Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανοίγει τη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών

Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανοίγει τη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών Facebook Twitter
Η στιγμή της αποκάλυψης
1

Σαν σήμερα το 1923 στις Θήβες της Αιγύπτου, ο Άγγλος αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ μπαίνει στον σφραγισμένο νεκρικό θάλαμο του αρχαίου άρχοντα των Αιγυπτίων, Βασιλιά Τουταγχαμών.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έβλεπαν τους Φαραώ ως θεούς και για το λόγο αυτό είχαν βρει τον τρόπο να διατηρούν προσεκτικά το σώμα τους μετά θάνατον. Η ταφή τους γινόταν σε περίτεχνους τάφους που περιείχαν πλούσιους θησαυρούς για να συνοδεύσουν τους Φαραώ στη μετά θάνατον ζωή. Τον 19ο αιώνα, αρχαιολόγοι από όλο τον κόσμο συνέρρεαν στην Αίγυπτο, αφού με την αρχαία ιστορία της αποτελούσε γόνιμο έδαφος για ανασκαφές. Κι έκαναν πολλές, ανακαλύπτοντας μια σειρά από βασιλικούς τάφους. Πολλοί ήταν σε κακή κατάσταση, αφού είχαν συλληθεί από ληστές οι οποίοι πήραν όλα τα πλούτη.

Όταν ο Κάρτερ έφτασε στην Αίγυπτο το 1891, πίστευε έντονα ότι υπήρχε τουλάχιστον ένας ανεξερεύνητος τάφος - αυτός του ελάχιστα γνωστού Τουταγχαμών, ή King Tut, που έζησε γύρω στο 1400 π.Χ. και πέθανε όταν ήταν ακόμα έφηβος. Χορηγούμενος από έναν πλούσιο Βρετανό, τον Λόρδο Carnarvon, ο Κάρτερ έψαξε για πέντε χρόνια, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Στις αρχές του 1922, ο Λόρδος Carnarvon ήθελε να σταματήσουν την αναζήτηση, αλλά ο Κάρτερ τον έπεισε να μείνουν ένα χρόνο ακόμα.

Μέσα στον θάλαμο βρισκόταν μια σαρκοφάγος με τρία φέρετρα τοποθετημένα το ένα μέσα στο άλλο. Το τελευταίο φέρετρο, κατασκευασμένο από ατόφιο χρυσάφι, περιείχε το μουμιοποιημένο σώμα του βασιλιά Τουταγχαμών.

Τον Νοέμβριο του 1922 η αναμονή απέδωσε. Η ομάδα του Κάρτερ βρήκε σκαλοπάτια κρυμμένα στα ερείπια κοντά στην είσοδο ενός άλλου τάφου. Τα σκαλοπάτια οδηγούσαν σε μια αρχαία, σφραγισμένη πόρτα που έγραφε το όνομα του Τουταγχαμών. Όταν ο Κάρτερ και ο Λόρδος Carnarvon μπήκαν στους εσωτερικούς θαλάμους του τάφου στις 26 Νοεμβρίου, ήταν ενθουσιασμένοι αφού τον βρήκαν ανέπαφο, με τους θησαυρούς άθικτους μετά από περισσότερα από 3.000 χρόνια. Οι άνδρες άρχισαν να εξερευνούν τα τέσσερα δωμάτια του τάφου και στις 16 Φεβρουαρίου του 1923, υπό το άγρυπνο βλέμμα υψηλών Αιγυπτίων αξιωματούχων, ο Κάρτερ άνοιξε την πόρτα στον τελευταίο θάλαμο.

Μέσα στον θάλαμο βρισκόταν μια σαρκοφάγος με τρία φέρετρα τοποθετημένα το ένα μέσα στο άλλο. Το τελευταίο φέρετρο, κατασκευασμένο από ατόφιο χρυσάφι, περιείχε το μουμιοποιημένο σώμα του βασιλιά Τουταγχαμών. Ανάμεσα στα κειμήλια που βρέθηκαν στον τάφο - χρυσά ιερά, κοσμήματα, αγάλματα, ένα άρμα, όπλα, είδη ένδυσης - η τέλεια διατηρημένη μούμια ήταν το πιο πολύτιμο, καθώς ήταν η πρώτη που έχει ποτέ ανακαλυφθεί. Παρά τις φήμες ότι μια κατάρα θα έπεφτε σε όποιον θα διατάρασε τον τάφο, ο Κάρτερ δε φοβήθηκε. Οι θησαυροί καταγράφηκαν προσεκτικά και εστάλησαν στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου. Εκεί βρίσκεται η μόνιμη κατοικία της έκθεσης "Θησαυροί του Τουταγχαμών».

Ο Λόρδος Carnarvon πέθανε λίγο μετά τη σπουδαία ανακάλυψη, από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού στο μάγουλό του. Αμέσως τα Μέσα Ενημέρωσης της εποχής, ανέσυραν από το σκοτάδι όπου βρισκόταν την περίφημη "κατάρα της Μούμιας". Τον θάνατο δηλαδή όλων όσων θα έμπαιναν στον τάφο και θα διατάρασσαν την ησυχία του νεκρού. Αρκετοί ακόμη εργάτες έχασαν τη ζωή τους μετά την ανακάλυψη, όπως και το καναρίνι του Κάρτερ, το οποίο έφαγε μία κόμπρα, σύμβολο της Θεάς Γουατζέτ που προστάτευε τους Φαραώ και ο σκύλος του Carnarvon που πέθανε ουρλιάζοντας στις 2 το πρωί, τη μέρα που πέθανε το αφεντικό του. Κανείς δε μπορούσε να κατανοήσει αυτούς τους "αναίτιους θανάτους" μέχρι τη στιγμή που οι επιστήμονες θα εντόπιζαν βακτήρια μέσα στον τάφο του Τουτανχαμών, τα οποία και ήταν υπεύθυνα για το χαμό των ανθρώπων. Ο Χάουαρντ Κάρτερ πάντως, πέθανε σχεδόν 17 χρόνια μετά την τεράστια ανακάλυψή του.

Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανοίγει τη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών Facebook Twitter
Εργάτες μεταφέρουν το θησαυρό που βρέθηκε στον τάφο
Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανοίγει τη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών Facebook Twitter
Ο Χάουαρντ Κάρτερ στην είσοδο του τάφου
Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανοίγει τη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών Facebook Twitter
Ο αρχαιολόγος επιβλέπει τις εργασίες
Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανοίγει τη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών Facebook Twitter
Ο Χάουαρντ Κάρτερ με τον Λόρδο Carnarvon και άλλους αξιωματούχους μετά την ανακάλυψη
Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανοίγει τη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών Facebook Twitter
Το άνοιγμα της σαρκοφάγου επέβλεπαν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι
Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανοίγει τη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών Facebook Twitter
Τραπέζι στην είσοδο του τάφου.
Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανοίγει τη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών Facebook Twitter
Στο Μουσείο του Καΐρου
Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανοίγει τη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών Facebook Twitter
Στο Μουσείο του Καΐρου
Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανοίγει τη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών Facebook Twitter
Στο Μουσείο του Καΐρου
Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανοίγει τη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών Facebook Twitter
Στο Μουσείο του Καΐρου

Tο άρθρο δημοσιεύθηκε το 2015 από την Α. Κολοβού στο LIFO.gr. ©LIFO 2015 

Αρχαιολογία & Ιστορία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «παράσιτο» δεν ήταν πάντα βρισιά — στην αρχαία Ελλάδα καθόταν δίπλα στο φαγητό

Ειδήσεις / Πώς η ελληνική λέξη «παράσιτο» πήγε από το αρχαίο τραπέζι στη βρισιά

Σήμερα η λέξη «παράσιτο» σημαίνει κάποιον που ζει εις βάρος άλλων. Στην αρχαία Ελλάδα, όμως, ξεκίνησε πολύ πιο κυριολεκτικά: από τον άνθρωπο που βρισκόταν «δίπλα στο φαγητό», πριν περάσει στην κωμωδία, στην κολακεία και στη σημερινή αρνητική σημασία της.
THE LIFO TEAM
Η Αθήνα στους δρόμους: Η ιστορία των πολιτικών κινητοποιήσεων

Ιστορία μιας πόλης / Η Αθήνα στους δρόμους: Η ιστορία των πολιτικών κινητοποιήσεων

Από τις θρυλικές συγκεντρώσεις της δεκαετίας του ’80 μέχρι τις υβριδικές διαμαρτυρίες της ψηφιακής εποχής, η Αθήνα δεν είναι απλώς μια πρωτεύουσα· είναι μια σκηνή όπου η πολιτική γράφεται στον δρόμο. Η Λαμπρινή Ρόρη ξετυλίγει το νήμα μιας πόλης που μαθαίνει να διαφωνεί, να διεκδικεί και να θυμάται, πάντα συλλογικά.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
«ΜΑΘΟΥ»: Βρέθηκε αρχαίο ελληνικό μήνυμα σε βλήμα 2.100 ετών

Πολιτισμός / «ΜΑΘΟΥ»: Βρέθηκε αρχαίο ελληνικό μήνυμα σε βλήμα 2.100 ετών

Μια μολύβδινη βολίδα σφενδόνης από την αρχαία Ίππο, κοντά στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, φέρει την ελληνική επιγραφή «ΜΑΘΟΥ». Οι ερευνητές τη διαβάζουν ως σαρκαστικό μήνυμα προς τον εχθρό, κάτι σαν «πάρε το μάθημά σου», αποκαλύπτοντας μια απρόσμενα ανθρώπινη πλευρά του αρχαίου πολέμου: μαζί με το βλήμα ταξίδευε και ο χλευασμός.
THE LIFO TEAM
Αρχαιολόγοι βρήκαν μούμια θαμμένη με στίχους από την Ιλιάδα

Πολιτισμός / Αρχαιολόγοι βρήκαν μούμια θαμμένη με στίχους από την Ιλιάδα

Σε τάφο ρωμαϊκής περιόδου στην αρχαία Οξύρρυγχο της Αιγύπτου, αρχαιολόγοι εντόπισαν πάπυρο με στίχους από τη Β΄ ραψωδία της Ιλιάδας πάνω σε μουμιοποιημένο σώμα. Το εύρημα φωτίζει τη θέση του Ομήρου όχι μόνο στην εκπαίδευση και την ανάγνωση, αλλά και στις τελετουργίες γύρω από τον θάνατο.
THE LIFO TEAM
Η Ιερά Οδός κάτω από τη γη

Ιστορία μιας πόλης / Η Ιερά Οδός είναι ένα με την ιστορία της Αθήνας

Οι αρχαιολόγοι Ευσταθία (Έφη) Ανέστη και Ειρήνη Σβανά μιλούν για τις μεγάλες ανασκαφές της Ιεράς Οδού κατά τη διάνοιξη του μετρό και τα σπουδαία ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά μήκος της αρχαίας Ιεράς Οδού, του δρόμου που ένωνε την Αθήνα με την Ελευσίνα και τα Ελευσίνια Μυστήρια.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
«Δίχως κα@λα δουλειά δεν γίνεται»

Οι Αθηναίοι / Κωστής Καρπόζηλος: «H επιτυχία της δεξιάς είναι μια αριστερά που φοβάται τον εαυτό της»

Από ένα παιδί που μεγάλωνε «αποκομμένο» έξω από τα Γιάννενα, βρίσκοντας καταφύγιο στα βιβλία, μέχρι τον φοιτητή που έκανε την πολιτική «διέξοδο» και τον ιστορικό που κινήθηκε ανάμεσα σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ, η διαδρομή του είναι μια συνεχής αναζήτηση μέσα από εμπειρίες, ρήξεις και μετατοπίσεις. Ο ιστορικός Κωστής Καρπόζηλος αφηγείται τη ζωή του στη LiFO. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Εδώ υπήρξε μια φορά η Παλιά Στρατώνα»

Μεσοπόλεμος / «H φυλακή είχε μεταβληθεί σε κόλαση για κάθε άνθρωπο»

«Θα λείψει αυτό το αίσχος που προσβάλλει τον πολιτισμό μας και ντροπιάζει την Αθήνα»: Το 1931 η φυλακή Παλαιάς Στρατώνας κατεδαφίστηκε στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Αρχαία Αγορά.
ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ
Το σπήλαιο Κουβαρά: Τα μυστικά των πρώτων ανθρώπων της Αττικής

Ιστορία μιας πόλης / Σε αυτό το σπήλαιο υπήρξαν οι πρώτοι άνθρωποι της Αττικής

Το Σπήλαιο Κουβαρά δεν είναι απλώς ένας αρχαιολογικός χώρος. Είναι ένα παράθυρο στις ζωές των πρώτων ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή. Από ταφές και εργαλεία μέχρι ίχνη πρώιμων δικτύων επικοινωνίας, κάθε εύρημα φωτίζει ένα κομμάτι της προϊστορίας που μέχρι πρόσφατα παρέμενε άγνωστο. Ο αρχαιολόγος Φάνης Μαυρίδης εξηγεί.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η Αθήνα και η Ρώμη εξακολουθούν να μας ανοίγουν τα μάτια

Αρχαιολογία & Ιστορία / Η Αθήνα και η Ρώμη εξακολουθούν να μας ανοίγουν τα μάτια

Στο νέο βιβλίο της Μέρι Μπερντ, κορυφαίας προσωπικότητας των Kλασικών Σπουδών, αναδεικνύονται οι τρόποι με τους οποίους οι Ρωμαίοι και οι Έλληνες προσφέρουν συναρπαστικές απαντήσεις σε κρίσιμα σύγχρονα ερωτήματα.
THE LIFO TEAM
Καισαριανή 1944: Όταν ο φακός ανήκει στον θύτη

Ιστορία μιας πόλης / Καισαριανή 1944: Η ιστορία μέσα από το φακό του θύτη

Οι νέες φωτογραφίες από την εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή ανοίγουν ένα δύσκολο πεδίο: τι σημαίνει να βλέπουμε την Ιστορία μέσα από το βλέμμα εκείνου που ασκεί τη βία; Ο ιστορικός Βαλεντίν Σνάιντερ εξηγεί.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Περιήγηση στον μεσοπολεμικό Πειραιά

Μεσοπόλεμος / «Αν ο Δάντης έβλεπε τις συνοικίες του Πειραιά, θα έγραφε μια νέα "Κόλαση"»

Οι ρεπόρτερ της πειραιώτικης εφημερίδας «Νέοι Καιροί» καταγράφουν τον Απρίλιο του 1930 όσα βλέπουν γυρνώντας στην περιοχή, αυτό «το κέντρο της λαθρεμπορίας, ατιμίας, βρώμας».
ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΥ
«Πανηγυράκι γίνεται ψηλά στον Αϊ Γιώργη»

Ιστορία μιας πόλης / Αράχωβα: «Πανηγυράκι γίνεται ψηλά στον Αϊ Γιώργη»

Στην Αράχωβα, ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου δεν είναι απλώς ένα πανηγύρι. Είναι μια τελετουργία όπου η πίστη, η ιστορία και η συλλογική μνήμη γίνονται ένα. Ο λαογράφος Πάρης Ποτηρόπουλος εξερευνά το «Πανηγυράκι» και θέτει το ερώτημα: πρόκειται για μια βιωμένη παράδοση ή για μια σύγχρονη αναπαράσταση προσαρμοσμένη στο σήμερα;
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
«Ζούμε εποχές αντίστοιχες με του Μουσολίνι και του Χίτλερ»

ΛΙΓΗ ΖΩΗ / Αντώνης Λιάκος: «Ζούμε εποχές αντίστοιχες με του Μουσολίνι και του Χίτλερ»

Από τους πιο επιδραστικούς ιστορικούς στον δημόσιο χώρο, ο Αντώνης Λιάκος επιστρέφει στα νεανικά του χρόνια της έντονης πολιτικοποίησης, στέκεται στα όσα «τρομακτικά» συμβαίνουν στη διεθνή σκηνή και επισημαίνει τα προβλήματα της Ελλάδας που θα απασχολήσουν τον ιστορικό του μέλλοντος.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η εξάπλωση του «Μαύρου Θανάτου»: Μια μεσαιωνική ιστορία τρόμου

Αρχαιολογία & Ιστορία / Η εξάπλωση του «μαύρου θανάτου»: Μια μεσαιωνική ιστορία τρόμου

Η μαύρη πανώλη στοίχισε τη ζωή σε περίπου 100 εκατομμύρια ανθρώπους στα μέσα του 14ου αιώνα και ήταν, σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο, «η πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας».
THE LIFO TEAM
Μανόλης Κορρές: «Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε το Ηρώδειο όπως ήταν»

Αθήνα / Μανόλης Κορρές: «Λίγοι γνωρίζουν πως το Ηρώδειο διέθετε στέγη»

Αφότου αναστηλώθηκε τη δεκαετία του ’50, το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού καθιερώθηκε ως η κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ Αθηνών. Με αφορμή το επικείμενο κλείσιμό του λόγω εργασιών, ο επικεφαλής συντήρησης μνημείων της Ακρόπολης αποκαλύπτει κάποια «μυστικά» του και αναφέρεται σε εγκεκριμένες μελλοντικές παρεμβάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
"η τέλεια διατηρημένη μούμια ήταν το πιο πολύτιμο"Είναι γνωστό ότι την μούμια την τεμάχισε για να ψάξει για κτερίσματα;Γιατί δεν την σεβάστηκε καθόλου.