80 νεκροί τη μέρα φτάνουν;

80 νεκροί τη μέρα φτάνουν; Facebook Twitter
Aιγάλεω... Φωτ.: Σπύρος Στάβερης / LIFO
0

ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ στη διαχείριση της πανδημίας. Στα πόσα φέρετρα θα λιώσει η καραμέλα «λοκντάουν δεν πρόκειται να ξαναγίνει»;

Μια τραγωδία εκτυλίσσεται καθημερινά (80 φέρετρα παραταγμένα σε μια μέρα), και το επιχείρημα είναι περίπου ότι δεν μας ενδιαφέρει πλέον, αφού ευθύνονται βασικά οι ανόητοι ανεμβολίαστοι.

Είναι όντως ανόητοι, ανεύθυνοι, εγκληματίες οι ανεμβολίαστοι. Παρακολουθώ την ασυνάρτητη ρητορική τους, τις λιτανείες τους με Εσταυρωμένους και γαλανόλευκες – πηχτή αμάθεια σπηλαίων, μεσαίωνας καραμπινάτος.

Αλλά πεθαίνουν! Και παρασέρνουν αρκετούς αθώους.

Δεν με ενδιαφέρει ποιος φύτεψε μέσα στο μυαλό τους τόση απέχθεια προς την επιστήμη, ποιος τους έπεισε να αυτοκτονήσουν «ηρωικά». Η Εκκλησία; Ο Πολάκης; Οι κομπογιαννίτες του ίντερνετ; Το σάλεμα του εγκλεισμού;

Σημασία έχει ότι αυτοκτονούν. Μαζικά. Επιθετικά. Γεωμετρικά.

Και παρότι παραπλανημένοι, είναι κι αυτοί άνθρωποι. Και Έλληνες πολίτες.

Το κράτος παίρνει από τον φυλακισμένο τα κορδόνια του, για να μην αυτοκτονήσει. Αλλά τον ανεμβολίαστο τον αφήνει να κυκλοφορεί ελεύθερος, χωρίς μάσκα στους δρόμους, να πηγαίνει υπέρ πίστεως μετά των αλλοφύλων, να ποδοπατάει μάσκες μπροστά στη Βουλή... Τη ζωή του δολοφόνου την προστατεύει, τη ζωή του ανεμβολίαστου όχι. Μοιάζει λίγο σαν εκδίκηση. «Τα ‘θελες και τα ’παθες!»

Το κράτος παίρνει από τον φυλακισμένο τα κορδόνια του, για να μην αυτοκτονήσει. Αλλά τον ανεμβολίαστο τον αφήνει να κυκλοφορεί ελεύθερος, χωρίς μάσκα στους δρόμους, να πηγαίνει υπέρ πίστεως μετά των αλλοφύλων, να ποδοπατάει μάσκες μπροστά στη Βουλή... Τη ζωή του δολοφόνου την προστατεύει, τη ζωή του ανεμβολίαστου όχι. Μοιάζει λίγο σαν εκδίκηση. «Τα 'θελες και τα 'παθες!»

Με ημίμετρα υποκριτικά, που φανερά ΔΕΝ λειτουργούν και φανερά ΔΕΝ προστατεύουν, αφήνει την (επίσης υποκριτική, παραβατική αγορά) ανοιχτή, ακόμα και με 80 φέρετρα τη μέρα – να ψοφήσουν οι άνθρωποι, αλλά όχι οι αριθμοί.

Χορεύει με την Εκκλησία (που ξύπνησε πολύ αργά, όταν είχε ήδη κάνει την ζημιά της τύφλας της – «δεν κολλάει το σώμα του Χριστού!») ένα επίσης υποκριτικότατο βαλς εζιτασιόν.

Ακόμα και κάτι άθλιους αρνητές του νοσηλευτικού προσωπικού, τους αφήνει να παίρνουν στον λαιμό τους ασθενείς που υποτίθεται έπρεπε να τους σώσουν. Αυτοί ειδικά, έπρεπε να μπαίνουν φυλακή!

Πολύ θα ήθελα να μάθω ποιο είναι το όριο που ξυπνάει ένας κρατικός μάνατζερ, για να ανακαλύψει ότι βρίσκεται μέσα σε ένα τοπίο πτωμάτων. Με πόσους τάφους διασφαλίζεται ο δέων ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ;

Αφού 80 νεκροί τη μέρα δεν φτάνουν – πόσοι;

Κύριε πρωθυπουργέ, πάρτε το αλλιώς. Πάρτε άλλα μέτρα. Αυστηρά. Καίρια. Αποδοτικά. Η τωρινή διαχείριση αποδεικνύεται καθημερινά αδιέξοδη.

Κανένας θάνατος δεν είναι καλός για ένα σύγχρονο κράτος.

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Κοκέτα / Σήμερα, όταν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς επαγγέλλεσαι, πιθανότατα λες πως είσαι creative director

Ένας σιωπηλός ιός, μια πανδημία για την οποία δεν μιλά κανείς: μανάδες, κρύψτε τα παιδιά σας από τη μάχη του creative direction. Η Δανάη Ιωάννου σε μια επιτόπια έρευνα για το επάγγελμα που σαρώνει γύρω μας τους ανθρώπους σαν κρυφή πανδημία.
ΔΑΝΑΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Οπτική Γωνία / Μεταναστευτικό: Η ισπανική απάντηση

Χώρες που υποδέχτηκαν σχετικά φιλικά μετανάστες είχαν οφέλη σε οικονομικό επίπεδο. Μια από αυτές είναι η Ισπανία, που τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε θετικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους τρόπους ένταξής τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ