Britney Spears: Οι πατεράδες – manager, το φάντασμα της Amy Winehouse και ο ρόλος του Κογκρέσου

Britney Spears: Οι πατεράδες – manager, το φάντασμα της Amy Winehouse και ο ρόλος του Κογκρέσου Facebook Twitter
Από χθες το #FreeBritney απασχολεί και το αμερικανικό Κογκρέσο. Πολιτικοί αναλυτές, με μία κάποια έκπληξη και λίγο σαρκασμό σχολίαζαν ότι η ποπ σταρ κατάφερε να ενώσει τις φωνές Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.
0



ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ του να σε ελέγχει ο μπαμπάς στον ενήλικο βίο σου –όχι γιατί σε αγαπά, αλλά γιατί είσαι η χήνα που κάνει τα χρυσά αυγά- η μουσική βιομηχανία την γνωρίζει απ’ έξω κι ανακατωτά. Της ανήθικης ταλαιπωρίας που τώρα υφίσταται η Britney Spears είχε προηγηθεί η οδυνηρή περίπτωση της Amy Winehouse. Το αφήγημα που «εξηγούσε» τον αφανισμό της πρόωρα χαμένης Amy, δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτό που μέχρι τώρα γραφόταν ερήμην της ολοζώντανης Britney.

Σε μια εποχή που τα social media και η δικαιοσύνη των χρηστών τους δεν είχε ακόμη γεννηθεί, για τα mainstream Μέσα Ενημέρωσης του 2011, οπότε και πέθανε η Winehouse, αυτό το βολικό αφήγημα έλεγε πάνω κάτω ότι επροκειτο για μία ημίτρελη εξαρτημένη από τις ουσίες, δέσμια των δαιμόνων της, απολύτως εκτροχιασμένη γυναίκα.

Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια και πολλές χυδαίες απόπειρες του πατέρα της Winehouse να βγάλει λεφτά ακόμη και πάνω στον τάφο της, για να γίνει σαφές ποιος ήταν ο δαίμονας στη ζωή της (ποιος ξεχνά τις συναυλίες που θα έδινε το... ολόγραμμα της Amy; Τα demo και το άγνωστο υλικό από τη ζωή της που προέκυπτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα; Ακόμη και την απόπειρα του πατρός Winehouse να τραγουδήσει;).

Χρειάστηκε να ανοίξουν πολλά στόματα για να φανεί επιτέλους ότι η Winehouse ήταν εξουθενωμένη, κατάκοπη, «καμένη» από την κούραση, και τα ναρκωτικά ήταν απλώς η εύκολη λύση. Ποιος ξεχνά τις τελευταίες συναυλίες της και ενώ, τόσο ο πατέρας της όσο και η δισκογραφική, αλλά και οι λοιποί παράγοντες γύρω της γνώριζαν ότι δεν μπορούσε πια να σταθεί στα πόδια της;

Την προβληματική συνθήκη του να σε ελέγχει ο μπαμπάς στον ενήλικο βίο σου –όχι γιατί σε αγαπά, αλλά γιατί είσαι η χήνα που κάνει τα χρυσά αυγά- η μουσική βιομηχανία την γνωρίζει απ’ έξω κι ανακατωτά.

Η περίπτωση της Britney είναι ακόμη ένα τέτοιο αφήγημα, μόνο που δεν βολεύει πια αυτούς που το γράφουν. Ασχέτως της δικαστικής απόφασης για συνέχιση της κηδεμονίας της, τέτοιου είδους ζωές, γυναικείες ζωές ως επί το πλείστον, και τέτοιου είδους αποκαλύψεις (π.χ., η τρομακτική λεπτομέρεια για το σπιράλ και τον έλεγχο στο ίδιο το σώμα της τραγουδίστριας), πλέον δεν αποτελούν μόνο τροφή για τα tabloids.

Από χθες το #FreeBritney απασχολεί και το αμερικανικό Κογκρέσο. Πολιτικοί αναλυτές, με μία κάποια έκπληξη και λίγο σαρκασμό σχολίαζαν ότι η ποπ σταρ κατάφερε να ενώσει τις φωνές Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Ο ΛΟΓΟΣ; Το ζήτημα ξεπερνάει την περσόνα, τον μπαμπά της, την περιουσία της. Αγγίζει την ελευθερία των σωμάτων και βάζει το ζήτημα της ψυχικής υγείας στο Κογκρέσο και μάλιστα από την κυρία είσοδο και όχι απλώς ως ψίθυρο ή ως gossip.

Ο ρεπουμπλικανός Matt Gaetz ήταν από τους πρώτους που είχε ζητήσει ανοιχτά τη νομοθετική άρση της κηδεμονίας της Spears και όχι μόνο με tweets ή με παρεμβάσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά συμμετέχοντας και σε επιτροπές που εξέταζαν το ενδεχόμενο. Ήταν από τις λίγες φορές που κάποιος έκανε λόγο για κατάχρηση εξουσίας και μάλιστα με τη βοήθεια νόμων των συντηρητικών. Όμως ο Gaetz δεν ήταν ο μόνος. Και ο δημοκρατικός Seth Moulton, λίγες ημέρες πριν την απόφαση περί συνέχισης της κηδεμονίας, είχε μπει στη διαδικασία να ρωτήσει τους followers του αν θεωρούσαν ότι το Κογκρέσο άξιζε να ασχοληθεί με την περίπτωση της Britney. Εννοείται ότι τα περισσότερα μηνύματα που έλαβε κραύγαζαν «ναι».  

Το βασικό επιχείρημα όλων όσων –και πολιτικά πλέον- διαμαρτύρονται για την ιδιότυπη «φυλακή» της σταρ είναι το πώς από τον Νόμο και την Πολιτεία θεωρείται απολύτως ικανή να εργάζεται σκληρά, να πραγματοποιεί συναυλίες και περιοδείες ανά τις ΗΠΑ, να συμμετέχει με την ιδιότητα της κριτή στο αμερικανικό " X Factor", αλλά παρ’ όλα αυτά να μη θεωρείται ικανή να αναλάβει τα ηνία της ζωής και της περιουσίας της.

Αστερίσκος: το ζήτημα με το σπιράλ έχει κάνει trigger και τις κυρίες του φιλελεύθερου γηπέδου που στηρίζουν την απόκτηση παιδιών με το ίδιο πάθος που εχθρεύονται τις αμβλώσεις, οπότε η κηδεμονία της Britney ξαφνικά αφορά τους πάντες, αλλά για διαφορετικό λόγο κάθε φορά...

«Εάν μία διασημότητα, όπως η Britney Spears μπορεί να δει το σώμα της να ελέγχεται νομίμως από τρίτα άτομα, τότε φανταστείτε τι πρέπει να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες χαμηλού εισοδήματος σε όλο τον κόσμο. Η αναπαραγωγική ελευθερία είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα », δήλωσε η Paula Ávila-Guillén, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Ισότητας των Γυναικών στις ΗΠΑ.

Γενικώς, ο τρόπος με τον οποίο από το 2008 και μετά κεφαλαιοποιήθηκε από την πλευρά του πατέρα της η ψυχολογική κατάρρευση της τραγουδίστριας –οι σκηνές με το ξυρισμένο κεφάλι και το χαμένο βλέμμα της ακόμη στοιχειώνουν την κοινή γνώμη- δεν αρκεί πια για να δικαιολογεί την αφαίμαξη, τον εγκλεισμό και την καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιωμάτων (και φυσικά αυτά είναι πράγματα που γνωρίζει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα).

Μία ενδεχόμενη νέα κακή εξέλιξη ειδικά σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία της ποπ σταρ δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια, όπως ενδεχομένως εικάζουν πολλοί. Κυρίως, σηματοδοτεί την έναρξη ενός εξαιρετικά σκληρού διαλόγου –πιέζουν, άλλωστε γι’ αυτό και οι φεμινιστικές οργανώσεις- για τον έλεγχο των γυναικείων σωμάτων.

Η κουβέντα για την πατριαρχία, αν κάτι πάει στραβά με αυτή την παγκοσμίως αναγνωρίσιμη γυναίκα, αλλάζει σχήμα, όρους και συνομιλητές και αυτό μόνο βολικό δεν θα είναι. Απ’ ό,τι φαίνεται η περίπτωση της Winehouse ήταν η τελευταία βολική της μουσικής βιομηχανίας, όπου το φύλο δεν ελήφθη σοβαρά υπ’ όψιν και υπό μία έννοια –ακόμη και μέσα στις τόσες τρομακτικές λεπτομέρειες που έρχονται στο φως για τη Spears- είναι μόνο καλό.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Septicflesh και των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ