Η ρεμούλα της φοροδιαφυγής

Η ρεμούλα της φοροδιαφυγής Facebook Twitter
Όσα χρήματα ψιθυρίζεται στην πιάτσα ότι εισέπραττε για μια-δυο νυχτερινές του εμφανίσεις, αυτά δήλωνε στην εφορία ο πιθανός φοροφυγάς τραγουδιστής ότι έβγαζε ολόκληρο τον χρόνο.
0

ΓΝΩΣΤΟΣ, ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟΣ –τι λέω– διάσημος τραγουδιστής ελέγχεται για φοροδιαφυγή. Απέκρυπτε έσοδα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, αυτή είναι η κατηγορία σε βάρος του τραγουδιστή έπειτα από μήνες ερευνών από την ανεξάρτητη αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Παρά την τεράστια δημοφιλία του, τις εμφανίσεις του σε κοσμικά κέντρα στα νησιά του Αιγαίου, όπου ένα σετ ξαπλώστρες στην παραλία κοστίζει κατ’ ελάχιστο 100 ευρώ, ο ελεγχόμενος τραγουδιστής δήλωνε έσοδα 50.000 ευρώ τον χρόνο. Αστείο ακούγεται ένας τραγουδιστής αυτής της εμβέλειας να δηλώνει τόσο χαμηλά εισοδήματα. Όσα χρήματα ψιθυρίζεται στην πιάτσα ότι εισέπραττε για μια-δυο νυχτερινές του εμφανίσεις, αυτά δήλωνε στην εφορία ο πιθανός φοροφυγάς τραγουδιστής ότι έβγαζε ολόκληρο τον χρόνο. Κι αυτά όχι σε ένα οικονομικό έτος μέσα στη βαθιά κρίση, αλλά επί σειρά ετών, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές.

Το πραγματικά εξοργιστικό είναι όμως η κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών, που επί χρόνια λαμβάνουν τη φορολογική δήλωση του τραγουδιστή που δηλώνει ετήσια έσοδα 50.000 ευρώ και δεν βλέπουν τίποτα προβληματικό. Δεν τους φαίνεται κάτι παράξενο, μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τις αμοιβές που λαμβάνει ένας τραγουδιστής πρώτη φίρμα.

Πάλι καλά δηλαδή που δεν δήλωνε εισοδήματα 10.000 ευρώ τον χρόνο ο τραγουδιστής για να εισπράττει και επιδόματα, απ’ αυτά που η κυβέρνηση μοιράζει αφειδώς. Καλοσύνη του που δεν διεκδίκησε κάποιο από τα… χαρτζιλίκι pass.

Το τρομερό είναι ότι ο ελεγχόμενος για φοροδιαφυγή διαμαρτύρεται που έγινε γνωστή η υπόθεση και εξεγείρεται που δεν εκλήθη να πει την άποψή του για να διαλύσει κάθε… υποψία φοροαποφυγής. Είμαι βέβαιος ότι οι δικηγόροι του τραγουδιστή θα τον έχουν πείσει ότι θα είναι περίπατος να κερδίσει την υπόθεση στα φορολογικά - διοικητικά δικαστήρια.

Το πραγματικά εξοργιστικό είναι όμως η κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών, που επί χρόνια λαμβάνουν τη φορολογική δήλωση του τραγουδιστή που δηλώνει ετήσια έσοδα 50.000 ευρώ και δεν βλέπουν τίποτα προβληματικό. Δεν τους φαίνεται κάτι παράξενο, μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τις αμοιβές που λαμβάνει ένας τραγουδιστής πρώτη φίρμα. Ή δεν θέλουν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή. Που είναι μάλλον και το πιθανότερο, από ένα σύστημα που βολεύεται επιβάλλοντας έμμεσους φόρους που πλήττουν τους μη έχοντες, παίρνοντας μεγαλύτερη απ' ευθείας φορολογία από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους –που δεν μπορούν να κρύψουν ούτε ένα ευρώ–σε σχέση με τους μεγαλοεπιχειρηματίες ή τις φίρμες του τραγουδιού και των άλλων προβεβλημένων επαγγελμάτων, που κρύβουν μια χαρά τα έσοδά τους στις εταιρείες τους.

Ελπίδα πραγματική δεν υπάρχει για φορολογική δικαιοσύνη ώστε να ελαφρυνθούν οι ώμοι των πολλών. Γιατί κάποιοι καταφέρνουν να φτιάχνουν υπόσκαφα ή ακόμη και να θάβουν τα εκκλησάκια στις βίλες τους στα νησιά. Κι αν η φοροδιαφυγή παραγίνει, κι αν αναγκαστούν να ξεθάψουν το ξωκλήσι όταν το πράγμα κακοφορμίσει, όλο και κάποιο παραθυράκι θα βρεθεί για να ξεγλιστρήσουν.

Γιατί όλοι ξέρουμε ότι ακόμη κι αν η ρεμούλα δεν έχει γίνει απ’ τον συγκεκριμένο τραγουδιστή, το σύστημα επιτρέπει σε πολύ μεγάλα πορτοφόλια να αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν με νόμιμο τρόπο. Άρα μάλλον κάτι δεν γίνεται καλά, όσες εξαγγελίες κι αν ακούμε για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Με τα ηλεκτρονικά συστήματα που υπάρχουν και το αδιανόητα υψηλό κόστος ζωής, ο καθένας γνωρίζει περίπου τι έξοδα έχει ένα άτομο ή ποιο το κόστος ζωής για μια τετραμελή οικογένεια, αναλόγως αν έχουν ιδιόκτητο σπίτι, αυτοκίνητο και ποιες είναι οι δαπάνες που απαιτούνται. Είναι θέμα δικαιοσύνης να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ