Γιατί διαβάζουμε ακόμα τα ζώδια;

ΣΑΒΒΑΤΟ Γιατί διαβάζουμε ακόμα τα ζώδια; Facebook Twitter
Η αναζήτηση της μαγείας και του υπερφυσικού είναι συναρπαστική, ειδικά όταν η καθημερινότητα είναι ανελέητη.
0

«ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΝΗΘΙΖΩ ΑΥΤΟ, αλλά νομίζω θα με καταλάβεις. Διάβασα ένα κείμενο που είχες γράψει παλιά για μια καφετζού και δεν είμαι καθόλου καλά / υποφέρω / έχω χωρίσει. Θέλεις να μου δώσεις τη διεύθυνσή της;» Λαμβάνω περίπου δύο τέτοια μηνύματα τον χρόνο στο Facebook. Mια-δυο φορές με έχουν ψάξει και εκεί που δουλεύω.  

Το 2010, στο πλαίσιο ενός αφιερώματος στη LiFO, βρέθηκα σε μια καφετζού. Το ραντεβού μού το έκλεισε γνωστός μιας συναδέλφου, γιατί η κυρία Μόνικα (που δεν λεγόταν Μόνικα) δεν έπρεπε να καταλάβει ότι είμαι δημοσιογράφος. «Σε στέλνω σε αυτήν για να μην μπλέξεις με τίποτα μαγείες, είναι επικίνδυνες αυτές», μου είχε πει.

Το σπίτι της ήταν κάπου στη Λιοσίων, κοντά σε ένα πολωνέζικο μπακάλικο. Μέχρι τη στιγμή που έφτασα εκεί, είχα πάρει την όλη φάση τελείως στην πλάκα. Άλλαξα γνώμη όταν μπήκα στο δωμάτιο όπου έλεγε τον καφέ. Δεξιά μου ο ένας τοίχος ήταν γεμάτος με εικόνες της Παναγίας, πεντάλφες και κάτι παράξενες μεταξοτυπίες με πυραμίδες και μάτια. Το υπόλοιπο δωμάτιο ήταν καλυμμένο από το ταβάνι ως το πάτωμα με λινάτσα και εκεί πάνω ήταν καρφιτσωμένα τα τρόπαια της νίκης της: εκατοντάδες μπομπονιέρες και βαπτιστικά. 

Στο κείμενο είχα αλλάξει διάφορα –το όνομά της, την εμφάνισή της–, αλλά είχα κάνει προφανές, ή τουλάχιστον έτσι νόμιζα, πως δεν είχε βρει κάτι ουσιαστικό για μένα, ούτε και με είχε συμβουλέψει κάτι που μου άλλαξε τη ζωή.

Η αναζήτηση της μαγείας και του υπερφυσικού είναι συναρπαστική, ειδικά όταν η καθημερινότητα είναι ανελέητη. Κυρίως, βέβαια, κανείς δεν θέλει να πιστέψει πως η ζωή του είναι τυχαία. Όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από εμάς, μια ενέργεια εκεί έξω, πως οι συμπαντικές δυνάμεις μάς υπολογίζουν.

Κάποια στιγμή αναρωτήθηκα γιατί δέκα χρόνια μετά άγνωστοι μου έστελναν ακόμα μηνύματα για να πάνε σε μια καφετζού που δεν είχε βρει σχεδόν τίποτα σωστό. Τι είναι αυτό που σπρώχνει τους ανθρώπους σε καφετζούδες, αστρολόγους και μέντιουμ; Γιατί τόσα εκατομμύρια άνθρωποι διαβάζουν τα ζώδια με μανία; 

Ως γνήσιο τέκνο της αμερικανικής σχολής της αυτοβελτίωσης, πιστεύω στο «whatever works», πως αν κάτι σε βοηθάει, μάλλον είναι και καλό. Μια φίλη μου Βραζιλιάνα μου είπε κάποτε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι ο ψυχοθεραπευτής ήταν άχρηστος, τον έκοψε και άρχισε να πηγαίνει σε έναν αστρολόγο. «Άλλαξε η ζωή μου», μου είπε.

Η αναζήτηση της μαγείας και του υπερφυσικού είναι συναρπαστική, ειδικά όταν η καθημερινότητα είναι ανελέητη. Κυρίως, βέβαια, κανείς δεν θέλει να πιστέψει πως η ζωή του είναι τυχαία. Όλοι  θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι μεγαλύτερο από εμάς, μια ενέργεια εκεί έξω, πως οι συμπαντικές δυνάμεις μάς υπολογίζουν.

Υπάρχει πάντα το confirmation bias – πιστεύουμε αυτό που θέλουμε να πιστέψουμε. Σε περιόδους απελπισίας διάβαζα τα ζώδια με μεγάλη σοβαρότητα. Όταν τα ζώδια μού έβγαιναν λάθος, έλεγα «τι μπούρδες διαβάζω». Όταν μου άρεσαν αυτά που διάβαζα, έπαιρνα θάρρος.

Το κείμενό μου τότε ήταν μισοαστείο-μισοσοβαρό. Έγραφα ότι η καφετζού δοκίμασε όλα τα γράμματα της αλφαβήτας, έβλεπε ένα Π, ένα Χ, ένα Β κι ένα Μ μέσα στο φλιτζάνι και με ρωτούσε για ανδρικά ονόματα («Ποιος είναι ο Πέτρος;», «Βλέπω έναν Μάκη»), στη συνέχεια ρωτούσε για γυναίκες που με ζήλευαν (η ζωή μου ήταν γεμάτη μοχθηρές συννυφάδες). Έλεγα την αλήθεια, αλλά δεν ήμουν απόλυτα ειλικρινής.

Εκείνο το απόγευμα κοιτούσα γύρω μου με βλέμμα περιπαικτικό, αλλά με έζωναν τα μαύρα φίδια – ζούσα μια ερωτική απογοήτευση και βαθιά μέσα μου ήλπιζα πως θα με έσωζε η κυρία Μόνικα. Πράγματι, μου είπε ότι το αντικείμενο του πόθου μου θα επέστρεφε, ότι ήταν ο έρωτας της ζωής μου και ότι θα ήμασταν για πάντα μαζί. Στην πραγματικότητα, αυτός παντρεύτηκε σε τρεις μήνες μια άλλη γυναίκα κι εγώ γνώρισα κάποιον άλλον δύο μήνες μετά. Το όνομά του ξεκινούσε με το γράμμα Θ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέντιουμ, πειράματα και ψυχικά φαινόμενα στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα

Θέματα / Μέντιουμ, πνευματιστικές σεάνς και ψυχικά φαινόμενα στην Ελλάδα του 20ου αιώνα

Έναν αιώνα πριν, τα πειράματα με μέντιουμ, η συμμετοχή τους στην επίλυση αστυνομικών υποθέσεων και τα άρθρα στον Τύπο για την ερμηνεία και την κατανόηση παραψυχολογικών φαινόμενων έδιναν και έπαιρναν στην Ελλάδα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ
Τι είδους ζωή θέλουμε;

Α. Γεωργιλή / Τι είδους ζωή θέλουμε;

Η μελλοντική μας πραγματικότητα και οι δυνατότητες που έχουμε προκαλούν δέος. Για να μπορέσουμε όμως να διαμορφώσουμε τη ζωή μας περίπου όπως τη θέλουμε χρειάζεται να καταλαβαίνουμε τους μηχανισμούς που λειτουργούμε.
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ