LIVE!

New entries

New entries Facebook Twitter
Ακάκιος
0

Το ντεμπούτο του έκανε στο Παλαιό Φάληρο ο Ακάκιος και μας υποδέχεται με κλασικές μαμαδίστικες μακαρονάδες. Ό,τι πρέπει για να αισθανθούμε αυτή την εποχή την ασφάλεια που προσφέρει το comfort food σε τιμές προσιτές. Ο Ακάκιος είναι το ολοκαίνουργιο εστιατόριο που ήρθε να προστεθεί στη «γειτονιά» του Κυρ Αρίστου, μιας ομάδας εστιατορίων κοινής ιδιοκτησίας, σχεδόν το ένα δίπλα στο άλλο. Το έντονα μοναστηριακό σκηνικό της διακόσμησης με τα μανουάλια, το παγκάρι με τα κεριά, τα ξύλινα τραπέζια και το τεράστιο τραπέζι με τους πάγκους για φιλικές συνάξεις συνθέτουν μια διαφορετική ατμόσφαιρα. «Θέλησα να μεταφέρω ατόφιο το κατανυκτικό ύφος που αποπνέουν τα μοναστήρια» λέει ο ιδιοκτήτης Παναγιώτης Γιαννακόπουλος που επιμελήθηκε τη διακόσμηση. Οι γεύσεις είναι απλές, οικείες, χωρίς φιοριτούρες και ακροβατισμούς. Τη φιλοσοφία του μενού επιμελήθηκε ο Γρηγόρης Τσακίρης και μπορείς να επιλέξεις από μια σειρά από μακαρονάδες που βράζονται τη στιγμή της παραγγελίας και πατάνε στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, καθώς και πίτσες που ψήνονται στον ξυλόφουρνο με πρωταγωνιστές τα ελληνικά τυριά. Ξεκίνημα με ντομάτα κομμένη τριαντάφυλλο και πεκορίνο που τυροκομείται με ρίγανη και ολόκληρο πιπέρι σερβιρισμένο σε πήλινο πιάτο (€2,90). Η γλύκα και η νοστιμάδα της αληθινής ντομάτας συναντά την πλούσια πιπεράτη γεύση του τυριού και κάνει μεγαλειώδη κάθε απλή μπουκιά. Από τα ορεκτικά, τα ρολά ψητού κολοκυθιού που αγκαλιάζουν μοσχοβολιστό κιμά και στεφανώνονται με ζεστή κρέμα γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ και πεκορίνο Αμφιλοχίας (€4,90) είναι πετυχημένα και ξεχειλίζουν νοστιμιά. Τα φουρνιστά τυροπιτάρια (€4,90) φτιάχνονται με ζύμη τραγανή και γεμίζονται με ξινομυζήθρα Κρήτης, πεκορίνο Αμφιλοχίας και δυόσμο – πληθωρικά και ευωδιαστά. Η πίτσα ιμάμ (€6) με τη λεπτή, τραγανή ζύμη ανταποκρίνεται απόλυτα στη γεύση που περιμένεις, με την ψητή μελιτζάνα, τη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και την τριμμένη φέτα από πάνω – ωραία ιδέα. Η καλοφτιαγμένη πίτσα Καισαρείας (€7,50) είναι για μερακλήδες που τιμούν τον παστουρμά. Αφήσαμε για άλλη επίσκεψη την πίτσα γιαουρτλού, τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Οι παπαρδέλες με κύβους κολοκυθιού, κίτρινη πιπεριά και ζεστή κρέμα γραβιέρας Νάξου (€7) είναι πιάτο πληθωρικό και ικανοποιεί απόλυτα τους εραστές των ζυμαρικών. Η πεκορινάδα (€7) μαγεύει με την απλότητα της γεύσης της. Τα μακαρόνια, σωστά βρασμένα, βουτυρώνονται μέσα σε λαξεμένο κεφάλι πεκορίνο Αμφιλοχίας και κερδίζουν πόντους γευστικής έντασης από το πιπέρι και τη ρίγανη – πιάτο που καταγράφεται στη γευστική μνήμη. Γι' ακόμη πιο σπιτική γεύση, διαβάσαμε στο μενού ότι τα Σαββατοκύριακα η κουζίνα σερβίρει κόκορα κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι – πειρασμός. Στον Ακάκιο θα αισθανθείς άνετα και το εξαιρετικά ευγενικό προσωπικό θα σε κανακέψει με τον καλύτερο τρόπο. Επιβάλλεται το επιδόρπιο. Θα συγκλονιστείς με το γλυκόστο οποίο λεπτή ζύμη φυλακίζει στην καρδιά της νουτέλα με μασκαρπόνε και γαρνίρεται με ζεστή σοκολάτα. Θα αναζητήσεις αμέσως το... εξομολογητήριο.

☛ Ακάκιος, Αγίας Τριάδας 1, Παλαιό Φάληρο, 210 9803100

New entries Facebook Twitter
Testaccio Cucina Italiana


Το Testaccio είναι η νέα πρόταση της ομάδας των εστιατορίων Vespa Rossa, Pere, Ubu και Silver Casa, με ιταλικό φαγητό και, πιο συγκεκριμένα, με πιάτα της ρωμαϊκής κουζίνας. Ο χώρος του πρώην Silver Casa ανακαινίστηκε από τον interior designer Βαγγέλη Μπόνιο και το νέο του πρόσωπο είναι πολύ όμορφο, με mix and match διακοσμητικά στοιχεία. Στοιχείο διαφορετικότητας είναι το mozzarella bar με χειροποίητη μοτσαρέλα που φτιάχνουν μόνοι τους. Γουστόζικο είναι και το μπαρ, που στις προθήκες του φιγουράρουν όστρακα, και μπορείς να πάρεις θέση σε κάποιο stool για φρέσκο τσιμπολόγημα παρέα με ένα ποτήρι κρασί. Το μενού προσφέρει πολλές λιμπιστικές επιλογές. Για ξεκίνημα, η φρέσκια χιονάτη μοτσαρέλα με τα ντοματίνια έβγαζε μια αχαλίνωτη φρεσκάδα και η πληθωρικότητα της γεύσης σε κέρδιζε σε κάθε μπουκιά. Ωραιότατη η παραδοσιακή φοκάτσια που φτιάχνεται με ζύμη από πατάτα. Από τα antipasti δοκιμάσαμε ένα από τα χαρακτηριστικά πιάτα της ρωμαϊκής κουζίνας, το Τrippa alla Ρarmigiana (€8). Πρόκειται για μοσχαρίσιο πατσά μαγειρεμένο στον φούρνο με παρμεζάνα και ντομάτα, που έρχεται σε μπακιρένιο σκεύος. Γεύση νόστιμη, με την ένταση της παρμεζάνας να δίνει τον τόνο. Ο εξαιρετικός σεφ Κώστας Τσίγκας που υπογράφει το μενού εξηγεί: «Στην περιοχή Testaccio λειτουργούσαν τα παλιά σφαγεία της Ρώμης μέχρι το 1975 και οι χασάπηδες πλήρωναν τους εργάτες τους με το "quinto quarto", δηλαδή με το 1/5 των ζώων που έσφαζαν μέσα στην ημέρα. Με αυτά τα κρέατα οι ντόπιες γυναίκες πειραματίζονταν στην κουζίνα τους κι έτσι γεννήθηκε η αυθεντική ρωμαϊκή κουζίνα». Οι παπαρδέλες με σπιτικό λουκάνικο, καραμελωμένο πράσο και φινόκιο, μπουκετάκια μπρόκολο, ντοματίνια, ρικότα, κουκουνάρι και γκοργκοντζόλα (€12) έβγαζαν νοστιμάδα. Εκτός από τα ζυμαρικά, τις πίτσες και τα ριζότι, υπάρχουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις σε κρεατικά. Το διαπιστώνουμε δοκιμάζοντας μαριναρισμένο αμερικανικό στέικ για 2 άτομα (€48) που ήρθε πάνω σε στενόμακρο ξύλο και συνοδευόταν με δύο μπολ που είχαν ψητά μανιτάρια και νέες πατάτες. Το κρέας ήρθε άψογα ψημένο, ζουμερό, με πλούσια γεύση. Τις αυθεντικές συνταγές θα συνδυάσεις με ιδιαίτερα κρασιά που φιγουράρουν σε μια εντυπωσιακή κάβα.

☛ Testaccio Cucina Italiana, Λητούς 2 & Απόλλωνος 18, Βουλιαγμένη, 210 8964112

New entries Facebook Twitter
Budoo Urban Thai


Την εξωτική πινελιά του βάζει στο κέντρο της Αθήνας το ολοκαίνουργιο thai εστιατόριο Budoo, ενισχύοντας το γευστικό τοπίο της πόλης με την ταϊλανδέζικη κουζίνα, που, όπως όλα δείχνουν, το πλήθος των οπαδών της αυξάνεται. Το Budoo είναι ένα μοντέρνο cocktail restaurant που βρίσκεται στη Λέκκα, στο αίθριο στενό, με την αύρα περασμένων δεκαετιών να συνταιριάζεται όμορφα με τις εξωτικές πινελιές της διακόσμησης και τον απαλό φωτισμό. Έχει δημιουργήσει ένα εσωτερικό, δικό του σύμπαν. Η καλόγουστη, πληθωρική μπάρα ενισχύεται από εντυπωσιακή ραφιέρα από ξύλο όπου φιγουράρουν οι φιάλες με τα ποτά. Πίσω από την μπάρα ο Αλέξανδρος Ευστρατιάδης σερβίρει ευφάνταστα κοκτέιλ «που συνδυάζουν τα αρώματα Ανατολής και Δύσης» λέει και εξηγεί: «Προσθέτω ανατολίτικες πινελιές όπως σουμάκ, κανέλα σε κλασικά κοκτέιλ». Εκτός καταλόγου, ο Αλέξανδρος ετοιμάζει καθημερινά και ένα πρωτότυπο κοκτέιλ με σπιτικά σιρόπια, βότανα και εξωτικά φρούτα. Ο ιδιοκτήτης του μπαρ Small8 στο Παγκράτι, Μίλτος Επιθυμιάδης, έστησε με κέφι αυτόν το χώρο, στεγάζοντας «τη μεγάλη μου αγάπη για την ταϊλανδέζικη κουζίνα». Το μενού προσφέρει λαχταριστές αυθεντικές προτάσεις που δημιουργεί με τέχνη και γνώση η Ταϊλανδή σεφ Κανίτα. Σε εντυπωσιακή φλιτζάνα σερβίρεται η σούπα Τom yum goong (€9) με γαρίδες, λεμονόχορτο, μανιτάρια, galangal –μια ρίζα που χρησιμοποιείται στην κουζίνα της Ταϊλάνδης με πικάντικη γεύση–, χυμό λεμονιού και κόλιαντρο. Βαθιά και πλούσια γεύση αποκαλύπτει σε κάθε κουταλιά, με το ξινό και το πικάντικο να ισορροπούν μαγικά. Ακολούθησαν τα φρέσκα ρολά (€8): στο αραχνοΰφαντο φύλλο ρυζιού τυλίγονται μαστόρικα στικς αγγουριού, καρότου, με τζίντζερ, γαρίδες, καβούρι, ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμυδάκια και κόλιαντρο. Δροσερή γεύση που προετοιμάζει την υποδοχή του πιάτου Pad Thai goone (€12) που είναι noodles ρυζιού με λαχανικά, ζουμερές γαρίδες και tamarind σος. Ένα υπέροχο παιχνίδι γεύσεων, υφών και αρωμάτων ξεδιπλώνεται σε κάθε μπουκιά, αφήνοντας πικάντικη επίγευση. Τα τσοπ-στικς παίρνουν φωτιά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το Yellow curry shrimps (€13) με κίτρινο κάρι και γαρίδες – ευωδιαστό και πληθωρικό. Το καλό χέρι της σεφ αποδεικνύεται και στο υπέροχο πιάτο Sweet and sour fish (€19), που την τσιπούρα αγκαλιάζει πυκνή κι ευωδιαστή γλυκόξινη σάλτσα με αρώματα λέμονγκρας και φύλλα καφίρ. Το σίγουρο είναι πως στο Budoo θα περάσεις όμορφα.

☛ Budoo Urban Thai, Λέκκα 14, 210 3313845

0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT