The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ Facebook Twitter
Ο Θερού σε κάποιες στιγμές μοιάζει να βρίσκεται σε απόγνωση, μην μπορώντας να χωνέψει τις διαστάσεις που έχει πάρει το «κίνημα» των εποίκων. Φωτ.: BBC/ Mindhouse Productions Ltd/ Josh Baker
0


ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑΝ περάσει από την προηγούμενη επίσκεψη του διάσημου Βρετανο-αμερικανού συγγραφέα, δημοσιογράφου και δημιουργού ντοκιμαντέρ Λούι Θερού και του συνεργείου του στη Δυτική Όχθη. Το αποτέλεσμα εκείνης της περιήγησης (ή περιδίνησης) στο ακραία εθνικιστικό, αγρίως μισαλλόδοξο και τυφλά φανατισμένο σύμπαν των Ισραηλινών εποίκων, είχε τίτλο Ultra Zionists («Ακραίοι Σιωνιστές»). Πριν από λίγο καιρό επέστρεψε στα ίδια μέρη – και στο ίδιο θέμα – για την δημιουργία αυτού του νέου ντοκιμαντέρ με τίτλο The Settlers («Οι Έποικοι») και προβλήθηκε μετά πολλών επαίνων στο BBC το προηγούμενο Σάββατο, μπορεί κανείς όμως – τουλάχιστον μέχρι και την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο – να το παρακολουθήσει στο YouTube.

Το όραμα των εποίκων – οι απροκάλυπτα επιθετικές και συχνά δολοφονικές πρακτικές των οποίων έχουν καταγραφεί σε εκατοντάδες βίντεο – είναι πλέον προσανατολισμένο στην ισοπεδωμένη Γάζα.

Παρά την προηγούμενη εμπειρία του και παρά τον τυπικά ψύχραιμο, μειλίχιο και συγκαταβατικό τρόπο του, ο Θερού σε κάποιες στιγμές μοιάζει να βρίσκεται σε απόγνωση, μην μπορώντας να χωνέψει τις διαστάσεις που έχει πάρει το «κίνημα» των εποίκων – πάντα με τις ευλογίες της κυβέρνησης Νετανιάχου και την προστασία του ισραηλινού στρατού – παρά το γεγονός ότι οι οικισμοί αυτοί έχουν χαρακτηριστεί παράνομοι από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα.

Το όραμα των εποίκων – οι απροκάλυπτα επιθετικές και συχνά δολοφονικές πρακτικές των οποίων έχουν καταγραφεί σε εκατοντάδες βίντεο – είναι πλέον προσανατολισμένο στην ισοπεδωμένη Γάζα. Όπως λένε και διάφοροι από αυτούς που μιλάνε (εντελώς απροκάλυπτα) στο ντοκιμαντέρ, ο απόλυτος στόχος ήταν και παραμένει να μη μείνει ούτε ένας Παλαιστίνιος «στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια». 

Όπως δηλώνει στον Θερού και η ίδια η «πρωθιέρεια» του κινήματος των εποίκων εδώ και μισό αιώνα, η διαβόητη Ντανιέλα Βάις, ήδη πάνω από 800 οικογένειες είναι έτοιμες να μετοικήσουν μόνιμα στη Γάζα, η οποία συμπληρώνει επίσης ότι ο Νετανιάχου στηρίζει πλήρως το «όραμα» της ολοκληρωτικής κατοχής, παρότι δεν μπορεί να το πει μ’ αυτά τα λόγια δημοσίως.

Λίγες μέρες πάντως πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ στο BBC 2, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αναγνώρισε επίσημα άλλους δεκατρείς οικισμούς στα κατεχόμενα, λίγο μετά την έγκριση κατασκευής δεκάδων χιλιάδων κατοικιών για εποίκους στη Δυτική Όχθη. Σε μια φιέστα εποίκων που εγκαινιάζουν ένα νέο οικισμό, όπου παρευρίσκεται και η Βάις, παρακολουθούμε επίσης να απευθύνει θερμό και αγωνιστικό («αυτή η γη είναι μόνο δική μας») χαιρετισμό, ο νυν υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

«Ήμασταν εδώ σ’ αυτόν τον τόπο και καλλιεργούσαμε τα αμπέλια όταν ο Μωάμεθ πήγαινε ακόμα στην Τρίτη δημοτικού», δηλώνει στον Θερού ένας έποικος από το Τέξας (!), ο οποίος πήγε στο Ισραήλ στα δεκαεπτά του για να μελετήσει το Τορά, στρατεύτηκε στον ιερό σκοπό του εποικισμού και έμεινε για πάντα στις επάλξεις. «Είμαστε η αιχμή του δόρατος… είμαστε εκείνοι που υπερασπιζόμαστε ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο», συμπληρώνει.

Όσο για τους Παλαιστίνιους, του είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσει καν αυτόν τον όρο, καθώς δεν πιστεύει ότι δεν έχουν υπόσταση ως έθνος. Βασικά, όπως και πολλοί άλλοι έποικοι που μιλάνε στο ντοκιμαντέρ, αλλά και πολλοί υποστηρικτές της πολιτικής του Ισραήλ ακόμα κι εδώ στην Ελλάδα, ασχέτως αν δεν τολμούν να το πουν ευθέως, είναι ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν την ίδια υπόσταση ούτε τα ίδια δικαιώματα ως άνθρωποι.   

Louis Theroux’s The Settlers

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Daily / Murderbot: Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Η σειρά του Apple TV+ με πρωταγωνιστή έναν απολαυστικό Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ λειτουργεί συγχρόνως ως περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, ως κωμωδία καταστάσεων και ως μια σαρκαστική εξερεύνηση του τι ακριβώς σημαίνει ελεύθερη βούληση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είδα τον Διονύση κάποτε

Daily / Είδα τον Διονύση κάποτε

Το εξαιρετικά εμπνευσμένο φιλμ που είχε γυρίσει πριν από μισό αιώνα ο Λάκης Παπαστάθης για να συστήσει ή να υπενθυμίσει στο τηλεοπτικό κοινό τον Διονύση Σαββόπουλο, βρίσκεται πλέον διαθέσιμο στο Ertflix ως πολύτιμο κειμήλιο μιας μοναδικής και ανεπανάληπτης στιγμής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τρολάροντας προς τον Ναζισμό 

Daily / Τρολάροντας προς τον ναζισμό 

Πριν από λίγες μέρες ο Kanye West κυκλοφόρησε ένα αγρίως προβοκατόρικο, ακόμα και για τα δικά του στάνταρ, τραγούδι που λέγεται «Heil Hitler» και καταλήγει με έναν προεκλογικό λόγο του Φίρερ από το –προφανώς όχι και τόσο μακρινό– 1936. 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
You: Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο

Daily / You: Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο

Μάλλον άδοξα έληξε μετά από πέντε κύκλους και πενήντα επεισόδια μια από τις πιο ψυχαγωγικές σειρές των τελευταίων χρόνων, παρότι είχε να κάνει με τις αιμοσταγείς περιπλανήσεις ενός νοσηρά ρομαντικού κατά συρροή δολοφόνου — SPOILER ALERT.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Daily / American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Η ταινία του 2000 που βασίστηκε στο ομώνυμο, αγρίως αμφιλεγόμενο, μυθιστόρημα του Μπρετ Ίστον Έλις, με τον Κρίστιαν Μπέιλ στον ρόλο ενός σαλεμένου γιάπη, μοιάζει από πολλές απόψεις εξαιρετικά προφητική και ανησυχητικά επίκαιρη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ