Νοσηρές νύχτες με τον ερωτύλο Άντριου

Άτακτες νύχτες με τον ερωτιάρη Άντριου Facebook Twitter
Ο πρίγκιπας Άντριου γελάει στο ξενοδοχείο Hilton του Λονδίνου, όπου εκφώνησε την πρώτη του δημόσια ομιλία. Φωτ.: Ron Bell/PA Images via Getty Images/Ideal Image
0

Μια καταστροφική συνέντευξη του πρίγκιπα Άντριου στο BBC πέτυχε πριν μερικά χρόνια κάτι σχεδόν ακατόρθωτο. Να αποσπάσει, μετά από τρία χρόνια ατέλειωτων συζητήσεων, το κοινό από το μεγάλο εθνικό ζήτημα του Brexit. Ωστόσο τέθηκαν κάποια σοβαρά ερωτήματα. Είχε ο όγδοος στη σειρά διαδοχής του θρόνου πει ξεδιάντροπα ψέματα ή είχε αδιανόητα κακή κρίση;

Η φήμη του πρίγκιπα Άντριου ως αδέξιου και αλαζονικού καραγκιόζη δεν είναι αβάσιμη. Κάποιοι τον έχουν περιγράψει ως έναν άνθρωπο που έχει «όλες τις αρετές και τις χάρες της βασιλικής οικογένειας, αλλά τίποτα από την ανωτερότητά της – του λείπει η γοητεία του Ίτον». Όπως θυμάται η δημοσιογράφος Βάσι Τσάμπερλεν, όταν τον συνάντησε στα μέσα της δεκαετίας του '80 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Vogue House της Condé Nast U.K., σε ένα γεύμα εργασίας, ο Άντριου ήταν αμήχανος αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε από το να απαγγείλει έναν 30λεπτο μονόλογο για τις δυσκολίες της αναστροφής ενός δεξαμενόπλοιου στο λιμάνι. Ήταν τόσο ξεκάθαρα συνηθισμένος να τον ακούνε, που δεν έμαθε ποτέ να ακούει ή να συνδέεται με το περιβάλλον.

Όπως εξηγεί η παλιά του φίλη, «έχει παντελή έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης». Θυμάται με ενόχληση την τάση του να συστήνεται στις φίλες της ως «Δούκας του Γιορκ» ακόμη και όταν χορεύανε στις δύο το πρωί σε ένα κλαμπ. Έμοιαζε εντυπωσιασμένος με το ποιος είναι και το ίδιο εντυπωσιασμένοι ήθελε να είναι και οι άλλοι.

Όμως οι σεξουαλικές ορέξεις του Άντριου ή, ακριβέστερα, η επιθυμία του να είναι επιθυμητός, ήταν πάντα η πιο ανησυχητική, σκοτεινή του πλευρά. Η δημοσιογράφος θυμάται ένα κάπως αλλόκοτο περιστατικό από τη δεκαετία του ’90. Σε ένα δείπνο στο Λονδίνο, στο οποίο οικοδεσπότες ήταν ένας Βρετανός έμπορος τέχνης και η σύζυγός του, η οποία φημολογούταν ότι κάποτε ήταν «μαντάμ» στη Νέα Υόρκη, οι καλεσμένοι, σεβόμενοι το πρωτόκολλο, υποκλίθηκαν στον δούκα όταν έφτασε. Τότε συνέβη κάτι περίεργο. Ξαφνικά έκαναν την εμφάνισή τους νεαρές γυναίκες που συστήθηκαν ως μοντέλα, οι οποίες, αντί να χαιρετήσουν επίσημα τον πρίγκιπα, τον αγκάλιασαν και φώναζαν «Andy, Darling!». Προφανώς τον γνώριζαν καλά. Μόλις η μία άφηνε την αγκαλιά του, μια άλλη έπαιρνε τη θέση της. Καθόταν αναπαυτικά και τις άφηνε να κολλάνε επάνω του. Οι υπόλοιποι ένιωσαν αμήχανα. 

Άτακτες νύχτες με τον ερωτιάρη Άντριου Facebook Twitter
Ο πρίγκιπας Άντριου με την Κου Σταρκ, με την οποία είχε σχέση στις αρχές της δεκαετίας του '80. Φωτ.: John Stillwell - PA Images/PA Images via Getty Images/Ideal Image

Στα 20 του, ο Άντριου έβγαινε για ένα 18μηνο με την ηθοποιό και φωτογράφο Κου Σταρκ, αλλά ο γάμος του με τη Σάρα Φέργκιουσον το 1986 τον ηρέμησε για μια σύντομη περίοδο. Απέκτησε δύο  κόρες, την Μπεατρίς και την Ευγενία, δημοφιλή μέλη της βασιλικής οικογένειας. Αλλά όταν η Φέργκιουσον απέκτησε μια υποτιθέμενη εξωσυζυγική σχέση που οδήγησε στον χωρισμό τους το 1996, ο Άντριου βρέθηκε και πάλι γρήγορα μέσα σε ένα λαμπερό πλήθος, και τότε ήταν που άρχισαν τα προβλήματα.

Άτακτες νύχτες με τον ερωτιάρη Άντριου Facebook Twitter
Ο γάμος του με τη Σάρα Φέργκιουσον το 1986 τον ηρέμησε για μια σύντομη περίοδο. Φωτ.: Tim Graham Photo Library via Getty Images/Ιdeal Image

Όπως είχε δηλώσει τότε ένα μέλος του κοινωνικού του κύκλου, «οι γαλαζοαίματοι αναζητούν τους πλούσιους. Καθώς πρέπει να δικαιολογείται κάθε δεκάρα που ξοδεύουν, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα ιδιωτικά αεροπλάνα ή γιοτ, οπότε τους βλέπεις πάντα σε αεροπλάνα και γιοτ άλλων ανθρώπων. Τους αρέσουν οι δωρεάν διακοπές. Δεν εκπλήσσομαι που ο Άντριου παρασύρθηκε τόσο εύκολα από τον Έπσταϊν, με την τεράστια γκάμα φίλων με επιρροή».

Μια πρώην στυλίστρια με την οποία έβγαινε είχε παρατηρήσει την έλξη του για γυναίκες εκτός του βασιλικού κύκλου. Κάποτε συνδέθηκε με μια Καλιφορνέζα που εργαζόταν ως μοντέλο εσωρούχων προτού μεταπηδήσει στην υποκριτική και την παραγωγή. Είχαν πει στον Άντριου «δεν μπορείς να κάνεις παρέα με ανθρώπους σαν κι αυτήν» και εκείνος είχε απαντήσει «γιατί όχι;». Όπως εξηγεί η παλιά του φίλη, «έχει παντελή έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης». Θυμάται με ενόχληση την τάση του να συστήνεται στις φίλες της ως «Δούκας του Γιορκ» ακόμη και όταν χορεύανε στις δύο το πρωί στο Momo, το δημοφιλές και ιδιαίτερα κοσμικό μαροκινό εστιατόριο του Λονδίνου με το υπόγειο κλαμπ. Έμοιαζε εντυπωσιασμένος με το ποιος είναι και το ίδιο εντυπωσιασμένοι ήθελε να είναι και οι άλλοι. Κάθε αστείο τελείωνε πάντα με το «...επειδή είμαι ο Δούκας του Γιορκ». Επίσης λέει τα πιο κρυόκωλα αστεία.

Άτακτες νύχτες με τον ερωτιάρη Άντριου Facebook Twitter
Σε ένα δείπνο της Βρετανικής Ολυμπιακής Ένωσης στο Μπέβερλι Χιλς το 1984. Διακρίνονται από αριστερά ο Ντάντλεϊ Μουρ, η Τζούλι Άντριους και ο Τομ Τζόουνς. Φωτ.: Steve Wood/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images/Ιdeal Image

Όσον αφορά τη συμπεριφορά του μέσα σε σχέση, η πρώην ερωμένη του έχει να πει ότι τη σεβόταν. Σεξουαλικά ήταν κάπως έντονος, αλλά απόλυτα ευθύς. Υπήρχαν κάποια μικρά κυνηγητά γύρω από τον καναπέ, αλλά όχι με επιθετικό τρόπο. Λέει: «Θυμάμαι μια μέρα να κοιτάζω έξω από το παράθυρο της κρεβατοκάμαράς του στο Μπάκιγχαμ και να σκέφτομαι: "Τι θλιβερή ζωή". Κόσμος στεκόταν έξω από τις πύλες 24 ώρες το 24ωρο». Οι κορυφαίες στιγμές της βραχύβιας σχέσης τους ήταν οι βραδιές ταινιών στο σπίτι της. Εκείνος κατανάλωνε ποπ κορν, όχι αλκοόλ ή, όλως περιέργως, σκόρδο. (Fun fact: η ηλεκτρονική του διεύθυνση εκείνη την εποχή ήταν [email protected].) «Έλεγε πόσο του άρεσε το μασάζ με τέσσερα χέρια, όπου δύο γυναίκες σου κάνουν μασάζ ταυτόχρονα. Όταν αναφέρθηκε το μασάζ ποδιών στη συνέντευξη του BBC σκέφτηκα αμέσως: Ναι, αυτός είναι».

Παρ' όλα αυτά, η στυλίστρια εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχε «τίποτα το απαίσιο ή ύπουλο πάνω του», εκτός από τους λογαριασμούς. Τόσο ο ίδιος όσο και η συνοδεία του απέφευγαν επιδεικτικά να πληρώσουν. «Πρότεινα ένα βράδυ να πάμε στον κινηματογράφο. Μου είπε, "τέλεια, πόσα εισιτήρια έχεις αγοράσει;". Ξαφνιάστηκα ελαφρώς, οπότε είπα ότι θα αγόραζα δύο, αλλά εκείνος είπε ότι θα χρειαζόμασταν επτά συνολικά για να συμπεριλάβουμε και την ασφάλειά του».

Άτακτες νύχτες με τον ερωτιάρη Άντριου Facebook Twitter
Ο πρίγκιπας Άντριου σε ένα πάρτι που διοργάνωσε ο χρηματοδότης Άντι Γουόνγκ από το Χονγκ Κονγκ το 2002. Φωτ.: Dave Benett/Getty Images/Ideal Image

Όταν η σχέση τους τερματίστηκε, ο δούκας ήταν εξαιρετικά ευγενικός, «σε σημείο που αναρωτήθηκα τι άλλο συνέβαινε», λέει και συμπληρώνει: «Νομίζω ότι είναι ακόμα λίγο ερωτευμένος με τη Φέργκι. Έχει κάποιο είδος επιρροής πάνω του. Πάντα μου έλεγε ότι δεν θα ξαναπαντρευόταν ποτέ. Βασικά είναι μοναχικός, χωρίς πραγματικούς φίλους, και ήταν προφανές ότι δεν είναι κοντά στα αδέλφια του». Μια φορά μου είπε: "Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο με τον μελλοντικό βασιλιά της Αγγλίας". Εννοούσε τον Γουίλιαμ. Ήταν σχεδόν σαν να είχε εντυπωσιαστεί».

Αλλά και πάλι, δεν χρειαζόταν πολλά για να θαμπωθεί. Συχνά τον φιλοξενούσαν διάφοροι τύποι, ένας από τους οποίους κάποτε τον προσκάλεσε σε ταξίδι με παρέα που περιλάμβανε μοντέλα και άφθονο μασάζ. Κάποιος που ήταν ανάμεσά τους θυμάται μια αμήχανη στιγμή: «Ήμασταν μέσα σε μια σάουνα εγώ, ο Άντριου και δύο γυναίκες». Ο άνδρας τελικά αποσύρθηκε από το εν εξελίξει τρίο.

Με πληροφορίες από Air Mail

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεραντζιές: Γιατί κινδυνεύει το δέντρο-μνημείο της Αθήνας;

Ρεπορτάζ / Νεραντζιές: Γιατί κινδυνεύει το δέντρο-μνημείο της Αθήνας;

Κινδυνεύει το άρωμα της Αθήνας; Στα μικρά λευκά άνθη της νεραντζιάς χρωστάμε κάθε άνοιξη το υπέροχο άρωμα στις γειτονιές και στους δρόμους της πόλης. Οι νεραντζιές όμως προσβάλλονται από ένα έντομο-εισβολέα που έρχεται από την Ασία, το οποίο γίνεται προσπάθεια να καταπολεμηθεί με την εισαγωγή του φυσικού του εχθρού από την Ιαπωνία και το Βιετνάμ.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γλυκιά τουριστική Αθήνα: Σπάστε πιάτα και φωνάξτε ΟΠΑ-ΟΠΑ!

Οπτική Γωνία / Γλυκιά τουριστική Αθήνα: Σπάστε πιάτα και φωνάξτε ΟΠΑ-ΟΠΑ!

« Με εκνευρίζουν πλέον σχεδόν τα πάντα σε αυτήν τη νέα Αθήνα: από τη φασαρία και το μποτιλιάρισμα με τα τουριστικά λεωφορεία και τα μαύρα βανάκια ως τα χρυσά στεφανάκια που φοράνε τα κορίτσια στο κεφάλι τους»
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Θα παραδοθεί ολόκληρη η Μέση Ανατολή στις φλόγες;

Οπτική Γωνία / Θα παραδοθεί ολόκληρη η Μέση Ανατολή στις φλόγες;

Τι σηματοδοτεί η σημερινή επίθεση στο Ιράν; Γιατί η ισορροπία ισχύος εισέρχεται πλέον σε μια εξαιρετικά ρευστή και επικίνδυνη φάση; Και γιατί η νέα αυτή κλιμάκωση προκαλεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα; Ειδικοί αναλυτές εξηγούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Gen Z και σεξουαλικότητα: Ρευστή, ελεύθερη και χωρίς ταμπέλες

Οπτική Γωνία / Gen Z και σεξουαλικότητα: Ρευστή και χωρίς ταμπέλες

Γιατί οι νέοι αμφισβητούν τα πρότυπα των millennials, τι είναι το «slowmance» και τι σημαίνει η αποδοχή της ταυτότητας φύλου για την ψυχική τους υγεία; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Adrian Zduńczyk: «Χάρη στις νέες τεχνολογίες, η εξουσία μπορεί να επιστρέψει στον λαό»

Τεχνολογία / Adrian Zduńczyk: «Χάρη στις νέες τεχνολογίες, η εξουσία μπορεί να επιστρέψει στον λαό»

Ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως ειδικούς της νέας ψηφιακής επανάστασης που φέρνουν το Web 3.0, τα κρυπτονομίσματα, τα NTF και η τεχνολογία blockchain, μιλά στη LiFO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
CHECK Άδειασε ο Αλ Σίσι την ελληνική κυβέρνηση για τη Μονή Σινά ή μήπως όχι; 

Ρεπορτάζ / Άδειασε ο Αλ Σίσι την ελληνική κυβέρνηση για τη Μονή Σινά ή μήπως όχι; 

Η κυβέρνηση, υποστηρίζει ο Αλ Σίσι, είχε αποδεχθεί την κυριότητα της Μονής του Σινά επί των 71 ακινήτων της, αλλά η αιγυπτιακή προεδρία στις ανακοινώσεις της αναγνωρίζει μόνο το θρησκευτικό και όχι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οι Φρουροί του Κηφισού: Mια γειτονιά υπερασπίζεται έναν φυσικό παράδεισο

Περιβάλλον / Οι Φρουροί του Κηφισού: Mια γειτονιά υπερασπίζεται ένα φυσικό παράδεισο

Το τελευταίο φυσικό τμήμα του Κηφισού ρέει ακόμη ελεύθερο, δημιουργώντας μέσα στον αστικό ιστό έναν κρυφό παράδεισο, τον οποίο κάποιοι άνθρωποι αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ