«Hustle»: Νέο τρίποντο από τον Άνταμ Σάντλερ στο γήπεδο του Netflix

adam sadler Facebook Twitter
Η ταινία σε μεγάλο βαθμό ανήκει στον Άνταμ Σαντλερ που ερμηνεύει ιδανικά τον συμπαθή, καλοπροαίρετο και κάπως κλονισμένο από τη ζωή τύπο (ή μεσήλικα) της διπλανής πόρτας, που δεν το βάζει κάτω παρά τις αντιξοότητες.
0

Από την εποχή της φοβερής ερμηνείας του στο «Χτυπημένος από έρωτα» (Punch-Drunk Love, 2002) του Πολ Τόμας Άντερσον, ήταν οφθαλμοφανές ότι ο Άνταμ Σάντλερ, πέρα από επιφανής κωμικός και σούπερ σταρ δημοφιλών ταινιών της πλάκας, μπορούσε να είναι και ένας εξαιρετικός ηθοποιός.

Και τα τελευταία χρόνια μας το υπενθυμίζει όλο και πιο συχνά και με όλο και πιο εμφατικό τρόπο, με αποκορύφωμα το προπέρσινο μετα-σκορσεζικό ντελίριο του Uncut Gems των αδελφών Safdie, μια παραγωγή του Netflix.

Στην ίδια πλατφόρμα έκανε προχθές πρεμιέρα και η νέα του ταινία, που μπορεί να μην έχει τις καλλιτεχνικές φιλοδοξίες, τις υπερβάσεις και το εύρος της προηγούμενης, είναι όμως, παρά τις συμβατικές προδιαγραφές της, μια πολύ καλή ταινία στο είδος της «αθλητικής δραματικής κομεντί».  

Δεν είναι απαραίτητο να αγαπά κανείς το μπάσκετ –και ειδικότερα το NBA–, κάτι τέτοιο όμως βοηθά σημαντικά στην απόλαυση του Hustle, και όχι μόνο επειδή η ταινία κατακλύζεται από τις έκτακτες εμφανίσεις πολλών μεγάλων αστέρων του αθλήματος, παλαιών και σύγχρονων.

Ο Σάντλερ υποδύεται τον Στάνλεϊ, πρώην μπασκετμπολίστα που αναγκάστηκε να τερματίσει πρόωρα την καριέρα του λόγω ενός δραματικά ατυχούς συμβάντος και, πενηντάρης πλέον, εργάζεται ως σκάουτερ για τους ιστορικούς ‘76ers της Φιλαδέλφεια, αναζητώντας στις «μπασκετομάνες» της Ευρώπης (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) τον «επόμενο [Greek] freak», τον οποίον και ανακαλύπτει ένα βράδυ τυχαία στην Ισπανία καθώς κοντοστέκεται να χαζέψει ένα νυχτερινό διπλό «αλάνας» σε μια φτωχογειτονιά.

Πρόκειται για έναν νεαρό και «τραχύ» οικοδόμο που ζει με τη μάνα του και τη μικρή του κόρη, ο οποίος στην αρχή περνάει τον Στάνλεϊ για «ανώμαλο», τελικά όμως δέχεται να τον ακολουθήσει στη Γη της Επαγγελίας.

Οι απόηχοι από ταινίες όπως το (πρώτο) Rocky ή το Creed, που επίσης γυρίστηκαν στη Φιλαδέλφεια, είναι έντονοι στις σκηνές της εξαντλητικής προπόνησης, η καρδιά της ταινίας όμως βρίσκεται πιο κοντά στις συναισθηματικές αποχρώσεις του Jerry Maguire.

«Οι άντρες μετά τα 50 δεν έχουν όνειρα», μονολογεί στην αρχή της ταινίας ο Στάνλεϊ καθώς διασχίζει σκυφτός άλλη μια αίθουσα αεροδρομίου, «έχουν εφιάλτες και έκζεμα».

Στην πραγματικότητα ο ίδιος έχει όνειρα, απλά δεν είναι πλέον ούτε μεγαλεπήβολα ούτε φανταχτερά. Το μόνο που θέλει είναι να μη βρίσκεται διαρκώς μακριά από τη γυναίκα του (σούπερ, όπως πάντα, στον ρόλο η αγαπητή Queen Latifah) και στην έφηβη κόρη του, και ιδανικά να κερδίσει μια θέση βοηθού προπονητή στον οργανισμό των Sixers.

Τα πάντα όμως περιπλέκονται όταν επιστρέφει στη Φιλαδέλφεια μαζί με τον νεαρό προστατευόμενό του, τον οποίο υποδύεται με πειστικότητα και αυθεντική «αφέλεια» ο Ισπανός power forward των Utah Jazz, Χουάν Αλμπέρτο («Χουάντσο») Χερνανγκόμεζ, τη «νέμεση» του οποίου στην ταινία υποδύεται ο πρώην συμπαίκτης του στους Minnesota Timberwolves, Άντονι Έντουαρντς. Έναν μικρό «κωμικό» ρόλο έχει και ο πανύψηλος Σέρβος σέντερ των Dallas Mavericks, Μπόμπαν Μαριάνοβιτς. 

Adam Sandler Juancho Hernangomez Facebook Twitter
O Άνταμ Σαντλερ με τον Χουάντσο Χερνανγκόμεζ στα γυρίσματα της ταινίας.

Τριγύρω τους, καθώς μπαίνουμε στα άδυτα της διαδικασίας του NBA Draft Combine, περιφέρονται διάσημοι Hall of Famers, παλιοί και καινούριοι, που «παίζουν» τον εαυτό τους – από τον Τζούλιους Έρβινγκ, τον Σακίλ, τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ και τον Ντερκ Νοβίτσκι μέχρι σημερινούς σταρ όπως ο Τρε Γιανγκ, ο Λούκα Ντόνσιτς και ο συμπαίκτης του Γιάννη στους Bucks, Κρις Μίντλετον.

Οι απόηχοι από ταινίες όπως το (πρώτο) Rocky ή το Creed, που επίσης γυρίστηκαν στη Φιλαδέλφεια, είναι έντονοι στις σκηνές της εξαντλητικής προπόνησης, η καρδιά της ταινίας όμως βρίσκεται πιο κοντά στις συναισθηματικές αποχρώσεις του Jerry Maguire.

Πέρα όμως από το σωστό –και σποραδικά εμπνευσμένο– γύρισμα και το μαζεμένο σενάριο που, παρά την προβλέψιμη τρίπρακτη εξέλιξη της πλοκής, δεν ξεπέφτει σε εύκολα κλισέ και διατηρεί συνολικά έναν ακέραιο χαρακτήρα, η ταινία σε μεγάλο βαθμό ανήκει στον Άνταμ Σαντλερ που ερμηνεύει ιδανικά τον συμπαθή, καλοπροαίρετο και κάπως κλονισμένο από τη ζωή τύπο (ή μεσήλικα) της διπλανής πόρτας, που δεν το βάζει κάτω παρά τις αντιξοότητες.

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί σνομπάραμε Τζένιφερ Λόπεζ και Άνταμ Σάντλερ: Η αβάσταχτη στενομυαλιά όσων ψηφίζουν στα Όσκαρ

Οθόνες / Γιατί σνομπάραμε Τζένιφερ Λόπεζ και Άνταμ Σάντλερ: Η αβάσταχτη στενομυαλιά όσων ψηφίζουν στα Όσκαρ

Μιλώντας ανώνυμα στην εφημερίδα New York Post, μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου επιχειρούν να δικαιολογήσουν (ανεπιτυχώς) γιατί αγνόησαν δύο ερμηνείες που αποθεώθηκαν από την παγκόσμια κριτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Daily / Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix «Titan: The OceanGate Disaster» για τις συνθήκες που οδήγησαν στο μοιραίο, τελευταίο ταξίδι του υποβρύχιου σκάφους Titan με προορισμό το ναυάγιο του «Τιτανικού», λειτουργεί ως παραβολή για τις συνέπειες της ύβρεως και της απληστίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Daily / Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Ως προσωπικότητα, ως χαρακτήρας και ως φυσιογνωμία, ο «μεσσίας της Σκεπαστής» - κάπως έτσι τον θυμάμαι – ήταν κατά κοινή ομολογία μια ξεχωριστή και ρομαντική περίπτωση μέσα στον άγριο κόσμο του «οπαδικού κινήματος».  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Daily / Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Μέχρι να επικυρωθεί και τυπικά ο διορισμός της και σε αναμονή του ερχομού της τον επόμενο μήνα, κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ «Κέρδισε κάθε μάχη» του 2015, ένα υβρίδιο απομνημονευμάτων και εγχειριδίου αυτοβοήθειας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Daily / Murderbot: Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Η σειρά του Apple TV+ με πρωταγωνιστή έναν απολαυστικό Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ λειτουργεί συγχρόνως ως περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, ως κωμωδία καταστάσεων και ως μια σαρκαστική εξερεύνηση του τι ακριβώς σημαίνει ελεύθερη βούληση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είδα τον Διονύση κάποτε

Daily / Είδα τον Διονύση κάποτε

Το εξαιρετικά εμπνευσμένο φιλμ που είχε γυρίσει πριν από μισό αιώνα ο Λάκης Παπαστάθης για να συστήσει ή να υπενθυμίσει στο τηλεοπτικό κοινό τον Διονύση Σαββόπουλο, βρίσκεται πλέον διαθέσιμο στο Ertflix ως πολύτιμο κειμήλιο μιας μοναδικής και ανεπανάληπτης στιγμής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τρολάροντας προς τον Ναζισμό 

Daily / Τρολάροντας προς τον ναζισμό 

Πριν από λίγες μέρες ο Kanye West κυκλοφόρησε ένα αγρίως προβοκατόρικο, ακόμα και για τα δικά του στάνταρ, τραγούδι που λέγεται «Heil Hitler» και καταλήγει με έναν προεκλογικό λόγο του Φίρερ από το –προφανώς όχι και τόσο μακρινό– 1936. 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
You: Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο

Daily / You: Ό,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο

Μάλλον άδοξα έληξε μετά από πέντε κύκλους και πενήντα επεισόδια μια από τις πιο ψυχαγωγικές σειρές των τελευταίων χρόνων, παρότι είχε να κάνει με τις αιμοσταγείς περιπλανήσεις ενός νοσηρά ρομαντικού κατά συρροή δολοφόνου — SPOILER ALERT.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ