«Μαζική συμμετοχή» στην απογραφή είδε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ

0

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ της απογραφής δεν έκανε κατά την παρουσίαση των προσωρινών αποτελεσμάτων της «Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021» της ΕΛΣΤΑΤ ο πρόεδρός της Αθανάσιος Θανόπουλος.

Αντιθέτως, μίλησε για πρωτοποριακό τρόπο συλλογής δεδομένων και για διασφάλιση της ποιότητας και της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων της. Όσο για το σημαντικότερο πρόβλημα από όλα, αυτό της υποκαταγραφής του πληθυσμού, που ήταν και η βασική αιτία της πρωτοφανούς παράτασης, ο κ. Θανόπουλος όχι μόνο δεν το ανέφερε, αλλά μίλησε και για μαζική συμμετοχή των κατοίκων στην απογραφή.

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ παρουσίασε τη διαδικασία σαν να ήταν ιδανική, χαρακτήρισε την απογραφή του 2021 ως ορόσημο, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, «είναι η πρώτη ψηφιακή απογραφή στην Ελλάδα με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή», ενώ «ο πρωτοποριακός τρόπος συλλογής των δεδομένων επέτρεψε, παρά τις δυσκολίες, κυρίως, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τη μαζική συμμετοχή των κατοίκων σε αυτή».

Με ποια αξιόπιστη μέθοδο εντόπισε τα λάθη και διασφάλισε την ποιότητα δεν το εξήγησε ο κ. Θανόπουλος στην παρουσίαση, απλώς το ισχυρίστηκε. Παρομοίως δεν έδωσε στοιχεία για το ποια ήταν η συμμετοχή των κατοίκων στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, απλώς τη χαρακτήρισε «μαζική» χωρίς να δώσει αριθμούς. 

Πρόσφατο ρεπορτάζ της LiFO είχε παρουσιάσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισαν οι απογραφείς και τα οποία τεκμηριώνονται όχι μόνο από τις μαρτυρίες τους, αλλά και από την εσωτερική αλληλογραφία, καθώς όταν διαπιστώθηκε η χαμηλή συμμετοχή των κατοίκων στην ηλεκτρονική απογραφή και η άρνηση σημαντικού τμήματος του πληθυσμού να ανοίξει την πόρτα στους καταγραφείς, λάμβαναν οδηγίες (προφορικώς και γραπτώς) να ρωτάνε τους γείτονες ποιος μένει στην απέναντι κατοικία ή πολυκατοικία και να συλλέγουν στοιχεία με αυτόν τον «πρωτοποριακό» τρόπο.

Με ποια αξιόπιστη μέθοδο εντόπισε τα λάθη και διασφάλισε την ποιότητα δεν το εξήγησε ο κ. Θανόπουλος στην παρουσίαση, απλώς το ισχυρίστηκε. Παρομοίως δεν έδωσε στοιχεία για το ποια ήταν η συμμετοχή των κατοίκων στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, απλώς τη χαρακτήρισε «μαζική» χωρίς να δώσει αριθμούς. 

Στον Δήμο Περιστερίου πάντως, για τον οποίο ο δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης ανέφερε στη LiFO ότι έχει πάνω από 300.000 κατοίκους και ήλπιζε να έχουν καταγραφεί τουλάχιστον οι μισοί, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, απογράφηκαν 132.123 από 139.981 που είχαν απογραφεί πριν από δέκα χρόνια. Ο συγκεκριμένος δήμος έχει σημαντικό αριθμό ετεροδημοτών, κάποιοι εκ των οποίων θέλουν να καταγράφονται στον τόπο καταγωγής τους, αλλά υπάρχουν και πολλοί που αρνήθηκαν να απογραφούν ή άλλοι δεν συνάντησαν ποτέ κάποιον απογραφέα, σύμφωνα με καταγγελίες και μαρτυρίες. 

Πρόβλημα υποκαταγραφής υπήρχε και στην προτελευταία απογραφή, αλλά ενώ εδώ και δέκα χρόνια τα προβλήματα ήταν γνωστά, τίποτα δεν διορθώθηκε, ώστε να οργανωθεί μία καλύτερη απογραφή, αντιθέτως αυτή τη φορά και λόγω αντικειμενικών προβλημάτων, όπως η πανδημία, αλλά και λόγω μη ικανοποιητικής προετοιμασίας και οργάνωσης, τα προβλήματα ήταν περισσότερα (όπως το «πρωτοποριακό σύστημα», που κολλούσε).  

«Μαζική συμμετοχή» στην Απογραφή είδε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Facebook Twitter
«Μαζική συμμετοχή» στην Απογραφή είδε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Facebook Twitter
E-mail της ΕΛΣΤΑΤ προς τους απογραφείς μετά τη διαπίστωση της υποκαταγραφής.

Είναι δεδομένο ότι έγιναν αρκετές διορθώσεις εκ των υστέρων στα αποτελέσματα της απογραφής, αλλά ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, θέλοντας να παρουσιάσει μία ιδανική εικόνα, δεν έκανε καμία αναφορά ούτε στα προβλήματα ούτε στο πώς ξεπεράστηκαν – σύμφωνα με τον ισχυρισμό του. 

Η είδηση από τα προσωρινά αποτελέσματα, όπως επισημαίνει και η εταιρεία δημοσκοπήσεων Public Issue, είναι ότι, με εξαίρεση το Νότιο Αιγαίο, που είχε αύξηση +5%, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, κατά τη δεκαετία 2011-2021, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στη Δυτική Μακεδονία  με -10,1%, ενώ σε εθνικό επίπεδο, η μείωση είναι -3,5%. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα μεγάλα λάθη της τελευταίας Απογραφής. Χωρίς στοιχεία λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Τι έχει συμβεί.

Ρεπορτάζ / Τι πήγε στραβά με την απογραφή – Χωρίς επικαιροποιημένα στοιχεία, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές

Αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία να μην έχει ολοκληρωθεί η απογραφή πληθυσμού επτά μήνες μετά την έναρξή της. Η απογραφή του 2021, η όγδοη απογραφή μετά τον πόλεμο, έπρεπε να έχει τελειώσει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί τυπικά, αλλά οι διεργασίες συνεχίζονται, με συνέπεια να μην ανακοινώνονται τα προσωρινά στοιχεία του πληθυσμού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, φαίνεται να είναι η υποκαταγραφή πληθυσμού, η οποία είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Το ρεπορτάζ της LiFO ερευνά τις αιτίες, φωτίζει το παρασκήνιο και δίνει λόγο στους ανθρώπους που είναι σε θέση να γνωρίζουν τι έχει συμβεί.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Κοσσυφοπέδιο, η Ντόρα, η Ευρώπη και οι αντιδράσεις

Βασιλική Σιούτη / Το Κοσσυφοπέδιο, η Ντόρα, η Ευρώπη και οι αντιδράσεις

Τι σημαίνει η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κοσσυφοπέδιο; Τι εισηγήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, γιατί την επαίνεσε ο Αλέξης Τσίπρας και ποιες αντιδράσεις υπάρχουν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο διευθυντής των «Financial Times» στη LiFO: «Οι επιστροφές είναι δύσκολες στην πολιτική, ιδίως για τους πρώην πρωθυπουργούς»

Οπτική Γωνία / Ο διευθυντής των «Financial Times» στη LiFO: «Οι επιστροφές είναι δύσκολες στην πολιτική, ιδίως για τους πρώην πρωθυπουργούς»

Ο Πίτερ Σπίγκελ, επικεφαλής των «Financial Times» στις ΗΠΑ και ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους στον κόσμο, μιλά για την τραγωδία στα Τέμπη και τον Κ. Μητσοτάκη, σχολιάζει το rebranding του Τσίπρα, την εκλογή Κασσελάκη αλλά και τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Γιατί οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές;

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές

Τρεις ακαδημαϊκοί αναλύουν τις επιπτώσεις μιας γενικευμένης σύγκρουσης για τον κόσμο και την Ελλάδα και επιχειρούν μια ιστορική αναδρομή, όταν οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ, το Ιράν και την Υεμένη ήταν ασυνήθιστα θετικές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πλατείες

Ρεπορτάζ / Τέσσερις ιστορικές πλατείες της Αθήνας αλλάζουν πρόσωπο

Στην καρδιά του αθηναϊκού κέντρου τέσσερις ιστορικές πλατείες αναμορφώνονται και πρασινίζουν. Ποια θα είναι η νέα τους εικόνα και πότε θα τη δούμε; Μια πρόγευση για το τι θα συμβεί, μέσα από φωτορεαλιστικές αποτυπώσεις.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση εγκρίθηκε, οι διαφωνίες παραμένουν

Βασιλική Σιούτη / Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση εγκρίθηκε, οι διαφωνίες παραμένουν

Εγκρίθηκε χθες το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από σχεδόν δέκα χρόνια διαβουλεύσεων και διαφωνιών που υπήρχαν μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών ομάδων και των κρατών-μελών. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ