Η κούρσα των υπογραφών στο ΠΑΣΟΚ, το ασυμβίβαστο και τα ορφανά του ΣΥΡΙΖΑ

androulakis doukas Facebook Twitter
Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε δηλώσει πριν από καιρό, όταν πρωτοαναδείχθηκε το θέμα, ότι για εκείνον δεν είναι πρόβλημα και είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να θέσει θέμα αποκλεισμού της υποψηφιότητας Δούκα λόγω ασυμβίβαστου.
0



Η «ΚΟΥΡΣΑ» ΤΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ
που απαιτούνται για την έγκυρη κατάθεση των υποψηφιοτήτων ολοκληρώθηκε χθες, καθώς για να πληροί τις προϋποθέσεις και να γίνει αποδεκτή μια υποψηφιότητα στο ΠΑΣΟΚ χρειάζεται υπογραφές 5.000 απλών μελών ή του 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. 

Χθες κατατέθηκαν περισσότερες από 62.000 υπογραφές μελών που συγκέντρωσαν συνολικά οι υποψήφιοι και 270 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής, γεγονός που δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον για τις εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις 6 Οκτωβρίου.

Η συγκέντρωση των υπογραφών ήταν κατά κάποιον τρόπο το πρελούδιο της αναμέτρησης και παρότι ουσιαστικά δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα, αποτελεί μέρος της μάχης των εντυπώσεων και για κάποιους και επίδειξη δύναμης.  

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάθεσε 171 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής και 24.810 υπογραφές μελών. Στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές του 2021 είχε καταθέσει 19.868 υπογραφές μελών του κόμματος και 110 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής. 

Μέχρι τώρα τα πράγματα έχουν κυλήσει αρκετά ομαλά και πολιτισμένα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά όσο η μάχη θα κορυφώνεται, τα πράγματα θα ζορίζουν και η διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου θα γίνεται πιο δύσκολη. 

Ο Χάρης Δούκας κατάθεσε 100 υπογραφές της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά δεν κατάθεσε υπογραφές μελών, επειδή είχε αρκετά λιγότερες από εκείνες του Ανδρουλάκη και δεν ήθελε να υστερεί στη μάχη των εντυπώσεων. Υποστηρικτές του ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν τη συγκέντρωση υπογραφών μελών και θα τις καταθέσουν αργότερα, αλλά κάτι τέτοιο θα είναι εκτός διαδικασίας αν συμβεί, καθώς η προθεσμία για την έγκυρη κατάθεση έληξε χθες. 

Η Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) οφείλει να πραγματοποιήσει κάποιον έλεγχο στις υπογραφές που κατατέθηκαν και στη συνέχεια να προχωρήσει στην ανακήρυξη των υποψηφίων. Όσες υπογραφές δεν κατατέθηκαν χθες δεν μπορούν να ελεγχθούν, άρα δεν θα έχουν εγκυρότητα και ουσιαστικά δεν θα μετράνε. 

Εντυπωσιακό αριθμό υπογραφών κατάθεσε και ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος, αν και αουτσάιντερ, συγκέντρωσε 14.001 υπογραφές μελών. 

Η κούρσα των υπογραφών στο ΠΑΣΟΚ, το ασυμβίβαστο και τα ορφανά του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
O Παύλος Γερουλάνος επέλεξε χθες να παρουσιάσει το πολιτικό του πρόγραμμα, ώστε να στείλει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται απλώς για μια μάχη μηχανισμών. Φωτ.: Eurokinissi

Ο Παύλος Γερουλάνος κατέθεσε 7.962 υπογραφές, ξεπερνώντας κι αυτός με άνεση το όριο των 5.000 που απαιτούνταν. Είναι προφανές ότι τα περισσότερα ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό τα έχουν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας. Γι' αυτόν τον λόγο ο Γερουλάνος επέλεξε χθες να παρουσιάσει το πολιτικό του πρόγραμμα, ώστε να στείλει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται απλώς για μια μάχη μηχανισμών. 

Η Άννα Διαμαντοπούλου τα κατάφερε κι εκείνη, καταθέτοντας 7.000 υπογραφές μελών που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά της. Παρά τους χαλαρούς δεσμούς που είχε με το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, επιχειρεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος, επενδύοντας σημαντικά και στην επικοινωνία μέσω των ΜΜΕ.  

Η Νάντια Γιαννακοπούλου τέλος, αν και αουτσάιντερ, γνωρίζει πολύ καλά την κομματική δουλειά και κατέθεσε 8.286 υπογραφές μελών – εντυπωσιακός αριθμός για ένα μεσαίο στέλεχος. 

Το ζήτημα του ασυμβίβαστου

Ένα σημαντικό ζήτημα που έχει προκαλέσει αμηχανία στο ΠΑΣΟΚ είναι το θέμα με το ασυμβίβαστο του Χάρη Δούκα, καθώς σε άρθρο του καταστατικού του κόμματος αναφέρεται πως «όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα». 

Παρότι το άρθρο είναι κακοδιατυπωμένο, είναι σαφές ότι αναφέρεται σε δημάρχους, περιφερειάρχες και διορισμένα στελέχη σε σημαντικές θέσεις δημόσιων οργανισμών. Εξίσου σαφής είναι και ο λόγος αυτού του αποκλεισμού, για να μην μπορεί ένας υποψήφιος να χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς, τα μέσα και τους οικονομικούς πόρους π.χ ενός δήμου ή μιας δημόσιας επιχείρησης για τον επηρεασμό των ψηφοφόρων. 

Αρκετοί υποστηρικτές του Χάρη Δούκα πατούν πάνω στην όντως κακή διατύπωση και ισχυρίζονται ότι το άρθρο είναι παράλογο διότι αποκλείει και τους βουλευτές, παρότι η βουλευτική έδρα δεν θεωρείται κρατική θέση. 

Πολλά ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι υπάρχει ασυμβίβαστο μεν, αλλά θα ήταν προτιμότερο να κάνουν τα στραβά μάτια και να ερμηνεύσουν χαλαρά το καταστατικό. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε δηλώσει πριν από καιρό, όταν πρωτοαναδείχθηκε το θέμα, ότι για εκείνον δεν είναι πρόβλημα και είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να θέσει θέμα αποκλεισμού της υποψηφιότητας Δούκα λόγω ασυμβίβαστου. Όχι γιατί δεν το λέει το καταστατικό ή γιατί συμφωνεί με την ερμηνεία των συνεργατών του Δούκα αλλά επειδή δεν θέλει να υπάρξουν εντάσεις. 

Το άρθρο αυτό, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, προστέθηκε στο καταστατικό επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου και υπάρχουν αρκετά στελέχη αλλά και υποψήφιοι που επιθυμούν την τήρησή του. Η ΕΔΕΚΑΠ έχει να κάνει μια δύσκολη δουλειά εδώ, καθώς, αν εφαρμόσει το καταστατικό, θα υπάρξουν όντως καταγγελίες και εντάσεις από την πλευρά του Δούκα, και αν κάνει τα στραβά μάτια, θα κατηγορηθεί από ορισμένους, έστω και πιο σιωπηλά, για την παραβίαση των κανόνων του καταστατικού. 

Τα «ορφανά» του Τσίπρα

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί, αν και λιγότερο, κάποιους στο ΠΑΣΟΚ είναι τα «ορφανά του Τσίπρα», όπως αποκαλούν σκωπτικά στη Χαριλάου Τρικούπη στελέχη, πρώην βουλευτές αλλά και κάποιους νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι «περιστρέφονται γύρω από κάποιους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ».  

Υπάρχουν πράγματι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία έχουν προσεγγίσει υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, ποντάροντας για την επόμενη μέρα και επιχειρώντας να κρατήσουν μια πόρτα ανοιχτή, καθώς το μέλλον του πολιτικού χώρου της κεντροαριστεράς δεν είναι και πολύ προβλέψιμο αυτήν τη ρευστή περίοδο. 

Μπορούν να στελέχη αυτά να επηρεάσουν τις εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ της 6ης Οκτωβρίου; Πολύ δύσκολο, λένε οι ψύχραιμοι παρατηρητές, παρότι ο πολιτικαντισμός και ο οπορτουνισμός οργιάζουν, με ορισμένους ορφανούς κομματάρχες να υπόσχονται υποστήριξη και στρατούς ψηφοφόρων στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν το δικό τους προσωπικό πολιτικό μέλλον. 

Μέχρι τώρα τα πράγματα έχουν κυλήσει αρκετά ομαλά και πολιτισμένα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά όσο η μάχη θα κορυφώνεται, τα πράγματα θα ζορίζουν και η διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου θα γίνεται πιο δύσκολη. 

Κρίσιμης σημασίας θα είναι και η απόφαση για το ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για το οποίο υπάρχει αρκετό παρασκήνιο, με κάποιους να το θέλουν και άλλους να προσπαθούν να το αποφύγουν με κάθε τρόπο, ακόμα και αν δημόσια λένε το αντίθετο. Όλοι συμφωνούν, πάντως, όταν μιλούν δημόσια, ότι ένας ουσιαστικός πολιτικός διάλογος μεταξύ των υποψηφίων θα ήταν πολύ χρήσιμος. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Βασιλική Σιούτη / Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Η εμφάνιση του «Φραπέ» στη Βουλή, η αλαζονεία και η έλλειψη φόβου απέναντι σε θεσμούς που θα έπρεπε να τον ελέγχουν αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός άτυπου συστήματος ισχύος που θεωρεί ότι μπορεί να μη λογοδοτεί πουθενά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Οπτική Γωνία / «Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Ο έγκριτος διευθυντής της «Milliyet», Οζάι Σεντίρ, αποδομεί τα στερεότυπα που συντηρούν την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μιλά για την ευθύνη των ΜΜΕ και των πολιτικών και εξηγεί γιατί πιστεύει ότι οι δύο λαοί είναι έτοιμοι για ένα νέο μοντέλο κοινών συμφερόντων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Σε πλειοδοτική δημοπρασία αποφάσισε να βγάλει ο δήμος Αθηναίων το Αναπαυτήριο Πικιώνη, εγκρίνοντας μέσω του δημοτικού συμβουλίου την εκμίσθωσή του σε ιδιώτη. Μάλιστα, στο έγγραφο της ημερήσιας διάταξης με το οποίο εισήχθη το θέμα προς συζήτηση το Αναπαυτήριο εμφανίζεται με τον χαρακτηρισμό «τουριστικό περίπτερο».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή. Η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οπτική Γωνία / Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή, η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οι ατυχείς δηλώσεις, οι δημόσιες εκρήξεις και οι άστοχες τοποθετήσεις. Την ώρα που Αντετοκούνμπο, Μανόλο και Τεντόγλου δείχνουν το πρότυπο, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας μοιάζει να παλεύει όχι με τους αντιπάλους του αλλά με το βάρος της ίδιας του της λάμψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Οπτική Γωνία / Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Η εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στις αμερικανικές προτάσεις, την ασφάλεια της Ευρώπης και το μέλλον της Ουκρανίας. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Οπτική Γωνία / Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Ο Μπέος έχει τον λαό του. Όχι μόνο στον Βόλο. Είναι ο ίδιος κόσμος που γελάει με emoticon κάτω από τις «λουλούδες» και τα «πουστρόνια». Ο ίδιος λαός που βλέπει τον Μπέο ως μια λιγάκι άξεστη πλην ίσως αναγκαία απάντηση στον woke κίνδυνο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Οπτική Γωνία / Οι λομπίστες του Κατάρ: Πώς το εμιράτο επεκτείνει διαρκώς την επιρροή του στη Δύση

Από το Qatargate και τους δεσμούς με το περιβάλλον Τραμπ μέχρι τις δωρεές σε αμερικανικά πανεπιστήμια, το sporstwashing και τις υποθέσεις στην Ελλάδα, το Κατάρ χτίζει ένα αόρατο δίκτυο επιρροής που εκτείνεται από την Ουάσιγκτον έως τις Βρυξέλλες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Οδήγηση / Τεστ για ναρκωτικά στους οδηγούς: Πώς θα γίνονται; Ποιες ποινές προβλέπονται;

Η αντιμετώπιση της επικίνδυνης οδήγησης στους ελληνικούς δρόμους θα ενισχυθεί με ελέγχους μέσω drugwipe test. Ποιες ναρκωτικές ουσίες θα ανιχνεύουν και πότε θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι έλεγχοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Βασιλική Σιούτη / Κρίση αξιοπιστίας στις Βρυξέλλες, μάχη συμφερόντων στην Αθήνα

Σύννεφα πάνω από τις Βρυξέλλες: H σύλληψη της Φεντερίκα Μογκερίνι, το σκάνδαλο του Qatargate, οι γεωπολιτικές αναταράξεις σε Ε.Ε. και Ελλάδα αλλά και πώς ο Κάθετος Διάδρομος μπορεί να επηρεάσει το πολιτικό παιχνίδι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Ακροβατώντας / Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Μια μεγάλη έρευνα αποτυπώνει αυτή την αρνητική πραγματικότητα. Tο 17,5% των ερωτηθέντων δείχνει προτίμηση «σε ορισμένες περιπτώσεις» στη δικτατορία, ενώ το 28,4% του γενικού πληθυσμού αναγνωρίζει «καλές πλευρές στη δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967»!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρώπη στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία;

Οπτική Γωνία / Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρώπη στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία;

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Μαρία Γαβουνέλη, μιλά στη LiFO για την πιθανότητα ευρύτερης σύρραξης μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας, την κλιμάκωση υβριδικών επιθέσεων και τη χρήση drones που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, ενώ εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για την επιτυχία των συνομιλιών σχετικά με την «επόμενη μέρα» της Ουκρανίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι διανοούμενοι που «κανονικοποίησαν» τον Έπσταϊν και οι διάλογοι με τον Τσόμσκι για την Ελλάδα και το ευρώ.

Έρευνα / Οι διανοούμενοι που «κανονικοποίησαν» τον Έπσταϊν και οι διάλογοι με τον Τσόμσκι

Το ηθικo-πολιτικό ζήτημα γύρω από την υπόθεση Έπσταϊν, το ενδιαφέρον για το οικονομικό δράμα που ζούσε η Ελλάδα το 2015 και ο «αριστερός φίλος» για τον οποίο έλεγε ότι έστειλε το ιδιωτικό του αεροπλάνο στην Αθήνα για να τον μεταφέρει στη Νέα Υόρκη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Παραδείγματα αλήθειας και θάρρους

Οπτική Γωνία / Παραδείγματα αλήθειας και θάρρους. H δολοφονία του Μεχντί Κεσασί

Ο μόνος τρόπος να τιμήσει κανείς τα θύματα δολοφονιών είναι αποφεύγοντας τη συμβατική μιντιακή και πολιτική ρητορική, τον ευπώλητο εξωτισμό του κακού ή την υπερ-αστυνομική δημαγωγία.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ