European Super League: Tο πρόωρο ναυάγιο μιας κακής ιδέας

European Super League: Tο πρόωρο ναυάγιο μιας κακής ιδέας Facebook Twitter
Ο τερματοφύλακας του Μπράιτον Ρόμπερτ Σάντσεζ δείχνει την αντίδρασή του στη δημιουργία της European Super League. Φωτογραφία: Neil Hall / Getty Images
0



Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΩΔΕΚΑ ισχυρών ομάδων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να δημιουργήσουν μια κλειστή λίγκα, τη European Super League (ESL), προκάλεσε τόσες αντιδράσεις, που φαίνεται να οδηγούν το σχέδιο σε πρόωρο ναυάγιο. Απ’ όσα προέκυψαν, γίνεται ξεκάθαρο ότι οι πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας είχαν υπολογίσει σωστά τις αντιδράσεις. Τις ανέμεναν ασφαλώς από τις ομάδες που δεν θα συμμετείχαν στα κέρδη του υπό διαμόρφωση θεσμού. Οι περισσότερες, όμως, προήλθαν από τους οπαδούς των ίδιων των ομάδων. Ειδικά στην Αγγλία, μια χώρα με βαθιά ποδοσφαιρική κουλτούρα, οι αντιδράσεις των φιλάθλων είναι έντονες. Οι φράσεις «ντροπή», «κατάντια» και «προδοσία του ποδοσφαίρου» κυριάρχησαν στα αθλητικά φόρουμ. Η πάνδημη αντίδραση έδωσε ώθηση στην πολιτική ηγεσία αλλά και στην ΟΥΕΦΑ να κρατήσουν σκληρή στάση και οδήγησε τις ομάδες σε αναδίπλωση.

Γιατί όμως υπήρξαν όλες αυτές οι αντιδράσεις; Γιατί απλούστατα πρόκειται για μια πολύ κακή ιδέα, η οποία λειτουργεί σε βάρος των περισσότερων ομάδων, σε βάρος των εθνικών πρωταθλημάτων, τα οποία αποσυνδέονται από τη συμμετοχή στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, σε βάρος ιστορικών, αλλά συγκυριακά παρηκμασμένων ομάδων. Γιατί αφαιρεί το κίνητρο από κάποιον που έχει φιλοδοξίες και σχέδιο να τις εκπληρώσει. Και γιατί, ουσιαστικά, αναδιανέμει με βουλιμικό και άπληστο τρόπο τα έσοδα μιας αγοράς, η οποία έχει γιγαντωθεί ούτως ή άλλως.

Οι οκτώ από τις δέκα πιο υπερχρεωμένες σήμερα ομάδες στον πλανήτη είναι εκ των πρωτεργατών της ESL. Και δρομολόγησαν το συγκεκριμένο εγχείρημα επειδή φοβούνται ότι η φούσκα που δημιούργησαν θα σκάσει και θα καταρρεύσουν.

Επειδή στην όλη συζήτηση θα ακουστούν και πολλές υπερβολές, ας πω τη γνώμη μου: η μεγέθυνση της ποδοσφαιρικής αγοράς και η αύξηση των εμπορικών εσόδων ωφέλησαν το ποδόσφαιρο. Δημιούργησαν καλύτερες ομάδες. Έφεραν περισσότερους αγώνες. Έφτιαξαν νέα, πιο ελκυστικά προϊόντα. Έκαναν τα παιχνίδια υπερθέαμα, με εκπληκτικές τηλεοπτικές μεταδόσεις ασύγκριτα καλύτερες από αυτές που βλέπαμε 20-30 χρόνια πριν. Βελτίωσαν τα γήπεδα. Έδωσαν περισσότερα χρήματα στους πρωταγωνιστές του και σε όσους εργάζονται σε αυτό. Αύξησαν τα έσοδα των ομάδων, πολλές εκ των οποίων στηρίζουν τμήματα υποδομών και ακαδημίες. Ευνόησαν ακόμα και άλλα αθλήματα, όπου οι μητρικοί σύλλογοι έχουν πολλά αγωνιστικά τμήματα. Όλα αυτά έγιναν χάρη στις υπεραξίες που δημιουργήθηκαν γύρω από το ποδόσφαιρο και είχαν πολλά θετικά. Πλην ελαχίστων «κολλημένων», ουδείς μπορεί να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί περισσότερος πλούτος ή ότι οι ομάδες με μεγάλη εμπορική αξία δεν πρέπει να παίρνουν το μερίδιο που τους αναλογεί.

Όμως, το εγχείρημα της ESL δεν έχει σχέση με αυτό. Αυτό που εκδηλώθηκε ήταν πρωτίστως ένα δείγμα απληστίας. Γιατί τα ποσά που εισπράττουν οι ομάδες από το Τσάμπιονς Λιγκ είναι ήδη κολοσσιαία. Οι ίδιες οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις εδώ και χρόνια αναπροσαρμόζονται με στόχο να αυξάνουν τα έσοδά τους, κατά κανόνα υπέρ των πιο εμπορικών ομάδων. Αν οι ίδιες δεν τα αξιοποίησαν όπως έπρεπε, αλλά βυθίστηκαν στα χρέη, είναι δικό τους πρόβλημα. Οι οκτώ από τις δέκα πιο υπερχρεωμένες σήμερα ομάδες στον πλανήτη είναι εκ των πρωτεργατών της ESL. Και δρομολόγησαν το συγκεκριμένο εγχείρημα επειδή φοβούνται ότι η φούσκα που δημιούργησαν θα σκάσει και θα καταρρεύσουν.

Η κίνηση αυτή δεν μπορούσε να προχωρήσει με τους φιλάθλους απέναντι. Το ποδόσφαιρο δεν είναι απλώς σόου. Εμπεριέχει ένα συναισθηματικό φορτίο. Ένα άυλο κεφάλαιο που είναι η ταύτιση του οπαδού με πρόσωπα, με εικόνες, με στιγμές. Η λαϊκότητά του είναι η ίδια η δύναμή του. Είναι αδύνατον να προσεγγιστεί ως ένα αποστειρωμένο προϊόν.

Ένας ακόμα λόγος που το εγχείρημα αυτό ενοχλούσε είναι ότι ακυρώνει το στοιχείο της έκπληξης. Το ποδόσφαιρο τρέφεται από αυτό, όσο κι αν έχει αμβλυνθεί τα τελευταία χρόνια με το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ισχυρών και αδύναμων ομάδων. Υπάρχει, όμως, ακόμα το δικαίωμα στη φιλοδοξία. Μια κλειστή λίγκα απαγορεύει σε μικρότερες ομάδες να φιλοδοξούν, να ονειρεύονται. Και ποδόσφαιρο χωρίς όνειρο δεν υπάρχει.

Φέτος, στο αγγλικό πρωτάθλημα η Λέστερ και η Γουέστ Χαμ διεκδικούν την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ και βρίσκονται πολλές θέσεις πάνω από τις Άρσεναλ και Τότεναμ, που είναι εκ των πρωτεργατών της ΕSL. Αν η νέα λίγκα προχωρούσε, το αγωνιστικό επίτευγμά τους θα ακυρωνόταν προς όφελος των πιο δημοφιλών αντιπάλων τους. Αυτό θα ευτέλιζε το αγγλικό πρωτάθλημα, που είναι το δημοφιλέστερο στον κόσμο και, φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με το αθλητικό πνεύμα.

Ο πολύς κύριος Ανιέλι, πρόεδρος της Γιουβέντους και εκ των εμπνευστών της πρωτοβουλίας, αναρωτήθηκε πρόσφατα δημοσίως: «Είναι δυνατόν η Αταλάντα, με μια καλή σεζόν, να παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ;». Κι όμως, ακριβώς αυτό πρέπει να είναι δυνατό. Η μικρή Αταλάντα να μπορεί να φιλοδοξεί ότι, αν φτιάξει καλή ομάδα, αν επενδύσει σωστά τα χρήματά της, αν έχει τύχη, θα μπορεί να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ και δεν θα είναι μόνιμα καταδικασμένη σε ρόλο δευτεραγωνίστριας. Αυτό κρατάει ένα σύλλογο σε εγρήγορση, αυτό δίνει όνειρο στους οπαδούς της, αυτό είναι το στοιχείο της έκπληξης που χαροποιεί κάθε φίλαθλο. Το πρωτάθλημα της Λέστερ στην Αγγλία πριν από λίγα χρόνια χαροποίησε τους φιλάθλους σε όλο τον κόσμο. Αν αυτό το στοιχείο που έχει κάνει το ποδόσφαιρο το δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο εκλείψει, θα υπονομευτεί όλο το οικοδόμημά του.

Αφήστε τις «Σταχτοπούτες» να ονειρεύονται τα «σεντόνια» των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και μαγικές βραδιές μεσοβδόμαδα. Είναι καλό για το ποδόσφαιρο. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

leeds players

Δημήτρης Πολιτάκης / Η μέρα που εκατομμύρια οπαδοί του ποδοσφαίρου πέσαμε όλοι μαζί από τα σύννεφα

Οι αντιδράσεις στην αναγγελία της δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής Super League με την αποκλειστική συμμετοχή της «ελίτ» υπήρξαν εκρηκτικές και οικουμενικές. Η υποταγή όμως του ποδοσφαίρου στο κέρδος και στην απληστία δεν συνέβη ξαφνικά χθες
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Ιλεκτρίσιτυ / Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Η υποτίμηση των Άλλων, ο αποκλεισμός τους από τη σφαίρα του ανθρώπινου και του «πενθίσιμου» επιτρέπει στον κόσμο είτε να αγνοεί τη βία κατά των προσφύγων είτε να τη θεωρεί αποδεκτή στο πλαίσιο του «εθνικού συμφέροντος».
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Ας κάνουμε επιτέλους κάτι για τις μπουλντόζες που σκότωσαν την κόρη μου

Οπτική Γωνία / «Ας κάνουμε κάτι για τις μπουλντόζες που σκότωσαν την κόρη μου»

Η Σίντι Κόρι, μητέρα της Ρέιτσελ Κόρι που σκοτώθηκε στη Γάζα από μια μπουλντόζα αμερικανικής κατασκευής, προσπαθώντας να προστατεύσει ένα παλαιστινιακό σπίτι, ζητά να σταματήσει η εξαγωγή τέτοιων μηχανημάτων στο Ισραήλ.
THE LIFO TEAM
Τα πτυχία ή για τα παθήματα της αριστείας

Οπτική Γωνία / Τα πτυχία ή για τα παθήματα της αριστείας

Η υπόθεση Μακάριου Λαζαρίδη διαψεύδει την κλασική εκσυγχρονιστική αφήγηση της κυβέρνησης περί ικανότητας και αξίας, κι αυτό τής κάνει ζημιά, εφόσον ρίχνει τόσο βάρος στη διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών» και στα διάφορα προσοντολόγια.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
«Επεκτάσεις οικισμών και σχεδίων πόλεων μέσα σε περιοχές Natura»

Περιβάλλον / «Επεκτάσεις οικισμών και σχεδίων πόλεων μέσα σε περιοχές Natura»

Η σύντομη δημόσια διαβούλευση για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκληρώθηκε, προκαλώντας έντονο κύμα αμφισβήτησης. Ποιες είναι οι επίμαχες διατάξεις του;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Η απόλυτη δικαίωση θα ήταν να γυρίσω σπίτι και να δω ζωντανή τη μητέρα μου»

Θοδωρής Ελευθεριάδης / «Η απόλυτη δικαίωση θα ήταν να γυρίσω σπίτι και να δω ζωντανή τη μητέρα μου»

Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, συγγενής θύματος του δυστυχήματος των Τεμπών, μάρτυρας κατηγορίας και από τις πιο σοβαρές φωνές σε αυτή την υπόθεση, μιλά για τον προσωπικό του αγώνα, το αποτύπωμα της τραγωδίας και τις μέχρι στιγμής δικαστικές εξελίξεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ανοιξιάτικη εξάντληση

Ιλεκτρίσιτυ / Ανοιξιάτικη εξάντληση

H επιστροφή των νέων στην ελληνική παράδοση –χωριά, πανηγύρια, ρεμπέτικα, ο «αγνός» κόσμος του παππού και της γιαγιάς–, πέρα από δίψα για αυθεντικότητα, μπορεί να διαβαστεί και ως προσπάθεια υποχώρησης σε κάτι πιο αργό.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Η τηλεόραση «σκοτώνει» το ΜeToo

Πο(ρ)νογραφία / Στα πρωινάδικα το MeToo αναστενάζει

Οι ίδιοι άνθρωποι που χρόνια πριν έκαναν σεξιστικά αστεία, ομοφοβικά και τρανσφοβικά σχόλια, γελούσαν on air με περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, θεωρούνται έως και σήμερα τηλεοπτικά ακέραιοι για να διαχειρίζονται συνεντεύξεις και καταγγελίες.
ΕΡΩΦΙΛΗ ΚΟΚΚΑΛΗ
To διπλό πρόβλημα με την υπόθεση του Μακάριου Λαζαρίδη

Οπτική Γωνία / To διπλό πρόβλημα με την υπόθεση του Μακάριου Λαζαρίδη

Για κάθε Έλληνα που «λιώνει» κάνοντας έρευνα σε ένα εργαστήριο του εξωτερικού αυτή η υπόθεση είναι μία ακόμα υπενθύμιση για τον λόγο για τον οποίο δεν θα επιστρέψει ποτέ στη χώρα του.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ