Τουρκικές απειλές εκτός, τοξικότητα εντός

Τουρκικές απειλές εκτός, τοξικότητα εντός Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναρωτήθηκε αν αυτός ο χάρτης που δημοσίευσαν οι κυβερνητικοί εταίροι του Ερντογάν είναι όνειρο εξτρεμιστών ή επίσημη πολιτική της Τουρκίας. Εικονογράφηση: Bianka/LifO
0

Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ σύνορα που κατασκεύασαν και παρουσίασαν οι κυβερνητικοί εταίροι του Ερντογάν, με την Κρήτη, τη Ρόδο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και άλλα νησιά να εμφανίζονται ως τουρκικά, αποτελεί ίσως το καλύτερο επιχείρημα για την Ελλάδα, όταν χρειάζεται να εξηγεί γιατί πρέπει τα νησιά αυτά να παραμείνουν στρατιωτικοποιημένα, αφού η απειλή είναι πλέον ξεκάθαρα και ανοιχτά διατυπωμένη, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο για παρεξήγηση.

Οι Τούρκοι φρόντισαν να την οπτικοποιήσουν κιόλας, κάνοντας τη δουλειά του πρωθυπουργού ευκολότερη και δίνοντάς του τη δυνατότητα να αναδείξει με αποτελεσματικό τρόπο την τουρκική απειλή στους συμμάχους, έτσι ώστε ορισμένοι από αυτούς να μην μπορούν να επικαλεστούν ότι δεν γνωρίζουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δημόσιο σχόλιό του, αναρωτήθηκε αν αυτός ο χάρτης που δημοσίευσαν οι κυβερνητικοί εταίροι του Ερντογάν είναι όνειρο εξτρεμιστών ή επίσημη πολιτική της Τουρκίας, παρότι η «Γαλάζια Πατρίδα» που ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ενστερνιστεί πλήρως, δεν απέχει και πολύ από το νέο παραλήρημα.

Ο Τούρκος αντικαθεστωτικός καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Mehmet Efe Caman, που βρίσκεται εξόριστος στον Καναδά, σχολίασε με κάπως κριτικό, αλλά ευγενικό τρόπο όσα έγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Τουίτερ, λέγοντάς του να μην κάνει σαν να είναι μόνο το υπερεθνικιστικό MHP που υποστηρίζει ανοιχτά τον επεκτατισμό προς την Ελλάδα και υπονομεύει την ελληνική κυριαρχία.

«Ρωτήστε τους συμβούλους σας ποιο κόμμα ή πολιτικός άσκησε κριτική στον ηγέτη του MHP. Κανένας! Αυτή είναι η νοοτροπία της σύγχρονης Τουρκίας», του έγραψε, θέλοντας να επισημάνει ότι την επιθετική-επεκτατική στάση απέναντι στην Ελλάδα τη συμμερίζεται σχεδόν όλο το πολιτικό σύστημα της Τουρκίας και όχι μόνο οι «πατενταρισμένοι» υπερεθνικιστές.

Στο παρασκήνιο, και τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να λεηλατήσουν το ΠΑΣΟΚ, πλαγιοκοπώντας το και αναζητώντας υποψηφίους από τον πολιτικό του χώρο.

Κι αν στα εξωτερικά θέματα κυριαρχεί σταθερά η τουρκική απειλή, τόσο που οι Έλληνες τη συνηθίζουν επικίνδυνα, στα εσωτερικά κυριαρχούν εξίσου σταθερά η εκλογολογία και η τοξικότητα, που λόγω Βερναρδάκη χτύπησε ταβάνι αυτή την εβδομάδα. 

Ο χρόνος των εκλογών είναι ένα θέμα που συζητάνε συνεχώς στα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά η χαραμάδα και τα «ναι μεν, αλλά» του πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα είχαν πείσει τους περισσότερους ότι άλλαξε γνώμη, με αποτέλεσμα να υπάρξει η γνωστή παραλυσία και όλοι να ασχολούνται με την εκλογή (ή επανεκλογή) τους και μόνο. Έτσι, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε αυτή την εβδομάδα να κλείσει πάλι το θέμα, με πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτήν τη φορά. 

Στην αντιπολίτευση και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον πιστεύουν, ειδικά όσο τον βλέπουν να περιοδεύει και νομίζουν ότι το διέψευσε μόνο και μόνο για να τους αιφνιδιάσει. Γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκινήσει κανονική προεκλογική εκστρατεία, με το κόμμα να τα δίνει όλα. 

Στο κλίμα αυτό άναψαν και οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί, με κάποιους να προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή των κομματικών οπαδών με κάθε τρόπο. Αυτή είναι η ερμηνεία και για την καμπάνια του Χριστόφορου Βερναρδάκη που ξεκίνησε με σποτ στο TikTοk, όπου αναρωτιόταν αν η υπουργός Νίκη Κεραμέως είναι «η Πισπιρίγκου της πολιτικής». Η τοξική ανάρτηση Βερναρδάκη ξεσήκωσε τεράστια κατακραυγή, ακόμα και στον δικό του πολιτικό χώρο, αναγκάζοντάς τον να την αποσύρει και να ζητήσει συγγνώμη.

Ο ίδιος, ωστόσο, τον σκοπό του τον πέτυχε εν πολλοίς. Ενώ ήταν για μεγάλο διάστημα στο «κομματικό ψυγείο» (επειδή είχε θεωρηθεί υπεύθυνος για την αβάσιμη, όπως αποδείχθηκε, αισιοδοξία του Τσίπρα το 2019 ότι θα κέρδιζε τις εκλογές και για μερικά ακόμα) και παρά τη γενικότερη αποδοκιμασία, συσπείρωσε στο πρόσωπό του το πιο φανατικό τμήμα της βάσης και οπωσδήποτε τράβηξε την προσοχή πάνω του, κάτι που, όπως φαίνεται, ήταν εξαρχής ο στόχος. 

Στο κόμμα του ο αντίκτυπος ήταν μάλλον αρνητικός, αφού και τον Αλέξη Τσίπρα έφερε σε δύσκολη θέση, με τον ΣΥΡΙΖΑ απολογούμενο, και τη Νίκη Κεραμέως, που ήταν στο στόχαστρο της κριτικής λόγω του νομοσχεδίου για την παιδεία, έκανε πιο συμπαθή. Η εκλογική μάχη όμως είναι πάντα άγρια ‒αυτό είναι γνωστό‒, όχι μόνο μεταξύ των κομμάτων αλλά και μεταξύ των συνυποψηφίων ενός κόμματος. Ενίοτε εκεί είναι ακόμα σκληρότερη και παρόμοια περιστατικά θα υπάρξουν κι άλλα στην προσπάθεια των βουλευτών να επανεκλεγούν, συχνά αδιαφορώντας για τις παράπλευρες απώλειες, αφού ο κύριος στόχος είναι η εκλογή τους. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, την Τετάρτη δεν εμφανίστηκε στη Βουλή κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την παιδεία, δίνοντας την αφορμή στον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον κατηγορήσει ότι κρύβεται για να μην απολογηθεί για την απρέπεια Βερναρδάκη και αφήνοντας τη δουλειά της αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με τον Μιχάλη Κατρίνη να μιλάει μετά τον πρωθυπουργό, αντί για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την έρευνα της MRB που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες μέρες και διεξήχθη την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, ο πρωθυπουργός μπορεί να παραμένει κυρίαρχος, αλλά η περίφημη «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου είναι στο 7,2%. Εκεί που παραμένει ακόμα διψήφια η διαφορά είναι στο ερώτημα περί «καταλληλότητας» για τη θέση του πρωθυπουργού, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με ποσοστά 40,1% και 30,1%. αντίστοιχα, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η διαφορά υπέρ της ΝΔ στην παράσταση νίκης με 44,7% και 22,3% (διαφορά 22,4%).

Στη γενική εικόνα, η ΝΔ χάνει δυνάμεις αυτή την περίοδο, με αργό ωστόσο ρυθμό, έχοντας μάλιστα την αισιοδοξία ότι θα καταφέρει να ανατρέψει την κατάσταση, παρότι οι συνθήκες δεν το ευνοούν. 

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει τη δημοφιλία της με προγράμματα όπως το «Τουρισμός για όλους» και τα επιδόματα για τα καύσιμα, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα που επηρεάζει και τους Έλληνες είναι η ακρίβεια. Αυτό θα κληθεί να αντιμετωπίσει και το φθινόπωρο, καθώς ο πρωθυπουργός πήρε το ρίσκο, όπως μας διαβεβαίωσε, να διαβεί τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται χωρίς να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. 

Στο παρασκήνιο, και τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να λεηλατήσουν το ΠΑΣΟΚ, πλαγιοκοπώντας το και αναζητώντας υποψηφίους από τον πολιτικό του χώρο. Πριν από λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Άννας Ροκοφύλλου, κόρης ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, ενώ αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι έχει προτείνει κυβερνητική θέση στην Εύη Χριστοφιλοπούλου, ώστε να την παρουσιάσουν ως «μεταγραφή», και συνεχίζεται, μεταξύ άλλων, και η πολιορκία του Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος μοιάζει να το σκέφτεται.

Αντίστοιχες προσπάθειες κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με κάποια δυσκολία όμως τελευταία, ενώ και το ΠΑΣΟΚ έχει δεχτεί τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονο και μια πρώην βουλευτή του ΜέΡΑ25. Οι μεταγραφές όμως θα είναι ένα από τα έργα της επόμενης περιόδου. 


 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

μητσοτακης ερντογαν

Βασιλική Σιούτη / Ποιοι θέλουν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και ποιοι την υπονομεύουν

Την ώρα που γίνονται προσπάθειες για να αποφευχθούν νέες εντάσεις στα ελληνοτουρκικά με τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, στην Τουρκία κάποιοι σπεύδουν να τη ναρκοθετήσουν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στο κάμπινγκ»: Ξαναβλέποντας την πιο κλασική σειρά του ελληνικού καλοκαιριού

Οπτική Γωνία / «Στο κάμπινγκ»: Ξαναβλέποντας την πιο κλασική σειρά του ελληνικού καλοκαιριού

Ο μικρόκοσμος των ελληνικών διακοπών, αυτού του φανταστικού οικοδομήματος που φτιάχνεται για λίγο σε νησιά, καράβια, κάμπινγκ, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα για λίγες ώρες, μέρες ή εβδομάδες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Αθήνα: Θα δροσίσει ποτέ η πόλη; Πότε; Και πώς;

Ρεπορτάζ / Αθήνα: Θα δροσίσει ποτέ η πόλη; Πότε; Και πώς;

Η Αθήνα καίγεται από την ακραία ζέστη. Υπάρχουν λύσεις; Και τι κάνει γι' αυτό ο Χάρης Δούκας, ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος υποσχέθηκε μείωση της αισθητής θερμοκρασίας έως 5 βαθμούς σε διάφορα σημεία της πόλης;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σπύρος Λίτσας: «Οι ευρωεκλογές έδειξαν πόσο μακριά νιώθει ο μέσος Έλληνας από τις Βρυξέλλες»

Οπτική Γωνία / «Οι ευρωεκλογές έδειξαν πόσο μακριά νιώθει ο μέσος Έλληνας από τις Βρυξέλλες»

Τα μηνύματα των εκλογών, η άνοδος της ακροδεξιάς και οι κίνδυνοι για την Ευρώπη. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Θεωρίας των Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ, Σπύρος Λίτσας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι απώλειες του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Κεντροαριστερά και η μέρα της μαρμότας

Οπτική Γωνία / Οι απώλειες του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Κεντροαριστερά και η μέρα της μαρμότας

Τι δείχνουν τα τεράστια ποσοστά αποχής από τις ευρωεκλογές, η λεγόμενη «αντισυστημική» ψήφος και τα ποσοστά που κατέγραψαν τα κόμματα που μπαίνουν στην Ευρωβουλή.
ΜΑΚΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ