Αδύναμη η κυβέρνηση να περιορίσει την καταστροφή

Αδύναμη η κυβέρνηση να περιορίσει την καταστροφή Facebook Twitter
Από τη ορκωμοσία του νέου υπουργού προστασίας του πολίτη... EUROKINISSI
0

Ο Νότης Μηταράκης λόγω των διακοπών που έκανε στην Πάτμο αντί να βρίσκεται στο καθήκον του και ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης, λόγω των πλημμελών μέτρων πυρασφάλειας που έθεσαν σε κίνδυνο την αποθήκη πυρομαχικών της Νέας Αγχιάλου, είναι οι (πρώτες;) παραιτήσεις που ζητήθηκαν, μετά τις τεράστιες πυρκαγιές που για άλλη μια φορά φέτος δεν κατάφεραν να ελεγχθούν εγκαίρως και να περιοριστούν οι καταστροφές. 

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε να πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας, καθώς και ασκήσεις πυρασφάλειας στα στρατόπεδα όλης της χώρας. Την χρέωση για αυτό ανέλαβε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς,  ο οποίος μαζί με ειδικό κλιμάκιο θα επισκεφτεί την ερχόμενη εβδομάδα όλες τις στρατιωτικές μονάδες. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει ωστόσο, είναι γιατί οι επιθεωρήσεις αυτές δεν έγιναν στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου και ποιος έχει την ευθύνη (και) για αυτό.  

Ο κρατικός σχεδιασμός αποδεικνύεται ανεπαρκής από τη στιγμή που δεν καταφέρνει να περιορίσει τις καταστροφές για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και παρά την αύξηση των διαθέσιμων πόρων. Προφανώς το σύστημα σε άλλο σημείο πάσχει και το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει καταφέρει ούτε να το εντοπίσει, ούτε να το διορθώσει. 

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως δεν ρίχνει την ευθύνη στον Νίκο Δένδια, καθώς όπως αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης «υπουργός δύο μηνών δεν μπορεί να έχει την ευθύνη». Στην ερώτηση αν την έχει ο πρώην υπουργός Αμυνας, η απάντηση είναι πάλι αρνητική. «Δεν μπορεί να έχει ευθύνη ο υπουργός αν δεν καθαρίστηκε ένα στρατόπεδο, ούτε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Αυτός που δεν έκανε τη δουλειά του, αυτός πρέπει να την πληρώσει» σύμφωνα με το πνεύμα που επικρατεί στο Μαξίμου. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, επικοινώνησε εχθές τηλεφωνικά με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, προκειμένου να ενημερωθεί για  την κατάσταση στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Νέα Αγχίαλο, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός δεν τον διαφώτισε ιδιαίτερα, καθώς ούτε κι εκείνος ήταν σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια τι είχε φταίξει.

Αδύναμη η κυβέρνηση να περιορίσει την καταστροφή Facebook Twitter
Ο κ. Μηταράκης απεπέμφθη όχι μόνο για την απαράδεκτη ενέργειά του να πάει διακοπές ενώ η χώρα καίγεται αλλά και για άλλες πρόσφατες πρωτοβουλίες του, όπως η έφιππη αστυνομία και η ενημέρωση της εκκλησίας για τις ταυτότητες.

Το ΓΕΑ αρκέστηκε στη διαβεβαίωση ότι δεν κινδύνεψε καμία ανθρώπινη ζωή κατά τη διάρκεια του συμβάντος, αλλά η αντιπολίτευση ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις. Ο  τομέας Αμυνας του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του μιλά για πλήγμα, που υπέστη το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες  «συνδράμουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην προκειμένη περίπτωση φάνηκαν απροετοίμαστες και εντελώς αδύναμες να υπερασπιστούν τα του οίκου τους». Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης, ο οποίος είπε ότι «στις 7 Ιουλίου ο κ. Μητσοτάκης στην επίσκεψή του στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είχε πει ότι είμαστε έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο, αλλά εδώ και περισσότερες από 10 μέρες βλέπουμε να καίγεται όλη η χώρα σε σημείο να έχουν μείνει απροστάτευτες ακόμη και ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και να κινδυνεύουν χιλιάδες άνθρωποι». 

Οι απαντήσεις περί αλλαγής της φοράς του ανέμου και ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα πυρασφάλειας θεωρήθηκαν ανεπαρκείς και δεν έπεισαν, καθώς αφενός αν είχαν ληφθεί τα σωστά μέτρα, δεν θα είχαν γίνει οι εκρήξεις, αφετέρου τα στρατόπεδα οφείλουν να είναι προετοιμασμένα για κάθε ακραία και απρόβλεπτη κατάσταση, αν μπορεί να θεωρήσει κανείς απρόβλεπτη κατάσταση μία πυρκαγιά σε συνθηκες καύσωνα τον Ιούλιο.  

Σχετικά με την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο λόγος που του ζητήθηκε η παραίτηση δεν ήταν μόνο οι διακοπές στην Πάτμο την ώρα που η χώρα συνεχίζει να καίγεται, κάτι που ήταν ούτως ή άλλως βαρύ, αλλά ήταν κι «όλα τα προηγούμενα μαζεμένα», λένε κυβερνητικά στελέχη, όπως η έφιππη αστυνομία και η ενημέρωση της εκκλησίας για τις ταυτότητες που παρουσιάζονται ως προσωπικές του πρωτοβουλίες. 

Η κυβέρνηση μπορεί να έχει θέσει ως προτεραιότητα την έγκαιρη εκκένωση των περιοχών που πλήττονται από τις φωτιές για να μην υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες και να έχει αυξήσει σημαντικά τα μέσα πυρόσβεσης διαθέτοντας  περισσότερα κονδύλια, ωστόσο ο κρατικός σχεδιασμός αποδεικνύεται ανεπαρκής από τη στιγμή που δεν καταφέρνει να περιορίσει τις καταστροφές για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και παρά την αύξηση των διαθέσιμων πόρων. Προφανώς το σύστημα σε άλλο σημείο πάσχει και το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει καταφέρει ούτε να το εντοπίσει, ούτε να το διορθώσει. 

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ