No.1

Η Ελλάδα εργαλείο των «άπιστων» της Δύσης, κατά τον Ερντογάν

Η Ελλάδα εργαλείο των «άπιστων» της Δύσης, κατά τον Ερντογάν Facebook Twitter
Η Άγκυρα πλέον δεν συντηρεί μόνο την ένταση αλλά την κλιμακώνει μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο. Εικονογράφηση: bianka/LiFO
0

ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ καθεστώτος φτάνουν να απειλούν με εισβολή την Ελλάδα, λέγοντας ότι «θα εμφανιστούν ένα βράδυ», αναρωτιέται κανείς τι άλλο απειλητικότερο έχει μείνει για να κλιμακώσουν σε ρητορικό επίπεδο. Εδώ και λίγο καιρό χαρακτηρίζουν τα ελληνικά νησιά ως κατεχόμενα, ενώ καταγγέλλουν την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αυτή είναι που κλιμακώνει την ένταση.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, σύμφωνα με πολλούς διεθνείς αναλυτές, έχουν μπει στην πιο επικίνδυνη φάση των τελευταίων ετών. Οι εκλογές που πλησιάζουν, η επέτειος για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, το ιστορικό αποτύπωμα που επείγεται να αφήσει ο Ερντογάν, καθώς δεν γνωρίζει πόσος χρόνος του έχει μείνει ακόμα στην εξουσία (και ακόμα δεν έχει πετύχει «κάτι μεγάλο», όπως ήθελε), όλα αυτά συμβάλλουν στην κλιμάκωση μιας επικίνδυνης έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία έχει ξεφύγει από το επίπεδο στο οποίο συντηρούνταν τα προηγούμενα χρόνια.

Η Άγκυρα πλέον δεν συντηρεί μόνο την ένταση αλλά την κλιμακώνει μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, ρητορικά τουλάχιστον. Και δεν είναι μόνο ο Ταγίπ Ερντογάν. Είναι όλο το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία που συμμερίζεται την επιθετική πολιτική εναντίον της Ελλάδας και το εθνικιστικό όραμά του περί «γαλάζιας πατρίδας», «κατεχόμενων νησιών» κ.λπ.

Από τη Βοσνία, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του Ταγίπ Ερντογάν στα Βαλκάνια, την εβδομάδα αυτή μίλησε για ελληνική κατοχή των νησιών και για τουρκική υπομονή που κάποτε θα τελειώσει και τότε «θα εμφανιστούν ένα βράδυ».

Αδιαμφισβήτητα, ωστόσο, αποτελεί επιτυχία του Ερντογάν το ότι καταφέρνει να διατηρεί στενή σχέση με τη Ρωσία, παίζοντας σε δύο ταμπλό, χωρίς να έχει εκδιωχθεί από το δυτικό στρατόπεδο. 
 

Ο Ταγίπ Ερντογάν καλλιεργεί καθημερινά τον εθνικισμό στην Τουρκία, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του αλλά και τον τουρκικό λαό γύρω από τον ίδιο. Απευθύνεται όμως και προς το διεθνές ακροατήριο, παρουσιάζοντας την πραγματικότητα αντεστραμμένη. Παρουσιάζει δηλαδή την κατάσταση σαν να είναι η Τουρκία το θύμα παραβιάσεων από την Ελλάδα. Επιπλέον, αυτές τις μέρες είχαμε και νέες (αστήρικτες) καταγγελίες ότι η Ελλάδα εκπαιδεύει τρομοκράτες του ΡΚΚ στο έδαφός της.

Σε αυτό το κλίμα ήταν και η επιστολή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η οποία αναφερόταν σε «παράνομες ενέργειες» και «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» της Ελλάδας.

Η επιστολή αυτή στάλθηκε στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Ζοζέ Μπορέλ, στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Στην επιστολή, που περιέχει όλες τις μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και κατηγορεί την Ελλάδα για όσα η ίδια κάνει, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζει ότι η χώρα του είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας και ότι είναι η Ελλάδα αυτή που κλιμακώνει τις εντάσεις. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν αφήνει διαρκώς αιχμές για τη Γαλλία και τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως όργανό τους για να εμποδίσουν την Τουρκία να γίνει περιφερειακός ηγέτης και παγκόσμια δύναμη.  Αυτό δεν ισχύει βέβαια, για πολλούς λόγους, ειδικά για τις ΗΠΑ που προσπαθούν να κρατήσουν μια ισορροπία ανάμεσα στις δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, γνωρίζουν ότι μπορούν να εμπιστεύονται περισσότερο την Ελλάδα, όμως η Τουρκία τούς είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Είναι αλήθεια όμως ότι καμία από τις δύο αυτές χώρες δεν θέλει να αποκτήσει η Τουρκία περισσότερη ισχύ και να γίνει πιο ανεξέλεγκτη, οπότε, ναι, της βάζουν όρια, σε αντίθεση με τη Γερμανία που δεν το κάνει και γι’ αυτό και δεν δέχεται αντίστοιχες αιχμές από τον Τούρκο πρόεδρο.

Αδιαμφισβήτητα, ωστόσο, αποτελεί επιτυχία του Ερντογάν ότι καταφέρνει να διατηρεί στενή σχέση με τη Ρωσία, παίζοντας σε δύο ταμπλό, χωρίς να έχει εκδιωχθεί από το δυτικό στρατόπεδο. Μάλιστα, αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις του με το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα, ενώ στα σχέδια του Πούτιν είναι να συμφιλιώσει τον Ερντογάν και με τον Άσαντ. Πριν από λίγο καιρό κάποιοι περίμεναν ότι μετά από όλα αυτά ο Ερντογάν θα είχε την τύχη του Σαντάμ, αλλά ως τώρα τους διαψεύδει.

Η διπλή στάση του (και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία) στον πόλεμο της Ουκρανίας, αντί να τον εκθέσει, έχει καταφέρει να γίνει αποδεκτή ως «πλεονέκτημα», ενώ είναι σαφές ότι οι στρατιωτικές εισβολές στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ γίνονται με την ανοχή της Δύσης, η οποία θεωρεί χρήσιμο τον ρόλο της Τουρκίας και στο Αφγανιστάν, στη Μαύρη Θάλασσα, ακόμα και στο Ιράν.

Η επίθεση εναντίον της Ελλάδας θεωρείται βέβαιο πως θα συνεχιστεί και η επόμενη μεγάλη «παράσταση» του Ερντογάν αναμένεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Οπτική Γωνία
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΕΞ Γιατί ο Ερντογάν αυξάνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα;

Δυο απόψεις / Γιατί ο Ερντογάν αυξάνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα;

Οι στρατηγικές επιδιώξεις, η «ενεργητική ουδετερότητα» και ο υβριδικός πόλεμος της Τουρκίας. Αναλύουν στη LiFO ο διδάκτωρ Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και πολιτικός αναλυτής Νίκος Μιχαηλίδης και ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τουρκικές απειλές εκτός, τοξικότητα εντός

Βασιλική Σιούτη / Τουρκικές απειλές εκτός, τοξικότητα εντός

Ο πρωθυπουργός αυτήν τη φορά έκλεισε και τις χαραμάδες στα σενάρια πρόωρων εκλογών. Στα εξωτερικά κυριαρχεί σταθερά η τουρκική απειλή και στα εσωτερικά κυριαρχούν εξίσου σταθερά η εκλογολογία και η τοξικότητα, που λόγω Βερναρδάκη χτύπησε ταβάνι αυτή την εβδομάδα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλήσαμε με τους δημιουργούς του διαφημιστικού που έκοψε το ΕΣΡ

Οπτική Γωνία / NMR.CC: «Έκοψαν το διαφημιστικό γιατί ενόχλησε η απόκλιση από το σύνηθες»

Οι ιδρυτές του ελληνικού design studio, Σπύρος Κοκκώνης και Γιώργος Ρούσσος, εξηγούν γιατί η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ελέγχου Επικοινωνίας απαγόρευσε την τηλεοπτική προβολή της διαφήμισής του για την ION Break.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ενεργειακά ντιλ, δημοσκοπήσεις και πολιτικό ταβάνι ή  Το αφήγημα της ασφάλειας απέναντι στην πίεση της ακρίβειας και τη δυσαρέσκεια 

Οπτική Γωνία / Ενεργειακά ντιλ, δημοσκοπήσεις και πολιτικό ταβάνι

Σε μια χρονιά που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως καθοριστική για τη «σταθερότητα» της χώρας, η πραγματικότητα της ακρίβειας, οι δημοσκοπήσεις και τα μακροπρόθεσμα στοιχεία για τις ενεργειακές συμφωνίες συνθέτουν ένα πιο δύσκολο πολιτικό τοπίο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
To ChatGPT ως εξομολογητής

Οπτική Γωνία / To ChatGPT ως εξομολογητής

Το ΑΙ προσφέρει μια ζόμπι εκδοχή εξομολόγησης και «ψυχοθεραπείας»· διατηρεί τη μορφή τους, αλλά αφαιρεί το ρίσκο, τη σύγκρουση και το κόστος της αλήθειας, μετατρέποντάς την ομιλία σ’ ένα καταναλωτικό feedback loop αυτοεπιβεβαίωσης.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οπτική Γωνία / Θα λειτουργήσει η απαγόρευση των social media σε νέους κάτω των 16;

Οι απαγορεύσεις και τα ηλικιακά όρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλονται ως μέτρο προστασίας της ψυχικής υγείας των νέων. Μπορούν, όμως, να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σύνθετο ζήτημα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Ρεπορτάζ / Τι φάση με τα αθηναϊκά περίπτερα;

Από σύμβολα της γειτονιάς σε μικρά μίνι μάρκετ της νέας εποχής, τα περίπτερα αλλάζουν πρόσωπο και λιγοστεύουν. Πώς ξεκίνησαν, πόσο δημόσιο χώρο μπορούν νόμιμα να καταλαμβάνουν και τι προβλέπει πλέον το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Οπτική Γωνία / Ο Έπσταϊν και το σύστημά του

Είναι αστείος ο ισχυρισμός οποιουδήποτε εμφανίζεται στα αρχεία του Έπσταϊν ότι δεν γνώριζε ποιος ήταν. Ανθρώπινο είναι, βέβαια, να υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά αυτό δεν κάνει λιγότερο αξιολύπητη την επιπέδου νηπιαγωγείου επικαλούμενη άγνοια.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΠΟΙΗΣΗ / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Λοξή Ματιά / Γιατί δεν τους πάμε στη Μακρόνησο ή στη Γυάρο;

Η μετριοπάθεια απέναντι σε όσα λέγονται και συμβαίνουν, και χτίζουν τη φασιστική συμπεριφορά, δεν αρκεί, ούτε το να στεκόμαστε στην ηθική. Πρέπει να καταλάβουμε τι κινεί όσους την  υιοθετούν.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Η συνάντηση στην Αγκυρα και η Ευρωπαϊκή στρατηγική 

Οπτική Γωνία / Η συνάντηση στην Άγκυρα και η ευρωπαϊκή στρατηγική 

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που οι τουρκικές παραβιάσεις και οι NAVTEX επανέρχονται στο προσκήνιο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει νέα στρατηγική προσέγγιση με την Άγκυρα για λόγους ασφάλειας και άμυνας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Δημήτρης Χούλης: «Η Ελλάδα σίγουρα θα καταδικαστεί στο ΕΔΔΑ για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας του κατηγορούμενου ως διακινητή»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Χούλης: «Δεν είμαι μέλος καμιάς ΜΚΟ»

Ο δικηγόρος του οικονομικού μετανάστη ο οποίος κατηγορείται ως διακινητής και οδηγός της λέμβου που συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού στο ναυάγιο στη Χίο μιλάει για την υπόθεση με αφορμή τη στοχοποίησή του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ