Αμήχανος ψηφοφόρος ψάχνει

Αμήχανος ψηφοφόρος ψάχνει… Facebook Twitter
Υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία ψηφοφόρων οι οποίοι, όπως τα στοιχεία αλλά και η πραγματικότητα δείχνουν, δεν είναι βέβαιοι για τις επιλογές τους, ψάχνουν το μικρότερο κακό, δεν βρίσκουν θετική επιλογή. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ, που μάλλον θα είναι μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, ο μέσος ψηφοφόρος που δεν θα επιλέξει μια παραλία αλλά θα επισκεφθεί, έστω βαριεστημένα, ένα εκλογικό κέντρο, εικάζω ότι ακόμα και τότε θα είναι μόνος και αμήχανος όσον αφορά την επιλογή του. Και αν δεν είναι αναποφάσιστος για το τι θα ψηφίσει εκείνη ακριβώς την ημέρα, σίγουρα ήταν τις μέρες που προηγήθηκαν.

Οι αμήχανοι ψηφοφόροι πολλαπλασιάζονται, τους λένε και αναποφάσιστους. Η θετική ψήφος ως επιλογή, με την έννοια ότι μεγάλες ομάδες ανθρώπων ακολουθούν ένα ρεύμα επειδή τους φάνηκε εξαιρετικά ελκυστικός ένας κομματικός φορέας, αποτελεί μακρινό παρελθόν. Εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις εκλέγονται με την αποκαλούμενη αρνητική ψήφο, δηλαδή για να μην εκλεγεί ο αντίπαλος.

Πιο χαρακτηριστική ανάλογη περίπτωση τα τελευταία χρόνια αποτελούν οι εκλογές του 2019, οπότε παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο μη παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας να την επιλέξουν απλώς για να μην εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο αποτελούσε μια τέτοια επιλογή, ήταν μια αρνητική ψήφος.

Πιο χαρακτηριστική ανάλογη περίπτωση τα τελευταία χρόνια αποτελούν οι εκλογές του 2019, οπότε παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο μη παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας να την επιλέξουν απλώς για να μην εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην αύξηση των αμήχανων και αναποφάσιστων μέχρι την τελευταία στιγμή ψηφοφόρων βοηθάει το γεγονός ότι στις ευρωεκλογές το διακύβευμα δεν είναι η αλλαγή κυβέρνησης – καμία κυβέρνηση δεν έπεσε από τα αποτελέσματα αυτής της κάλπης. Αρκετές κλονίστηκαν, μείωσαν δραματικά την επιρροή τους συγκριτικά με τις εθνικές εκλογές, όμως καμία κυβέρνηση δεν αναγκάστηκε να παραιτηθεί ακόμα και όταν είδε ότι βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι τα κομματικά επιτελεία δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα της κάλπης του Ιουνίου, το αντίθετο, – ενδιαφέρονται και ανησυχούν. Ο πρωθυπουργός νοιάζεται μη συγκεντρώσει η ΝΔ ποσοστό χαμηλότερο από εκείνο των προηγούμενων ευρωπαϊκών εκλογών (33%) και ιδιαίτερα μην πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στο κόμμα αλλά και στην κυβέρνηση. Αν συμβεί αυτό, η σχεδόν απόλυτη πολιτική του κυριαρχία που μετράει σχεδόν πέντε χρόνια θα δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα, ακόμα και αν η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι μεγάλη – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ξεπερνάει το 15%.

Ο Κασσελάκης, με τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του, μοιάζει να βρίσκεται σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο, αν και υπάρχει ο φόβος ότι δεν το κατανοεί ούτε ο ίδιος. Οι στόχοι του για τις ευρωεκλογές ποικίλλουν· άλλες φορές ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, άλλες φορές βάζει τον πήχη πολύ πιο χαμηλά (και ρεαλιστικά) και λέει πως το αποτέλεσμα θα κινηθεί στο επίπεδο των τελευταίων εθνικών εκλογών (17%). Την επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2019 (23,75%), η οποία θα ήταν ένα συγκρίσιμο μέγεθος, αποφεύγει να τη θέσει ως στόχο.

Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη φαίνεται να επιδιώκει τη δεύτερη θέση, αλλά χωρίς πολλές πιθανότητες να τα καταφέρει, όπως δείχνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Στελέχη του ομολογούν ακόμα και δημοσίως ότι η παραμονή στην τρίτη θέση θα αποτελέσει μια ήττα και ότι αν συμβεί αυτό θα προκληθούν εσωτερικές τριβές, ενδεχομένως να αμφισβητηθούν και οι ικανότητες του προέδρου του κόμματος.

Όλα αυτά, όμως, αφορούν προβλήματα των κομμάτων και των μηχανισμών τους, σίγουρα όχι των προαναφερθέντων αμήχανων ψηφοφόρων, δηλαδή εκείνων που θα βρεθούν μπροστά στις κάλπες αναποφάσιστοι. Προφανώς, δεν αναφέρομαι σε όσους έχουν απόλυτες κομματικές βεβαιότητες, στους πιστούς που δύσκολα θα αλλαξοπιστήσουν, στα κομματικά μέλη, σε εκείνους που ακολουθούν το κόμμα ακόμα και όταν αυτό τους απογοητεύει σε απόλυτο βαθμό.

Αναφέρομαι σε μια μεγάλη κατηγορία ψηφοφόρων οι οποίοι, όπως τα στοιχεία αλλά και η πραγματικότητα δείχνουν, δεν είναι βέβαιοι για τις επιλογές τους, ψάχνουν το μικρότερο κακό, δεν βρίσκουν θετική επιλογή.

Κάποιοι απ’ όλους αυτούς που θα σταθούν αμήχανοι μπροστά στην κάλπη και κοιτάνε αριστερά, θα επιλέξουν τους συγγενικούς στον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικούς σχηματισμούς, και όλα δείχνουν ότι η Νέα Αριστερά αναμένεται να ωφεληθεί από τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε μια νέα εκδοχή της συντηρητικής παράταξης με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όσοι κοιτάνε προς τα δεξιά το πιο πιθανό είναι ότι θα επιλέξουν πιο δεξιά της ΝΔ κόμματα και ιδιαίτερα εκείνο του Βελόπουλου – τουλάχιστον οι δημοσκοπήσεις αυτό επιβεβαιώνουν. Οι υπόλοιποι θα παραμείνουν αμήχανοι για αρκετή ώρα μέχρι να ρίξουν την ψήφο. Όλες οι δημοσκοπήσεις των περασμένων χρόνων λένε ότι ένα ποσοστό που αγγίζει έως και το 10% αποφασίζει λίγο πριν φτάσει στην κάλπη· αυτήν τη φορά μάλλον το ποσοστό θα ανέβει…

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σου με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το εκκρεμές του Μαξίμου και η τυραννία της μειοψηφίας και της πλειοψηφίας 

Βασιλική Σιούτη / Το εκκρεμές του Μαξίμου και η τυραννία της μειοψηφίας και της πλειοψηφίας 

Μία μέρα μετά την ορκωμοσία του Τραμπ ο πρωθυπουργός δήλωσε πως τυχαίνει να πιστεύει κι αυτός ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Πριν από δύο χρόνια όμως έλεγε άλλα. Τι πιστεύει τελικά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Το τέλος ταφής και το χάος της ανακύκλωσης

Ρεπορτάζ / Το τέλος ταφής απορριμμάτων και το χάος της ανακύκλωσης

Την κορυφή του παγόβουνου της αδιέξοδης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική  φαίνεται να αποτελεί το τέλος ταφής απορριμμάτων, τα χρήματα, δηλαδή, που είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν οι δήμοι για τις ποσότητες των σκουπιδιών που κατευθύνουν στην ταφή και δεν ανακυκλώνουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο Τραμπ, ο Μασκ και η νέα, «fascism friendly» τάξη πραγμάτων

Οπτική Γωνία / Ο Τραμπ, ο Μασκ και η νέα, «fascism friendly» τάξη πραγμάτων

«Ο σύγχρονος “φιλικός στον χρήστη φασισμός” δεν έχει την απροκάλυπτη βαρβαρότητα του φασισμού του 20ού αιώνα, έχει όμως στη ρίζα του την ίδια επιλεκτική άρνηση των ατομικών ελευθεριών, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών κατακτήσεων προς όφελος των προνομιούχων και των ισχυρών. Όποιος νοιάζεται πραγματικά για το μέλλον της δημοκρατίας δεν γίνεται να αγνοήσει την τρομακτική αυτή πραγματικότητα».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
φειδίας

Ρεπορτάζ / Φειδίας: Ο Κύπριος YouTuber που το διασκεδάζει στην Ευρωβουλή με τη στήριξη του Μασκ

Ο 24χρονος Φειδίας Παναγιώτου έχει πει πως ήθελε μια δουλειά όπου θα μπορούσε να διασκεδάζει και να πληρώνεται. Τελικά, εκλέχθηκε ως ανεξάρτητος στην Ευρωβουλή, ξεπερνώντας ιστορικά κόμματα, και περηφανεύεται ότι έχει «το respect του πιο ισχυρού ανθρώπου στον κόσμο».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
H νέα εποχή Τραμπ και η ακροδεξιά των νοικοκυραίων

Lifo Videos / H νέα εποχή Τραμπ και η ακροδεξιά των νοικοκυραίων

Απειλείται η δημοκρατία από την ολιγαρχία των πλουσίων; Θα έχει συνέχεια η εκεχειρία στη Γάζα; Γιατί η ακροδεξιά μετατοπίζεται από το περιθώριο στο κέντρο της πολιτικής ζωής; Και πού βρίσκεται η αριστερά σήμερα; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο της «Καθημερινής», Πέτρο Παπακωνσταντίνου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και το fact-checking

Οπτική Γωνία / Πώς ο Ζούκερμπεργκ υποτάχθηκε στις διαθέσεις των Τραμπ και Μασκ

Μετά το Χ του Μασκ, μερικές ακόμα μεγάλες πλατφόρμες υιοθετούν το ανεξέλεγκτο μοντέλο της χωρίς έλεγχο διακίνησης εκατομμυρίων πληροφοριών που επηρεάζουν και καθοδηγούν πολιτικές και κοινωνικές στάσεις. Παράλληλα, δεν θα επιβάλλουν όρια στη συμπεριφορά, ακόμα κι αν προσβάλλει ή ταπεινώνει κάποιους. Πλέον η ρητορική μίσους θα επιτρέπεται.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Οπτική Γωνία / Δέκα χρόνια από την «πρώτη φορά αριστερά»

Τι άφησε πίσω της η «πρώτη φορά αριστερά»; Σχολιάζει ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών και διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις.

Οπτική Γωνία / Στροφή προς την «αρρενωπότητα» και άλλες (ιμπεριαλιστικές) ονειρώξεις

Μια νέα ιμπεριαλιστική και αποικιακή φαντασία διασχίζει τον καπιταλισμό της τεχνητής νοημοσύνης και τον συνενώνει με τα σχέδια για αναδιάταξη ισχύος των παγκόσμιων και περιφερειακών παικτών.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Οπτική Γωνία / Όταν ο Κώστας Τασούλας στήριζε με θέρμη την ισότητα στον γάμο

Άραγε, πώς θα αιτιολογήσουν τη θετική τους ψήφο βουλευτές της ΝΔ που τάχθηκαν απέναντι στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξαιτίας της στάσης της υπέρ του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια; 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ