O νέος ιμπεριαλισμός και γιατί ο κόσμος κινδυνεύει να γίνει ζούγκλα

Trump SmallTalk
0


— Τι φέρνει για τον κόσμο η νέα εποχή Τραμπ; Σοκ και δέος;
Μπορούμε να πούμε πως κατά κάποιον τρόπο θα φέρει αυτό που όλοι περιμέναμε, ελπίζοντας να λειτουργήσουν κάποια θεσμικά αντίβαρα και εγγυήσεις. Ένα παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας ισχυρά κλονισμένο από τους πολέμους της τελευταίας περιόδου θα αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερη κρίση και αμφισβήτηση. Σε έναν βαθμό ο Πρόεδρος Τραμπ θα προσπαθήσει να δημιουργήσει έναν νέο κόσμο. Η εξωθεσμική προσέγγιση με έμφαση στην προσωπικότητα και στους ατομικούς χειρισμούς θα ενισχυθεί από τη μεγαλύτερη παρουσία του «εξωπολιτικού» παράγοντα στη νέα κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο Ίλον Μάσκ. Σε μια μεταπολιτική δυστοπία οι επιχειρηματίες και οι δισεκατομμυριούχοι μπορούν να διαρρήξουν την παραδοσιακή πολιτική, ακόμα και τη διεθνή οργάνωση. Θα διαμορφωθεί ένας κόσμος που θα μοιάζει περισσότερο με τις περιγραφές του Τόμας Χομπς. Ο Πρόεδρος Τραμπ, άλλωστε, δεν έχει κρύψει πως από τους θεσμούς και το διεθνές δίκαιο προτιμά την ισχύ και την επιβολή των θέσεών του. Αυτός είναι και ο λόγος που δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην προσωπική διπλωματία και όχι στη θεσμική γραφειοκρατία.

«Σε έναν βαθμό ο Πρόεδρος Τραμπ θα προσπαθήσει να δημιουργήσει έναν νέο κόσμο. Η εξωθεσμική προσέγγιση με έμφαση στην προσωπικότητα και στους ατομικούς χειρισμούς θα ενισχυθεί από τη μεγαλύτερη παρουσία του "εξωπολιτικού" παράγοντα στη νέα κυβέρνηση».

— Πώς αξιολογείτε αυτόν τον νέο τύπου ιμπεριαλισμό του Αμερικανού Προέδρου;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται σε αυτήν ακριβώς τη φράση. Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος μας είναι αντιμέτωπος με τον ιμπεριαλισμό αυταρχικών και αντιδημοκρατικών καθεστώτων, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το διεθνές σύστημα και η Δύση προσπαθούν να διατηρήσουν το φιλελεύθερο υπόδειγμα οργάνωσης που βασίζεται σε κανόνες και νόρμες. Η αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα της διαφορετικής αντίληψης του Προέδρου Τραμπ, μπορεί να κλονίσει συθέμελα το όλο σύστημα οργάνωσης και τον μεταπολεμικό κόσμο. Αν η σημαντικότερη χώρα της Δύσης προχωρήσει σε επίδειξη σκληρής ισχύος, ο κόσμος θα κινδυνέψει να γίνει ζούγκλα.

cover
Τριαντάφυλλος Καρατράντος,
δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ

— Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις απρόσμενες εξελίξεις;
Η Ελλάδα είναι εδώ και χρόνια μια κομβική στρατηγική σύμμαχος για τις ΗΠΑ. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι σχέσεις είχαν αρχίσει να ενισχύονται από την εποχή της πρώτης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης, δεν πρέπει να περιμένουμε πως θα επηρεαστούν αρνητικά οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας από τη νέα κατάσταση στις ΗΠΑ, καθώς όλες οι κυβερνήσεις, δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων, επιδιώκουν τη σταθερότητα στην περιοχή.

Αυτό όμως που σίγουρα θα επηρεάσει και την Ελλάδα είναι η ιδιαιτέρως πιθανή ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Πέραν του γεγονότος της κοινής αντίληψης περί ηγεσίας και ισχύος μεταξύ των Προέδρων Τραμπ και Ερντογάν, υπάρχει και η εκπεφρασμένη επιθυμία για εκ νέου μετατόπιση του στρατηγικού ενδιαφέροντος στην Ασία, κάτι που θα δώσει μεγαλύτερο ρόλο στην Τουρκία ή και άλλες χώρες που θέλουν να έχουν αντίστοιχη παρέμβαση. Τέλος, είναι πιθανό η διακυβέρνηση Τραμπ να επιδιώξει την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ- Τουρκίας.

— Τι σηματοδοτεί η ενίσχυση των ακροδεξιών πολιτικών σχηματισμών;
Οι δυτικές κοινωνίες τα τελευταία χρόνια είναι αντιμέτωπες με μια παρατεταμένη κατάσταση πολλαπλών κρίσεων, αυτό που ονομάζουμε permacrisis και polycrisis. Σε αυτό το πλαίσιο έχει δημιουργηθεί ένα κοινωνικό υπόβαθρο φόβου και ανασφάλειας, σε συνδυασμό με μια έντονη κρίσης αμφισβήτησης των θεσμών και της πολιτικής συνολικά. Οι πολίτες θεωρούν πως δεν μπορούν να βρουν λύσεις και προστασία σε υπερεθνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα την όξυνση των εθνικιστικών αντανακλαστικών.

Επίσης, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα υπαρκτά και σε αρκετές περιπτώσεις σημαντικά προβλήματα στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας, τα οποία, όταν συνδυάζονται με τις λεγόμενες πολιτικές ταυτότητας (identity politics), δημιουργούν την τέλεια συνθήκη εργαλειοποίησης από ακροδεξιούς λαϊκιστικούς σχηματισμούς. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αυτοί οι σχηματισμοί κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Πολλοί εκ των ηγετών τους έχουν ως πρότυπο τον ίδιο τον Πρόεδρο Τραμπ και στηρίζουν την ατζέντα του, κυρίως σε τομείς όπως η μετανάστευση, η κλιματική κρίση, η ασφάλεια και ο εθνικισμός στην οικονομία. Θα προσπαθήσουν, λοιπόν, να κερδίσουν από το timing της νέας διακυβέρνησης και με την αξιοποίηση και του Ίλον Μασκ ίσως δούμε ένα δίκτυο συνεργαζόμενων πολιτικών σχηματισμών.

— Ποιες πιστεύετε ότι μπορεί να είναι οι επιπτώσεις για το δημοκρατικό πολίτευμα και την Ε.Ε;
Η ενίσχυση του εξωπολιτικού παράγοντα και η υποχώρηση των θεσμών αποτελούν εκ των πραγμάτων πρόβλημα για την ποιότητα αλλά και τη λειτουργία της δημοκρατίας. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε πως οι δημοκρατίες αντιμετωπίζουν διπλό κίνδυνο, στο εσωτερικό από τους λαϊκιστές και την εξτρεμιστική βία, και στο εξωτερικό από τα αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Ρωσία, που πραγματοποιούν υβριδικές επιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης με στόχο τους θεσμούς και τη δημοκρατία. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι προβληματικές παρεμβάσεις σαν αυτές του Ίλον Μασκ στην εκλογική διαδικασία της Γερμανίας.

Επίσης, η πίεση και η λειτουργία εκτός του πλαισίου της δομημένης διεθνούς οργάνωσης προκαλούν έντονη ανησυχία. Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις από τη νέα προεδρία Τραμπ. Πέραν του εμπορικού τομέα και του ζητήματος των δασμών, ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας για την Ένωση, όπως είναι κυρίως η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν υπάρχουν καν στην ατζέντα της νέας διακυβέρνησης, με την αποχώρηση των ΗΠΑ από το πλαίσιο του Παρισίου να δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην απαιτούμενη παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα.

Ο τομέας, όμως, όπου υπάρχει πίεση για πρωτοβουλίες από πλευράς της Ε.Ε. είναι αυτός της άμυνας και της ασφάλειας, με τη στρατηγική αυτονομία να γίνεται πλέον μονόδρομος και τις πρωτοβουλίες να πρέπει να τρέξουν άμεσα. Άλλωστε η πίεση της διακυβέρνησης Τραμπ στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα είναι έντονη, κάτι που σημαίνει πως η Ένωση πρέπει να αναζητήσει τη δική της σκληρή ισχύ.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Τραμπ, ο Μασκ και η νέα, «fascism friendly» τάξη πραγμάτων

Οπτική Γωνία / Ο Τραμπ, ο Μασκ και η νέα, «fascism friendly» τάξη πραγμάτων

«Ο σύγχρονος “φιλικός στον χρήστη φασισμός” δεν έχει την απροκάλυπτη βαρβαρότητα του φασισμού του 20ού αιώνα, έχει όμως στη ρίζα του την ίδια επιλεκτική άρνηση των ατομικών ελευθεριών, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών κατακτήσεων προς όφελος των προνομιούχων και των ισχυρών. Όποιος νοιάζεται πραγματικά για το μέλλον της δημοκρατίας δεν γίνεται να αγνοήσει την τρομακτική αυτή πραγματικότητα».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ