Μητσοτάκης για Τέμπη: Παραδέχθηκε λάθη, δεν απάντησε για όλα

Μητσοτάκης για Τέμπη: Παραδέχθηκε λάθη, δεν απάντησε για όλα Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός χθες πήρε σαφείς αποστάσεις από τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν καταφερθεί κατά συγγενών θυμάτων, λέγοντας πως εκείνος σκύβει το κεφάλι και τους διαβεβαιώνει πως θα μάθουν την αλήθεια.
0

ΗΤΑΝ ΣΑΦΕΣ ΧΘΕΣ, από όσα ανέφερε στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, ότι έχει αντιληφθεί πλέον πολύ καλά, μετά από τις μαζικές διαδηλώσεις, τι του ζητούν οι πολίτες. Όπως είπε και ο ίδιος, η ελληνική κοινωνία απαιτεί να μάθει την αλήθεια, να αποδοθεί δικαιοσύνη, να τιμωρηθούν οι ένοχοι, να μην ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο και να αποκτήσει η Ελλάδα σύγχρονα, ασφαλή, αξιόπιστα ευρωπαϊκά τρένα. Έχει επίσης αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι εδώ και δύο χρόνια αυτές δεν έχουν δοθεί, παρότι λίγο μετά είπε ότι οι απαντήσεις για τα Τέμπη μπορούν να δοθούν μόνο από τη Δικαιοσύνη.

Έδωσε μεγάλη έμφαση στο τι έκαναν («δώσαμε τη δυνατότητα στη Δικαιοσύνη να ανοίξει τα κινητά τηλέφωνα όλων των εμπλεκόμενων», «δώσαμε τη δυνατότητα να συσταθεί ξανά ο ανεξάρτητος Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων»), αποσιωπώντας όμως τις παραλείψεις και όσα δεν έκαναν (όπως την περιφρούρηση του πεδίου της σύγκρουσης, την εξασφάλιση του αποδεικτικού υλικού κ.ά.). 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι η γενεσιουργός αιτία της φωτιάς έχει σημασία, καθώς κάποια θύματα ζούσαν μετά τη σύγκρουση, και ότι η εμπορική άμαξα μπορεί και να μετέφερε κάποιο ύποπτο φορτίο. 

Υπάρχει, π.χ., ευθύνη σε εκείνον που υπέγραψε τον ρουσφετολογικό διορισμό του ακατάλληλου σταθμάρχη και τον έκρινε επαρκή. Υπάρχει ευθύνη σε όποιον δεν φρόντισε να μη χαθούν τα βίντεο με την εμπορική αμαξοστοιχία από τις κάμερες. Όπως υπάρχει ευθύνη και σε όποιον δεν περιφρούρησε το πεδίο του δυστυχήματος. 

Στην ερώτηση γιατί το διέψευδε κατηγορηματικά αυτό λίγες μέρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα, απάντησε πως ήταν απόλυτα βέβαιος διότι αυτό τον είχαν διαβεβαιώσει οι εμπλεκόμενοι: η Hellenic Train, ο ΟΣΕ και η Πυροσβεστική. Γι' αυτά που τότε χαρακτήριζε θεωρίες συνωμοσίας χθες είπε: «Δεν έκανα λάθος. Μετέφερα τις πληροφορίες που είχα». 

Στην ερώτηση γιατί η αστυνομία δεν ερεύνησε ποιοι και γιατί διέγραψαν το βιντεοσκοπημένο υλικό από τις κάμερες που έδειχναν την εμπορική αμαξοστοιχία, δεν είχε κάποια απάντηση, αλλά παραδέχθηκε πως το γεγονός «γεννά κάποια ερωτηματικά» και θα ήλπιζε στον φάκελο του εφέτη ανακριτή «να υπήρχε επιτέλους ένα βίντεο από αυτό το τρένο για να βλέπαμε στο κάτω-κάτω της γραφής αν στα ανοιχτά βαγόνια μετέφερε λαμαρίνες ή και κάτι άλλο».

Για το περίφημο «μπάζωμα», το οποίο ο πρωθυπουργός χαρακτήριζε επίσης θεωρία συνωμοσίας, παρότι είναι γνωστή πρακτική πως δεν αλλάζει κανείς τίποτα στο πεδίο ενός εγκλήματος ή δυστυχήματος που ερευνάται για να μη χαθούν στοιχεία, απάντησε ότι το μέλημά του εκείνη τη στιγμή ήταν «να μπορέσουν να ανασύρουν και να ταυτοποιήσουν τις σορούς». «Αν πάρθηκαν κάποιες επιχειρησιακές αποφάσεις για να σταθεροποιηθεί το έδαφος, για να μπορεί να πάει ένας γερανός να σηκώσει το τρένο, για να δούμε τι υπάρχει από κάτω, αυτές δεν τις γνωρίζω και δεν οφείλω να τις γνωρίζω. Αλλά είμαι σίγουρος ότι όλα έγιναν με καλό σκοπό. Και ο σκοπός εκείνη τη στιγμή δεν ήταν να συγκαλυφθεί οτιδήποτε».

Άφησε, πάντως, κι εδώ, για πρώτη φορά, ανοιχτό το ενδεχόμενο να έγινε κάτι λάθος: «Αν έγινε κάτι επιχειρησιακά λάθος», είπε, «αυτό πάλι θα το κρίνουν οι αρμόδιοι. Και αν ο ανακριτής που έχει ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό κρίνει ότι πρέπει να απαγγείλει κατηγορίες, θα τις απαγγείλει». 

Βέβαια, όλοι οι πραγματογνώμονες των οικογενειών των θυμάτων υποστηρίζουν ότι αυτό δεν θα έπρεπε να γίνει, αλλά να ακολουθηθεί η διεθνής πρακτική και αυτό είναι κάτι αυτονόητο. Υποστηρίζουν επίσης, και υπάρχουν ντοκουμέντα, ότι στα μπάζα που μεταφέρθηκαν βρέθηκαν πεταμένα οστά, βιολογικό υλικό και προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων. Το περίεργο εδώ είναι ότι ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν ήταν λάθος αυτός ο χειρισμός, ταυτόχρονα αρνείται να πει ποιος έδωσε την εντολή. Είναι γνωστό ότι οι μεταφορές έγιναν από την Περιφέρεια· εικάζεται ότι αυτό συνέβη μετά από κάποια κυβερνητική εντολή, αλλά κανένας δεν κατονομάζει αυτόν που την έδωσε. Ο πρώην περιφερειάρχης κ. Αγοραστός αρνήθηκε να απαντήσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, επικαλούμενος το δικαίωμά του στη σιωπή, στάση που οπωσδήποτε δεν συμβάλει στη διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να βρεθεί η αλήθεια. Είναι επίσης δεδομένο ότι ο χώρος έπρεπε να περιφρουρείται και δεν περιφρουρήθηκε. Η κυβέρνηση σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να είχε αποπέμψει τον υπεύθυνο, αλλά εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι όλα έγιναν σωστά.

Αναρωτιέται δηλαδή κανείς, και αυτό κάνει και την κοινή γνώμη καχύποπτη, γιατί η κυβέρνηση εναποθέτει τα πάντα στη Δικαιοσύνη και δεν ενδιαφέρεται να εντοπίσει και να αποπέμψει όσους αποδείχθηκαν ακατάλληλοι, αντί να τους κρατάει στις θέσεις τους. Υπάρχει, π.χ., ευθύνη σε εκείνον που υπέγραψε τον ρουσφετολογικό διορισμό του ακατάλληλου σταθμάρχη και τον έκρινε επαρκή. Υπάρχει ευθύνη σε όποιον δεν φρόντισε να μη χαθούν τα βίντεο με την εμπορική αμαξοστοιχία από τις κάμερες. Όπως υπάρχει ευθύνη και σε όποιον δεν περιφρούρησε το πεδίο του δυστυχήματος. 

Ο πρωθυπουργός άφησε επίσης για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο πιθανής διερεύνησης ποινικών ευθυνών του Κώστα Αχ. Καραμανλή. Είπε πως αν ο ανακριτής και ο εισαγγελέας «αποφασίσουν ότι πρέπει να αποστείλουν αιτιολογημένα τη δικογραφία στη Βουλή, διότι αισθάνονται εκείνη τη στιγμή –έχοντας την πλήρη εικόνα– ότι υπάρχει ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή πολιτικών προσώπων, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα σταθεί εμπόδιο στην περαιτέρω διερεύνηση ενός τέτοιου ενδεχομένου». Στη συνέχεια, ωστόσο, είπε ότι δεν έχει προκύψει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή η οποία άλλαξε το Σύνταγμα, ώστε να μην υπάρχει αποσβεστική προθεσμία, τονίζοντας πως, καθώς μεσολάβησαν δύο εκλογές, οι όποιες ποινικές ευθύνες οποιουδήποτε θα είχαν παραγραφεί και ο λόγος που δεν παραγράφηκαν είναι διότι η Νέα Δημοκρατία άλλαξε το Σύνταγμα.

Για την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη παραδέχθηκε πως δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής, αλλά χαρακτήρισε δομικό το πρόβλημα των Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής λέγοντας πως «όπως πολλές άλλες, δεν έχουν καταφέρει να διαφωτίσουν την κοινή γνώμη».

Για το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο ανέφερε ο ίδιος στην αρχή της συνέντευξης, για «σύγχρονα, ασφαλή, αξιόπιστα ευρωπαϊκά τρένα», υποστήριξε ότι κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια να ανατάξουν τον ελληνικό σιδηρόδρομο, αλλά η αλήθεια είναι ότι δύο χρόνια μετά δεν υπάρχει κανένα ορατό αποτέλεσμα βελτίωσης. 

Ο πρωθυπουργός εχθές πήρε σαφείς αποστάσεις από τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν καταφερθεί κατά συγγενών θυμάτων, λέγοντας πως εκείνος σκύβει το κεφάλι και τους διαβεβαιώνει πως θα μάθουν την αλήθεια. 

Με τη χθεσινή συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να περάσει το μήνυμα πως δεν κρύβεται και ότι αντιλήφθηκε πλήρως όσα θέλησε να του πει η κοινωνία κατεβαίνοντας στους δρόμους. Παραδέχθηκε κάποια λάθη, διορθώνοντας παλαιότερες αστοχίες, αλλά χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις. Αν οι όποιες διορθώσεις, όμως, δεν συνοδευτούν από πράξεις που θα αποδεικνύουν την αλλαγή στην αντιμετώπιση της υπόθεσης των Τεμπών, το επόμενο ξέσπασμα της ελληνικής κοινωνίας ίσως να είναι ακόμα μεγαλύτερο. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τέμπη: Πού βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά

Βασιλική Σιούτη / Τέμπη: Πού βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά

Η δικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη, αλλά η κοινωνία πιέζει να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους. Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι αρκετά και η κυβέρνηση δεν έχει πείσει πως έχει κάνει ό,τι χρειάζεται για να διευκολύνει την έρευνα της Δικαιοσύνης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ένα κοινωνικό γεγονός

Daily / Τέμπη: Ένα κοινωνικό γεγονός

Το τραύμα είναι βαρύ, η πληγή βαθιά, οι ενδείξεις συγκάλυψης χαστούκι στο πρόσωπο, ο κυνισμός των αρχών γροθιά στο στομάχι. Και ίσως αυτός ήταν ο λόγος που τόσοι άνθρωποι που δεν βγαίνουν τακτικά «στον δρόμο» αποφάσισαν να δηλώσουν τη φυσική τους συμμετοχή στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ