Κυνηγώντας τα «red flags»

Κυνηγώντας τα «red flags» Facebook Twitter
Με την άνοδο του ίντερνετ και την έκρηξη των social media τις τελευταίες δεκαετίες, η ποπ ψυχολογία γνώρισε νέες δόξες. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


«Ο ΠΡΩΗΝ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΤΗΣ»
, «μη μου μιλάς γι’ αυτό, γιατί μου κάνει trigger», «ποιο είναι το τραύμα σου;», «μου κάνεις gaslighting», «βγάλε τους τοξικούς από τη ζωή σου». Αυτές είναι μερικές μόνο εκφράσεις ή έννοιες της ποπ ψυχολογίας (popular psychology) που έχουν κατακλύσει την καθημερινή ζωή και εκτοξεύονται προς πάσα κατεύθυνση, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε πάντα πως ίσως οι καταστάσεις που βιώνουμε να είναι κάπως πιο πολύπλοκες από τις ταμπέλες που έχουμε μάθει να τους βάζουμε. 

Με την άνοδο του ίντερνετ και την έκρηξη των social media τις τελευταίες δεκαετίες, η ποπ ψυχολογία γνώρισε νέες δόξες. Η προσπάθεια ώστε η ψυχολογία να γίνει πιο προσιτή για τις μάζες δεν είναι κάτι νέο, ασφαλώς, αλλά έχει τις ρίζες της στην Αμερική των ’60s. Ωστόσο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, τσιτάτα και όροι της ποπ ψυχολογίας έχουν πλημμυρίσει τα social media και το διαδίκτυο και έχουν ψυχολογικοποιήσει σε μεγάλο βαθμό διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητας και των σχέσεων, ενώ και η τάση του toxic positivity (τοξική θετικότητα) έχει γεμίσει τις οθόνες μας με αφελείς ατάκες, όπως «όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο», «διώξε από τη ζωή σου τους τοξικούς», «όλα είναι δυνατά, αν πιστέψεις στον εαυτό σου».

Σε αντιστάθμισμα όλων αυτών των υπερβολών, πλέον βλέπουμε όλο και πιο συχνά anti-pop psychology memes να κυκλοφορούν και να γίνονται viral, με αφορισμούς όπως «Η ποπ ψυχολογία δεν είναι ψυχολογία», «Όποιος δεν σου αρέσει δεν είναι ναρκισσιστής», «Δεν είναι κάθε δυσάρεστη εμπειρία τραύμα», «Η διαφωνία δεν είναι gaslighting», «Η σύγκρουση δεν είναι κακοποίηση», ενώ άλλα memes αναλύουν το γιατί τα «red flags» μπορεί να είναι, αντί για κόκκινα, τελικά πορτοκαλί ή και πράσινα, και γιατί δεν είναι, όπως είναι φυσικό, όλες οι συμπεριφορές και οι διαφωνίες «red flags», αλλά υπάρχει και το υποκειμενικό στοιχείο. 

Αν και δεν αρνείται κανείς πως η αναγνώριση προβληματικών συμπεριφορών στους άλλους είναι θετική, από ένα σημείο κι έπειτα μπορεί να οδηγήσει στο να παραβλέπουμε την ατελή φύση των ανθρώπων και του εαυτού μας

Από το σύνθημα «ψυχολογία για όλους», τα εκλαϊκευμένα εγχειρίδια που απευθύνονται στο ευρύ κοινό, τα βιβλία αυτοβοήθειας που γίνονται μπεστ σέλερ, τους self-help γκουρού και τη self-care φιλοσοφία, καταλήξαμε στο να έχουμε σαν καραμέλα στο στόμα όρους που έφερε στη μόδα η ποπ ψυχολογία, όπως «τραύμα», «τοξικότητα», «gaslighting», «ναρκισσισμός», «trigger». Στη διάδοση της ποπ ψυχολογίας συνετέλεσε φυσικά και το γεγονός ότι η ψυχική υγεία, οι ψυχικές ασθένειες και οι θεραπευτικές διαδικασίες που τις αφορούν έχουν σε έναν βαθμό πάψει να φέρουν το στίγμα που είχαν κάποτε. Πλέον είναι δύσκολο να βρεις κάποιον που να μην παρακολουθεί ή να μην έχει παρακολουθήσει στο παρελθόν έστω και λίγες συνεδρίες ψυχοθεραπείας, κι αυτό είναι ευδιάκριτο ακόμα και σε ανάλαφρες καθημερινές συζητήσεις, όπου παρεισφρέουν όροι της ψυχολογίας. Το «triggered» (το να νιώσουμε προσβολή ή σοκ από την υπενθύμιση μιας τραυματικής εμπειρίας) το χρησιμοποιούμε σχεδόν παντού, σε σημείο που τείνει να χάσει την αρχική του σημασία. Από την άλλη, βλέπουμε άπειρα άρθρα στο διαδίκτυο ή βίντεο στο YouTube με τίτλους όπως «Τα πέντε σημάδια για να καταλάβετε έναν ναρκισσιστή», «Δέκα φράσεις που χρησιμοποιούν οι gaslighters», «Μήπως είχατε τοξικούς γονείς;». 

Είναι αλήθεια πως η ποπ ψυχολογία κάνει δυσνόητους όρους της ψυχολογίας πιο εύπεπτους για τον πολύ κόσμο και μπορεί να περάσει κάποιες βασικές αρχές που να είναι εν δυνάμει βοηθητικές, όπως, π.χ., το να θέτουμε όρια στις διαπροσωπικές σχέσεις ή το να αναγνωρίζουμε χειριστικές συμπεριφορές. Η υπερβολική απλοποίηση και εκλαΐκευση, όμως, και οι άκοπες διαγνώσεις ενέχουν κινδύνους και μπορούν να οδηγήσουν σε παρερμηνείες. Καταρχάς, όταν ένας όρος αρχίζει να χρησιμοποιείται και εκεί όπου δεν χρειάζεται, αρχίζει να φθείρεται και να χάνει την αρχική βαρύτητά του. Έπειτα, έστω κι αν αρκετές από τις αρχές της ποπ ψυχολογίας έχουν μεγάλη δόση αλήθειας, ο ανθρώπινος ψυχισμός και οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πολύ πολύπλοκα για να ερμηνευθούν με μερικές απλοϊκές θεωρίες και η ψυχοθεραπεία και η ψυχανάλυση είναι χρονοβόρες και περίπλοκες διαδικασίες που λαμβάνουν πολλά στοιχεία υπόψη πριν καταλήξουν σε συμπεράσματα. Η ψυχιατρικοποίηση, δε, και η χρήση όρων όπως «διπολικός», «ψυχωτικός», «OCD» (ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή), που επίσης συχνά αποδίδονται σε διάφορες συμπεριφορές γύρω μας, όταν δεν γίνονται από ειδικούς, είναι ακόμα πιο επικίνδυνες. Όχι, το να τσεκάρουμε αν ξεχάσαμε κάτι στην πρίζα κάθε φορά που φεύγουμε από το σπίτι δεν είναι απαραίτητα OCD, και το αν είναι μόνο ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας θα το κρίνει.  

Επιπλέον, ειδικά το dating και οι ερωτικές σχέσεις αναλύονται πλέον με μια πλειάδα αγγλικών όρων· όπως το «breadcrumbing» που δεν είναι παρά το να πετάς ψίχουλα σημασίας για να κρατήσεις το ενδιαφέρον του άλλου ζωντανό, τίποτα καινούργιο, δηλαδή. To να μην αρέσεις απλώς σε κάποιον δεν αρκεί πια ως ερμηνεία και το «he/she's just not that into you» («απλώς δεν σε γουστάρει τόσο») είναι κάπως ξεπερασμένο. Ούτε το γνωστό πλέον «ghosting» αρκεί για να χωρέσει όλες τις τακτικές κατά τις οποίες κάποιο πρόσωπο έγινε «μπουχός», κατά το γλαφυρό λαϊκότροπο, όπως θα λέγαμε παλιά· μπορεί να κάνει «haunting» ή και «zombieing», ενώ στα dates πλέον ψάχνουμε εναγωνίως για «red flags» και «dealbreakers». Μόνο που «red flag» σε κάποιο άτομο μπορεί να είναι από μία εν δυνάμει κακοποιητική συμπεριφορά μέχρι το να παρακολουθεί ποδόσφαιρο τις Κυριακές, να βγαίνει πολύ συχνά με τους φίλους του ή να μιλά πολύ συχνά στο τηλέφωνο με τους δικούς του. Αστεία βιντεάκια στο TikTok και στο Instagram διακωμωδούν το σύγχρονο dating, παρουσιάζοντας ανθρώπους στο πρώτο ραντεβού να κάνουν ερωτήσεις λες και ψυχαναλύουν τον άλλον, προσπαθώντας να αντιληφθούν ποιο τραύμα κρύβεται από πίσω και σε ποια μορφή έχει «μεταμφιεστεί» για να τους «επιτεθεί» κάποια στιγμή και πόσα «red flags» θα ανακαλύψουν, σαν να συλλέγουν κανονάκια σε βιντεοπαιχνίδι.

Αν και δεν αρνείται κανείς πως η αναγνώριση προβληματικών συμπεριφορών στους άλλους είναι θετική, από ένα σημείο κι έπειτα μπορεί να οδηγήσει στο να παραβλέπουμε την ατελή φύση των ανθρώπων και του εαυτού μας, στην αντιμετώπιση των σχέσεων ως κλινικά αψεγάδιαστης συνθήκης και στην εμμονική αναζήτηση της τελειότητας –όπως την ορίζει πάντα το υποκειμενικό βλέμμα του καθενός–, που δυσχεραίνουν παρά διευκολύνουν την ανθρώπινη επικοινωνία και επαφή.

Από την κανονικοποίηση προβληματικών συμπεριφορών του παρελθόντος, πώς πήγαμε, αλήθεια, στο άλλο άκρο, να βάζουμε στο μικροσκόπιο οποιαδήποτε συνηθισμένη διαφορά ή ψεγάδι στις σχέσεις των ανθρώπων; Ή, μήπως, αντιθέτως, ισχύει το χειρότερο σενάριο; Όλα αυτά να μην είναι τίποτε άλλο παρά μια επίφαση υπερβολικής ανησυχίας και υπερανάλυσης των trends. Πίσω από τα self-help βίντεο και τους γκουρού με τις συμβουλές, πίσω από τα «δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου», τα τσιτάτα που γίνονται viral και το κυνήγι των «red flags», η πραγματικότητα εκεί έξω λέει πως κακοποιητικές και χειριστικές συμπεριφορές εξακολουθούν να θεωρούνται κανονικότητα, οι αληθινοί ναρκισσιστές συνεχίζουν να κάνουν σχέσεις, το gaslighting να βρίσκει τα θύματά του και, όποιον ορισμό κι αν της δώσεις, η τοξικότητα ζει και βασιλεύει.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς (και γιατί) «κάθε» εργασιακό περιβάλλον έγινε τοξικό;

Διεθνή / Πώς (και γιατί) «κάθε» εργασιακό περιβάλλον έγινε τοξικό;

Τελικά τι είναι τοξικό και τι όχι στις δουλειές μας και γιατί η υπερχρήση του όρου μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους ίδιους τους εργαζόμενους; Μία καταγραφή της ιστορίας του όρου και λίγα συμπεράσματα από πρόσφατες μελέτες
LIFO NEWSROOM
Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναρκώνουν το βλέμμα και τη σκέψη μας»

Άκου την επιστήμη / «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναρκώνουν το βλέμμα και τη σκέψη μας»

Ζούμε σε μια εποχή που κυνηγάμε την τελειότητα; Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μέσα στην απιστία; Και τι ρόλο παίζει στη ζωή μας ένα τραυματικό γεγονός; Η ομότιμη καθηγήτρια ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας, Φωτεινή Τσαλίκογλου, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Σήμερα οι άνθρωποι δεν φλερτάρουν, στέλνουν SMS»

Άκου την επιστήμη / «Σήμερα οι άνθρωποι δεν φλερτάρουν, στέλνουν SMS»

Γιατί ερωτευόμαστε; Πώς επιλέγουμε τους συντρόφους μας; Τι επιπτώσεις έχει το γεγονός ότι ο άνθρωπος πορεύεται σήμερα χωρίς μόνιμους, σταθερούς, διαρκείς κι ανθεκτικούς δεσμούς; Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Στέλιος Στυλιανίδης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ