίζουν να κάνουν παιδιά, συχνά οι άνδρες δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τις ίδιες θυσίες με τις συντρόφους τους.

Παρότι φυσικά κανένας γονέας δεν έχει εγγυημένη μακροζωία, ένα άτομο που αποκτά παιδί στα 70 ή στα 80 του πιθανώς δεν θα ζήσει πολύ περισσότερο από τα 20 χρόνια του παιδιού, αφήνοντας τον επιζώντα γονέα μόνο του.

Η Δρ. Jane Frederick, ειδικός σε θέματα αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας και υπογονιμότητας και ιατρική διευθύντρια του ινστιτούτου HRC Fertility, παροτρύνει τα ζευγάρια με μεγάλες ηλικιακές διαφορές να κάνουν τις δύσκολες συζητήσεις πριν προσπαθήσουν να συλλάβουν.

«Θα είναι δύσκολο για (τον πατέρα) να μάθει σε έναν έφηβο πώς να οδηγεί αυτοκίνητο όταν ο ίδιος είναι στα 90 του», λέει η Frederick. «Υποθέτω ότι κάθε ζευγάρι που έχει μια τέτοια διαφορά ηλικίας έχει ήδη μιλήσει για το τι θα γίνει αν... Ποιος όμως μπορεί να πει με σιγουριά αν είναι καλύτερος μπαμπάς κάποιος στα 20 του ή κάποιος στα 80 του που έχει ζήσει τη ζωή του και έχει κατά κανόνα περισσότερη εμπειρία και χρήματα να δώσει στο παιδί του;»

«Υπάρχουν πολλές μορφές που μπορεί να έχει μια ιδανική οικογένεια», δηλώνει η ψυχοθεραπεύτρια Melissa Dowd, ειδικευμένη σε ζητήματα γάμου και οικογένειας, ενώ η Sarah Wright, κλινική κοινωνική λειτουργός, υπενθυμίζει: «Η κοινωνική επιστημονική έρευνα εξακολουθεί να δείχνει αρκετά ξεκάθαρα ότι η οικογενειακή σταθερότητα είναι πιο σημαντική από τη δομή της οικογένειας».

Με στοιχεία από την USA TODAY

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Οπτική Γωνία / Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Ο Μπέος έχει τον λαό του. Όχι μόνο στον Βόλο. Είναι ο ίδιος κόσμος που γελάει με emoticon κάτω από τις «λουλούδες» και τα «πουστρόνια». Ο ίδιος λαός που βλέπει τον Μπέο ως μια λιγάκι άξεστη πλην ίσως αναγκαία απάντηση στον woke κίνδυνο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Οπτική Γωνία / Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Από το Qatargate και τους δεσμούς με το περιβάλλον Τραμπ μέχρι τις δωρεές σε αμερικανικά πανεπιστήμια, το sporstwashing και τις υποθέσεις στην Ελλάδα, το Κατάρ χτίζει ένα αόρατο δίκτυο επιρροής που εκτείνεται από την Ουάσιγκτον έως τις Βρυξέλλες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Οδήγηση / Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Η αντιμετώπιση της επικίνδυνης οδήγησης στους ελληνικούς δρόμους θα ενισχυθεί με ελέγχους μέσω drugwipe test. Ποιες ναρκωτικές ουσίες θα ανιχνεύουν και πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι έλεγχοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Βασιλική Σιούτη / Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Σύννεφα πάνω από τις Βρυξέλλες: H σύλληψη της Φεντερίκα Μογκερίνι, το σκάνδαλο του Qatargate, οι γεωπολιτικές αναταράξεις σε Ε.Ε. και Ελλάδα αλλά και πώς ο Κάθετος Διάδρομος μπορεί να επηρεάσει το πολιτικό παιχνίδι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Ακροβατώντας / Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Μια μεγάλη έρευνα αποτυπώνει αυτή την αρνητική πραγματικότητα. Tο 17,5% των ερωτηθέντων δείχνει προτίμηση «σε ορισμένες περιπτώσεις» στη δικτατορία, ενώ το 28,4% του γενικού πληθυσμού αναγνωρίζει «καλές πλευρές στη δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967»!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρώπη στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία;

Οπτική Γωνία / Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρώπη στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία;

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Μαρία Γαβουνέλη, μιλά στη LiFO για την πιθανότητα ευρύτερης σύρραξης μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας, την κλιμάκωση υβριδικών επιθέσεων και τη χρήση drones που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, ενώ εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για την επιτυχία των συνομιλιών σχετικά με την «επόμενη μέρα» της Ουκρανίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι διανοούμενοι που «κανονικοποίησαν» τον Έπσταϊν και οι διάλογοι με τον Τσόμσκι για την Ελλάδα και το ευρώ.

Έρευνα / Οι διανοούμενοι που «κανονικοποίησαν» τον Έπσταϊν και οι διάλογοι με τον Τσόμσκι

Το ηθικo-πολιτικό ζήτημα γύρω από την υπόθεση Έπσταϊν, το ενδιαφέρον για το οικονομικό δράμα που ζούσε η Ελλάδα το 2015 και ο «αριστερός φίλος» για τον οποίο έλεγε ότι έστειλε το ιδιωτικό του αεροπλάνο στην Αθήνα για να τον μεταφέρει στη Νέα Υόρκη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Παραδείγματα αλήθειας και θάρρους

Οπτική Γωνία / Παραδείγματα αλήθειας και θάρρους. H δολοφονία του Μεχντί Κεσασί

Ο μόνος τρόπος να τιμήσει κανείς τα θύματα δολοφονιών είναι αποφεύγοντας τη συμβατική μιντιακή και πολιτική ρητορική, τον ευπώλητο εξωτισμό του κακού ή την υπερ-αστυνομική δημαγωγία.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το γκροτέσκο ξεκίνημα της «Ιθάκης» του Τσίπρα

Οπτική Γωνία / Το γκροτέσκο ξεκίνημα της «Ιθάκης» του Τσίπρα

Από πρώην «ριζοσπάστης μαρξιστής» ο Αλέξης Τσίπρας αυτοπαρουσιάζεται στο βιβλίο του ως ένας πολιτικός που παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις του με βάση ουρανόσταλτα σημάδια της μοίρας και την «κραυγή ενός περιστεριού». Οι παλιοί του σύντροφοι διαψεύδουν πλήθος περιστατικών που περιγράφει. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί στολίζουμε όλο και νωρίτερα για Χριστούγεννα;

Οπτική Γωνία / Γιατί στολίζουμε όλο και νωρίτερα για Χριστούγεννα;

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί τι κρύβεται πίσω από την πρόωρη προσμονή των Χριστουγέννων αλλά και γιατί για πολλούς η γιορτινή περίοδος γίνεται πηγή άγχους αντί χαράς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ