Εντός εποχής

Εντός εποχής Facebook Twitter
0

Όταν τολμήσει κάποιος να αναφέρει ότι σήμερα τα μήλα ή τα αχλάδια είναι μεγαλύτερα από ό,τι στο παρελθόν, θα «τ’ ακούσει»:

- Ό,τι κέρδισαν σε εμφάνιση και μέγεθος το έχασαν σε ποιότητα!

Σε αυτό το σημείο αρχίζει μια συζήτηση με αρχή αλλά χωρίς τέλος για όλα τα προϊόντα του παρελθόντος:

- Θυμάσαι τα ροδάκινα που είχαμε στην αυλή; Όλο άρωμα!

- Αμ τα πορτοκάλια; Όλο χυμό!

Τα πράγματα είναι έτσι; Τα πορτοκάλια της δεκαετίας του ‘50 ήταν μικρά, γεμάτα μαύρα σημάδια (μάλλον μύκητες) και κουκούτσια. Ουδεμία σχέση έχουν με τα σημερινά «ομφαλοφόρα» Mέρλιν, που είναι μεγάλα, χωρίς κουκούτσια και ξεφλουδίζονται σχετικά εύκολα. Αναρωτιέμαι, αν μας αρέσουν μικρά πορτοκάλια με κουκούτσια, γιατί η αγορά γέμισε ομφαλοφόρα; Ποιος μας εμποδίζει να τα αγοράσουμε;

Αν ο ιδιοκτήτης ήταν πολυεθνική και μιλούσαμε για άλλο προϊόν, θα «χρεώναμε» την αλλαγή στα καταναλωτικά πρότυπα και στη διαφήμιση. Πότε όμως έγινε διαφημιστική εκστρατεία για πορτοκάλια χωρίς κουκούτσια;

Είτε θέλουμε να το δεχτούμε είτε όχι, ο καταναλωτής προτιμά γευστικά προϊόντα, για τα οποία όμως δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει, όταν τα τρώει, πολλές κινήσεις. Του αρέσουν τα «τεμπέλικα»!

Δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι στα μανταρίνια κάνουν θραύση οι «κλημεντίνες», δηλαδή τα μανταρίνια χωρίς κουκούτσια.

Πέρα, βέβαια, από την «οικονομία κινήσεων», θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα σημερινά προϊόντα δεν μειονεκτούν τόσο πολύ σε σχέση με τα παλαιότερα. Στο παρελθόν το ένα στα τρία αγγουράκια (υπήρχαν από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο!) ήταν πικρό και το ίδιο ίσχυε για τα καρπούζια. Η φράση «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω» προέρχεται από αυτό το πρόβλημα. Με το «μαχαίρωμα» του καρπουζιού ο αγοραστής διαπίστωνε ότι το περιεχόμενό του ήταν κόκκινο και όχι άσπρο. Το ίδιο νόημα έχει και η έκφραση «με τη βούλα». Εδώ ο πωλητής άνοιγε με το μαχαίρι του ένα μικρό τετράγωνο στον φλοιό του καρπουζιού κι έβγαζε ένα κομμάτι για να το δοκιμάσει ο αγοραστής.

Αναφερόμενος στη «νοστιμιά», δεν λησμονώ τα καντάρια των φυτοφαρμάκων που έχουν χρησιμοποιηθεί. Επίσης, όταν δηλώνω ότι οι σημερινές ντομάτες είναι εξίσου νόστιμες με εκείνες του παρελθόντος, δεν έχω υπόψη μου τα προϊόντα «εκτός εποχής». Συμφωνώ ότι δεν είναι εύκολο να βρεις νόστιμες ντομάτες την Πρωτοχρονιά. Η σύγκριση, όμως, με το παρελθόν δεν είναι δυνατόν να γίνει, μια και πριν από 50 χρόνια δεν υπήρχαν ντομάτες τον χειμώνα, ούτε αγγούρια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες ή πιπεριές.

Όποιος, επομένως, νοσταλγεί το παρελθόν, καλό θα είναι ν’ αφήσει κατά μέρος τον χειμώνα τις χωριάτικες σαλάτες, τους μουσακάδες με τις μελιτζάνες και τα τηγανητά κολοκυθάκια. Να τρώει λαχανοντολμάδες, λαχανοσαλάτα και κουνουπίδια που του κάνουν καλό. Τόσο στην υγεία, μια και είναι «εντός εποχής», όσο και στην τσέπη του. Αλλά, σκέφτομαι, μήπως νοσταλγούμε τα προϊόντα του παρελθόντος όχι επειδή ήταν καλά αλλά επειδή νοσταλγούμε τα νιάτα μας που πέρασαν;

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αράχνη-λύκος: Μέχρι πρότινος εξαφανισμένο είδος εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ

Περιβάλλον / Αράχνη-λύκος: Μέχρι πρότινος εξαφανισμένο είδος εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ

Μετά από 40 χρόνια, η μικροσκοπική αράχνη Aulonia albimana εντοπίστηκε ξανά στη νήσο Ουάιτ - Η ανακάλυψη θεωρείται από τις πιο εντυπωσιακές επανεμφανίσεις εξαφανισμένων ειδών στη Βρετανία
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκά χέλια: Οικολογική κρίση και λαθρεμπόριο

Περιβάλλον / Το «μαύρο χρυσάφι» των νερών: Πώς η Ευρώπη χάνει τα χέλια της από το παγκόσμιο λαθρεμπόριο

Η παράνομη διακίνηση ευρωπαϊκών χελιών απειλεί το είδος, με λαθρεμπόρους να χρησιμοποιούν σύνθετες διαδρομές για εξαγωγή στην Ασία. Η Ιαπωνία και η Ευρώπη προσπαθούν να σώσουν το χέλι μέσω συντονισμένων δράσεων και τοπικής εκτροφής
LIFO NEWSROOM
Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Περιβάλλον / Πώς η αποψίλωση απειλεί τον καφέ - Η νέα παγκόσμια κρίση έρχεται από τη Βραζιλία

Η αποψίλωση των δασών για την καλλιέργεια καφέ απειλεί να καταστρέψει το ίδιο το ρόφημα που αγαπά ο κόσμος - Νέα έρευνα της Coffee Watch αποκαλύπτει πώς η εξαφάνιση των δασών μειώνει τις βροχοπτώσεις και απειλεί τη βιωσιμότητα της παραγωγής καφέ παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Χελώνα Καρέρα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Περιβάλλον / Χελώνα Καρέττα: 6.100 φωλιές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - Έκκληση για άμεση εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης

Παρά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ωοτοκίας, οι ανθρωπογενείς πιέσεις (παραβιάσεις, υποβάθμιση οικοτόπων) συνεχίζονται σε ακτή και θάλασσα
LIFO NEWSROOM