RIP Pablo Ferrο: Οι αριστουργηματικοί κινηματογραφικοί τίτλοι του θρύλου της Λεωφόρου Μάντισον

0

Όταν ο Πάμπλο Φέρο ήταν ακόμα μικρό αγόρι στην Κούβα, ο παππούς του τον συμβούλευε τακτικά πώς να αποφεύγει τα δαγκώματα των σκορπιών. Από τότε, η ζωή και η καριέρα του βρισκόταν σε διαρκή κίνηση, αρχίζοντας από την ηλικία των 12 ετών που μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αμερική.

Η φιλόδοξη πορεία του εξαιρετικά ταλαντούχου νεαρού στο χώρου του σχεδίου και της υψηλής γραφιστικής τέχνης ξεκίνησε σχεδιάζοντας κόμικς για λογαριασμό του Σταν Λι στα τέλη της δεκαετίας του '50 και γρήγορα αναδείχτηκε σε «αγαπημένο παιδί» των διαφημιστικών εταιρειών και των σχεδιαστικών ατελιέ της Λεωφόρου Μάντισον στη Νέα Υόρκη.

RIP Pablo Ferrο: Οι αριστουργηματικοί κινηματογραφικοί τίτλοι του θρύλου της Λεωφόρου Μάντισον Facebook Twitter
Dr. Strangelove (S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα, 1964): Η χαρακτηριστική «χειροποίητη» τυπογραφία του Πάμπλο Φέρο έγινε γρήγορα το σήμα κατατεθέν του

Ατίθαση, ασυμβίβαστη και «άγρια» προσωπικότητα, ο Πάμπλο Φέρο ανέπτυξε στενές φιλίες με σκηνοθέτες ως ο Στάνλεϊ Κούμπρικ, ο Χαλ Άσμπι και ο Τζόναθαν Ντέμ, αλλά και με τον Στιβ Μακ Κουίν, τον ιδιοσυγκρασιακό συνθέτη και ερμηνευτή Χάρι Νίλσον και τον σπουδαίο καλλιγράφο Χάρολντ Άντλερ. 

Ήταν το εφαλτήριο για μια ένδοξη καριέρα στο Χόλιγουντ που κράτησε από τα μέσα της δεκαετίας του '60 ως την πρώτη δεκαετία του αιώνα μας. Ατίθαση, ασυμβίβαστη και «άγρια» προσωπικότητα, ο Πάμπλο Φέρο ανέπτυξε στενές φιλίες με σκηνοθέτες ως ο Στάνλεϊ Κούμπρικ, ο Χαλ Άσμπι και ο Τζόναθαν Ντέμ, αλλά και με τον Στιβ Μακ Κουίν, τον ιδιοσυγκρασιακό συνθέτη και ερμηνευτή Χάρι Νίλσον και τον σπουδαίο καλλιγράφο Χάρολντ Άντλερ.

Για τον Κιούμπρικ σχεδίασε τους εναρκτήριους τίτλους για το «Dr. Strangelove» (S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα) αλλά και για το «Κουρδιστό Πορτοκάλι», για το οποίο έφτιαξε και το υπνωτικό τρέιλερ της ταινίας. Η χαρακτηριστική «χειροποίητη» τυπογραφία του πρώτου έγινε γρήγορα το σήμα κατατεθέν του και η «αιχμηρή» αισθητική του αντίληψη τον έκαναν περιζήτητο τόσο στα κινηματογραφικά στούντιο όσο και στα δημιουργικά τμήματα των μεγάλων διαφημιστικών.

Στο πλούσιο έργο του συμπεριλαμβάνονται επίσης οι τίτλοι αρχής και ο τυπογραφικός σχεδιασμός στην «Υπόθεση Τόμας Κράουν», στο «Μπούλιτ», στο «Stop Making Sense», στον «Σκαθαροζούμη», στην «Οικογένεια Άνταμς», στο «Λος Άντζελες: Εμπιστευτικό» μεταξύ πολλών άλλων. Υπήρξε επίσης πρωτοπόρος στην τεχνική του split-screen και του μοντάζ πολλαπλών οθονών στο ίδιο κάδρο.

RIP Pablo Ferrο: Οι αριστουργηματικοί κινηματογραφικοί τίτλοι του θρύλου της Λεωφόρου Μάντισον Facebook Twitter
Ο Πάμπλο Φέρο σε πρόσφατη φωτογραφία του με φόντο αφίσες από τα πιο σημαντικά έργα του.

RIP Pablo Ferrο: Οι αριστουργηματικοί κινηματογραφικοί τίτλοι του θρύλου της Λεωφόρου Μάντισον Facebook Twitter
Bullit (1968)

RIP Pablo Ferrο: Οι αριστουργηματικοί κινηματογραφικοί τίτλοι του θρύλου της Λεωφόρου Μάντισον Facebook Twitter
Οικογένεια Άνταμς (1991)

 

Υπόθεση Τόμας Κράουν (1968): Ο Φέρο υπήρξε επίσης πρωτοπόρος στην τεχνική του split-screen και του μοντάζ πολλαπλών οθονών στο ίδιο κάδρο.

 

 

Σχεδίασε τους τίτλους για το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Κιούμπρικ

 

Σχεδίασε τους τίτλους και για την ταινία του Norman Jewison, The Russians Are Coming (1966).

Απώλειες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάριο Βίττι: «Οι Έλληνες έχουν μια υπερηφάνεια δικαιολογημένη»

Απώλειες / Μάριο Βίττι (1926-2023): «Οι Έλληνες έχουν μια υπερηφάνεια δικαιολογημένη»

Όταν ο σημαντικότερος πρεσβευτής των ελληνικών γραμμάτων στην Ιταλία, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 97 ετών, είχε μιλήσει στη LiFO με αφορμή μια έκθεση φωτογραφίας που είχε διοργανώσει ο δήμος Ύδρας προς τιμήν του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Όσκαρ Γουάιτ Μουσκαρέλα

Αρχαιολογία & Ιστορία / Όσκαρ Γουάιτ Μουσκαρέλα: Ένας φανατικός πολέμιος της (ελληνικής) αρχαιοκαπηλίας

Ποιος ήταν ο αρχαιολόγος του ΜΕΤ που αφιέρωσε την καριέρα του στο κυνήγι των πλαστών και ύποπτων αντικειμένων - μεταξύ των οποίων και ο κυκλαδικός Αρπιστής της συλλογής Λέοναρντ Στερν.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αράτα Ισοζάκι: Ο «αυτοκράτορας» της ιαπωνικής αρχιτεκτονικής

Απώλειες / Αράτα Ισοζάκι: Ο «αυτοκράτορας» της ιαπωνικής αρχιτεκτονικής

Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας που πέθανε πριν από λίγες μέρες θεωρούνταν μία από τις πιο επιδραστικές φιγούρες της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής. Ανάμεσα στα κορυφαία δείγματα της δουλειάς του ανήκει και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βίβιαν Γουέστγουντ (1941-2022)

Απώλειες / Βίβιαν Γουέστγουντ (1941-2022): Αποχαιρετώντας τη νονά του πανκ

Η τελευταία της πανκ σκηνής του Λονδίνου, εργάστηκε πιο σκληρά από τους σχεδιαστές της εποχής της, με μια απροσποίητη ευρηματικότητα και μια πηγαία έμπνευση που έμεινε ανυποχώρητη μέχρι το τέλος. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ