«Μαζική συμμετοχή» στην απογραφή είδε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ

0

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ της απογραφής δεν έκανε κατά την παρουσίαση των προσωρινών αποτελεσμάτων της «Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021» της ΕΛΣΤΑΤ ο πρόεδρός της Αθανάσιος Θανόπουλος.

Αντιθέτως, μίλησε για πρωτοποριακό τρόπο συλλογής δεδομένων και για διασφάλιση της ποιότητας και της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων της. Όσο για το σημαντικότερο πρόβλημα από όλα, αυτό της υποκαταγραφής του πληθυσμού, που ήταν και η βασική αιτία της πρωτοφανούς παράτασης, ο κ. Θανόπουλος όχι μόνο δεν το ανέφερε, αλλά μίλησε και για μαζική συμμετοχή των κατοίκων στην απογραφή.

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ παρουσίασε τη διαδικασία σαν να ήταν ιδανική, χαρακτήρισε την απογραφή του 2021 ως ορόσημο, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, «είναι η πρώτη ψηφιακή απογραφή στην Ελλάδα με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή», ενώ «ο πρωτοποριακός τρόπος συλλογής των δεδομένων επέτρεψε, παρά τις δυσκολίες, κυρίως, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τη μαζική συμμετοχή των κατοίκων σε αυτή».

Με ποια αξιόπιστη μέθοδο εντόπισε τα λάθη και διασφάλισε την ποιότητα δεν το εξήγησε ο κ. Θανόπουλος στην παρουσίαση, απλώς το ισχυρίστηκε. Παρομοίως δεν έδωσε στοιχεία για το ποια ήταν η συμμετοχή των κατοίκων στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, απλώς τη χαρακτήρισε «μαζική» χωρίς να δώσει αριθμούς. 

Πρόσφατο ρεπορτάζ της LiFO είχε παρουσιάσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισαν οι απογραφείς και τα οποία τεκμηριώνονται όχι μόνο από τις μαρτυρίες τους, αλλά και από την εσωτερική αλληλογραφία, καθώς όταν διαπιστώθηκε η χαμηλή συμμετοχή των κατοίκων στην ηλεκτρονική απογραφή και η άρνηση σημαντικού τμήματος του πληθυσμού να ανοίξει την πόρτα στους καταγραφείς, λάμβαναν οδηγίες (προφορικώς και γραπτώς) να ρωτάνε τους γείτονες ποιος μένει στην απέναντι κατοικία ή πολυκατοικία και να συλλέγουν στοιχεία με αυτόν τον «πρωτοποριακό» τρόπο.

Με ποια αξιόπιστη μέθοδο εντόπισε τα λάθη και διασφάλισε την ποιότητα δεν το εξήγησε ο κ. Θανόπουλος στην παρουσίαση, απλώς το ισχυρίστηκε. Παρομοίως δεν έδωσε στοιχεία για το ποια ήταν η συμμετοχή των κατοίκων στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, απλώς τη χαρακτήρισε «μαζική» χωρίς να δώσει αριθμούς. 

Στον Δήμο Περιστερίου πάντως, για τον οποίο ο δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης ανέφερε στη LiFO ότι έχει πάνω από 300.000 κατοίκους και ήλπιζε να έχουν καταγραφεί τουλάχιστον οι μισοί, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, απογράφηκαν 132.123 από 139.981 που είχαν απογραφεί πριν από δέκα χρόνια. Ο συγκεκριμένος δήμος έχει σημαντικό αριθμό ετεροδημοτών, κάποιοι εκ των οποίων θέλουν να καταγράφονται στον τόπο καταγωγής τους, αλλά υπάρχουν και πολλοί που αρνήθηκαν να απογραφούν ή άλλοι δεν συνάντησαν ποτέ κάποιον απογραφέα, σύμφωνα με καταγγελίες και μαρτυρίες. 

Πρόβλημα υποκαταγραφής υπήρχε και στην προτελευταία απογραφή, αλλά ενώ εδώ και δέκα χρόνια τα προβλήματα ήταν γνωστά, τίποτα δεν διορθώθηκε, ώστε να οργανωθεί μία καλύτερη απογραφή, αντιθέτως αυτή τη φορά και λόγω αντικειμενικών προβλημάτων, όπως η πανδημία, αλλά και λόγω μη ικανοποιητικής προετοιμασίας και οργάνωσης, τα προβλήματα ήταν περισσότερα (όπως το «πρωτοποριακό σύστημα», που κολλούσε).  

«Μαζική συμμετοχή» στην Απογραφή είδε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Facebook Twitter
«Μαζική συμμετοχή» στην Απογραφή είδε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Facebook Twitter
E-mail της ΕΛΣΤΑΤ προς τους απογραφείς μετά τη διαπίστωση της υποκαταγραφής.

Είναι δεδομένο ότι έγιναν αρκετές διορθώσεις εκ των υστέρων στα αποτελέσματα της απογραφής, αλλά ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, θέλοντας να παρουσιάσει μία ιδανική εικόνα, δεν έκανε καμία αναφορά ούτε στα προβλήματα ούτε στο πώς ξεπεράστηκαν – σύμφωνα με τον ισχυρισμό του. 

Η είδηση από τα προσωρινά αποτελέσματα, όπως επισημαίνει και η εταιρεία δημοσκοπήσεων Public Issue, είναι ότι, με εξαίρεση το Νότιο Αιγαίο, που είχε αύξηση +5%, ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, κατά τη δεκαετία 2011-2021, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στη Δυτική Μακεδονία  με -10,1%, ενώ σε εθνικό επίπεδο, η μείωση είναι -3,5%. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα μεγάλα λάθη της τελευταίας Απογραφής. Χωρίς στοιχεία λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Τι έχει συμβεί.

Ρεπορτάζ / Τι πήγε στραβά με την απογραφή – Χωρίς επικαιροποιημένα στοιχεία, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές

Αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία να μην έχει ολοκληρωθεί η απογραφή πληθυσμού επτά μήνες μετά την έναρξή της. Η απογραφή του 2021, η όγδοη απογραφή μετά τον πόλεμο, έπρεπε να έχει τελειώσει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί τυπικά, αλλά οι διεργασίες συνεχίζονται, με συνέπεια να μην ανακοινώνονται τα προσωρινά στοιχεία του πληθυσμού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, φαίνεται να είναι η υποκαταγραφή πληθυσμού, η οποία είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Το ρεπορτάζ της LiFO ερευνά τις αιτίες, φωτίζει το παρασκήνιο και δίνει λόγο στους ανθρώπους που είναι σε θέση να γνωρίζουν τι έχει συμβεί.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Κλιματική Αλλαγή / «Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Με αφορμή την COP30 που φιλοξενείται φέτος στην καρδιά του Αμαζονίου, συνομιλούμε με τον Γιώργο Δικαίο, κύριο ερευνητή της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία (ΕΚΠΑ) και του ΕΛΙΑΜΕΠ, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα φαντάσματα του 2015 και οι ανοιχτοί λογαριασμοί 

Οπτική Γωνία / Τα φαντάσματα του 2015 και οι ανοιχτοί λογαριασμοί 

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει στο εσωτερικό τις πρόσφατες συμφωνίες με τις ΗΠΑ και να κλείσει ανοιχτά μέτωπα, ενώ στην αντιπολίτευση μεγαλώνει ο ανταγωνισμός με τους νέους παίκτες που έρχονται από το παρελθόν. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πυρόπληκτος Έβρος, πράσινα σχέδια: H αιολική πίεση στα καμένα / Τα πράσινα σχέδια στον πυρόπληκτο Έβρο

Ρεπορτάζ / Τα «πράσινα» σχέδια στον πυρόπληκτο Έβρο

Η πρόσφατη απόρριψη αιτήσεων για εγκατάσταση αιολικών σταθμών στις καμένες εκτάσεις του Έβρου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ανέδειξε την ανάγκη για σαφές θεσμικό πλαίσιο στη χωροθέτησή τους· η πολιτεία το υποσχέθηκε, αλλά, όπως καταγγέλλεται, δεν το έχει κάνει ακόμη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η πολιτική σαπουνόπερα του Αλέξη Τσίπρα

Οπτική Γωνία / Η πολιτική σαπουνόπερα του Αλέξη Τσίπρα

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε να ξεδιπλώνεται σχεδόν σαν διαφημιστική καμπάνια, με καθημερινά επεισόδια, το λεγόμενο rebranding του πρώην πρωθυπουργού, που επιστρέφει με το βιβλίο «Ιθάκη», κάτι σαν απόπειρα σκηνοθεσίας του παρελθόντος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι σημαίνουν οι συμφωνίες για την ενέργεια με τις ΗΠΑ και πόσο συμφέρουν την Ελλάδα 

Οπτική Γωνία / Explainer: Οι συμφωνίες για την ενέργεια με τις ΗΠΑ και πόσο συμφέρουν την Ελλάδα 

Η Ελλάδα αποκτά βασικό ρόλο στην υλοποίηση του αμερικανικού σχεδίου για την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου με αμερικανικό LNG στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μαμντάνι είναι ο αντίπαλος που θέλει ο Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ο Μαμντάνι είναι ο αντίπαλος που θέλει ο Τραμπ

Ο Ζοχράν Μαμντάνι θα ορκιστεί στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης την 1η Ιανουαρίου. Οι κάτοικοι των πέντε μεγάλων διαμερισμάτων θα τον παρακολουθούν. Το ίδιο κι ένας πρώην Νεοϋορκέζος, περίπου 200 μίλια νοτιότερα.
THE LIFO TEAM
Λειψυδρία: ο οδικός χάρτης για την υδατική ασφάλεια της Αττικής

Ρεπορτάζ / Το νερό τελειώνει. Πώς θα αντιμετωπίσει τη λειψυδρία η Αττική;

Υπό την πίεση της σταδιακής μείωσης των υδατικών αποθεμάτων, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η υδροδότηση της Αττικής τις επόμενες δεκαετίες θα διασφαλιστεί με τεχνικά έργα και θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του συστήματος.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΑΜΝΤΑΝΙ

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς στη LiFO: «Ο Μαμντάνι στέλνει μήνυμα ελπίδας έναντι του αυταρχισμού του Τραμπ»

Μια άμεση ανάλυση της νίκης του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης και ένα σχόλιο από τον διακεκριμένο καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Αν νικήσει ο Μαμντάνι, θα αλλάξει η Νέα Υόρκη, και ίσως η Αμερική»

Οπτική Γωνία / «Αν νικήσει ο Μαμντάνι, θα αλλάξει η Νέα Υόρκη, ίσως και η Αμερική»

Η καθηγήτρια Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Νένη Πανουργιά, μιλά για το τεταμένο πολιτικό κλίμα εν όψει των δημοτικών εκλογών, την άνοδο του Ζοχράν Μαμντάνι ως φωνής των «από τα κάτω» και τη σύγκρουση μεταξύ μιας νέας γενιάς ακτιβιστών και των παλιών κέντρων εξουσίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιστεύει στ' αλήθεια η Gen Z πως η ΑΙ θα της λύσει το γκομενικό;

Οπτική Γωνία / Πιστεύει στ' αλήθεια η Gen Z πως η ΑΙ είναι η λύση σε όλα; Ακόμη και στον έρωτα;

Η Gen Z μεγαλώνει σε έναν κόσμο γεμάτο πληροφορίες, αλλά με λιγότερη πραγματική επαφή. Πόσο μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει; Και τι σημαίνει τελικά υγιής σεξουαλικότητα σήμερα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ