Για πόσο θα κρέμεται το μπαλκόνι στη Συγγρού πάνω απ’ τα κεφάλια μας;

Για πόσο θα κρέμεται το μπαλκόνι στη Συγγρού πάνω απ’ τα κεφάλια μας; Facebook Twitter
Πληροφορίες που φιλοξενήθηκαν σε διάφορα Μέσα ανέφεραν ότι ο ιδιοκτήτης έχει προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, αλλά το Σάββατο δεν είχαν έρθει οι γερανοί, επειδή (είμαστε και εμείς απαιτητικοί) ήταν... Σάββατο.
0

— Τι ακριβώς συνέβη με το μπαλκόνι του ξενοδοχείου στη Συγγρού;
Την Παρασκευή άρχισαν να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου φωτογραφίες από το μπαλκόνι ξενοδοχείου, το οποίο είχε αποκολληθεί και κυριολεκτικά κρεμόταν πάνω από τα κεφάλια των περαστικών. Την πρώτη φωτογραφία ανέβασε στο Twitter στις 21/1 και ώρα 10:07 το πρωί γυναίκα που παρατήρησε αυτό που είχε συμβεί. Μετά, και εκτός από το παραδοσιακό ελληνικό τρολάρισμα στα social media, ξεκίνησαν οι πρώτες σοβαρές απορίες για το ποιοι επιλαμβάνονται τέτοιων υποθέσεων και κυρίως πόσο άμεσα γίνονται τα απαραίτητα.

— Δεν θα έπρεπε να έχει απομακρυνθεί άμεσα, δεδομένου ότι μιλάμε για ολόκληρο μπαλκόνι;!
Αυτό θα ήταν το λογικό. Η LiFO επικοινώνησε με την Τουριστική Αστυνομία που επιλήφθηκε του σουρεαλιστικού και (κυρίως) επικίνδυνου περιστατικού. Η ενημέρωση ήταν ότι άμεσα τοποθετήθηκαν κορδέλες που απαγορεύουν στους περαστικούς να περνούν από το σημείο. Ωστόσο, οι αρμοδιότητες της Αστυνομίας σταματούν εκεί.

— Ποιος έχει την ευθύνη για την απομάκρυνση του «ξηλωμένου» μπαλκονιού και για ό,τι δυσάρεστο τυχόν συμβεί;
Σύμφωνα με την Τουριστική Αστυνομία, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου. Βάσει και της πρόσφατης σχετικής νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 157/ 2020), «...ελλείψει πληροφόρησης των αρμοδίων υπηρεσιών περί του ενδεχόμενου κινδύνου λόγω στατικής ή δομικής ανεπάρκειας κτιρίου, δεν ιδρύεται υποχρέωση διενέργειας αυτεπάγγελτου ελέγχου προς διαπίστωση της επικινδυνότητας του κτιρίου, ελλείψει δε διαπίστωσης της επικινδυνότητας δεν ιδρύεται νόμιμη υποχρέωση των ίδιων οργάνων να διατάξουν τα κατάλληλα μέτρα άρσης του κινδύνου».

Στο μεγαλύτερο μέρος του αθηναϊκού κέντρου, κοιτώντας ψηλά, μπορεί κανείς εύκολα να εντοπίσει παραμελημένα παλαιά κτίρια.

— Μάλιστα. Με το μπαλκόνι δεν λέμε, όμως, τι γίνεται και σήμερα είναι η 5η ημέρα που «ανεμίζει» πάνω από τα κεφάλια κατοίκων και περαστικών...
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, χθες αποφασίστηκε η προσωρινή διακοπή λειτουργίας του ξενοδοχείου, μετά από επιτόπια επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Ολυμπίας Αναστασοπούλου και του Διευθυντή της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (ΠΥΤ) Αττικής, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια. Όταν διαπιστώθηκε ότι προκύπτει άμεσος κίνδυνος για το δημόσιο συμφέρον και έκτακτη ανάγκη αποτροπής του κινδύνου αυτού, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η αρμόδια Τουριστική Αστυνομία ανέλαβε την άμεση εφαρμογή της εν λόγω απόφασης και προέβη στην εκκένωση του ξενοδοχείου. Επίσης, χθες το αρμόδιο κλιμάκιο της ΠΥΤ Αττικής του υπουργείου Τουρισμού προχώρησε σε περαιτέρω ελέγχους για το αποτέλεσμα των οποίων αναμένεται σχετική ενημέρωση.

— Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου τι λέει;
Αν και η είδηση με το μπαλκόνι-έκθεμα έγινε viral από την Παρασκευή, όπως προαναφέρθηκε, ο ιδιοκτήτης ανέφερε ότι αυτό ξηλώθηκε λόγω των βροχοπτώσεων τα ξημερώματα του Σαββάτου. Πληροφορίες που φιλοξενήθηκαν σε διάφορα Μέσα ανέφεραν ότι έχει προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, αλλά το Σάββατο δεν είχαν έρθει οι γερανοί, επειδή (είμαστε και εμείς απαιτητικοί) ήταν... Σάββατο. Οπότε τα δέοντα έχουν γίνει, αλλά έκτοτε το μπαλκόνι εξακολουθεί να κρέμεται, πλέον σκεπασμένο και με προστατευτικό δίχτυ. Σε απόπειρα της LiFO να επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου, η απάντηση ήταν ότι βρίσκονται σε απανωτά ραντεβού με υπηρεσίες για να επιλυθεί το πρόβλημα.

— Κάτι άλλο;
Έχουν ενδιαφέρον οι φωτογραφίες που φιλοξενούνται παντού στα Μέσα και δείχνουν ότι και από γειτονικά μπαλκόνια λείπουν... κομμάτια. Γενικώς, θα είχε ενδιαφέρον μία αυτοψία στο εν λόγω σημείο, κάπως πιο σφαιρική, κυρίως για να ξέρουμε τι πραγματικά συμβαίνει πάνω από τα κεφάλια μας.

— Είναι αυτό το μόνο αθηναϊκό κτίριο, κομμάτια του οποίου επικρέμονται ως άλλη δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας;
Όχι. Στο μεγαλύτερο μέρος του αθηναϊκού κέντρου, κοιτώντας ψηλά, μπορεί κανείς εύκολα να εντοπίσει παραμελημένα παλαιά κτίρια: κάποιο στηθαίο που έσπασε και προεξέχει εδώ, κάποιο ρήθρο μπαλκονιού που κρέμεται κάπου αλλού, και τόσο στο κέντρο της Αθήνας, όσο και σε σημεία της Πλάκας, του Μοναστηρακίου, του Ψυρρή, αλλά και αλλού μπορούν να εντοπιστούν τέτοιου είδους προβλήματα. Μια απλή βόλτα επί της Φιλελλήνων, της Μητροπόλεως, της Αιόλου και σε πολλά άλλα σημεία του κέντρου μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά παραγωγική σε ό,τι έχει να κάνει με τον εντοπισμό τέτοιου είδους κινδύνων.

— Γνωρίζουμε συνολικά για πόσα τέτοια κτίρια μιλάμε;
Σύμφωνα με μελέτη που είχε έρθει στο φως πριν από περίπου έναν χρόνο και είχε εκπονηθεί από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας και Παιδιού και Ιατρικής Ακρίβειας για τα κτίρια υψηλής επικινδυνότητας στο κέντρο της Aθήνας, είχαν εντοπιστεί περισσότερα από 1.500 τέτοια κτίσματα με τα περισσότερα να βρίσκονται σε περιοχές του αστικού κέντρου (Ομόνοια, Εξάρχεια, Μοναστηράκι, Πετράλωνα, Ψυρρή κ.α.). Η μελέτη είχε εκπονηθεί από τον δόκτορα Αλέξιο-Φώτιο Μεντή του Ερευνητικού Ινστιτούτου και τον Ι.Στ. Παπαδόπουλο, σε χρονική έκταση 15 ετών, και μεταξύ άλλων πηγών του κακού στη συγκεκριμένη έρευνα αναφέρονταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η υπερφορολόγηση, ενώ παρουσιάζονταν και λύσεις με επιστημονικό υπόβαθρο για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων. Ολόκληρη την ενδιαφέρουσα έρευνα μπορεί να τη διαβάσει κανείς εδώ.

— Αυτή είναι η μόνη έρευνα που έχει εκπονηθεί για τα παλαιά, παλαιά και... επιδιορθωμένα και εντελώς εγκαταλελειμμένα κτίρια της Αθήνας;
Όχι. Είχε εκπονηθεί ακόμα μία το 2004, από φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών που τότε είχαν εντοπίσει περισσότερα από 200 επικίνδυνα κτίρια σε δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά, ενημερώνοντας μάλιστα τους δήμους και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

— Και;
Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ένας 35χρονος είχε χάσει τη ζωή του από μάρμαρο που αποκολλήθηκε από παλαιό κτίριο επί της οδού Ερμού.

— Κάτι άλλο;
Μπορεί οι Γαλάτες και να είχαν δίκιο. Γενικώς, είτε διαβάζαμε Αστερίξ μικροί είτε όχι, ας ρίχνουμε και καμιά ματιά προς τα πάνω, περπατώντας στο αθηναϊκό κέντρο. Παγίδες δεν κρύβουν μόνο τα σπασμένα πεζοδρόμια.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ