Μα πεθαίνουν άνθρωποι Κυριακή στο γραφείο;

Μα πεθαίνουν άνθρωποι Κυριακή στο γραφείο; Facebook Twitter
Υπάρχει λοιπόν ένας κόσμος της εργασίας ή, για να το πω ακόμα πιο παλιομοδίτικα, της εργασιακής ηθικής. Σαν αόρατο θεμέλιο κάθε «κανονικότητας», έμπρακτη διάψευση κάθε κυνισμού. Εικονογράφηση: bianka/LiFO
0

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ που έσβησε πριν από λίγες μέρες μέσα στο τοπικό παράρτημα του ΕΦΚΑ Πατησίων έγινε μια στιγμή συγκινημένης δημοσιότητας.

Ανάμεσα στις αγανακτισμένες σελίδες των ημερών, στον Λιγνάδη ή στις λέξεις του Βερναρδάκη για την υπουργό Παιδείας, ανάμεσα στα θολά (πια) νέα από τους φονικούς βομβαρδισμούς των Ρώσων στην Ουκρανία και στις αναρτήσεις από ειδυλλιακούς κυκλαδίτικους γιαλούς, ένας άνθρωπος με ευγενικό πρόσωπο, στα πενήντα επτά του, πεθαίνει εν ώρα εργασίας.

Δεν ξεκουραζόταν, δεν χαλάρωνε σε διακοπές και η υπηρεσία δεν ήταν γι’ αυτόν, όπως φαίνεται, μια τυπική υποχρέωση, σαν αυτές που δεν μας διαπερνούν και μας αφήνουν, σχετικά, αδιάβροχους.

Μιλάμε για την ευθύνη και το αμετάθετο, μοναδικό βάρος της, συχνά ηθικολογώντας με στόμφο, μιμούμενοι μια μάλλον παρωχημένη γλώσσα, γλώσσα που έρχεται κατευθείαν από τα καθηκοντολόγια του παρελθόντος.

Ξεχνάμε πως εκεί έξω υπάρχει πάντα ένας κόσμος που τρέχει και δεν ησυχάζει. Είναι οι πραγματικά αφανείς, όχι μόνο οι «προλετάριοι» της πιο χαμηλής μισθολογικής κλίμακας αλλά και πολλά «αφεντικά», υπεύθυνοι υπηρεσιών, γραφείων, επιχειρήσεων. Μεσαία στελέχη που κινούν τις μηχανές της «κανονικότητας». Μάνατζερ που δεν αντιπροσωπεύουν τη στυφή, μανατζίριαλ, καπιταλιστική εικόνα που έχει πλάσει η καλλιτεχνική φαντασία γι αυτούς.

Τώρα που η ζέστη, τα νησιά, οι θάλασσες έχουν την τιμητική τους, τώρα που προσπαθούμε να συλλαβίσουμε ξανά κάτι πιο κοντά στη χαρά της ύπαρξης (κόντρα σε όλα τα αρνητικά του περίγυρου της Ιστορίας), άνθρωποι σαν τον συμπολίτη μας Κώστα Κούρκουλο έρχονται να υπενθυμίσουν πως δεν είναι όλα για πέταμα και πως υπάρχει πάντα ένας αρμός σιωπηλής αξιοπρέπειας.

Χρήσιμοι άνθρωποι. Που συχνά παίρνουν επάνω τους έναν απίστευτο όγκο δουλειάς, υπερβαίνοντας τα τυπικά πλάνα, αφού κάθε λεπτομέρεια και κάθε δυσκολία είναι γι’ αυτούς κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί δίχως αναβολές. Δεν απωθούν τη δυσκολία, ούτε τη φοβούνται όπως οι περισσότεροι. Και όλα αυτά δεν γίνονται πάντα για κάποια χρήματα, ούτε καν για το αβέβαιο έπαθλο κύρους που θα επιδειχθεί αργότερα για να μετατραπεί κι αυτό σε κέρδος ή εξουσία.

Η αλήθεια είναι πως έχει γίνει αφόρητα κουραστικός και μοιάζει και απίστευτα μικρόψυχος αυτός ο λόγος που βλέπει παντού μόνο κέρδος, συμφέροντα και εξουσίες του όποιου/ -ας προσπαθεί για κάτι περισσότερο και ξεπερνά τις συμβατικές προσδοκίες από το επάγγελμα ή τη θέση του.

Ο Κώστας Κούρκουλος του ΕΦΚΑ δεν έκανε ό,τι έκανε για να είναι ευχαριστημένος ο Κωστής Χατζηδάκης ή για να εισπράττει μετά θάνατον εγκώμια, κερδίζοντας μια θέση στο θέατρο των εφήμερων δημοσίων συγκινήσεων. Όλα δείχνουν πως έπαιρνε απολύτως σοβαρά τη δουλειά του. Γιατί αυτή η δουλειά δεν ήταν μια ουδέτερη επιχείρηση αλλά είχε σχέση με την αναγνώριση της δουλειάς των άλλων, όσων εργάστηκαν και πρέπει να βγουν στη σύνταξη.

Με άλλα λόγια, ο Κώστας Κούρκουλος είχε εσωτερικεύσει τις αγωνίες, τα παράπονα και τα ανεκπλήρωτα αιτήματα εκείνων των συμπολιτών του που περιμένουν κάτι σημαντικό στη ζωή τους από την υπηρεσία του. Η δική του δουλειά είχε άμεση σχέση με την ανταμοιβή και την αναγνώριση των άλλων.

Υπάρχει λοιπόν ένας κόσμος της εργασίας ή, για να το πω ακόμα πιο παλιομοδίτικα, της εργασιακής ηθικής. Σαν αόρατο θεμέλιο κάθε «κανονικότητας», έμπρακτη διάψευση κάθε κυνισμού, ζωντανή άρνηση του σνομπ μηδενισμού και όλων των θεωριών περί της κατάρρευσης του νοήματος. Άνθρωποι που η ζωή τους έχει πλήρες νόημα και είναι τεράστια αδικία πως αυτό το νόημα το ανακαλύπτουμε μόνο με το θάνατό τους.

Είναι βέβαιο πως αυτοί δεν σκέφτονται με υψιπετείς φράσεις, δεν εφαρμόζουν κάποιο πλάνο φιλοσοφικής ηθικής. Οι ίδιοι είναι η πρακτική της ηθικής, όχι η θεωρία της, ούτε καν οι υποσχέσεις της.

Και τώρα που η ζέστη, τα νησιά, οι θάλασσες έχουν την τιμητική τους, τώρα που προσπαθούμε να συλλαβίσουμε ξανά κάτι πιο κοντά στη χαρά της ύπαρξης (κόντρα σε όλα τα αρνητικά του περίγυρου της Ιστορίας), άνθρωποι σαν τον συμπολίτη μας Κώστα Κούρκουλο έρχονται να υπενθυμίσουν πως δεν είναι όλα για πέταμα και πως υπάρχει πάντα ένας αρμός σιωπηλής αξιοπρέπειας.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πληρότητα εκατό τοις εκατό

Λοξή Ματιά / Πληρότητα εκατό τοις εκατό

Μόνο το παρόν υπάρχει, το μέλλον το χειρίζονται οι δημόσιοι στοχαστές, οι προφήτες των μεγάλων μεταβολών και το μικρό στράτευμα όσων ανά την υφήλιο δίνουν διαλέξεις ή φτιάχνουν βίντεο για την τεχνητή νοημοσύνη, τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις ή τα βιολογικά όρια στον πλανήτη.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Τα νησιά της δημοκρατίας

Νικόλας Σεβαστάκης / Τα νησιά της δημοκρατίας

Κάποτε το πρόβλημα ήταν η τυραννία των συντριπτικών πλειοψηφιών, τώρα κινδυνεύουμε από αλαζονικά νησιά (ή και μικρονησίδες) που φαντάζονται πως μπορούν να υπαγορεύσουν τους όρους τους σε όλους τους υπόλοιπους.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σιούτη

Οπτική Γωνία / ΟΠΕΚΕΠΕ, μεταναστευτικό και Τέμπη ζορίζουν ξανά την κυβέρνηση

Το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων και η πιθανή επιστροφή προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Κοκέτα / Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Ένας σιωπηλός ιός, μια πανδημία για την οποία δεν μιλά κανείς: μανάδες, κρύψτε τα παιδιά σας από τη μάχη του creative direction. Η Δανάη Ιωάννου σε μια επιτόπια έρευνα για το επάγγελμα που σαρώνει γύρω μας τους ανθρώπους σαν κρυφή πανδημία.
ΔΑΝΑΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Οπτική Γωνία / Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Χώρες που υποδέχτηκαν σχετικά φιλικά μετανάστες είχαν οφέλη σε οικονομικό επίπεδο. Μια από αυτές είναι η Ισπανία, που τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε θετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους τρόπους ένταξής τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ