LIVE!

Η δημόσια σφαίρα και η ρουτίνα της βίας

Η δημόσια σφαίρα και η ρουτίνα της βίας Facebook Twitter
Τι έρχεται μετά τη συγγνώμη; Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ εδώ και μέρες, διαβάζοντας τίτλους όπως «Αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε ο Απόστολος Λύτρας – Υποστηρίζει ότι δεν παραβίασε τους όρους», «Μπαλάσκας για Λύτρα: “Θα τρίβουμε τα μάτια μας αν αποκαλυφθούν άλλα περιστατικά που κατέθεσε η 36χρονη”», αλλά και «Αυτό είναι το πολυτελές σκάφος του δικηγόρου».

Η Σοφία Πολυζωγοπούλου, δικηγόρος, νομική σύμβουλος στη Στέγη Κακοποιημένων Γυναικών και μητέρα ενός εννιάχρονου κοριτσιού, είναι ένα ακόμα παράδειγμα του ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν μόνο ένα κοινό: ο σύντροφος/σύζυγός τους αποφάσισε να ασκήσει βία πάνω τους. Η ίδια αναφέρει πως ο σύζυγός της δεν τη μετέφερε στο νοσοκομείο παρά τις εκκλήσεις της· μάλιστα του είπε πως υπήρχε φόβος να πνιγεί από την κατάποση ποσοτήτων αίματος, είχε πόνους στο κεφάλι της, ζαλάδες, αστάθεια και λιποθυμική τάση. Αφού τελικά οδηγήθηκε στο νοσοκομείο από τον θύτη, τον οποίο καθησύχασε πως θα έλεγε ψέματα ότι έπεσε από τις σκάλες και πως ο ίδιος ήταν ασφαλής νομικά, το ιατρικό προσωπικό έπραξε, όπως και ήταν το αναμενόμενο, βάση του όρκου που έχει: κάλεσε τις Αρχές.

Βλέπουμε στο ένα άκρο τους υποστηρικτές του να μας παρουσιάζουν τη θετική εικόνα ενός ανθρώπου που φαίνεται πως είχε μια «κακιά στιγμή» και τον ίδιο εξαντλημένο ψυχικά από το πόσο σκληρά έχει αυτομαστιγωθεί εξαιτίας των «ατυχών γεγονότων».

Το υπόμνημα που κατέθεσε αργότερα η Σοφία Πολυζωγοπούλου εμπεριέχει φωτογραφίες που αποδεικνύουν τον βαρύτατο τραυματισμό της. Εκεί βρίσκεται και η ιατρική γνωμάτευση (26/6/2024) του ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου. Στο συμπληρωματικό υπόμνημα (28/6/2024) Αττικής ΚΑΤ προκύπτει επιπλέον ότι η 37χρονη δικηγόρος έχει υποστεί αποσπαστικό κάταγμα βάσεως μέσης φάλαγγας, έχει άλγος στην ψηλάφηση της πηχεοκαρπικής άρθρωσης κ.ά. Οι γιατροί τής πρότειναν επανεξέταση εντός μίας εβδομάδας και αναρρωτική άδεια 30 ημερών, ενώ έθεσαν υπ’ όψιν της το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης, ανάλογα με τα αποτελέσματα της επανεξέτασής της.

Η Σοφία Πολυζωγοπούλου ανέφερε πως η δημόσια συγγνώμη του γνωστού ποινικολόγου είναι υστερόβουλη. Τι άλλο θα μπορούσε βέβαια να ήταν; «Ομολόγησα την πράξη μου και ζητάω συγγνώμη από τη σύζυγό μου», ήταν τα λόγια του· εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες βαθύτατα μετανιωμένος. Δήλωσε πως η πράξη του δεν είχε επαναληφθεί στο παρελθόν και τη χαρακτήρισε ως «αδιανόητη». Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ο τρόπος με τον οποίον υπερέβαλε ο δράστης με τη συγγνώμη του, αποδεχόμενος το αποτρόπαιο της πράξης του, συμφωνώντας ταπεινά με όποια τιμωρία, δίνοντας την ιδέα στον τηλεθεατή πως τιμωρεί ψυχικά τον εαυτό του πιο σκληρά απ’ όσο θα μπορούσε ποτέ να τον τιμωρήσει η Πολιτεία.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο Αλέξης Κούγιας ανέφερε «είδα τον Λύτρα με χειροπέδες και δάκρυσα», ο πατέρας του ποινικολόγου είπε «έδωσε αφορμή και η γυναίκα του» και γνωστή δημοσιογράφος δήλωσε στον αέρα πως εξαιτίας αυτής της υπόθεσης η καριέρα του δικηγόρου καταστρέφεται. Δηλαδή βλέπουμε στο ένα άκρο τους υποστηρικτές του να μας παρουσιάζουν τη θετική εικόνα ενός ανθρώπου που φαίνεται πως είχε μια «κακιά στιγμή» και τον ίδιο εξαντλημένο ψυχικά από το πόσο σκληρά έχει αυτομαστιγωθεί εξαιτίας των «ατυχών γεγονότων».

Συγχρόνως, ο ποινικολόγος μάς παρουσιάζει το σχέδιο μεταμέλειάς του, πως θα αναζητήσει βοήθεια, ξεκαθαρίζοντας πως το γεγονός ότι ξυλοκόπησε τη γυναίκα του ήταν ένα «ξέσπασμα», μια σκοτεινή ενόρμηση, μια ενστικτώδης, μυστήρια πράξη. Για το εν λόγω κύμα παραφροσύνης ζητάει συγγνώμη από τις κόρες του, τη γυναίκα του, που βαθύτατα εκτιμάει, τους συνεργάτες του αλλά και από εμάς ως κοινωνία, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα επαναληφθεί, διότι θα «αναζητήσει βοήθεια».

Το να αναζητήσει ο θύτης βοήθεια στην ψυχοθεραπεία δεν είναι σε καμία περίπτωση κακή ιδέα, ωστόσο, όταν μιλάμε για ψυχική υγεία και βία, οφείλουμε να γνωρίζουμε τι εντυπώσεις δημιουργούμε, ώστε να μη στιγματίζουμε τους ασθενείς οι οποίοι είναι περισσότερο θύματα παρά θύτες. Μάλιστα, εάν ο δικηγόρος είναι «άρρωστος», τότε γιατί αυτή η μυστήρια ασθένεια είχε αντίκτυπο μονάχα στη σύζυγό του και όχι στους περαστικούς στον δρόμο ή σε πελάτες του; Γιατί αυτή η συμπεριφορά δεν εκδηλώθηκε ενώ μιλούσε στα κανάλια και, ακόμα πιο συγκεκριμένα, γιατί δεν έχει εκτονωθεί σε άλλους άνδρες;

Αξίζει να κάνουμε μια ενδοσκόπηση, αναλογιζόμενοι τη σημασία της δημόσιας συγγνώμης ενός κακοποιητή: βλέπουμε τις αποδείξεις, ξέρουμε τι συνέβη, πιστεύουμε τη Σοφία Πολυζωγοπούλου όταν αναφέρει πως ο θύτης την κακοποίησε και στη συνέχεια επιχείρησε να την εκφοβίσει για να κρύψει τις αποδείξεις. Επίσης, πιστεύουμε τη Σοφία Πολυζωγοπούλου όταν υπογραμμίζει πως η δημόσια συγγνώμη του άνδρα της είναι υστερόβουλη, μια και οι ιστορίες του τύπου Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ ανήκουν στα παραμύθια και όχι στην πραγματικότητα.

Το να δεχθούμε συνολικά και αδιαμαρτύρητα πως ένα ισχυρό μέλος της κοινωνίας μας μπορεί να επικαλεστεί μια μυστήρια αλλαγή συμπεριφοράς, από τρυφερό σύζυγο σε θύτη που απέχει ένα βήμα από τη γυναικοκτονία, δεν σημαίνει πως απλώς στεκόμαστε με αδιαφορία μπροστά στα εγκλήματα αλλά δημιουργούμε γόνιμο έδαφος για την κανονικοποίηση της βίας. Όλοι γνωρίζουμε το περιεχόμενο αυτής της συγγνώμης, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθούμε κάτι τέτοιο.

Ωστόσο η πράξη του ποινικολόγου και η μετέπειτα δημόσια επίκληση στη συγκυρία, στην «κακιά στιγμή», μας κάνει συνενόχους, εάν το ενδιαφέρον μας περιορίζεται στην περιέργεια να ακούσουμε τις αναμενόμενες εξηγήσεις που θα δώσει ο ποινικολόγος. Το πραγματικό ερώτημα είναι «τι έρχεται μετά τη συγγνώμη;».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ