Τέμπη: Τι είπαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συνέντευξη Μητσοτάκη

Τέμπη: Τι είπαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συνέντευξη Μητσοτάκη Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha/ Φωτ.: Eurokinissi
0

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα στις τοποθετήσεις του σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη.

ΠαΣοΚ, Νέα Αριστερά και Κίνημα Δημοκρατίας ήταν τα πρώτα κόμματα που εξέδωσαν ανακοινώσεις και επιτέθηκαν στον πρωθυπουργό για όσα υποστήριξε. Σε ανάρτηση για το θέμα προχώρησε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

ΠΑΣΟΚ: «Ο Μητσοτάκης “άδειασε” τον Μητσοτάκη»

Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μοίρασε ευθύνες σε όλους, αποφεύγοντας να αναλάβει προσωπική ευθύνη. «Ο Παραπλανημένος και Αμετανόητος Πρωθυπουργός» ήταν ο τίτλος που χρησιμοποίησε στην ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αδειάζει» τον ίδιο του τον εαυτό και αποδεικνύει την αναξιοπιστία του.

«Μολονότι ήταν εκείνος που διαβεβαίωνε κατηγορηματικά ότι η έκρηξη προκλήθηκε από τα έλαια των μηχανών, απόψε σε μια θεαματική κυβίστηση τα έριξε στην Πυροσβεστική, τη Hellenic Train και τον ΟΣΕ», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση απέκλεισε το αίτημά του για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη βάση του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη σύμβαση της τηλεδιοίκησης.

ΣΥΡΙΖΑ - Φάμελλος: «Αμετανόητος, ανεπαρκής, φοβισμένος και ηττημένος»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι παραπλάνησε την ελληνική κοινωνία για την πιθανή μεταφορά εύφλεκτων υλικών και ότι «ομολόγησε την καταστροφή πειστηρίων εγκλήματος».

«Παραδέχτηκε το μπάζωμα του χώρου του εγκλήματος, καθώς και την εξεταστική της συγκάλυψης», ανέφερε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι απέκλεισε κρίσιμους μάρτυρες από την έρευνα για τα Τέμπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέλαβε το αίτημά του για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, με τον Φάμελλο να καλεί τον πρωθυπουργό «να απολογηθεί στον ελληνικό λαό και στη συνέχεια να ακολουθήσει το παράδειγμα του Σέρβου ομολόγου του».

ΚΚΕ: Η τηλεοπτική εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη, δείχνει ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η διαχείριση του πολιτικού κόστους

«Η σημερινή τηλεοπτική εμφάνιση του Κ. Μητσοτάκη, κάτω από το βάρος της λαϊκής κατακραυγής και των μαζικών κινητοποιήσεων για το έγκλημα των Τεμπών και τις προσπάθειες συγκάλυψής του, δείχνει ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η διαχείριση του πολιτικού κόστους», τονίζει το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του σχετικά με την αποψινή συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Η σημερινή τηλεοπτική εμφάνιση του Κ. Μητσοτάκη, κάτω από το βάρος της λαϊκής κατακραυγής και των μαζικών κινητοποιήσεων για το έγκλημα των Τεμπών και τις προσπάθειες συγκάλυψής του, δείχνει ότι το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η διαχείριση του πολιτικού κόστους. Δεν τους ενδιαφέρει ούτε η αλήθεια, την οποία, άλλωστε, έσπευσαν με διάφορους τρόπους να συσκοτίσουν, ούτε η τιμωρία των ενόχων, ούτε πολύ περισσότερο όλα εκείνα που προετοίμασαν αυτό το έγκλημα και εξακολουθούν να υφίστανται, προετοιμάζοντας τα νέα “Τέμπη”.

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών ελιγμών και στη λογική “αυτά ξέραμε, αυτά λέγαμε”, ο πρωθυπουργός αλλάζει σήμερα όσα παρουσίαζε ως δεδομένα, επιδιώκοντας επιπλέον να κρύψει τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στη σύγκρουση των δύο τρένων και την έκρηξη που ακολούθησε. Δηλαδή, την πολιτική απελευθέρωσης, κατάτμησης, ιδιωτικοποίησης και υποχρηματοδότησης των σιδηροδρομικών μεταφορών, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Σε τελική ανάλυση, την πολιτική που βάζει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια και την ανθρώπινη ζωή.

Όσο για το υποκριτικό ενδιαφέρον του για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτό το ζουν καθημερινά εργαζόμενοι και επιβάτες με την άθλια κατάσταση που οδηγεί ακόμα και σε ατυχήματα εξαιτίας και της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης, την ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης καμαρώνει ότι η Ελλάδα είναι “μεγάλος αγοραστής όπλων από τις ΗΠΑ” και δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους ισχυρισμούς ότι η αναζήτηση και απόδοση ποινικών ευθυνών γίνεται μόνο από τη δικαιοσύνη, ή ότι αν προκύψουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών θα σχηματιστεί προανακριτική επιτροπή, αυτοί είναι πέρα για πέρα υποκριτικοί και αποπροσανατολιστικοί. Γιατί, σε σχέση με τα πολιτικά πρόσωπα, τον τελικό λόγο της έρευνας και της άσκησης ποινικής δίωξης τον έχει η Βουλή, δηλαδή η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία, εξαιτίας του επαίσχυντου νόμου περί ευθύνης υπουργών που από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διατήρησαν στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, παρά την πρόταση του ΚΚΕ για πλήρη κατάργησή του. Όπως, επίσης, διατήρησαν το διορισμό της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση, αγνοώντας και στο ζήτημα αυτό την πρόταση του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ, με το πόρισμα που έχει ήδη καταθέσει, με την πρόταση για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση και με άλλες πρωτοβουλίες που θα πάρει, τόσο μέσα στη Βουλή όσο και στους δρόμους του αγώνα, θα συνεχίσει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες, να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι και να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος, η πολιτική του καπιταλιστικού κέρδους, για να μην ζήσουμε άλλο τέτοιο έγκλημα».

Νέα Αριστερά: «Η συνέντευξη του πρωθυπουργού αποτελεί ομολογία ενοχής»

Η Νέα Αριστερά έκανε λόγο για ευθεία παραδοχή συγκάλυψης εκ μέρους του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι «παραδέχτηκε πως εξαπάτησε την κοινή γνώμη προκαταλαμβάνοντας την έρευνα της Δικαιοσύνης».

«Την ώρα που η κοινωνία θρηνούσε, η κυβέρνηση οργάνωνε τη συγκάλυψη», σημειώνει η ανακοίνωση, προσθέτοντας πως «η λαϊκή οργή είναι πλέον αδιαμφισβήτητη».

Κωνσταντοπούλου: «Aδίστακτος» ο πρωθυπουργός

Σκληρή επίθεση και από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, χαρακτηρίζει «αδίστακτο, αμετανόητο και ασυγχώρητο». «Είδα έναν πρωθυπουργό να υπαγορεύει στον ανακριτή τις επόμενες κινήσεις του. Εμμέσως πλην σαφέστατα να του λέει ότι δεν θα πρέπει βέβαια να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή», είπε από την Βουλή.

Κίνημα Δημοκρατίας: «Δήθεν “παραπλανημένος” από Πυροσβεστική και Hellenic Train»

Το Κίνημα Δημοκρατίας υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός, υπό το βάρος της λαϊκής πίεσης, επιχείρησε να εμφανιστεί ως θύμα παραπληροφόρησης.

«Είναι πλέον βέβαιο ότι στην επόμενη συνέντευξή του θα προσπαθήσει να παρουσιαστεί ξανά ως “παραπλανημένος” από τους αρμόδιους Υπουργούς του σχετικά με το μπάζωμα και τη συγκάλυψη του εγκλήματος», σημειώνει η ανακοίνωση του κόμματος, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός «θα θυσιάσει στελέχη της κυβέρνησής του για να διασωθεί ο ίδιος».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM