Ο αργός θάνατος της αντροπαρέας

Ο αργός θάνατος της αντροπαρέας Facebook Twitter
Ειδικά μετά τα 40, οι σχέσεις ανάμεσα στους άνδρες περιορίζονται σ’ ένα λειτουργικό ας πούμε επίπεδο – συναντώ έναν φίλο για να με βοηθήσει ή κάποιους άλλους για να ξεσαλώσουμε, χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς, αντιπερισπασμούς και εκμυστηρεύσεις... Φωτ.: GETTY
0



ΟI ΚΑΙΡΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ,
οι έμφυλοι ρόλοι επίσης, κάποια όμως ζητήματα που νομίζαμε ίσως ότι είχαν λήξει παράλληλα με την lifestyle κουλτούρα και με την κλασική θεματική των ανδρικών και γυναικείων περιοδικών, επιμένουν να απασχολούν επειδή έχουν να κάνουν με πολύ σοβαρά και διαχρονικά πράγματα στην ουσία τους. Μια ζωή θυμάμαι να σέρνεται το θέμα της (ρημαγμένης) ανδρικής φιλίας, τον τελευταίο καιρό όμως παρατηρείται σε διάφορα ξένα μέσα μια πρωτοφανή έξαρση των σχετικών άρθρων που μεταφέρουν μια αίσθηση του κατεπείγοντος.   

Οι περισσότεροι άντρες εξακολουθούν να είναι προγραμματισμένοι να εξισώνουν την φύση τους και το ριζικό τους με ψευδαισθήσεις μεγαλείου και με αξίες όπως ο ανταγωνισμός, η στωικότητα, η καταπίεση της αδυναμίας.

Και δεν φαίνεται να πρόκειται απλώς για εκδήλωση μιας τάσης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια και εστιάζει στις δυσοίωνες εκφάνσεις της ανδρικής παθολογία και της λεγόμενης τοξικής αρρενωπότητας. Εδώ μιλάνε οι έρευνες. Εν προκειμένω διάφορες πρόσφατες μεγάλες έρευνες συμπεριφορικού τύπου που αφορούν ετεροκανονικά υποκείμενα, οι οποίες κάνουν λόγο ακόμα και για μια επιδημία ανδρικής μοναξιάς (ή μοναχικότητας ή απομόνωσης) που σκυθρωπά εξαπλώνεται στις σύγχρονες κοινωνίες. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Αντιθέτως από τις γυναίκες, πολλοί άνδρες δεν έχουν στενούς φίλους να πουν τον πόνο τους και κάποιες φορές αυτό το έλλειμα το πληρώνουν οι γυναίκες τους, αν έχουν.

Ίσως στους νεότερους μοιάζουν αναχρονιστικά και κολλημένα σε παραδοσιακές έμφυλες συμπεριφορές όλα αυτά, όμως αυτή εξακολουθεί να είναι η πραγματικότητα εκεί έξω και εκεί μέσα, ειδικά αν είσαι από μια ηλικία και πάνω. Και οι περίφημες ανδροπαρέες; Μύθος είναι τελικά; Είναι και δεν είναι, θα έλεγα. Συχνά, και ειδικά μετά τα 40, οι σχέσεις ανάμεσα στους άνδρες περιορίζονται σ’ ένα λειτουργικό ας πούμε επίπεδο – συναντώ έναν γνωστό/φίλο για να με βοηθήσει ή να με συμβουλεύσει σε κάποια επαγγελματική απόφαση ή ιδέα ή κάποιους άλλους για να χαλαρώσουμε / ξεσαλώσουμε, χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς, αντιπερισπασμούς και εκμυστηρεύσεις. 

Παρά τις ρωγμές που καταγράφονται στις παραδοσιακές έμφυλες νόρμες, είναι πασιφανές ότι κάποια πράγματα δεν έχουν αλλάξει. Οι περισσότεροι άντρες εξακολουθούν να είναι προγραμματισμένοι (από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, από το σύστημα, από την πατριαρχία, διαλέξτε ένα ή όλα μαζί ή κάτι άλλο) να εξισώνουν την φύση τους και το ριζικό τους με ψευδαισθήσεις μεγαλείου και με αξίες όπως ο ανταγωνισμός, η στωικότητα, η καταπίεση της αδυναμίας. Καλά έχει πάει κι αυτό. Είναι κρίμα που δεν μπορεί να διατηρηθεί και στην ενήλικη ζωή κάτι από την συναισθηματική αμεσότητα της σύνδεσης που συμβαίνει όλη την ώρα στα αγοράκια όταν κάνουν καινούριους φίλους στο προαύλιο. Από την άλλη, μια φίλη επιμένει ότι αυτό που έχουν ανάγκη οι άντρες δεν είναι τόσο η φιλία όσο η ψυχοθεραπεία. Είναι κι αυτή μια τίμια άποψη. 

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πίτερ Τάτσελ

Lgbtqi+ / Πίτερ Τάτσελ: «Ήρθε καιρός να αμφισβητήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα»

Λίγο καιρό μετά την εντυπωσιακή διαμαρτυρία του στην Ντόχα, πρωτεύουσα του μουντιαλικού Κατάρ, ο περιώνυμος ακτιβιστής μιλά στη LiFO γι’ αυτήν τη συνωμοτική επιχείρηση-αστραπή, για την προσωπική του πορεία και για την εξέλιξη του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Portobello: Η Ιταλία του ’80 σε μια αριστουργηματική μίνι σειρά του ΗΒΟ Max

Daily / Portobello: Η Ιταλία του ’80 σε μια αριστουργηματική μίνι σειρά του ΗΒΟ Max

Η πρώτη ιταλική παραγωγή του HBO είναι μια εξαίρετη μίνι σειρά που γύρισε ο αειθαλής Μάρκο Μπελόκιο με θέμα μια απίστευτη υπόθεση που συγκλόνισε την ιταλική κοινή γνώμη στις αρχές της δεκαετίας του ’80.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο Νικ Κέιβ ως επιφανής ροκ δημογέροντας

Daily / Ο Νικ Κέιβ ως επιφανής ροκ δημογέροντας

Μέσω των δημόσιων τοποθετήσεων του τα τελευταία χρόνια, ο Αυστραλός πρώην δανδής του εκλεκτικού σκότους, φαίνεται να υπερασπίζεται με κάθε τρόπο ένα συγκεκριμένο προνόμιο και μια συγκεκριμένη ελίτ στην οποία θεωρεί ότι πλέον ανήκει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έρωτας στη σκιά της κατάρας των Κένεντι

Daily / Έρωτας στη σκιά της κατάρας των Κένεντι

Η γνωριμία, ο έρωτας, ο γάμος και το τραγικό τέλος του Τζον Φ. Κένεντι Τζούνιορ και της Κάρολαϊν Μπεσέτ στη σειρά “Love Story: John F. Kennedy Jr. & Carolyn Bessette” που λειτουργεί κυρίως ως νοσταλγικός φετιχισμός για τη δεκαετία του ’90.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Η δημοκρατία πεθαίνει στο φως της ημέρας»

Daily / «Η δημοκρατία πεθαίνει στο φως της ημέρας»

Το πρωτοφανές κύμα απολύσεων που συντάραξε την Ουάσιγκτον Ποστ του Τζεφ Μπέζος ανέτρεψε το σλόγκαν που είχε υιοθετήσει την τελευταία δεκαετία η ιστορική εφημερίδα: «Η δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ