Αδύναμη η κυβέρνηση να περιορίσει την καταστροφή

Αδύναμη η κυβέρνηση να περιορίσει την καταστροφή Facebook Twitter
Από τη ορκωμοσία του νέου υπουργού προστασίας του πολίτη... EUROKINISSI
0

Ο Νότης Μηταράκης λόγω των διακοπών που έκανε στην Πάτμο αντί να βρίσκεται στο καθήκον του και ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης, λόγω των πλημμελών μέτρων πυρασφάλειας που έθεσαν σε κίνδυνο την αποθήκη πυρομαχικών της Νέας Αγχιάλου, είναι οι (πρώτες;) παραιτήσεις που ζητήθηκαν, μετά τις τεράστιες πυρκαγιές που για άλλη μια φορά φέτος δεν κατάφεραν να ελεγχθούν εγκαίρως και να περιοριστούν οι καταστροφές. 

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε να πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας, καθώς και ασκήσεις πυρασφάλειας στα στρατόπεδα όλης της χώρας. Την χρέωση για αυτό ανέλαβε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς,  ο οποίος μαζί με ειδικό κλιμάκιο θα επισκεφτεί την ερχόμενη εβδομάδα όλες τις στρατιωτικές μονάδες. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει ωστόσο, είναι γιατί οι επιθεωρήσεις αυτές δεν έγιναν στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου και ποιος έχει την ευθύνη (και) για αυτό.  

Ο κρατικός σχεδιασμός αποδεικνύεται ανεπαρκής από τη στιγμή που δεν καταφέρνει να περιορίσει τις καταστροφές για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και παρά την αύξηση των διαθέσιμων πόρων. Προφανώς το σύστημα σε άλλο σημείο πάσχει και το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει καταφέρει ούτε να το εντοπίσει, ούτε να το διορθώσει. 

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως δεν ρίχνει την ευθύνη στον Νίκο Δένδια, καθώς όπως αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης «υπουργός δύο μηνών δεν μπορεί να έχει την ευθύνη». Στην ερώτηση αν την έχει ο πρώην υπουργός Αμυνας, η απάντηση είναι πάλι αρνητική. «Δεν μπορεί να έχει ευθύνη ο υπουργός αν δεν καθαρίστηκε ένα στρατόπεδο, ούτε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Αυτός που δεν έκανε τη δουλειά του, αυτός πρέπει να την πληρώσει» σύμφωνα με το πνεύμα που επικρατεί στο Μαξίμου. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, επικοινώνησε εχθές τηλεφωνικά με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, προκειμένου να ενημερωθεί για  την κατάσταση στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Νέα Αγχίαλο, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός δεν τον διαφώτισε ιδιαίτερα, καθώς ούτε κι εκείνος ήταν σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια τι είχε φταίξει.

Αδύναμη η κυβέρνηση να περιορίσει την καταστροφή Facebook Twitter
Ο κ. Μηταράκης απεπέμφθη όχι μόνο για την απαράδεκτη ενέργειά του να πάει διακοπές ενώ η χώρα καίγεται αλλά και για άλλες πρόσφατες πρωτοβουλίες του, όπως η έφιππη αστυνομία και η ενημέρωση της εκκλησίας για τις ταυτότητες.

Το ΓΕΑ αρκέστηκε στη διαβεβαίωση ότι δεν κινδύνεψε καμία ανθρώπινη ζωή κατά τη διάρκεια του συμβάντος, αλλά η αντιπολίτευση ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις. Ο  τομέας Αμυνας του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του μιλά για πλήγμα, που υπέστη το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες  «συνδράμουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην προκειμένη περίπτωση φάνηκαν απροετοίμαστες και εντελώς αδύναμες να υπερασπιστούν τα του οίκου τους». Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης, ο οποίος είπε ότι «στις 7 Ιουλίου ο κ. Μητσοτάκης στην επίσκεψή του στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είχε πει ότι είμαστε έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο, αλλά εδώ και περισσότερες από 10 μέρες βλέπουμε να καίγεται όλη η χώρα σε σημείο να έχουν μείνει απροστάτευτες ακόμη και ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και να κινδυνεύουν χιλιάδες άνθρωποι». 

Οι απαντήσεις περί αλλαγής της φοράς του ανέμου και ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα πυρασφάλειας θεωρήθηκαν ανεπαρκείς και δεν έπεισαν, καθώς αφενός αν είχαν ληφθεί τα σωστά μέτρα, δεν θα είχαν γίνει οι εκρήξεις, αφετέρου τα στρατόπεδα οφείλουν να είναι προετοιμασμένα για κάθε ακραία και απρόβλεπτη κατάσταση, αν μπορεί να θεωρήσει κανείς απρόβλεπτη κατάσταση μία πυρκαγιά σε συνθηκες καύσωνα τον Ιούλιο.  

Σχετικά με την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο λόγος που του ζητήθηκε η παραίτηση δεν ήταν μόνο οι διακοπές στην Πάτμο την ώρα που η χώρα συνεχίζει να καίγεται, κάτι που ήταν ούτως ή άλλως βαρύ, αλλά ήταν κι «όλα τα προηγούμενα μαζεμένα», λένε κυβερνητικά στελέχη, όπως η έφιππη αστυνομία και η ενημέρωση της εκκλησίας για τις ταυτότητες που παρουσιάζονται ως προσωπικές του πρωτοβουλίες. 

Η κυβέρνηση μπορεί να έχει θέσει ως προτεραιότητα την έγκαιρη εκκένωση των περιοχών που πλήττονται από τις φωτιές για να μην υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες και να έχει αυξήσει σημαντικά τα μέσα πυρόσβεσης διαθέτοντας  περισσότερα κονδύλια, ωστόσο ο κρατικός σχεδιασμός αποδεικνύεται ανεπαρκής από τη στιγμή που δεν καταφέρνει να περιορίσει τις καταστροφές για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και παρά την αύξηση των διαθέσιμων πόρων. Προφανώς το σύστημα σε άλλο σημείο πάσχει και το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει καταφέρει ούτε να το εντοπίσει, ούτε να το διορθώσει. 

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την απώλεια του Κώστα Σημίτη ως την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ και το κίνημα των Τεμπών

Πολιτική Ανασκόπηση 2025 / Η επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το κίνημα των Τεμπών

Το 2025 μπήκε με τις μαζικές διαδηλώσεις για τα Τέμπη, οι οποίες επηρέασαν καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις. Ήταν επίσης μια χρονιά κατά την οποία μεγάλο μέρος της πολιτικής ζωής εξελίχθηκε μέσα από εξεταστικές επιτροπές και δικαστήρια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Οπτική Γωνία / Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ και οι άλλοι «απόστολοι του MAGA» στην Ευρώπη

Συγγενείς και φίλοι του Ντόναλντ Τραμπ ή χορηγοί του MAGA, σχεδόν όλοι οι νέοι πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ευρώπη έχουν εξυμνήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο δυνατά και επίμονα. Σχεδόν κανένας τους δεν έχει καμία διπλωματική εμπειρία.
THE LIFO TEAM
Delivery

Οπτική Γωνία / Οι αόρατοι ντελιβεράδες της Wolt και του efood:  Μια νέα «Μανωλάδα» έξω από την πόρτα σου

Πίσω από την ταχύτητα των παραδόσεων και την ευελιξία της gig economy ξεδιπλώνεται ένα αθέατο δίκτυο εκμετάλλευσης, μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας: διανομείς που δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, πίεση και απειλές. Τι ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι διανομείς και τι απαντούν οι ψηφιακές πλατφόρμες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Βασιλική Σιούτη / Ο «Φραπές» και το πολιτικό πρόβλημα

Η εμφάνιση του «Φραπέ» στη Βουλή, η αλαζονεία και η έλλειψη φόβου απέναντι σε θεσμούς που θα έπρεπε να τον ελέγχουν αναδεικνύουν την ύπαρξη ενός άτυπου συστήματος ισχύος που θεωρεί ότι μπορεί να μη λογοδοτεί πουθενά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Οπτική Γωνία / «Κανένας στην Τουρκία δεν ονειρεύεται ελληνικό έδαφος»

Ο έγκριτος διευθυντής της «Milliyet», Οζάι Σεντίρ, αποδομεί τα στερεότυπα που συντηρούν την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μιλά για την ευθύνη των ΜΜΕ και των πολιτικών και εξηγεί γιατί πιστεύει ότι οι δύο λαοί είναι έτοιμοι για ένα νέο μοντέλο κοινών συμφερόντων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Παραδίδει το Αναπαυτήριο Πικιώνη σε ιδιώτες

Σε πλειοδοτική δημοπρασία αποφάσισε να βγάλει ο δήμος Αθηναίων το Αναπαυτήριο Πικιώνη, εγκρίνοντας μέσω του δημοτικού συμβουλίου την εκμίσθωσή του σε ιδιώτη. Μάλιστα, στο έγγραφο της ημερήσιας διάταξης με το οποίο εισήχθη το θέμα προς συζήτηση το Αναπαυτήριο εμφανίζεται με τον χαρακτηρισμό «τουριστικό περίπτερο».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή. Η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οπτική Γωνία / Στέφανος Τσιτσιπάς: H ταχύτητα ήταν η αφορμή, η πτώση είχε αρχίσει καιρό

Οι ατυχείς δηλώσεις, οι δημόσιες εκρήξεις και οι άστοχες τοποθετήσεις. Την ώρα που Αντετοκούνμπο, Μανόλο και Τεντόγλου δείχνουν το πρότυπο, ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας μοιάζει να παλεύει όχι με τους αντιπάλους του αλλά με το βάρος της ίδιας του της λάμψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Οπτική Γωνία / Τι ξημερώνει για την Ουκρανία; Η μάχη για ειρήνη χωρίς παραχωρήσεις

Η εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στις αμερικανικές προτάσεις, την ασφάλεια της Ευρώπης και το μέλλον της Ουκρανίας. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Οπτική Γωνία / Ο Αχιλλέας Μπέος «ανάγκη της κοινωνίας»;

Ο Μπέος έχει τον λαό του. Όχι μόνο στον Βόλο. Είναι ο ίδιος κόσμος που γελάει με emoticon κάτω από τις «λουλούδες» και τα «πουστρόνια». Ο ίδιος λαός που βλέπει τον Μπέο ως μια λιγάκι άξεστη πλην ίσως αναγκαία απάντηση στον woke κίνδυνο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ