Μια φωτογραφία, πολλές υπερβολές

katerina sakellaropoulou Facebook Twitter
Είδαμε ακόμα συγκρίσεις με το τείχος του Βερολίνου(!) ή τη διχοτομημένη Λευκωσία(!). Σοβαρά τώρα; Φωτ.: Eurokinissi
0



Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
 δέχτηκε κριτική επειδή φωτογραφήθηκε μπροστά στον φράχτη του Έβρου. Κατανοητή η αξιακή συνέπεια όσων έχουν αυξημένη ευαισθησία για τα δικαιώματα των μεταναστών, προσφύγων ή γενικώς δεν θέλουν τέτοια πράγματα στα σύνορα, αλλά οι υπερβολές που ακούστηκαν ήταν πολλές.

Ξεκινάμε από τα αυτονόητα. Η αρχική σκέψη για δημιουργία φράχτη στον Έβρο διατυπώθηκε το 2007 επί κυβέρνησης Καραμανλή. Οι διαδικασίες του διαγωνισμού ξεκίνησαν το καλοκαίρι 2011 επί Γιώργου Παπανδρέου. Η κατασκευή του ξεκίνησε επί Σαμαρά. Επί Τσίπρα δεν προχώρησε, αλλά δεν κατεδαφίστηκε κιόλας. Ο φράχτης επεκτάθηκε και ολοκληρώθηκε επί Μητσοτάκη. Για ποιο πράγμα ακριβώς επικρίνεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Επειδή φωτογραφήθηκε μπροστά σε έναν φράχτη, του οποίου την κατασκευή εμπνεύστηκαν, δρομολόγησαν, υλοποίησαν ή, έστω, ανέχτηκαν οι πέντε τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις;

Πάμε στην ουσία. Ο φράχτης περιφρουρεί τα ελληνικά σύνορα. Είναι δικαίωμα κάποιου να πιστεύει ότι δεν πρέπει να υπάρχει περιφρούρηση των συνόρων, αλλά χώρα στον κόσμο που να έχει παραιτηθεί από το δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της δεν υπάρχει.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η ισπανική κυβέρνηση (συγκυβέρνηση σοσιαλιστών και αριστεράς των Podemos να θυμίσουμε) στέλνει στρατό να προστατεύσει τον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, στον οποίο τις τελευταίες ημέρες εισέρχονται παράνομα Μαροκινοί μετανάστες. Καμία χώρα στον κόσμο δεν αφήνει τα σύνορά της ανεξέλεγκτα και δεν μπορεί να πρωτοτυπήσει η Ελλάδα.

Για ποιο πράγμα ακριβώς επικρίνεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Επειδή φωτογραφήθηκε μπροστά σε έναν φράχτη, του οποίου την κατασκευή εμπνεύστηκαν, δρομολόγησαν, υλοποίησαν ή, έστω, ανέχτηκαν οι πέντε τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις;

Όσοι διαφωνούν με τον φράχτη ως μέτρο περιφρούρησης είχαν τεσσεράμισι χρόνια στη διάθεσή τους να πείσουν την προηγούμενη κυβέρνηση να τον γκρεμίσει. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (που είχε καταψηφίσει την ανέγερσή του ως αντιπολίτευση) δεν το έκανε ως κυβέρνηση –παρότι οι φωνές εναντίον του φράχτη ήταν πολλές στο εσωτερικό του– κάτι δείχνει.

Το όλο ζήτημα θα μπορούσε να αφορά μια ζωηρή συζήτηση για το μεταναστευτικό - προσφυγικό. Μετά την κρίση στον Έβρο έγινε ξεκάθαρο ότι το υπερβαίνει. Αυτό που συνέβη πέρσι στον Έβρο δεν ήταν (όχι μόνο έστω) προϊόν της απόγνωσης κάποιων ταλαιπωρημένων ανθρώπων να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη αλλά το αποτέλεσμα της εργαλειοποίησής τους από την Τουρκία προκειμένου να εξευτελίσει την Ελλάδα, να τρομάξει την Ευρώπη, να δημιουργήσει τετελεσμένα στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας της με την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.

Ήταν δυνατό να μην αντιδράσει η Ελλάδα; Φαντάζεται κανείς τις συνέπειες, σε όλα τα επίπεδα, από μια πιθανή κατάρρευση του φράχτη και την ανεξέλεγκτη είσοδο χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας;

Είδαμε ακόμα συγκρίσεις με το τείχος του Βερολίνου(!) ή τη διχοτομημένη Λευκωσία(!). Σοβαρά τώρα; Συγκρίνουμε το απολύτως θεμιτό και διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα φύλαξης των συνόρων μιας κυρίαρχης χώρας με το αποτέλεσμα μιας παράνομης πράξης εισβολής και κατοχής, όπως στην Κύπρο, ή με το σύμβολο της ψυχροπολεμικής διαίρεσης που ανεγέρθηκε από ένα αυταρχικό καθεστώς;

Βέβαια, η σύγκριση που είχε το μεγαλύτερο σουξέ ήταν αυτή με το τείχος του Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό και οι μομφές που κυριάρχησαν ήταν περί… τραμπικής απόκλισης εκ μέρους της Ελληνίδας Προέδρου της Δημοκρατίας. Ας παραβλέψουμε το ότι το τείχος εκεί έχει δυσθεώρητο κόστος και μειωμένη αποτελεσματικότητα –λόγω της έκτασης και της φύσης των συνόρων– και χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως σύμβολο της αντιμεταναστευτικής ρητορικής του τέως Προέδρου.

686
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Η βασική διαφορά είναι ότι ο Πρόεδρος του Μεξικού δεν έδωσε σήμα για «έφοδο» προς τα αμερικανικά σύνορα. Το ζήτημα εκεί αφορά αποκλειστικά την τύχη ταλαιπωρημένων ανθρώπων, όχι την ισχύ, το κύρος και κατ’ επέκταση την ασφάλεια της χώρας, όπως στη δική μας περίπτωση. (Παρεμπιπτόντως, έχει ενδιαφέρον ο επιλεκτικός αντιτραμπισμός ορισμένων. Η ανέγερση συνοριακού τείχους τούς ενοχλεί. Ο λαϊκιστικός, αντιθεσμικός, τραμπούκικος λόγος, καθώς και οι θεωρίες συνωμοσίας, τους φαίνονται μια χαρά!).

Ως προς τα πολιτικά «απόνερα» αυτού του θέματος, τα πράγματα είναι ακόμα πιο καθαρά. Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης πέρσι στον Έβρο χαρακτηρίστηκε ως θετική, με ποσοστά άνω του 75%. Το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να περιφρουρεί αποτελεσματικά τα σύνορά της είναι συντριπτικά πλειοψηφικό. Η ίδια η Ε.Ε., που μόνο αδιάφορη για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τη λες, συμβάλλει στην περιφρούρηση των ελληνικών συνόρων μέσω της FRΟΝΤΕΧ και στήριξε απολύτως την Ελλάδα στην κρίση στον Έβρο.

Το να επιλέγεις να στηλιτεύσεις τη φωτό της Προέδρου της Δημοκρατίας μπροστά στον φράχτη, έχοντας αυτά τα δεδομένα, δείχνει μειωμένο πολιτικό αισθητήριο. Διότι στρώνεις στους αντιπάλους σου το χαλί να θέσουν εκλογικά διλήμματα που μόνο αμελητέα δεν είναι και για τα οποία η κοινή γνώμη έχει διαμορφωμένη άποψη.

Θα πει, βέβαια, κάποιος ότι οι ακτιβιστές είναι ακτιβιστές και όχι πολιτικοί strategists. Δεκτόν. Θα πει επίσης ότι το να υποστηρίζεις τις ιδέες σου, ακόμα και αν δεν είναι δημοφιλείς, είναι αξιέπαινο. Επίσης δεκτό, απλώς καλό είναι να έχεις επίγνωση ότι είναι μειοψηφικές. Και σίγουρα ένα κόμμα δεν δεσμεύεται κεντρικά από το τι κάνουν οι υποστηρικτές του ή κάποια μεμονωμένα στελέχη του. Εκτός αν σε άλλες περιπτώσεις τούς έχει επιτρέψει να έχουν ρόλο ταγού και στρατηγικού καθοδηγητή. Εκτός αν τους έχει αφήσει να δίνουν το πολιτικό στίγμα του χώρου ή τους έχει χρησιμοποιήσει ως «πολιορκητικό κριό». Σε αυτή την περίπτωση, αναπόφευκτα το παίρνουν τα σκάγια.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σουφλέ ζυμαρικών, σκαλοπίνια αλά κρεμ, κρέπες σπανάκι στον φούρνο

Οπτική Γωνία / Γαρίδες κοκτέιλ, σκαλοπίνια αλά κρεμ: Τι τρώγαμε αλήθεια στα ’80ς;

Τα ελληνικά βιβλία συνταγών του παρελθόντος σχεδόν δυσφήμιζαν το φαγητό: μπόμπες, βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, σφολιάτες που ξεχείλιζαν τυριά. Πολλές φορές νομίζω πως ξεχνάμε πώς έμοιαζε η «καλή μαγειρική» τη δεκαετία του ’80.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ