Η ρεμούλα της φοροδιαφυγής

Η ρεμούλα της φοροδιαφυγής Facebook Twitter
Όσα χρήματα ψιθυρίζεται στην πιάτσα ότι εισέπραττε για μια-δυο νυχτερινές του εμφανίσεις, αυτά δήλωνε στην εφορία ο πιθανός φοροφυγάς τραγουδιστής ότι έβγαζε ολόκληρο τον χρόνο.
0

ΓΝΩΣΤΟΣ, ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟΣ –τι λέω– διάσημος τραγουδιστής ελέγχεται για φοροδιαφυγή. Απέκρυπτε έσοδα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, αυτή είναι η κατηγορία σε βάρος του τραγουδιστή έπειτα από μήνες ερευνών από την ανεξάρτητη αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Παρά την τεράστια δημοφιλία του, τις εμφανίσεις του σε κοσμικά κέντρα στα νησιά του Αιγαίου, όπου ένα σετ ξαπλώστρες στην παραλία κοστίζει κατ’ ελάχιστο 100 ευρώ, ο ελεγχόμενος τραγουδιστής δήλωνε έσοδα 50.000 ευρώ τον χρόνο. Αστείο ακούγεται ένας τραγουδιστής αυτής της εμβέλειας να δηλώνει τόσο χαμηλά εισοδήματα. Όσα χρήματα ψιθυρίζεται στην πιάτσα ότι εισέπραττε για μια-δυο νυχτερινές του εμφανίσεις, αυτά δήλωνε στην εφορία ο πιθανός φοροφυγάς τραγουδιστής ότι έβγαζε ολόκληρο τον χρόνο. Κι αυτά όχι σε ένα οικονομικό έτος μέσα στη βαθιά κρίση, αλλά επί σειρά ετών, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές.

Το πραγματικά εξοργιστικό είναι όμως η κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών, που επί χρόνια λαμβάνουν τη φορολογική δήλωση του τραγουδιστή που δηλώνει ετήσια έσοδα 50.000 ευρώ και δεν βλέπουν τίποτα προβληματικό. Δεν τους φαίνεται κάτι παράξενο, μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τις αμοιβές που λαμβάνει ένας τραγουδιστής πρώτη φίρμα.

Πάλι καλά δηλαδή που δεν δήλωνε εισοδήματα 10.000 ευρώ τον χρόνο ο τραγουδιστής για να εισπράττει και επιδόματα, απ’ αυτά που η κυβέρνηση μοιράζει αφειδώς. Καλοσύνη του που δεν διεκδίκησε κάποιο από τα… χαρτζιλίκι pass.

Το τρομερό είναι ότι ο ελεγχόμενος για φοροδιαφυγή διαμαρτύρεται που έγινε γνωστή η υπόθεση και εξεγείρεται που δεν εκλήθη να πει την άποψή του για να διαλύσει κάθε… υποψία φοροαποφυγής. Είμαι βέβαιος ότι οι δικηγόροι του τραγουδιστή θα τον έχουν πείσει ότι θα είναι περίπατος να κερδίσει την υπόθεση στα φορολογικά - διοικητικά δικαστήρια.

Το πραγματικά εξοργιστικό είναι όμως η κατάρρευση των ελεγκτικών μηχανισμών, που επί χρόνια λαμβάνουν τη φορολογική δήλωση του τραγουδιστή που δηλώνει ετήσια έσοδα 50.000 ευρώ και δεν βλέπουν τίποτα προβληματικό. Δεν τους φαίνεται κάτι παράξενο, μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τις αμοιβές που λαμβάνει ένας τραγουδιστής πρώτη φίρμα. Ή δεν θέλουν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή. Που είναι μάλλον και το πιθανότερο, από ένα σύστημα που βολεύεται επιβάλλοντας έμμεσους φόρους που πλήττουν τους μη έχοντες, παίρνοντας μεγαλύτερη απ' ευθείας φορολογία από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους –που δεν μπορούν να κρύψουν ούτε ένα ευρώ–σε σχέση με τους μεγαλοεπιχειρηματίες ή τις φίρμες του τραγουδιού και των άλλων προβεβλημένων επαγγελμάτων, που κρύβουν μια χαρά τα έσοδά τους στις εταιρείες τους.

Ελπίδα πραγματική δεν υπάρχει για φορολογική δικαιοσύνη ώστε να ελαφρυνθούν οι ώμοι των πολλών. Γιατί κάποιοι καταφέρνουν να φτιάχνουν υπόσκαφα ή ακόμη και να θάβουν τα εκκλησάκια στις βίλες τους στα νησιά. Κι αν η φοροδιαφυγή παραγίνει, κι αν αναγκαστούν να ξεθάψουν το ξωκλήσι όταν το πράγμα κακοφορμίσει, όλο και κάποιο παραθυράκι θα βρεθεί για να ξεγλιστρήσουν.

Γιατί όλοι ξέρουμε ότι ακόμη κι αν η ρεμούλα δεν έχει γίνει απ’ τον συγκεκριμένο τραγουδιστή, το σύστημα επιτρέπει σε πολύ μεγάλα πορτοφόλια να αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν με νόμιμο τρόπο. Άρα μάλλον κάτι δεν γίνεται καλά, όσες εξαγγελίες κι αν ακούμε για πάταξη της φοροδιαφυγής.

Με τα ηλεκτρονικά συστήματα που υπάρχουν και το αδιανόητα υψηλό κόστος ζωής, ο καθένας γνωρίζει περίπου τι έξοδα έχει ένα άτομο ή ποιο το κόστος ζωής για μια τετραμελή οικογένεια, αναλόγως αν έχουν ιδιόκτητο σπίτι, αυτοκίνητο και ποιες είναι οι δαπάνες που απαιτούνται. Είναι θέμα δικαιοσύνης να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια γενιά διαδηλώνει επειδή δεν μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο

Οπτική Γωνία / Μια γενιά διαδηλώνει επειδή δεν μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο

Τι σηματοδοτούν οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία και την Ισπανία; Και ποιες οι συνέπειες από τη στεγαστική και την εκπαιδευτική κρίση; Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας υπουργός χωρίς ενσυναίσθηση

Οπτική Γωνία / Ένας υπουργός χωρίς ενσυναίσθηση

Η συμπεριφορά που υιοθετεί ως υπουργός Δικαιοσύνης ο Γιώργος Φλωρίδης είναι τουλάχιστον προκλητική, κι αυτό εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για το αν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΛ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Κουλ εμείς, οι σημερινές μαμάδες; Ε, όχι!

Οπτική Γωνία / Cool οι σημερινές μαμάδες; Ε, όχι!

Μεγαλώνεις το παιδί σου δίνοντάς του όλες τις συμβουλές του κόσμου για να γίνει ανεξάρτητος, ελεύθερος άνθρωπος, αλλά κανείς δεν σε προετοιμάζει για εκείνη τη στιγμή που θα φύγει από το παιδικό του δωμάτιο.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Παίζοντας φτηνά παιχνίδια με την ακροδεξιά και το «χάος»

Οπτική Γωνία / Παίζοντας φτηνά παιχνίδια με την ακροδεξιά και το «χάος»

Αντί να αναζητούμε τις πραγματικές αιτίες που γεννούν την κοινωνική αποσταθεροποίηση, η σκέψη μας σκαλώνει σε εικόνες καταστροφής, που καλλιεργούν στον φοβισμένο άνθρωπο την επιθυμία για αποκατάσταση της τάξης.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ο Σαμαράς και ο Σαμουήλ, ο Δούκας, ο Άδωνις και τα ρετάλια του ΠΑΣΟΚ

Πολιτικό επταήμερο / Ο Σαμαράς και ο Σαμουήλ, ο Δούκας, ο Άδωνις και τα ρετάλια του ΠΑΣΟΚ

Μια στήλη που θα σχολιάζει την πολιτική επικαιρότητα και τους πρωταγωνιστές της. Που θα ενοχλεί, θα αναλύει, θα εισβάλλει σε πολλές αυλές αλλά δεν θα ανήκει σε καμία.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΕΣΠΟΤΟ
Αλέξης Τσίπρας: Ευλαβικά συστημικός, βαθιά αντισύριζα

Εν Ψυχρώ / Αλέξης Τσίπρας: Ευλαβικά συστημικός, βαθιά αντισύριζα

Από τον ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΛΑΣ και από τον ΣΚΑΪ στο Άγιο Όρος: ο Τσίπρας επιστρέφει με νέα πολιτική ταυτότητα, αλλά απέναντι σε μια κοινωνία που δυσκολεύεται να ξεχάσει τόσο εύκολα την παλιά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα στρώματα που πετάς στον δρόμο είναι γεμάτα κοριούς

Ρεπορτάζ / Τα στρώματα που πετάς στον δρόμο είναι γεμάτα κοριούς

Τα ογκώδη απορρίμματα είναι μια συνηθισμένη, θλιβερή εικόνα στους δρόμους της Αθήνας. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως όταν τα στρώματα φιλοξενούν κοριούς και απορρίπτονται χωρίς την κατάλληλη διαχείριση, αποτελούν δυνητικό μέσο διασποράς. Ποιες λύσεις υπάρχουν;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πολιτική φίλη του Νετανιάχου είχε προβλέψει τους 1.200 νεκρούς, από το 2018

Guest Editors / Μπορούσε να αποφευχθεί η επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου;

Συγγραφέας και πολιτική φίλη του Νετανιάχου φαίνεται να είχε προβλέψει τον αριθμό των 1.200 νεκρών, ήδη από το 2018. Άγνωστη στην Ελλάδα, η κ. Galit Distel Atbaryan, την ημέρα της επίθεσης ήταν υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ. Σύμπτωση ή κάτι άλλο;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Αθήνα δεν αντέχει άλλο;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Αθήνα δεν αντέχει άλλο;

Η έκρηξη στην Πλάκα ανέδειξε μια πτυχή της τουριστικής ανάπτυξης που συχνά παραβλέπουμε: τις ελλιπείς υποδομές. Πότε η τουριστική αξιοποίηση αρχίζει να αλλοιώνει την ίδια την πόλη; Ο αρχιτέκτονας Σταύρος Μαρτίνος εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μέγαρο Κούπα: Το κόσμημα του Τσίλερ βρήκε ξανά την παλιά του αίγλη

Ρεπορτάζ / Μέγαρο Κούπα: Το κόσμημα του Τσίλερ βρήκε ξανά την παλιά του αίγλη

Το χρονικό της αποκατάστασης του νεοκλασικού κτιρίου στην οδό Πανεπιστημίου 6, που οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, με σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα, και υπήρξε ένα από τα πιο πολυτελή κτίρια της εποχής του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ