Britney Spears: Οι πατεράδες – manager, το φάντασμα της Amy Winehouse και ο ρόλος του Κογκρέσου

Britney Spears: Οι πατεράδες – manager, το φάντασμα της Amy Winehouse και ο ρόλος του Κογκρέσου Facebook Twitter
Από χθες το #FreeBritney απασχολεί και το αμερικανικό Κογκρέσο. Πολιτικοί αναλυτές, με μία κάποια έκπληξη και λίγο σαρκασμό σχολίαζαν ότι η ποπ σταρ κατάφερε να ενώσει τις φωνές Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.
0



ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ του να σε ελέγχει ο μπαμπάς στον ενήλικο βίο σου –όχι γιατί σε αγαπά, αλλά γιατί είσαι η χήνα που κάνει τα χρυσά αυγά- η μουσική βιομηχανία την γνωρίζει απ’ έξω κι ανακατωτά. Της ανήθικης ταλαιπωρίας που τώρα υφίσταται η Britney Spears είχε προηγηθεί η οδυνηρή περίπτωση της Amy Winehouse. Το αφήγημα που «εξηγούσε» τον αφανισμό της πρόωρα χαμένης Amy, δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτό που μέχρι τώρα γραφόταν ερήμην της ολοζώντανης Britney.

Σε μια εποχή που τα social media και η δικαιοσύνη των χρηστών τους δεν είχε ακόμη γεννηθεί, για τα mainstream Μέσα Ενημέρωσης του 2011, οπότε και πέθανε η Winehouse, αυτό το βολικό αφήγημα έλεγε πάνω κάτω ότι επροκειτο για μία ημίτρελη εξαρτημένη από τις ουσίες, δέσμια των δαιμόνων της, απολύτως εκτροχιασμένη γυναίκα.

Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια και πολλές χυδαίες απόπειρες του πατέρα της Winehouse να βγάλει λεφτά ακόμη και πάνω στον τάφο της, για να γίνει σαφές ποιος ήταν ο δαίμονας στη ζωή της (ποιος ξεχνά τις συναυλίες που θα έδινε το... ολόγραμμα της Amy; Τα demo και το άγνωστο υλικό από τη ζωή της που προέκυπτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα; Ακόμη και την απόπειρα του πατρός Winehouse να τραγουδήσει;).

Χρειάστηκε να ανοίξουν πολλά στόματα για να φανεί επιτέλους ότι η Winehouse ήταν εξουθενωμένη, κατάκοπη, «καμένη» από την κούραση, και τα ναρκωτικά ήταν απλώς η εύκολη λύση. Ποιος ξεχνά τις τελευταίες συναυλίες της και ενώ, τόσο ο πατέρας της όσο και η δισκογραφική, αλλά και οι λοιποί παράγοντες γύρω της γνώριζαν ότι δεν μπορούσε πια να σταθεί στα πόδια της;

Την προβληματική συνθήκη του να σε ελέγχει ο μπαμπάς στον ενήλικο βίο σου –όχι γιατί σε αγαπά, αλλά γιατί είσαι η χήνα που κάνει τα χρυσά αυγά- η μουσική βιομηχανία την γνωρίζει απ’ έξω κι ανακατωτά.

Η περίπτωση της Britney είναι ακόμη ένα τέτοιο αφήγημα, μόνο που δεν βολεύει πια αυτούς που το γράφουν. Ασχέτως της δικαστικής απόφασης για συνέχιση της κηδεμονίας της, τέτοιου είδους ζωές, γυναικείες ζωές ως επί το πλείστον, και τέτοιου είδους αποκαλύψεις (π.χ., η τρομακτική λεπτομέρεια για το σπιράλ και τον έλεγχο στο ίδιο το σώμα της τραγουδίστριας), πλέον δεν αποτελούν μόνο τροφή για τα tabloids.

Από χθες το #FreeBritney απασχολεί και το αμερικανικό Κογκρέσο. Πολιτικοί αναλυτές, με μία κάποια έκπληξη και λίγο σαρκασμό σχολίαζαν ότι η ποπ σταρ κατάφερε να ενώσει τις φωνές Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Ο ΛΟΓΟΣ; Το ζήτημα ξεπερνάει την περσόνα, τον μπαμπά της, την περιουσία της. Αγγίζει την ελευθερία των σωμάτων και βάζει το ζήτημα της ψυχικής υγείας στο Κογκρέσο και μάλιστα από την κυρία είσοδο και όχι απλώς ως ψίθυρο ή ως gossip.

Ο ρεπουμπλικανός Matt Gaetz ήταν από τους πρώτους που είχε ζητήσει ανοιχτά τη νομοθετική άρση της κηδεμονίας της Spears και όχι μόνο με tweets ή με παρεμβάσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά συμμετέχοντας και σε επιτροπές που εξέταζαν το ενδεχόμενο. Ήταν από τις λίγες φορές που κάποιος έκανε λόγο για κατάχρηση εξουσίας και μάλιστα με τη βοήθεια νόμων των συντηρητικών. Όμως ο Gaetz δεν ήταν ο μόνος. Και ο δημοκρατικός Seth Moulton, λίγες ημέρες πριν την απόφαση περί συνέχισης της κηδεμονίας, είχε μπει στη διαδικασία να ρωτήσει τους followers του αν θεωρούσαν ότι το Κογκρέσο άξιζε να ασχοληθεί με την περίπτωση της Britney. Εννοείται ότι τα περισσότερα μηνύματα που έλαβε κραύγαζαν «ναι».  

Το βασικό επιχείρημα όλων όσων –και πολιτικά πλέον- διαμαρτύρονται για την ιδιότυπη «φυλακή» της σταρ είναι το πώς από τον Νόμο και την Πολιτεία θεωρείται απολύτως ικανή να εργάζεται σκληρά, να πραγματοποιεί συναυλίες και περιοδείες ανά τις ΗΠΑ, να συμμετέχει με την ιδιότητα της κριτή στο αμερικανικό " X Factor", αλλά παρ’ όλα αυτά να μη θεωρείται ικανή να αναλάβει τα ηνία της ζωής και της περιουσίας της.

Αστερίσκος: το ζήτημα με το σπιράλ έχει κάνει trigger και τις κυρίες του φιλελεύθερου γηπέδου που στηρίζουν την απόκτηση παιδιών με το ίδιο πάθος που εχθρεύονται τις αμβλώσεις, οπότε η κηδεμονία της Britney ξαφνικά αφορά τους πάντες, αλλά για διαφορετικό λόγο κάθε φορά...

«Εάν μία διασημότητα, όπως η Britney Spears μπορεί να δει το σώμα της να ελέγχεται νομίμως από τρίτα άτομα, τότε φανταστείτε τι πρέπει να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες χαμηλού εισοδήματος σε όλο τον κόσμο. Η αναπαραγωγική ελευθερία είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα », δήλωσε η Paula Ávila-Guillén, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Ισότητας των Γυναικών στις ΗΠΑ.

Γενικώς, ο τρόπος με τον οποίο από το 2008 και μετά κεφαλαιοποιήθηκε από την πλευρά του πατέρα της η ψυχολογική κατάρρευση της τραγουδίστριας –οι σκηνές με το ξυρισμένο κεφάλι και το χαμένο βλέμμα της ακόμη στοιχειώνουν την κοινή γνώμη- δεν αρκεί πια για να δικαιολογεί την αφαίμαξη, τον εγκλεισμό και την καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιωμάτων (και φυσικά αυτά είναι πράγματα που γνωρίζει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα).

Μία ενδεχόμενη νέα κακή εξέλιξη ειδικά σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία της ποπ σταρ δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια, όπως ενδεχομένως εικάζουν πολλοί. Κυρίως, σηματοδοτεί την έναρξη ενός εξαιρετικά σκληρού διαλόγου –πιέζουν, άλλωστε γι’ αυτό και οι φεμινιστικές οργανώσεις- για τον έλεγχο των γυναικείων σωμάτων.

Η κουβέντα για την πατριαρχία, αν κάτι πάει στραβά με αυτή την παγκοσμίως αναγνωρίσιμη γυναίκα, αλλάζει σχήμα, όρους και συνομιλητές και αυτό μόνο βολικό δεν θα είναι. Απ’ ό,τι φαίνεται η περίπτωση της Winehouse ήταν η τελευταία βολική της μουσικής βιομηχανίας, όπου το φύλο δεν ελήφθη σοβαρά υπ’ όψιν και υπό μία έννοια –ακόμη και μέσα στις τόσες τρομακτικές λεπτομέρειες που έρχονται στο φως για τη Spears- είναι μόνο καλό.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ
Olivia Dean: Η νέα σταρ της βρετανικής ποπ

Μουσική / Mόνο η Olivia Dean κρατήθηκε απέναντι στην καταιγίδα των hits της Taylor Swift

Μια 26χρονη τραγουδοποιός από το Λονδίνο που καταφέρνει να κρατά γερά τις υψηλές θέσεις της στα charts, με έναν ήχο που ισορροπεί μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Bonus για σήμερα: ο νέος δίσκος των Dury Dava.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Κλιματική Αλλαγή / «Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Με αφορμή την COP30 που φιλοξενείται φέτος στην καρδιά του Αμαζονίου, συνομιλούμε με τον Γιώργο Δικαίο, κύριο ερευνητή της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία (ΕΚΠΑ) και του ΕΛΙΑΜΕΠ, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SANDWELL DISTRICT INTERVIEW

Μουσική / Οι Sandwell District φτιάχνουν τέκνο σαν να προσεύχονται

O Regis και ο Function, δύο από τους πρωτεργάτες του πρότζεκτ που εξελίχθηκε σε διεθνές underground δίκτυο, με αφορμή την εμφάνισή τους στην Αθήνα μιλούν στη LiFO για την επανένωσή τους, την τέκνο σήμερα και τον καινούργιο τους δίσκο.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τα φαντάσματα του 2015 και οι ανοιχτοί λογαριασμοί 

Οπτική Γωνία / Τα φαντάσματα του 2015 και οι ανοιχτοί λογαριασμοί 

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει στο εσωτερικό τις πρόσφατες συμφωνίες με τις ΗΠΑ και να κλείσει ανοιχτά μέτωπα, ενώ στην αντιπολίτευση μεγαλώνει ο ανταγωνισμός με τους νέους παίκτες που έρχονται από το παρελθόν. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πυρόπληκτος Έβρος, πράσινα σχέδια: H αιολική πίεση στα καμένα / Τα πράσινα σχέδια στον πυρόπληκτο Έβρο

Ρεπορτάζ / Τα «πράσινα» σχέδια στον πυρόπληκτο Έβρο

Η πρόσφατη απόρριψη αιτήσεων για εγκατάσταση αιολικών σταθμών στις καμένες εκτάσεις του Έβρου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ανέδειξε την ανάγκη για σαφές θεσμικό πλαίσιο στη χωροθέτησή τους· η πολιτεία το υποσχέθηκε, αλλά, όπως καταγγέλλεται, δεν το έχει κάνει ακόμη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η πολιτική σαπουνόπερα του Αλέξη Τσίπρα

Οπτική Γωνία / Η πολιτική σαπουνόπερα του Αλέξη Τσίπρα

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε να ξεδιπλώνεται σχεδόν σαν διαφημιστική καμπάνια, με καθημερινά επεισόδια, το λεγόμενο rebranding του πρώην πρωθυπουργού, που επιστρέφει με το βιβλίο «Ιθάκη», κάτι σαν απόπειρα σκηνοθεσίας του παρελθόντος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι σημαίνουν οι συμφωνίες για την ενέργεια με τις ΗΠΑ και πόσο συμφέρουν την Ελλάδα 

Οπτική Γωνία / Explainer: Οι συμφωνίες για την ενέργεια με τις ΗΠΑ και πόσο συμφέρουν την Ελλάδα 

Η Ελλάδα αποκτά βασικό ρόλο στην υλοποίηση του αμερικανικού σχεδίου για την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου με αμερικανικό LNG στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ