ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η καρδιά της γαστρονομίας χτυπάει στο Μπενάκη

Η καρδιά της γαστρονομίας χτυπάει στο Μπενάκη Facebook Twitter
0

 

Ημέρες γαστρονομίας ζούμε εδώ και πολλά χρόνια, από τότε που αποφασίσαμε ότι αξίζει να προσέξουμε λίγο περισσότερο αυτό που τρώμε, είτε πρόκειται για ένα απλό γεύμα στο πόδι, είτε για το σύνθετο γευστικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από την κουζίνα ενός ικανού σεφ. Σε κάθε περίπτωση αυτό που περισσότερο αναβαθμίζει τη βασική και απαραίτητη για τη ζωή διατροφική ανάγκη σε μια διαδικασία απόλαυσης έχει να κάνει με τη διαλεκτική που αναπτύσσεται γύρω από το φαγητό. Την υπόθεση της αναβάθμισης του φαγητού στην καθημερινότητα υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο μια πρότυπη διοργάνωση που τείνει να γίνει σημείο αναφοράς. Πρόκειται για τις  Ημέρες γαστρονομίας 2014 που θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 9-11 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).

Θα περιλαμβάνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα από 70 θεματικές εκδηλώσεις για τον πολιτισμό, την καινοτομία και τις κοινότητες της γεύσης. Θα υπάρξουν εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, παρουσιάσεις, συζητήσεις και state of the art εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια, εκθέσεις παραγωγών και art de la table, προβολές ταινιών γαστρονομίας μεγάλου και μικρού μήκους. Θα υπάρχει ενεργή συμμετοχή τουλάχιστον 180 ειδικών και δημιουργών από τους χώρους της γαστρονομίας, της δημοσιογραφίας, του πολιτισμού και της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει μια τριήμερη πανδαισία γεύσεων κι εμπνευσμένων προγραμμάτων γευσιγνωσίας από 21 chefs in residence.

Αναλυτικά, οι εκδηλώσεις που θα τρέξουν είναι: -Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας (AICFF), ένας διεθνής κινηματογραφικός θεσμός αφιερωμένος στο σινεμά της γεύσης, της γαστρονομίας και της κουζίνας. Το Athens International Culinary Film Festival παρουσιάζει συγκεντρωμένο και αντιπροσωπευτικό μενού γευστικών ιστοριών απ’ όλο τον κόσμο με συζητήσεις για τη σχέση γαστρονομίας και σινεμά και τη συμμετοχή γνωστών δημιουργών όπως ο Δημήτρης Πιατάς, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο Αλέξανδρος Ψυχούλης κ.ά.-

Προγράμματα γευσιγνωσίας και live cooking sessions θα γίνουν με τη συμμετοχή των Ηλία Μαμαλάκη, Ντίνας Νικολάου, Μυρσίνης Λαμπράκη, Βησσαρίωνα Παρθένη, Δόξη Μπεκρή, Βασίλη Ζαχαράκη, Μιχάλη Ντουνέτα, Γιώργου Στυλιανουδάκη, Σταύρου Κωστάκη, Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου, Σταμάτη Τσίλια, Βασίλη Πορή, Γιάννη Γαβαλά, κ.α. - Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός 2014 θα είναι οι Κυκλάδες με ένα πλούσιο και αντιπροσωπευτικό δείγμα τοπικών γεύσεων, με προγράμματα chefs in residence από διάφορα νησιά των Κυκλάδων, αφιερώματα στον κυκλαδικό οίνο και αμπελώνα, την παλέτα των κυκλαδικών τυριών, τα αρωματικά φυτά και βότανα, το μέλι, τον γαστρονομικό τουρισμό και πολιτισμό των Κυκλάδων κ.ά. - Το Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Ευρωπαίας επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρίας Δαμανάκη, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη, της Ελευθερίας Φτακλάκη, αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου, και εκπροσώπων της ελληνικής γαστρονομίας όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης, η Νταϊάνα Κόχυλα, ο Νίκος Σαράντος, ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ο Γιάννης Οικονομίδης της TUV Hellas, ο Αριστοτέλης Καρβέλας, πρόεδρος του (ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ), ο Νίκος Κατσαρός, ο Γιάννης Ρούσσος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο Αλέξης Τσιάντης, διευθυντής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο Γιάννης Γουρτζελάς, ιδιοκτήτης της Reason To και διοργανωτής των Ημερών Γαστρονομίας κ.ά. - Συζητήσεις και παρουσιάσεις για τον πολιτισμό και την καινοτομία της γαστρονομίας θα γίνουν με τη συμμετοχή της Ελένης Ψυχούλη, της Νίκης Μηταρέα, της Σύλβιας Κλιμάκη, της Ιωάννας Σταμούλου, της Θάλειας Τσιχλάκη, της Νανάς Δαρειώτη, της Γιούλης Επτακοίλη, της Βίκυς Βαμιεδάκη, της Γιολάντας Τότσιου, της Ελένης Μαλούπα, της Νάντιας Σερεμετάκη, της Μαριλένας Παντάκη, της Αφροδίτης Καλομάρη, της Αγλαΐας Κρεμέζη, της Διαμάντως Λάζαρη, του Χάρη Χαραλαμπίδη, του Χρήστου Σοκόλη, του Κώστα Τσίγκα, του Δημήτρη Καλαβρού των TedxAthens, του Ιωσήφ Πρωιμάκη, του Γιώργου Βενιέρη, του Ηλία Αναστασιάδη, του Πάρι Σιγάλα, του Θόδωρου Λέλεκα, του Γιώργου Φλούδα, του Ματθαίου Δημόπουλου, του Γιώργου Πίττα, του Ευθύμιου Αλεξανδρή, της Δήμητρας Κουζή, του Δημήτρη Ρουσουνέλου, του Σέρκου Χαρουτουνιάν, του Δημήτρη Μιχαηλίδη κ.ά. -

Bartending & food pairing events με τη συμμετοχή του Νίκου Καραθάνου, του Βασίλη Κυρίτση, του Μιχάλη Μένεγου, του Θάνου Πουρνάρου, του Σπύρου Κερκύρα, του Νίκου Μπάκουλη, του Γιάννη Αλεξόπουλου, της Ντένης Καλλιβωκά και σε απευθείας σύνδεση με τους διεθνώς αναγνωρισμένους δημοσιογράφους των spirits, Sandrae Lawrence και Gary Sharpen. - Design, art de la table, food styling & photography δράσεις θα γίνουν από δημιουργούς όπως ο Σέργιος Φωτιάδης, ο Θανάσης Μπάμπαλης, ο Κωνσταντίνος Χούρσογλου, ο Θάνος Ζακόπουλος, η Χριστίνα Σκουλούδη, οι Sereal Designers, ο Δημήτρης Κατριβέσης, ο Σταύρος Κωστάκης και ο Δημήτρης Φακίνος. -Πρότυπη έκθεση με υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα θα «τρέχει» στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη. Το Σαββατόβραδο θα γίνε η καθιερωμένη θεματική μουσική βραδιά κοκτέιλ. Επίσης, θα γίνονται παράλληλες εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις, συζητήσεις και παρουσιάσεις για τη σχέση της γαστρονομίας με την τέχνη και θεματικές μουσικές βραδιές ζύθου και οίνου την Παρασκευή 9 και την Κυριακή 11 Μαΐου και ειδικό coffee event από την TAF Specialty Coffees.

Με άρωμα γαλλικής ταβέρνας Η διπλή υπόσταση, με ελληνική και γαλλική κουζίνα, που καθιέρωσε το Άμα Λάχει που άνοιξε πριν από μερικούς μήνες στο παλιό δημοτικό σχολείο της Καλλιδρομίου είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις των τελευταίων ετών, ιδιαίτερα αν λάβεις υπόψη σου τον μοναδικό χώρο. Αν η όρεξή σου τραβάει κάτι πέρα από ελληνικούς μεζέδες, τα βήματά σου θα σε φέρουν στο Άμα Λάχει chez Violette. Εκεί όπου στεγαζόταν το νηπιαγωγείο έχει διαμορφωθεί ένας όμορφος χώρος, με γαλλική αύρα. Παλιές γαλλικές διαφημίσεις, ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους τοίχους, τραπέζια ντυμένα με κόκκινο-λευκό πουά μουσαμά και φωτιστικά κόκκινα σουρωτήρια που δίνουν το στίγμα της γαλλικής ταβέρνας. Η Μαρλέν, γεννημένη στη Βουργουνδία, μας μεταφέρει μέσα από την κουζίνα της γεύσεις του τόπου της. Παίρνεις θέση στα μαρμάρινα τραπεζάκια της αυλής, δίπλα στη μαρμάρινη σκάλα που είναι λαξεμένη από τα παιδικά πατήματα στο πέρασμα του χρόνου. Ξεκινάς από το μικρό μενού, με bisque γαρίδας (€3,80) με κρέμα και λεπτοκομμένα καρότα και σέλερι, που ήθελα να ήταν πιο μεστή η γεύση της. Για τη συνέχεια έρχεται πατέ φτιαγμένο με συκωτάκια πουλιών (€5,50), που, όπως μας εξηγεί η Μαρλέν, «ακολούθησα τη συνταγή του θείου μου Guy, που έχει χρόνια εστιατόριο στον τόπο μου». Ένα εξαιρετικό πατέ που το αλείφεις ηδονικά πάνω σε φρυγανισμένες φέτες μπαγκέτας μαζί με βούτυρο και σε στέλνει κατευθείαν σε παριζιάνικα μπιστρό. Οι μπουκιές μπακαλιάρου των Αντιλλών (€4,80) έρχονται σαν μικρά λουκουμαδάκια και συνοδεύονται από χειροποίητη γλυκοκαυτερή σάλτσα με ψιλοκομμένο λεμόνι, μπούκοβο, ζάχαρη και ξίδι που πολύ τους ταίριαζε. Η τάρτα με χειροποίητη σφολιάτα με μπρόκολο και κρέμα (€5) ήταν συμπαθητική, ενώ η δροσερή πράσινη σαλάτα, με εξαιρετικό, καλοφτιαγμένο σπιτικό αλλαντικό και λάδι τρούφας (€7), σε κέρδιζε από την πρώτη μπουκιά. Από τα κυρίως, το παρμαντιέ πάπιας (€9,40) με στρώσεις πουρέ πατάτας και ανάμεσά του πάπια κονφί ήταν νόστιμο, αλλά η πάπια χανόταν από την υπερβολή του πουρέ. Η entrecôte (€9,90) που προσγειώθηκε στο τραπέζι ήταν ίσως από τις καλύτερες που έχω γευτεί. Πολύ καλή η ποιότητα της βοδινής σπαλομπριζόλας, ψημένης ιδανικά με τους χυμούς της, και από δίπλα πετυχημένη μπεαρνέζ και τραγανά τα λαχανικά ατμού, ένα πιάτο αληθινά γαλλικό που συνοδεύσαμε με χύμα γαλλικό κρασί. Η οινική λίστα προσφέρει λίγες καλές προτάσεις από τον γαλλικό αμπελώνα με προσιτή τιμολόγηση. Εδώ θα περάσεις όμορφα συντροφιά με γαλλικά ακούσματα και ζεστή απροσποίητη φιλοξενία.

☛Άμα Λάχει chez Violette, Καλλιδρομίου 69, Μεθώνης 66, Εξάρχεια, 210 3845978

Στον υπέροχο χώρο του Alexander's Cigar Lounge στη Μεγάλη Βρετανία η καινούργια ιδέα είναι «Cigars & Coffees»: από τη γοητευτική μπάρα σερβίρονται εξαιρετικά κοκτέιλ με γεύση καφέ, που μπορείτε να απολαύσετε με κάποια από τα εμβληματικά πούρα.

 ☛Alexander's Cigar Lounge, Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, Σύνταγμα, 210 3330000

 

 

 

0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞΕΡΓ. Rio: Για πολίτικο τσουρέκι και άπαιχτα μπαμπαδάκια στο Παλαιό Φάληρο 

Γεύση / Rio: Για πολίτικο τσουρέκι και άπαιχτα μπαμπαδάκια στο Παλαιό Φάληρο 

Ένα ζαχαροπλαστείο που άνοιξε πριν από σαράντα και κάτι χρόνια προσφέρει μέχρι σήμερα γλυκές και αλμυρές γεύσεις που χάνονται, λάμπει σε μια γωνιά του Παλαιού Φαλήρου και έχει πια περάσει σε μια νέα γενιά που συνεχίζει όσα έμαθε δίπλα σε έναν Πολίτη μάστορα. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ