Πολλές γυναίκες, πολλές αγάπες, μια ζωή

Tόλης Βοσκόπουλος Facebook Twitter
O Tόλης Βοσκόπουλος είχε άπειρους φανατικούς και ορκισμένους οπαδούς σε όλες τις τάξεις, τις συνομοταξίες και τα κυκλώματα.
0



Ο ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ
έφυγε με αμείωτη την αίγλη ενός πραγματικού σταρ, ενός περφόρμερ που κυρίευε τις πίστες με την ερμηνεία, τις κινήσεις του και όλο αυτό το ακαθόριστης σχεδόν έμπνευσης οπλοστάσιο που κατοχυρώνουν οι δημοφιλείς ερμηνευτές και που ενδεχομένως  δεν θα λειτουργούσε σε οποιονδήποτε άλλον.  

Όλοι όσοι τον είχαν δει να τραγουδά σε μαγαζί, έχουν και μια, γλαφυρή συνήθως, ιστορία να αφηγηθούν από αυτή τους την εμπειρία που συχνά δεν είχε να κάνει με την ερμηνεία αγαπημένων τραγουδιών, αλλά με τα τερτίπια και τα παρελκόμενα μιας αξέχαστης σκηνικής παρουσίας. «Ο Τόλης είναι γεννημένος θεατρίνος» είχε πει κάποτε γι’ αυτόν ο Ζαμπέτας, ο οποίος αν είχε προλάβει να ζήσει μέχρι τις μέρες μας (ή μέχρι πρόσφατως σχετικά) θα είχε στολιστεί με τιμές και δόξες μέγιστου καλλιτέχνη, είχε όμως την ατυχία να αποχωρήσει για πάντα σε μια εποχή που οι νεκρολογίες δεν ήταν τόσο εκκωφαντικές και διάσπαρτες παντού στα μέσα και στην κουλτούρα ενώ τα τελευταία χρόνια της καριέρας του τα πέρασε σε ημι-λούμπεν μαγαζιά ως ζωντανή αλλά θολή πλέον υπενθύμιση περασμένων μεγαλείων. «Ανεβαίνει στην πίστα και την καταπίνει όλη. Γιατί η πίστα όταν ανεβαίνεις σου λέει ‘φάε με γιατί θα σε φάω εγώ’. Να είμαστε ξηγημένοι. Μεγάλος εργάτης ο Βοσκόπουλος, ο μεγαλύτερος». Μοιάζει ακριβής αυτή η αποτίμηση του Ζαμπέτα για έναν άνθρωπο που παρέμεινε στον αφρό της δημοσιότητας για πέντε δεκαετίες σχεδόν. 

Σε πολλούς εξ ημών ήταν γνώριμος και ξένος συγχρόνως ως προσωπικότητα του τραγουδιού και του θεάματος. Γνώριμος ως διασημότητα με λαμπερή και περιπετειώδη πορεία και ως αυθεντικός σούπερ σταρ του τραγουδιού και της (high end) πίστας, και ξένος επειδή δεν υπήρξε ποτέ μαζί του αυτή η συναισθηματική σύνδεση που υπήρξε με τα τραγούδια άλλων διάσημων Ελλήνων ερμηνευτών.

Σε πολλούς εξ ημών ήταν γνώριμος και ξένος συγχρόνως ως προσωπικότητα του τραγουδιού και του θεάματος. Γνώριμος ως διασημότητα με λαμπερή και περιπετειώδη πορεία και ως αυθεντικός σούπερ σταρ του τραγουδιού και της (high end) πίστας, και ξένος επειδή δεν υπήρξε ποτέ μαζί του αυτή η συναισθηματική σύνδεση που υπήρξε με τα τραγούδια άλλων διάσημων Ελλήνων ερμηνευτών. «Ένα ρολόι σταματημένο», «Αγωνία», άντε και κανένα δυο άλλα, αν είμαστε ειλικρινείς.  

Είχε όμως άπειρους φανατικούς και ορκισμένους οπαδούς σε όλες τις τάξεις, τις συνομοταξίες και τα κυκλώματα. Και βέβαια ήταν και αυτή η διαβόητη, θρησκευτικής σχεδόν υπόστασης, σχέση του με «το ωραίο φύλο» που λέγανε παλιά (και λένε ακόμα). Όχι τόσο ως «ο άντρας που αγαπούσε τις γυναίκες» (κάτι που προφανώς ίσχυε), τίτλος πικρός μάλλον αν αναλογιστούμε την υπόθεση της ομώνυμης ταινίας του Τριφό, αλλά μάλλον ως ο άντρας που αγαπούσαν οι γυναίκες, όπως ήταν φανερό από τις δηλώσεις πολλών Ελληνίδων ανά τις δεκαετίες, αλλά και από τις γυναίκες της ζωής του, με κάποιες χαρακτηριστικές αλλά σπάνιες εξαιρέσεις ίσως.   

Ο άγνωστος εκείνης της νύχτας

Υπήρξε μια εποχή που ήταν και σταρ του σινεμά, περαστικός όμως. Είχε πρωταγωνιστήσει πάντως και σε μια ταινία που μου είναι ιδιαιτέρως συμπαθής από τότε που την ανακάλυψα πριν από μερικά χρόνια. Πρόκειται για την ταινία «Ο άγνωστος εκείνης της νύχτας» του 1972, έγχρωμο μελό της εποχής, μακράς σχετικά διάρκειας (122 λεπτά), επικών ανατροπών και νόστιμων υπερβάσεων. Όπως ήταν της μόδας στο είδος, ο Βοσκόπουλος υποδύεται δύο διαφορετικούς χαρακτήρες, ο ένας πλούσιος (Άρης Καίσαρης) και ο άλλος φτωχός (Κυριάκος Λιάπης). Ο πρώτος είναι ραλίστας και μάλιστα εμφανίζεται να οδηγεί την Jaguar XJ που ανήκε και στην πραγματικότητα στον πρωταγωνιστή και ο άλλος είναι ένα άστατο αλλά καλό εργατόπαιδο που θέλει να γίνει τραγουδιστής. Ανάμεσά τους η (πλούσια που πλήττει) Άννα Φόνσου και η Νόρα Βαλσάμη (το φτωχοκόριτσο με την χρυσή καρδιά). Ο Βοσκόπουλος εμφανίζεται να ερμηνεύει δύο τραγούδια (των Μίμη Πλέσσα / Ηλία Λυμπερόπουλου) αλλά είναι κυρίως οι τοποθεσίες της ταινίας (ειδικά στον Πειραιά) και ο σκηνές όπου εμφανίζονται οι Poll (με σπέσιαλ γκεστ σταρ την Δέσποινα Γλέζου) αλλά και μια πρωτόβγαλτη Χάρις Αλεξίου, αυτές που κάνουν την ταινία να μοιάζει με ανεκτίμητο κειμήλιο βαθιάς πρώιμης «σεβεντίλας».

Poll - Στην πηγή μια κοπέλα

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

You: Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο

Daily / You: Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο

Μάλλον άδοξα έληξε μετά από πέντε κύκλους και πενήντα επεισόδια μια από τις πιο ψυχαγωγικές σειρές των τελευταίων χρόνων, παρότι είχε να κάνει με τις αιμοσταγείς περιπλανήσεις ενός νοσηρά ρομαντικού κατά συρροή δολοφόνου — SPOILER ALERT.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

Daily / The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

To εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Louis Theroux για το «κίνημα» των Ισραηλινών εποίκων που έχουν πλέον βάλει ως στόχο την ισοπεδωμένη Γάζα, και προβλήθηκε πριν από λίγες μέρες στο BBC, βρίσκεται και στο YouTube, προς το παρόν τουλάχιστον.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Daily / American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Η ταινία του 2000 που βασίστηκε στο ομώνυμο, αγρίως αμφιλεγόμενο, μυθιστόρημα του Μπρετ Ίστον Έλις, με τον Κρίστιαν Μπέιλ στον ρόλο ενός σαλεμένου γιάπη, μοιάζει από πολλές απόψεις εξαιρετικά προφητική και ανησυχητικά επίκαιρη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ