Η θεία μας η Γαλλία και οι σφαλιάρες της ζωής

Η θεία μας η Γαλλία και οι σφαλιάρες της ζωής Facebook Twitter
Αυτή η ιστορία με τις γαλλικές φρεγάτες κάνει κρα ότι δεν αφορά τεχνικές προδιαγραφές και εξοπλιστικά προγράμματα στο Αιγαίο.
0

Η ΖΩΗ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΦΑΣΕΙΣ. Η πρώτη είναι πριν από την ενηλικίωση. Θεωρούμε ότι είμαστε το κέντρο του σύμπαντος, η συζήτηση έχει ενδιαφέρον μόνο αν περιστρέφεται γύρω μας, και είναι καθήκον όλων να προστρέξουν στη δυσκολία μας.

Μετά έρχεται η δεύτερη φάση, η ενηλικίωση, όχι απαραίτητα με το πλήρωμα του χρόνου (μακάρι να ήταν έτσι), αλλά μέσα από τα στραπάτσα μας. Ενηλικιώνεσαι όταν καταλαβαίνεις ότι κανένας μπαμπάς ή θείος δεν πρόκειται να κάνει τη δύσκολη δουλειά για λογαριασμό σου. Πρέπει να κατέβεις μόνος στη μάχη στην οποία, επειδή πάντοτε θεωρούσες ότι πρέπει να τη δώσει κάποιος άλλος, δεν ξέρεις πού πάνε τα τέσσερα. 

Είναι φυσικά επίπονη φάση, πολλές φορές ασυνάρτητη, δεν βγάζεις άκρη, και η σφαλιάρα πηγαίνει σύννεφο. Στο τέλος όμως βγαίνεις ενήλικας. Είναι επίσης η στιγμή που καταλαβαίνεις ότι όσοι μέχρι τώρα θεωρούσες σούπερμαν, πατρικές φιγούρες στο πλευρό σου, είναι και εκείνοι πρώην παιδιά, πολύ απασχολημένα με τις δικές τους σφαλιάρες για να εισπράξουν και μερικές αχρείαστες για δικό σου λογαριασμό.

Υπάρχουν φυσικά και άνθρωποι που δεν ενηλικιώνονται ποτέ. Πάρα πολλοί επίσης μπαινοβγαίνουν στην ενηλικίωση, ανάλογα με τις περιστάσεις. 

Βέβαια η Γαλλία έχει τις δικές της σφαλιάρες από τις οποίες πρέπει να συνέλθει (έφαγε μόλις μία συγυρισμένη από την Αυστραλία, την Αμερική και την Αγγλία) ώστε να ασχολείται με ποιος απειλεί με ξύλο την Ελλάδα. 

Το ίδιο ισχύει και με τα έθνη. Αυτή η ιστορία με τις γαλλικές φρεγάτες κάνει κρα ότι δεν αφορά τεχνικές προδιαγραφές και εξοπλιστικά προγράμματα στο Αιγαίο. Εμείς κάνουμε σαν να φέραμε τη θεία μας τη Γαλλία στο Αιγαίο να καθαρίσει για λογαριασμό μας με τον Τούρκο.

Νιώθουμε ότι αν τολμήσει ο Ερντογάν να ξαναβγάλει κανένα Σισμίκ ή Ορούτς Ρέις θα βρει ξαφνικά μπροστά του τον γαλλικό στόλο. Περιμένουμε να δούμε το κλασικό τρακάρισμα που ο τσαμπουκάς οδηγός βγαίνει από το αμάξι, χτυπάει το καπό του άλλου οδηγού γιατί τον έχει περάσει για τον Νίκο Ρίζο, και ξαφνικά ξεπροβάλλουν από τη μία ο Μπαντ Σπένσερ και από την άλλη o Τέρενς Χιλ. 

Βέβαια η Γαλλία έχει τις δικές της σφαλιάρες από τις οποίες πρέπει να συνέλθει (έφαγε μόλις μία συγυρισμένη από την Αυστραλία, την Αμερική και την Αγγλία) ώστε να ασχολείται με ποιος απειλεί με ξύλο την Ελλάδα.

Εμείς όμως γυρίσαμε στο 1827, είμαστε έθνος εξάχρονο και συμπεριφερόμαστε σαν να ήρθαν οι Γάλλοι να δώσουν τη ναυμαχία του Ναυαρίνου για πάρτη μας, ενώ εμείς θα βλέπουμε από μακριά κουνώντας τα χέρια στον αέρα με πάθος. 

Η τελευταία φορά που κάποιος ενήλικας βρέθηκε στο Αιγαίο για να καθαρίσει ήταν το 1996 με τα Ίμια. Η Αμερική δεν ήρθε να πολεμήσει στο πλευρό κανενός. Ήρθε άρον-άρον να μας αποτρέψει από το να πάμε σε πόλεμο. Ο δικός μας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Χρήστος Λυμπέρης, σαν παιδί, «Λυμπέμπης», ζητούσε εντολή από τον Σημίτη να χτυπήσει πρώτος, και διαβεβαίωνε τον πρώην πρωθυπουργό ότι «ναι μεν δεν είχε τη νίκη στο πιάτο, αλλά η Ελλάδα είχε πλεονέκτημα».

Είδαν και απόειδαν οι Αμερικάνοι να μας μαζέψουν μαζί με τους Τούρκους, και να λέμε πάλι καλά γιατί το παιχνίδι μπορεί να τελείωνε με πόλεμο. Δεν υπήρχε καμία εθνική ανάταση, τίποτε πανηγυρικό, μόνο μία ακόμη επώδυνη στιγμή εθνικής ενηλικίωσης. Τη βιώσαμε όμως, προχωρήσαμε, και καλό είναι να τη θυμόμαστε κάθε φορά που ο πειρασμός να επιστρέψουμε στην παιδική μας ηλικία ως έθνος χτυπάει την πόρτα μας.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ