Η τυραννία των «manels»: Ανδρικά πάνελ και έμφυλη ανισορροπία στη δημόσια σφαίρα

manel Facebook Twitter
Παρότι υπάρχει αριθμητική υπεροχή των γυναικών στον γενικό πληθυσμό και ο αριθμός αυτών που εισέρχονται στον χώρο της έρευνας η δημόσια σφαίρα ανδροκρατείται και η γυναικεία παρουσία παραμένει υποεκπροσωπούμενη και περιθωριακή.
0

Η ΛΕΞΗ «MANEL» ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΓΓΛΙΚΟΣ νεολογισμός που προέκυψε ως συνδυασμός των λέξεων «male» και «panel». Ο όρος χρησιμοποιείται προκειμένου να περιγράψει τη σε βάρος των γυναικών έμφυλη ανισορροπία στη σύνθεση των δημόσιων συζητήσεων, επιτροπών και στρογγυλών τραπεζών, στιγματίζοντας την κυριαρχία της ανδρικής παρουσίας σε όλα αυτά τα fora.

Παρότι υπάρχει αριθμητική υπεροχή των γυναικών στον γενικό πληθυσμό και ο αριθμός αυτών που εισέρχονται στον χώρο της έρευνας, όπως και σε αρκετούς επαγγελματικούς τομείς (υγεία, παιδεία κ.λπ.) είναι ανοδικός, η δημόσια σφαίρα ανδροκρατείται και η γυναικεία παρουσία παραμένει υποεκπροσωπούμενη και περιθωριακή.

Με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις (Σκανδιναβικές Χώρες), το πρόβλημα θεωρείται διεθνές: από τα επιστημονικά συνέδρια μέχρι τα τηλεοπτικά talk shows και από τις πρωτοβουλίες που έχουν μια κοινωνική αποστολή μέχρι θεσμούς που χρηματοδοτούνται με δημόσιο χρήμα, είναι όχι σπάνια η πρακτική να μη δίνεται βήμα σε γυναίκες, ακόμα κι αν υπάρχει αναγνωρισμένη επαγγελματική εμπειρία, δαημοσύνη και τεχνογνωσία εκ μέρους τους.

Και ενώ σε επίπεδο Ε.Ε. και αναπτυγμένων δημοκρατιών γίνονται προσπάθειες να γεφυρωθεί το έμφυλο χάσμα, στην Ελλάδα τα πράγματα παραμένουν καθηλωμένα, αν δεν κινούνται κιόλας σε μια αντίθετη τροχιά.

Έχει επισημανθεί το γεγονός πως ακόμη κι όταν το επίδικο αφορά γυναικεία ζητήματα, η διαχείρισή του ανατίθεται σε άνδρες. Από την επιτροπή του αμερικανικού κογκρέσου το 1991 που εξέτασε την καταγγελία της Αφροαμερικανίδας νομικού Anita Hill για σεξουαλική παρενόχλησή της από τον δικαστή Clarence Thomas μέχρι την επιτροπή Tραμπ για τις αμβλώσεις που συγκροτήθηκε το 2017, είναι πλήθος τα έμφυλα ζητήματα από τη διαχείριση των οποίων απουσιάζει η γυναικεία συμμετοχή.

Πρόκειται για ένα γεγονός που σχετίζεται με την έκβασή τους: εν προκειμένω, η Hill κατηγορήθηκε για ψευδή κατάθεση και απολύθηκε από το πανεπιστήμιο στο οποίο εργαζόταν, ενώ το μανιπουλάρισμα του διορισμού δικαστών από τον Τραμπ οδήγησε στην κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση.

Κάνοντας λόγο για τα male-only/all-male panels (manel), είναι προφανές ότι το ζήτημα δεν είναι απλώς αριθμητικό και δεν εξαντλείται στην εύλογη κριτική όσον αφορά την έλλειψη ισορροπίας των φύλων σε δημόσια γεγονότα και όργανα λήψης αποφάσεων. Υπάρχει επιπλέον μια σημαντική συμβολική διάσταση που σχετίζεται με το ίδιο το υπόβαθρο της πολιτικής εμπιστοσύνης και της νομιμοποίησης των πολιτικών αποφάσεων.

Η ισότιμη συμμετοχή γυναικών και η ύπαρξη πλουραλισμού στις συνθέσεις επιτροπών και στα fora που συζητούν και διαχειρίζονται έμφυλα και άλλα ευαίσθητα κοινωνικά και πολιτισμικά ζητήματα μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη γνώμη των πολιτών. Με άλλα λόγια, όσο πιο συμπεριληπτικά είναι τα σχετικά fora/επιτροπές που χειρίζονται έμφυλα ζητήματα, τόσο αυξάνονται η επιδοκιμασία και η συναίνεση των πολιτών σε αποφάσεις που λαμβάνονται σε σχέση με τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Αυτή η υπό προϋποθέσεις θετική επίδραση έχει ιδιαίτερη σημασία ιδίως όταν πρόκειται για τη διαχείριση δύσκολων ζητημάτων, ο συμπεριληπτικός, βάσει φύλου χειρισμός των οποίων θα μπορούσε να αλλάξει την αντίληψη ότι οι αποφάσεις που έχουν δρομολογηθεί είναι βλαπτικές για τα συμφέροντα των γυναικών ή άλλων υποεκπροσωπούμενων κοινωνικών ομάδων (Α. Clayton, D. O’Brien, J. Piscopo 2019).

Παρότι η συμπερίληψη γυναικών και υποεκπροσωπούμενων ομάδων παράγει νομιμοποίηση και επιπλέον συμβάλλει στην οργανωτική επιτυχία μεγάλων events που κατορθώνουν έτσι να προσελκύουν περισσότερους σπόνσορες και να έχουν μεγαλύτερη ορατότητα (βλ. σχετικά περιοδικό «Nature», 10/9/2019), το φαινόμενο των έμφυλων διακρίσεων παραμένει μια εξακολουθητική κατάσταση. Πρόκειται για ένα δυσάρεστο κατάλοιπο που φανερώνει τις πολιτισμικές ρίζες και το βαθύ δομικό υπόβαθρο επιλογών οι οποίες στηρίζονται στην έμφυλη ανισορροπία.

Και ενώ σε επίπεδο Ε.Ε. και αναπτυγμένων δημοκρατιών γίνονται προσπάθειες να γεφυρωθεί το έμφυλο χάσμα, στην Ελλάδα τα πράγματα παραμένουν καθηλωμένα, αν δεν κινούνται κιόλας σε μια αντίθετη τροχιά.

Να σημειωθεί ότι πλέον η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται να έχει κάποια ιδιαίτερη πολιτική και ιδεολογική χροιά: δηλαδή αν στο παρελθόν ήταν περισσότερο μια πρακτική συντηρητικών φορέων, τα ανδρικής σύνθεσης πάνελ εντοπίζονται πια σε διαφορετικές περιοχές του ιδεολογικο-πολιτικού άξονα. Είναι ενδιαφέρον ότι επειδή υπάρχει μια κοινή πρακτική υποεκπροσώπησης των γυναικών από περιβάλλοντα που ανήκουν σε διαφορετικούς χώρους δεν υπάρχει στοιχειώδης συστολή όσον αφορά τη συντήρηση, διάχυση και διεύρυνση του έμφυλου χάσματος.

Από τη δημόσια τηλεόραση μέχρι τα ιδιωτικά media και από καθιερωμένες μέχρι εναλλακτικές πρωτοβουλίες, τα ανδρικά πάνελ και κάθε είδους συνθέσεις που αναπαράγουν έμφυλες ανισορροπίες τείνουν να θεωρούνται μια κανονικότητα, ενώ πλέον δεν σχολιάζονται καν ούτε ακραίες εκφράσεις γυναικείας υποεκπροσώπησης.

Το επιχείρημα ότι αυτό συμβαίνει διότι οι γυναίκες δεν είναι διαθέσιμες να μετάσχουν είναι σαθρό και περισσότερο αποκαλύπτει την έλλειψη διάθεσης των οργανωτών να κινηθούν πέραν μιας δοκιμασμένης confort zone. Παράλληλα υποκρύπτει υποτίμηση όσον αφορά την εμπειρογνωσία των γυναικών, όπως και όταν γυναίκες καλούνται να μιλήσουν αποκλειστικά για να εκπροσωπήσουν το φύλο τους και όχι ως εμπειρογνώμονες στον τομέα τους.

Στην Ελλάδα δεν ήμασταν ποτέ μπροστά στο πεδίο της έμφυλης και κοινωνικο-πολιτισμικής ποικιλομορφίας· ωστόσο από τη δεκαετία του 1980 και μετά έγιναν ορισμένα θετικά βήματα. Η παρατηρούμενη πλέον στασιμότητα ή και οπισθοχώρηση πρέπει να προβληματίσει αλλά και να μεταστραφεί προς μια κατεύθυνση αλλαγής νοοτροπίας που όχι μόνο θα διορθώσει κοινωνικές ανισορροπίες αλλά θα συμβάλει και στη δημιουργία θετικών προτύπων για τις έμφυλες ταυτότητες συνολικά.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Tο νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ