Η σημασία της συνάντησης Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη

Η σημασία της συνάντησης Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη Facebook Twitter
Η είδηση της συνάντησης ήταν η ίδια η συνάντηση, η οποία ήταν win win, χωρίς κερδισμένο και χαμένο. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

Η ΠΟΛΥΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη ήταν για πολλούς το πολιτικό γεγονός των ημερών. Ο πρωθυπουργός την επιδίωκε εδώ και πολύ καιρό, αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την απέφευγε και παρέμενε εξαιρετικά επιφυλακτικός μετά τις αποκαλύψεις για την παράνομη παρακολούθησή του και τους σχετικούς κυβερνητικούς χειρισμούς.

Όταν ολοκληρώθηκε η συνάντησή τους, η άτυπη ενημέρωση και από τις δύο πλευρές αναφερόταν σε μια καλή και παραγωγική συνάντηση. Παρά την έκδηλη αρχική αμηχανία, φαίνεται ότι η συνομιλία τους έγινε μέσα σε ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού, κάτι που δεν ήταν καθόλου αυτονόητο την τελευταία δεκαετία, και από αυτή την άποψη αποτελεί είδηση.

Πριν από τη συνάντησή τους, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως τώρα που αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να σταματήσει να είναι τοξικό το κλίμα στη σχέση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά από τη Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι ήταν η Νέα Δημοκρατία εκείνη που έσπευσε να τους «υποδεχτεί» με επικοινωνιακές επιθέσεις περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ».

Η κύρια επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά πρώτο λόγο ήταν να βελτιώσει τη σχέση του με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ώστε αυτή να αποκτήσει μια θεσμική βάση και να ξεπεραστεί η αρνητική εικόνα που είχαν δημιουργήσει οι αποκαλύψεις των υποκλοπών.

Ο πάγος στη συνάντηση, που έγινε με τρία χρόνια καθυστέρηση, έσπασε με κάποια αμήχανα αστεία για ντολμαδάκια και τσικουδιές. Η συνομιλία τους ήταν στον ενικό και ένα πρώτο (εύκολο) δείγμα συναίνεσης από τον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν η συμφωνία για την επίτευξη του εθνικού στόχου για την επιστροφή των Γλυπτών, «έναν αγώνα που ξεκίνησε από τη Μελίνα Μερκούρη» και για τον οποίο «θα βοηθήσουμε όπως μπορούμε» είπε.

Η κύρια επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά πρώτο λόγο ήταν να βελτιώσει τη σχέση του με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ώστε αυτή να αποκτήσει μια θεσμική βάση και να ξεπεραστεί η αρνητική εικόνα που είχαν δημιουργήσει οι αποκαλύψεις των υποκλοπών. Ιδανικά θα ήθελε και τη συναίνεσή του στο θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, αλλά από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν ότι αυτό δεν συζητήθηκε. Το πρόβλημα εδώ, όμως, είναι κυρίως του πρωθυπουργού, καθώς, ενώ εκτιμά τη νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και είναι απολύτως ικανοποιημένος από τη συνεργασία τους, οι αντιρρήσεις αρκετών βουλευτών του κόμματός του προς το πρόσωπό της τον υποχρεώνουν να κάνει κι άλλες σκέψεις, εάν θέλει να μην έχει διαρροές κατά την ψηφοφορία.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στη Νέα Δημοκρατία, δεν έχουν εκφράσει κάποια δυσαρέσκεια για τη νυν Πρόεδρο και μάλλον δύσκολα θα στέκονταν εμπόδιο στην επανεκλογή της. Οπότε είναι ο πρωθυπουργός αυτός που πρέπει να αποφασίσει εαν επιθυμεί περισσότερο τη συναίνεση με την αντιπολίτευση ή να διατηρήσει αρραγές το πεδίο των βουλευτών της συμπολίτευσης, λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Αυτό είναι το δίλημμα των επόμενων ημερών και το εμπόδιό του δεν είναι το ΠΑΣΟΚ αλλά το δικό του κόμμα. Είναι σχεδόν βέβαιο, όμως, ότι μια δεξιά πρόταση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία θα ικανοποιούσε τη δυσαρεστημένη κομματική βάση της ΝΔ, δεν θα έβρισκε στήριξη από το ΠΑΣΟΚ.

Κατά τ’ άλλα, ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν είχε μεγάλες προσδοκίες από το πρώτο ραντεβού και του αρκούσε να σπάσει ο πάγος, αναγνώρισε ότι προφανώς δεν είναι δουλειά της αντιπολίτευσης να συμφωνεί με την κυβέρνηση, καθώς «θα ήταν παράδοξο αυτό να συμβαίνει σε μεγάλη συχνότητα», αλλά αποτελεί δημοκρατική υποχρέωση η ύπαρξη ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε περισσότερο από τα τυπικά, με πιο συγκεκριμένες προτάσεις γι’ αυτά που θεωρεί μείζονα προβλήματα της χώρας, και εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει διακομματική συναίνεση. Πρότεινε τη σύσταση μιας Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης του δημογραφικού, το οποίο θεωρεί ως το κορυφαίο εθνικό και κοινωνικό ζήτημα, όπως είπε, με οικονομικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις, που απαιτεί εθνική στρατηγική μακράς πνοής. Επισήμανε την ανάγκη σύστασης μιας Ενιαίας Αρχής Καταναλωτή για το θέμα της ακρίβειας, ενώ στη συζήτηση που έκαναν για τη συνταγματική αναθεώρηση πρότεινε την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, κάτι που επισημαίνει διαρκώς στις ομιλίες του.

Για το θέμα των υποκλοπών δεν έγιναν γνωστές πολλές πληροφορίες για το τι συζητήθηκε, αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη συμμόρφωση της ΕΥΠ στη δικαστική απόφαση του ΣτΕ, κάτι που επίσης έχει ξαναπεί.

Όπως ανέφεραν και οι δύο πλευρές, συζητήθηκαν και τα θέματα του ΦΠΑ, της Golden Visa και της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των τραπεζών, όπου απλώς καταγράφηκε η διαφωνία τους.

Η είδηση της συνάντησης ήταν η ίδια η συνάντηση, η οποία ήταν win win, χωρίς κερδισμένο και χαμένο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε τον τοίχο που είχαν ορθώσει οι υποκλοπές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κάνει πίσω σε οποιαδήποτε από τις ενέργειες που έχει κινήσει, αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κέρδισε μερικούς πόντους «κυβερνησιμότητας», συναντώντας τον πρωθυπουργό με τον νέο θεσμικό του ρόλο.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ