Ο εκκαθαριστής Κασσελάκης

Ο εκκαθαριστής Κασσελάκης Facebook Twitter
Η εναρκτήρια ομιλία του Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή προκάλεσε πολλές αποδοκιμασίες και γιουχαίσματα, αλλά εκείνος, σε ρόλο καμικάζι, δεν φάνηκε να κάμπτεται. Φωτ.: Eurokinissi
0

Ο Κασσελάκης εξοργίζει κάθε μέρα όλο και περισσότερους στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ τι ήθελε να κάνει, αφού από την αρχή έλεγε ότι τον φύτεψε ο Τσίπρας και θα διώξει τα βαρίδια από το κόμμα, συντηρώντας το αφήγημα της υπονόμευσης, που επανέλαβε σε διάφορες εκδοχές και κατά τη χθεσινή ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή. 

Εχθές, κατά την πρώτη μέρα της συνεδρίασης, κάλεσε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να πάρουν θέση υπέρ της διαγραφής των 4 στελεχών (Σκουρλέτη, Φίλη, Βίτσα και Τζουμάκα), ζητώντας να εξασφαλίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ «την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν» και καθιστώντας σαφές ότι δεν θα κάνει πίσω. Η «Ομπρέλα», η ομάδα της Αχτσιόγλου και η ομάδα του Τεμπονέρα αποχώρησαν από την συνεδρίαση και δεν σκοπεύουν να παραστούν ούτε σήμερα, διαχωρίζοντας τη θέση τους. Υπάρχουν πολλοί ακόμα που δεν σκοπεύουν να ακολουθήσουν τον Κασσελάκη, ωστόσο σήμερα θα είναι εκεί και «θα αποφασίσουν εκείνοι πότε και πως θα αποχωρήσουν», όπως λένε. 

Η στάση του Διονύση Τεμπονέρα ξάφνιασε και ενόχλησε τους προεδρικούς και λίγο μετά άρχισε να δέχεται φραστικές επιθέσεις στο διαδίκτυο από υποστηρικτές του Κασσελάκη (ο οποίος στην ομιλία του είχε πει ότι καταδίκαζε την τοξικότητα στα κοινωνικά δίκτυα). Ακόμα πιο δυσάρεστη έκπληξη για τον Κασσελάκη και τη διευθυντική ομάδα του κόμματος όμως, αποτέλεσαν όσα δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Δεοντολογίας, Αντώνης Κοτσακάς, ο οποίος του απάντησε ότι τα μέλη της Επιτροπής είναι εκλεγμένα και λογοδοτούν μόνο στο Συνέδριο. Επίσης του είπε ότι αυτός δεν εντέλλεται από κανέναν και τηρεί τις διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό του κόμματος, αποκλείοντας του δηλαδή ότι θα υπακούσει σε αυτό που ζητάει. Ο Αντώνης Κοτσακάς ήταν στην ίδια κομματική τάση με τον Διονύση Τεμπονέρα και τον Πάνο Ρήγα, την «Ρενέ» η οποία διαλύθηκε πρόσφατα. Ο ίδιος ήταν μεταξύ των στελεχών που αποχώρησαν χθες, ενώ ο Πάνος Ρήγας ήταν στο προεδρείο της συνεδρίασης της Κ.Ε υπερασπιζόμενος την προεδρική γραμμή.  

Η κατηγορία για «5η φάλαγγα» μέσα στο κόμμα, προς όσους ασκούν κριτική, εξόργισε πάρα πολλά στελέχη της «Ομπρελας». «Δεν μπορεί να μιλάει έτσι για ιστορικά στελέχη μας κάποιος που εμφανίστηκε στο κόμμα πριν από λίγες μέρες και δεν έχει σχέση με την αριστερά» έλεγαν. 

Η εναρκτήρια ομιλία του Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή προκάλεσε πολλές αποδοκιμασίες και γιουχαίσματα, αλλά εκείνος, σε ρόλο καμικάζι, δεν φάνηκε να κάμπτεται, αν και αρκετές φορές εκνευρίστηκε και απάντησε επιθετικά. Εμφανίστηκε πάντως  αποφασισμένος να ολοκληρώσει την αποστολή του, για την «ανασυγκρότηση» του κόμματος. Ανέβηκε στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής με καθυστέρηση δύο ωρών, και όλοι είδαν έναν πολύ νευρικό Κασσελάκη να μιλά σε επιθετικό ύφος και με έναν ελάχιστα πολιτικό λόγο, επιμένοντας στις διαγραφές και στο «ξεκαθάρισμα». 

Η ομιλία του ήταν γεμάτη από λάθη, «μαργαριτάρια» και φράσεις που δεν έβγαζαν νόημα. Πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τον αποδοκίμαζαν διακόπτοντας τον, ενώ συχνά ακουγόταν να φωνάζουν «αίσχος, αίσχος!» την ώρα που μιλούσε.  

Εχθες επικαλέστηκε πολλές φορές τον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του και επιχείρησε να εμφανιστεί ως η φωνή του: «Να λοιπόν που το θέμα που θα συζητήσουμε σήμερα δεν είναι καινούργιο. Έχει κοστίσει στον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά. Και στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά» είπε. Ακόμα πιο ενδιαφέρον ήταν ότι παρουσίασε τις διαγραφές ως κίνηση που θα φέρει την ενότητα. Ισχυρίστηκε ότι «η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εδώ και χρόνια» και ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έτρεχε να μαζεύει άστοχες δηλώσεις που έβλαπταν τον ΣΥΡΙΖΑ και του ψαλίδιζαν ή του γκρέμιζαν τα ποσοστά». «Πόσες φορές είδε το πολιτικό του μέγεθος να κονταίνει από μικρούς ανθρώπους» είπε και υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα διασπασμένο κόμμα αλλά δεν ήθελε να το παραδεχτεί. «Η σημερινή μέρα λοιπόν είναι η μέρα της παραδοχής» είπε στην Κεντρική Επιτροπή, δηλώνοντας ότι «η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών, δεν είναι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η αρχή της ενότητας». Αλλωστε προχθές σε μία περιοδεία του, όταν ένας ηλικιωμένος τον πλησίασε και του είπε να καθαρίσει το κόμμα και ας μείνει στο 10%, εκείνος του απάντησε: «τι 10% παιδί μου, καθαρό κόμμα θα πάει 30%». 

Σε μια άλλη στιγμή κατά την χθεσινή του ομιλία, κάποιος αποδοκιμάζοντας τον, του φώναξε να πάει στο Μαϊάμι και εκείνος, φανερά εκνευρισμένος, όπως φαινόταν και από τις χειρονομίες, απάντησε: «Εχουμε ομογένεια στο Μαϊάμι. Με χαρά θα πάω, να τους κερδίσουμε και θα σέβεστε όλους τους απόδημους και όλους τους ομογενείς, εκτός αν προτιμάτε να χάνουμε και να χάνουμε και να χάνουμε». Παρότι όμως ισχυρίζεται πως αν φύγει αυτός, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να χάνει, το αδιάψευστο γεγονός είναι ότι από τις 24 Σεπτεμβρίου που εξελέγη πρόεδρος, στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έχει σταματήσει να χάνει, αλλά απώλεσε σχεδόν 3 μονάδες. 

Πολλοί σύνεδροι βρήκαν την ομιλία του «ακραία λαϊκίστικη», «διχαστική» και «δεξιά», ενώ «επανέλαβε ακόμα και θέσεις του Μητσοτάκη με τις ίδιες φράσεις, όπως αυτή για “πολλές και καλές θέσεις εργασίας”» σχολίαζαν. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι βαριέται να ακούει τις μακροσκελείς ομιλίες της αριστερής πτέρυγας και υποστήριξε ότι «νομίζουν ότι θα πάρουν ένα 3%, αλλά τα αριστερόμετρά τους ούτε 0,3% δε θα μετρήσουν. Γιατί όσο εκείνοι θα κάνουν δήθεν αριστερή πολιτική με τεράστια κείμενα γεμάτα αόριστες σάλτσες -μπορούμε να το πούμε η πολιτική του Pummaro-, η δική μας Αριστερά θα επαναφέρει το κράτος δικαίου και τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα, θα παραμείνει στη στέγη, στο κλίμα, στη φτώχεια, στα δικαιώματα».

Η κατηγορία για «5η φάλαγγα» μέσα στο κόμμα, προς όσους ασκούν κριτική, εξόργισε πάρα πολλά στελέχη της «Ομπρελας». «Δεν μπορεί να μιλάει έτσι για ιστορικά στελέχη μας κάποιος που εμφανίστηκε στο κόμμα πριν από λίγες μέρες και δεν έχει σχέση με την αριστερά» έλεγαν. 

Πάρα πολύ βολική για τον Αλέξη Τσίπρα ήταν και η κριτική του Κασσελάκη για τα αίτια της εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έριξε την ευθύνη στις δηλώσεις Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και ορισμένα κείμενα με αναφορά σε τοπικά νομίσματα άγνωστων στελεχών της «Ομπρέλας» σε κάποιον ιστότοπο. Καμία αναφορά στις ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα που αποφάσιζε μόνος του όλα αυτά τα χρόνια για τα πάντα. Στελέχη της αριστερής αντιπολίτευσης στην Κεντρική Επιτροπή σχολίαζαν επίσης ότι «αν το κόμμα πλήρωσε κάποια στελέχη για τις ενέργειες και τις δηλώσεις τους, αυτά ήταν ο Παππάς και ο Πολάκης που στηρίζουν τον Κασσελάκη» και για αυτό δεν τους θεωρεί βαρίδια όπως τον Τσακαλώτο.

Κατά το τέλος της πρώτης μέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, οι υποστηρικτές του Κασσελάκη έλεγαν ότι τα μέλη που τον ψήφισαν, του έδωσαν εντολή να τα αλλάξει όλα και αυτό κάνει και πως όσοι υπονόμευσαν και πλήγωσαν τον Τσίπρα δεν έχουν θέση σε αυτή τη νέα εποχή του κόμματος που θα αρχίσει σε λίγο. Οι υπόλοιποι, όσοι δεν είναι με τον Κασσελάκη, μιλούσαν για διασυρμό, εξευτελισμό και γραφικότητα που θα βάλει φωτιά σε ότι έχει απομείνει. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Οπτική Γωνία / Αμπντελά Ταϊά: «Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Ο Μαροκινός συγγραφέας και σκηνοθέτης, κάτοικος Γαλλίας πλέον και γνωστός στην Ελλάδα από το υπέροχο μυθιστόρημα «Η ζωή με το δικό σου φως», μιλά με θαυμασμό για την εξέγερση της νεολαίας που συνταράσσει την πατρίδα του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Συνέντευξη / Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Μετά από μισό αιώνα στο «Βήμα», ο Νίκος Χασαπόπουλος μιλά για πρώτη φορά για την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής του, τις στιγμές που έζησε δίπλα σε Λαμπράκη, Ψυχάρη και πρωθυπουργούς, αλλά και για το μεγάλο λάθος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Οπτική Γωνία / Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Έχουμε ένα καινούργιο συναίσθημα, όχι το κλασικό της εποχής των φασισμών, δηλαδή τον φόβο μη βρεθεί κανείς στη θέση των κατώτερων, όσων έμειναν πίσω ή «από κάτω». Πλέον βλέπει κανείς μένος για τα θύματα που μιλάνε.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Μποτιλιαρισμένοι στην Αθήνα: Δαπανούμε έναν μισθό στον δρόμο κάθε έτος

Οπτική Γωνία / Κάθε χρόνο χάνουμε 110 ώρες από τη ζωή μας κολλημένοι στο τιμόνι

Πώς μπορεί να μειωθεί άμεσα το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πρωτεύουσας; Γιατί η λεωφόρος Κηφισού δεν θα αδειάσει ποτέ; Ο συγκοινωνιολόγος και καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Βασιλική Σιούτη / Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Οι εκ των υστέρων αποκαλύψεις για τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν κατέδειξαν τις πραγματικές ισορροπίες στο πεδίο των διεθνών σχέσεων: καμία πλευρά δεν κερδίζει άνευ ανταλλαγμάτων και οι διεθνείς σχέσεις δεν καθορίζονται από προσωπικές συμπάθειες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Βασιλική Σιούτη / Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα Τέμπη και με την ακρίβεια, που προκαλεί κοινωνική δυσφορία, ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής που θα οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Ακροβατώντας / Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Αξιολογώντας ως πιο σημαντικό ένα τροχαίο από τη συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου, τα κυρίαρχα μέσα αναδεικνύουν το ασήμαντο χάριν τηλεθέασης, εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες που θα μετατοπίσουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας από τα σημαντικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Joe Coughlin: «Η τρίτη ηλικία δεν είναι κρουαζιέρες ή πατερίτσες»

Οπτική Γωνία / Joe Coughlin: «Γηρατειά δεν είναι μόνο κρουαζιέρες, πατερίτσες και να είσαι με το ένα πόδι στον τάφο»

Ο φιλέλληνας καθηγητής εξετάζει τις όψεις της μακροζωίας, πιστεύει πως στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο μπορεί να συνδυαστεί άνετα με το lifestyle και μιλάει με τρόπο ασυνήθιστο για το γήρας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Οπτική Γωνία / Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Ο δημιουργός του Greekonomics μιλά στη LiFO για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αλλά και τις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα για κάποιες «άβολες αλήθειες» που επισήμανε αναφορικά με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα πολιτικών, οικονομικών «καρτέλ» και ΜΜΕ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Οπτική Γωνία / Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Από την Ουκρανία και την κρίση στη Γαλλία μέχρι τις αποφάσεις Τραμπ, η Ευρώπη περνάει κρίση ταυτότητας. Πώς επηρεάζεται η χώρα μας; Μιλά στη LiFO ο Σωτήρης Ντάλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ