Όσοι επισκέπτες μπήκαν στη World Bankτης Ουάσινγκτον μια ζεστή μέρα του 1987 ίσως να έμειναν κατάπληκτοι από το θέαμα των χαμογελαστών νεαρών αντρών με τα πόδια δεμένα στη στάση του λωτού που χοροπηδούσαν σαν βάτραχοι. Στην πραγματικότητα, στους πιο πολλούς απ' αυτούς ίσως να φαινόταν εντελώς φυσιολογικό. Όπως και πολλά άλλα happening που είχαν σχέση με τον Maharishi Mahesh Yogi, αυτή η επίδειξη «yoga flying» είχε διαφημιστεί καλά. Η μόνη έκπληξη ήταν ο χώρος όπου γίνονταν τα συγκεκριμένα χοροπηδητά, ο σκοπός των οποίων δεν ήταν η σωματική εξάσκηση αλλά η παγκόσμια ειρήνη.

Τριάντα χρόνια νωρίτερα, ο Maharishi, ο οποίος είχε σπουδάσει μαθηματικά και φυσική στο Πανεπιστήμιο της Allahabad, είχε υπολογίσει ότι ένας άνθρωπος που εξασκούσε τον υπερβατικό διαλογισμό που ο ίδιος προμόταρε θα μπορούσε να ωθήσει σε ενάρετη συμπεριφορά άλλους 99 μη διαλογιστές. Το 1944 είχε κάνει κάτι παρόμοιο: Είχε πείσει 2.000 οπαδούς ενός από τα τέσσερα ιερά βιβλία των Hindu να τραγουδούν μάντρα προσπαθώντας να φέρουν τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (ανεπιτυχώς). Το 1963 έκανε το ίδιο, αυτήν τη φορά μάζεψε διαλογιστές για να λυθεί η κρίση στην Κούβα. Οι φιλοδοξίες του πάντως ήταν πολύ μεγαλύτερες -τίποτα λιγότερο από την παγκόσμια ειρήνη- και μέχρι το τέλος των '80s είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για να επέλθει αρμονία σε έναν κόσμο 5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων ήταν απαραίτητοι πέντε εκατομμύρια διαλογιστές. Όχι απλά δύσκολο, ακατόρθωτο.

Δεν πτοήθηκε, ξαναέκανε τους υπολογισμούς. Αυτή τη φορά υπολόγισε ότι χοντρικά τού χρειάζονταν απλά 7.000 διαλογιστές βαθιάς αγνότητας και σε βαθιά συγκέντρωση για να κάνουν το «yoga flying». Κατά συνέπεια, 7.000 μαθητές του μαζεύτηκαν στη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Φέρφιλντ στην Αϊόβα το 1984 για να χοροπηδήσουν σαν βατράχια για την παγκόσμια ειρήνη. Δυστυχώς, οι ευεργετικές επιδράσεις του χοροπηδητού στον πλανήτη ξέφτισαν μαζί με το τέλος του συνεδρίου. Κάτι παρόμοιο έγινε όταν άλλοι τόσοι μαθητές του μαζεύτηκαν για χοροπήδημα και για να τραγουδήσουν μάντρα κοντά στο Δελχίτο 1988. Το Τείχος του Βερολίνου μπορεί να έπεσε και ο Ψυχρός Πόλεμος να τελείωσε, αλλά τα χρήματα που χρειάζονταν για να διατηρήσουν την ομάδα σε πτήση τέλειωσαν και -φευ!- νέες εντάσεις άρχισαν να εμφανίζονται στην υφήλιο.

Επιθυμία του Maharishi ήταν να έχει τα απαραίτητα κονδύλια για να αφοσιωθεί στην επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης. Κι η αλήθεια είναι ότι τα είχε. Μπορεί να μην ήξερε πώς να φέρει... ειρήνη, αλλά σίγουρα ήξερε πώς να βγάλει χρήματα. Οι ακόλουθοί του πλήρωναν 2.500 δολάρια για πενθήμερα μαθήματα, για να μάθουν δηλαδή πώς να φτάσουν σε ένα βαθύτερο επίπεδο συνείδησης, επαναλαμβάνοντας από μέσα τους ένα μάντρα δις ημερησίως, για 20 λεπτά.

Η πραγματική φήμη ήρθε όταν οι Beatlesχτύπησαν την πόρτα του, αναζητώντας επιφοίτηση και πνευματικότητα μέσα από «καλές δονήσεις» (κι ας πρόλαβαν και το τραγούδησαν οι Beach Boys). Ο Τζορτζ Χάρισον είχε ήδη ενδώσει στη μαγεία του σιτάρ και ο άγριος φιλειρηνισμός του Τζον Λένον είχε βρει τον ιδανικό εκφραστή του. Έτσι, πολύ σύντομα, οι Fab Four εγκαταστάθηκαν στο κοινόβιο στους πρόποδες των Ιμαλαΐων. Η παραμονή τους παρ' όλα αυτά δεν διήρκησε για πολύ, οΡίνγκο και ο Λένον άρχισαν να παραπονιούνται για το φαγητό και όλοι μαζί να δυσφορούν με το υπέρμετρο ενδιαφέρον του οικοδεσπότη για τη δημοσιότητα και, ακόμα χειρότερα, για την απαίτηση ενός ποσοστού από τα κέρδη τους. Χωρίς περιστροφές.

Ούτε αυτό ενόχλησε τον Maharishi. Ένα σωρό άλλοι ήταν έτοιμοι να ενδώσουν σε μια δόση πνευματικής ευδαιμονίας, κι ας μην ήταν όλοι διάσημοι. Στην Αμερική ο διαλογισμός είχε γίνει κάτι σαν το τόνικ στο τζιν για μια πληθώρα ανθρώπων, από κατώτερα στελέχη επιχειρήσεων μέχρι υπότροπους φυλακισμένους. Ακόμα κι ένας στρατηγός έγινε μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Maharishiπου ιδρύθηκε το 1974 στο Φέρφιλντ. Συνολικά, 5 εκατομμύρια άνθρωποι λέγεται ότι διδάχτηκαν τις τεχνικές του από το 1955.

Οι άλλες του επιχειρήσεις άνθισαν επίσης. Οι εταιρείες του πουλούσαν αλοιφές, βιβλία, βίντεο και θεραπείες Αγιουρβέδα, και πριν από δέκα χρόνια τα περιουσιακά στοιχεία της αυτοκρατορίας του εκτιμούνταν σε πάνω από τρία δισεκατομμύρια δολάρια. Το πολιτικό κίνημα Natural Law Party (Κόμμα του Φυσικού Νόμου) που ίδρυσε το 1990, οραματιζόμενος μια παγκόσμια κυβέρνηση -λαμβάνοντας μέρος σε εκλογές σε Αμερική και Αγγλία-, δεν είχε την ίδια τύχη και τελικά διαλύθηκε. Αυτό δεν τον εμπόδισε να ξεκινήσει το raam, ένα παγκόσμιο νόμισμα, για να αυξήσει τα κέρδη του.

Λοξός; Παλαβιάρης; Τσαρλατάνος; Ίσως να ήταν και τα τρία. Ωστόσο, ο Maharishi ήταν γενικά καλοκάγαθος. Δεν χρησιμοποιούσε τα χρήματα για κακούς σκοπούς. Δεν μεθούσε, δεν κάπνιζε, δεν έπαιρνε ναρκωτικά. Λέγεται ότι κατάφερε ακόμα και να αποκόψει τους Beatles απ' την κακή συνήθεια του καπνίσματος ουσιών (για λίγο, έστω). Δεν μάζευε Ρολς Ρόις όπως ο Dhagwan Shree Rajneeshκαι η πιο μεγάλη «παραχώρηση» που έκανε στον εαυτό του ήταν ένα ελικόπτερο. Δεν ακούστηκε να παρενόχλησε ποτέ παιδιά της χορωδίας ή χοροπηδητές, ενώ το πιο μεγάλο του «ατόπημα» ήταν ότι ενέδωσε στη Μία Φάροου. Χαχάνιζε πολύ και σαφώς δεν στερούταν αυτοεκτίμησης. Αυτή η φιλαυτία του πάντως δεν μεταφράστηκε ποτέ σε δημόσιες σχέσεις και σφίξιμο χεριών σε συναυλίες. Μετά το 1960 σπάνια εμφανίστηκε δημόσια.

Επιπλέον, το μήνυμά του ήταν πέρα για πέρα αξιέπαινο. Δεν προώθησε κανένα δόγμα ούτε μια mainstream θρησκεία κηρύττοντας το προπατορικό αμάρτημα ή απειλώντας με το κολαστήριο και την αιώνια καταδίκη. Ήθελε απλά να σταματήσει τη φτώχια, να διδάξει τους ανθρώπους πώς να πετύχουν την προσωπική ολοκλήρωση και να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν «τον Παράδεισο στη Γη, σε αυτήν τη γενιά». Και να μάθουν χοροπηδητά, φυσικά.

Ο Maharishi Mahesh Yogi, που πέθανε στις 5/2 στον ύπνο του στο Βλόντροπ της Ολλανδίας, σύμφωνα με το διαβατήριό του είχε γεννηθεί στην Πουναλούλα της Ινδίας στις 12 Ιανουαρίου 1918 από γονείς Hindu που λάτρευαν τον Σίβα. Υπάρχουν πηγές ωστόσο που αναφέρουν ότι γεννήθηκε το 1911, ενώ κατ' άλλους η πραγματική του ηλικία ήταν άγνωστη - ο ίδιος δεν την ανέφερε ποτέ. Το πραγματικό του όνομα ήταν Mahesh Prasad Varma.

Το 1941 έγινε γραμματέας του Swami Brahmananda Saraswatiπου τον μετονόμασε σε Bal Brahmachari Mahesh. Έμεινε μαζί του μέχρι το θάνατο του δασκάλου του, το 1953. Την ίδια χρονιά μετακόμισε στην Κοιλάδα των Αγίων στα Ιμαλάια, όπου ανέπτυξε τις παραδοσιακές τεχνικές για διαλογισμό, τις οποίες στη συνέχεια βάφτισε «υπερβατικό διαλογισμό». Ξεκίνησε το Κίνημα Πνευματικής Αναγέννησης το 1957 στη Μάντρατης Ινδίας, βασισμένος στη θεωρία και της τεχνικές της γιόγκα, μια πνευματική τεχνική που ισχυριζόταν ότι μπορούσε να μαθευτεί και να εφαρμοστεί από οποιονδήποτε, ώστε να φτάσει «σε κατάσταση πνευματικής συνειδητότητας», που θα τον οδηγήσει σε βαθιά ξεκούραση και ηρεμία. Επαναλαμβάνοντας μέσα στο μυαλό του ένα σανσκριτικό μάντρα, αυτός που ασχολείται με τον υπερβατικό διαλογισμό μπορεί να μετατρέψει το αίσθημα βαθιάς ξεκούρασης σε ενισχυμένη εσωτερική αγαλλίαση, δημιουργία και ζωτικότητα.