Ελληνικό λόμπι- ΗΠΑ: «Στην Ουάσιγκτον λένε ότι ο Ερντογάν θα ανακοινώσει προσάρτηση των Κατεχόμενων»

Ελληνικό λόμπι- ΗΠΑ: «Στην Ουάσιγκτον λένε ότι ο Ερντογάν θα ανακοινώσει προσάρτηση των Κατεχόμενων» Facebook Twitter
0

Κυκλοφορεί στη Ουάσιγκτον η φήμη ότι ο Ερντογάν ετοιμάζει κάτι μεγάλο στα Κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC).

Ο Έντι Ζεμενίδης διευκρίνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ότι υπάρχουν σενάρια πως θα ανακοινώσει προσάρτηση των Κατεχόμενων.

Επισήμανε δε ότι τώρα έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ- Κύπρου. 

«Το Κογκρέσο στέλνει μήνυμα σαφές στην Τουρκία μη νομίζεται ότι λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τα ξεχνάμε όλα. Θέλετε να είστε σύμμαχος, να πάρετε τα F-16; Ναι, αλλά θα αποδείξετε ότι είστε σύμμαχοι της Αμερικής και του ΝΑΤΟ και καλοί γείτονες και σύμμαχοι στην Ελλάδα» όπως είπε.

Παρόλο που δεν το λένε, και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αναλυτές έχουν βαρεθεί τα τυπικά, τα παιχνίδια της Τουρκίας, ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Έντι Ζεμενίδης.

Χωρίς αλλαγή πολιτικής, δεν θα πάρει η Τουρκία τα F-16, όπως εκτιμά ο ίδιος. «Μέσα στους όρους είναι 6 μήνες με έναν χρόνο να μην κάνει παραβιάσεις», πράγμα δύσκολο όπως επισημαίνει.

Ο Ερντογάν δεν θέλει να συνομιλήσει με την Ελλάδα και το Κογκρέσο απαντά ότι αφού δεν θες διάλογο τότε δεν έχει και διάλογο για τα F-16, είπε ο χαρακτηριστικά ο κ. Ζεμενίδης.

Σημείωσε δε, ότι ο Μπάιντεν για να μπορεί να εξασφαλίσει (την είσοδο στο ΝΑΤΟ για) τη Σουηδία και τη Φινλανδία χρησιμοποιεί ρητορική που αρέσει στον Ερντογάν αλλά περιμένει να δει και τις πράξεις του, όπως είπε, ενώ τόνισε πως ο Μπάιντεν δεν έχει πιέσει το Κογκρέσο για τα F-16. Εκτιμά δε, ότι αν ήταν στο χέρι του δεν θα τα έδινε.

Αναφορικά με τα F-35 και την απόκτησή τους από την Ελλάδα, εκτιμά ότι η χώρα είναι κοντά σε χρονικό διάστημα να μπει στο πρόγραμμα αλλά η παραλαβή αργεί. «Η Ελλάδα για χρόνια έχει δείξει ότι είναι αξιόπιστος σύμμαχος και η Αμερική καταλαβαίνει ότι είναι σημαντικό να επενδύσει σε αυτή τη σχέση» όπως είπε.

Για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, ο ίδιος εκτιμά ότι εφόσον ο Ερντογάν έχει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα και με την τουρκική οικονομία και τα ποσοστά δημοτικότητάς του, που έχουν πέσει σημαντικά, δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο. Φοβάται ωστόσο ένα ατύχημα λόγω των πολλών καθημερινών παραβιάσεων.

Και εδώ πρέπει να παίξει ρόλο η Αμερική όπως λέει.

«Η δουλειά της Αμερικής είναι να παίξει τον ηγετικό ρόλο που έχει στο ΝΑΤΟ και να καταστήσει απίθανο ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο Πρόεδρος και να πει αυτά σταματούν εδώ» είπε μεταξύ άλλων.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βούλα Κεχαγιά για Γιώργο Τσίπρα: Τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακά

Πολιτική / Κεχαγιά για Γιώργο Τσίπρα: Το κόμμα δεν αντέχει να καταβάλλει μισθούς σε όσους δεν προσφέρουν υπηρεσίες

«Το μήνυμα είναι ότι το κόμμα δεν αντέχει οικονομικά να καταβάλλει μισθούς σε πρόσωπα που δεν προσφέρουν υπηρεσίες», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου για την υπόθεση Γιώργου Τσίπρα
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Τα 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων θα στηρίξουν συνταξιούχους και ευάλωτους

Πολιτική / Μητσοτάκης: Τα 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων θα στηρίξουν συνταξιούχους και ευάλωτους

«Ήταν δέσμευση που είχα αναλάβει προεκλογικά 33% όσο ήταν και πέρσι. Κινούμαστε λίγο πολύ στο όριο που μας έχει προσδιορίσει η ΕΕ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπολογίζει τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων περί τα 300 εκατομμύρια
NEWSROOM