Η Ελλάδα εργαλείο των «άπιστων» της Δύσης, κατά τον Ερντογάν

Η Ελλάδα εργαλείο των «άπιστων» της Δύσης, κατά τον Ερντογάν Facebook Twitter
Η Άγκυρα πλέον δεν συντηρεί μόνο την ένταση αλλά την κλιμακώνει μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο. Εικονογράφηση: bianka/LiFO
0

ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ καθεστώτος φτάνουν να απειλούν με εισβολή την Ελλάδα, λέγοντας ότι «θα εμφανιστούν ένα βράδυ», αναρωτιέται κανείς τι άλλο απειλητικότερο έχει μείνει για να κλιμακώσουν σε ρητορικό επίπεδο. Εδώ και λίγο καιρό χαρακτηρίζουν τα ελληνικά νησιά ως κατεχόμενα, ενώ καταγγέλλουν την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αυτή είναι που κλιμακώνει την ένταση.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, σύμφωνα με πολλούς διεθνείς αναλυτές, έχουν μπει στην πιο επικίνδυνη φάση των τελευταίων ετών. Οι εκλογές που πλησιάζουν, η επέτειος για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, το ιστορικό αποτύπωμα που επείγεται να αφήσει ο Ερντογάν, καθώς δεν γνωρίζει πόσος χρόνος του έχει μείνει ακόμα στην εξουσία (και ακόμα δεν έχει πετύχει «κάτι μεγάλο», όπως ήθελε), όλα αυτά συμβάλλουν στην κλιμάκωση μιας επικίνδυνης έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία έχει ξεφύγει από το επίπεδο στο οποίο συντηρούνταν τα προηγούμενα χρόνια.

Η Άγκυρα πλέον δεν συντηρεί μόνο την ένταση αλλά την κλιμακώνει μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο, ρητορικά τουλάχιστον. Και δεν είναι μόνο ο Ταγίπ Ερντογάν. Είναι όλο το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία που συμμερίζεται την επιθετική πολιτική εναντίον της Ελλάδας και το εθνικιστικό όραμά του περί «γαλάζιας πατρίδας», «κατεχόμενων νησιών» κ.λπ.

Από τη Βοσνία, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του Ταγίπ Ερντογάν στα Βαλκάνια, την εβδομάδα αυτή μίλησε για ελληνική κατοχή των νησιών και για τουρκική υπομονή που κάποτε θα τελειώσει και τότε «θα εμφανιστούν ένα βράδυ».

Αδιαμφισβήτητα, ωστόσο, αποτελεί επιτυχία του Ερντογάν το ότι καταφέρνει να διατηρεί στενή σχέση με τη Ρωσία, παίζοντας σε δύο ταμπλό, χωρίς να έχει εκδιωχθεί από το δυτικό στρατόπεδο. 
 

Ο Ταγίπ Ερντογάν καλλιεργεί καθημερινά τον εθνικισμό στην Τουρκία, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του αλλά και τον τουρκικό λαό γύρω από τον ίδιο. Απευθύνεται όμως και προς το διεθνές ακροατήριο, παρουσιάζοντας την πραγματικότητα αντεστραμμένη. Παρουσιάζει δηλαδή την κατάσταση σαν να είναι η Τουρκία το θύμα παραβιάσεων από την Ελλάδα. Επιπλέον, αυτές τις μέρες είχαμε και νέες (αστήρικτες) καταγγελίες ότι η Ελλάδα εκπαιδεύει τρομοκράτες του ΡΚΚ στο έδαφός της.

Σε αυτό το κλίμα ήταν και η επιστολή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η οποία αναφερόταν σε «παράνομες ενέργειες» και «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» της Ελλάδας.

Η επιστολή αυτή στάλθηκε στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Ζοζέ Μπορέλ, στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Στην επιστολή, που περιέχει όλες τις μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και κατηγορεί την Ελλάδα για όσα η ίδια κάνει, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζει ότι η χώρα του είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας και ότι είναι η Ελλάδα αυτή που κλιμακώνει τις εντάσεις. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν αφήνει διαρκώς αιχμές για τη Γαλλία και τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως όργανό τους για να εμποδίσουν την Τουρκία να γίνει περιφερειακός ηγέτης και παγκόσμια δύναμη.  Αυτό δεν ισχύει βέβαια, για πολλούς λόγους, ειδικά για τις ΗΠΑ που προσπαθούν να κρατήσουν μια ισορροπία ανάμεσα στις δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, γνωρίζουν ότι μπορούν να εμπιστεύονται περισσότερο την Ελλάδα, όμως η Τουρκία τούς είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Είναι αλήθεια όμως ότι καμία από τις δύο αυτές χώρες δεν θέλει να αποκτήσει η Τουρκία περισσότερη ισχύ και να γίνει πιο ανεξέλεγκτη, οπότε, ναι, της βάζουν όρια, σε αντίθεση με τη Γερμανία που δεν το κάνει και γι’ αυτό και δεν δέχεται αντίστοιχες αιχμές από τον Τούρκο πρόεδρο.

Αδιαμφισβήτητα, ωστόσο, αποτελεί επιτυχία του Ερντογάν ότι καταφέρνει να διατηρεί στενή σχέση με τη Ρωσία, παίζοντας σε δύο ταμπλό, χωρίς να έχει εκδιωχθεί από το δυτικό στρατόπεδο. Μάλιστα, αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις του με το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα, ενώ στα σχέδια του Πούτιν είναι να συμφιλιώσει τον Ερντογάν και με τον Άσαντ. Πριν από λίγο καιρό κάποιοι περίμεναν ότι μετά από όλα αυτά ο Ερντογάν θα είχε την τύχη του Σαντάμ, αλλά ως τώρα τους διαψεύδει.

Η διπλή στάση του (και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία) στον πόλεμο της Ουκρανίας, αντί να τον εκθέσει, έχει καταφέρει να γίνει αποδεκτή ως «πλεονέκτημα», ενώ είναι σαφές ότι οι στρατιωτικές εισβολές στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ γίνονται με την ανοχή της Δύσης, η οποία θεωρεί χρήσιμο τον ρόλο της Τουρκίας και στο Αφγανιστάν, στη Μαύρη Θάλασσα, ακόμα και στο Ιράν.

Η επίθεση εναντίον της Ελλάδας θεωρείται βέβαιο πως θα συνεχιστεί και η επόμενη μεγάλη «παράσταση» του Ερντογάν αναμένεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΕΞ Γιατί ο Ερντογάν αυξάνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα;

Δυο απόψεις / Γιατί ο Ερντογάν αυξάνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα;

Οι στρατηγικές επιδιώξεις, η «ενεργητική ουδετερότητα» και ο υβριδικός πόλεμος της Τουρκίας. Αναλύουν στη LiFO ο διδάκτωρ Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και πολιτικός αναλυτής Νίκος Μιχαηλίδης και ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τουρκικές απειλές εκτός, τοξικότητα εντός

Βασιλική Σιούτη / Τουρκικές απειλές εκτός, τοξικότητα εντός

Ο πρωθυπουργός αυτήν τη φορά έκλεισε και τις χαραμάδες στα σενάρια πρόωρων εκλογών. Στα εξωτερικά κυριαρχεί σταθερά η τουρκική απειλή και στα εσωτερικά κυριαρχούν εξίσου σταθερά η εκλογολογία και η τοξικότητα, που λόγω Βερναρδάκη χτύπησε ταβάνι αυτή την εβδομάδα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ