Η καρδιά της γαστρονομίας χτυπάει στο Μπενάκη

Η καρδιά της γαστρονομίας χτυπάει στο Μπενάκη Facebook Twitter
0

 

Ημέρες γαστρονομίας ζούμε εδώ και πολλά χρόνια, από τότε που αποφασίσαμε ότι αξίζει να προσέξουμε λίγο περισσότερο αυτό που τρώμε, είτε πρόκειται για ένα απλό γεύμα στο πόδι, είτε για το σύνθετο γευστικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από την κουζίνα ενός ικανού σεφ. Σε κάθε περίπτωση αυτό που περισσότερο αναβαθμίζει τη βασική και απαραίτητη για τη ζωή διατροφική ανάγκη σε μια διαδικασία απόλαυσης έχει να κάνει με τη διαλεκτική που αναπτύσσεται γύρω από το φαγητό. Την υπόθεση της αναβάθμισης του φαγητού στην καθημερινότητα υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο μια πρότυπη διοργάνωση που τείνει να γίνει σημείο αναφοράς. Πρόκειται για τις  Ημέρες γαστρονομίας 2014 που θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 9-11 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).

Θα περιλαμβάνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα από 70 θεματικές εκδηλώσεις για τον πολιτισμό, την καινοτομία και τις κοινότητες της γεύσης. Θα υπάρξουν εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, παρουσιάσεις, συζητήσεις και state of the art εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια, εκθέσεις παραγωγών και art de la table, προβολές ταινιών γαστρονομίας μεγάλου και μικρού μήκους. Θα υπάρχει ενεργή συμμετοχή τουλάχιστον 180 ειδικών και δημιουργών από τους χώρους της γαστρονομίας, της δημοσιογραφίας, του πολιτισμού και της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει μια τριήμερη πανδαισία γεύσεων κι εμπνευσμένων προγραμμάτων γευσιγνωσίας από 21 chefs in residence.

Αναλυτικά, οι εκδηλώσεις που θα τρέξουν είναι: -Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας (AICFF), ένας διεθνής κινηματογραφικός θεσμός αφιερωμένος στο σινεμά της γεύσης, της γαστρονομίας και της κουζίνας. Το Athens International Culinary Film Festival παρουσιάζει συγκεντρωμένο και αντιπροσωπευτικό μενού γευστικών ιστοριών απ’ όλο τον κόσμο με συζητήσεις για τη σχέση γαστρονομίας και σινεμά και τη συμμετοχή γνωστών δημιουργών όπως ο Δημήτρης Πιατάς, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο Αλέξανδρος Ψυχούλης κ.ά.-

Προγράμματα γευσιγνωσίας και live cooking sessions θα γίνουν με τη συμμετοχή των Ηλία Μαμαλάκη, Ντίνας Νικολάου, Μυρσίνης Λαμπράκη, Βησσαρίωνα Παρθένη, Δόξη Μπεκρή, Βασίλη Ζαχαράκη, Μιχάλη Ντουνέτα, Γιώργου Στυλιανουδάκη, Σταύρου Κωστάκη, Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου, Σταμάτη Τσίλια, Βασίλη Πορή, Γιάννη Γαβαλά, κ.α. - Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός 2014 θα είναι οι Κυκλάδες με ένα πλούσιο και αντιπροσωπευτικό δείγμα τοπικών γεύσεων, με προγράμματα chefs in residence από διάφορα νησιά των Κυκλάδων, αφιερώματα στον κυκλαδικό οίνο και αμπελώνα, την παλέτα των κυκλαδικών τυριών, τα αρωματικά φυτά και βότανα, το μέλι, τον γαστρονομικό τουρισμό και πολιτισμό των Κυκλάδων κ.ά. - Το Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Ευρωπαίας επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρίας Δαμανάκη, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη, της Ελευθερίας Φτακλάκη, αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου, και εκπροσώπων της ελληνικής γαστρονομίας όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης, η Νταϊάνα Κόχυλα, ο Νίκος Σαράντος, ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ο Γιάννης Οικονομίδης της TUV Hellas, ο Αριστοτέλης Καρβέλας, πρόεδρος του (ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ), ο Νίκος Κατσαρός, ο Γιάννης Ρούσσος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο Αλέξης Τσιάντης, διευθυντής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο Γιάννης Γουρτζελάς, ιδιοκτήτης της Reason To και διοργανωτής των Ημερών Γαστρονομίας κ.ά. - Συζητήσεις και παρουσιάσεις για τον πολιτισμό και την καινοτομία της γαστρονομίας θα γίνουν με τη συμμετοχή της Ελένης Ψυχούλη, της Νίκης Μηταρέα, της Σύλβιας Κλιμάκη, της Ιωάννας Σταμούλου, της Θάλειας Τσιχλάκη, της Νανάς Δαρειώτη, της Γιούλης Επτακοίλη, της Βίκυς Βαμιεδάκη, της Γιολάντας Τότσιου, της Ελένης Μαλούπα, της Νάντιας Σερεμετάκη, της Μαριλένας Παντάκη, της Αφροδίτης Καλομάρη, της Αγλαΐας Κρεμέζη, της Διαμάντως Λάζαρη, του Χάρη Χαραλαμπίδη, του Χρήστου Σοκόλη, του Κώστα Τσίγκα, του Δημήτρη Καλαβρού των TedxAthens, του Ιωσήφ Πρωιμάκη, του Γιώργου Βενιέρη, του Ηλία Αναστασιάδη, του Πάρι Σιγάλα, του Θόδωρου Λέλεκα, του Γιώργου Φλούδα, του Ματθαίου Δημόπουλου, του Γιώργου Πίττα, του Ευθύμιου Αλεξανδρή, της Δήμητρας Κουζή, του Δημήτρη Ρουσουνέλου, του Σέρκου Χαρουτουνιάν, του Δημήτρη Μιχαηλίδη κ.ά. -

Bartending & food pairing events με τη συμμετοχή του Νίκου Καραθάνου, του Βασίλη Κυρίτση, του Μιχάλη Μένεγου, του Θάνου Πουρνάρου, του Σπύρου Κερκύρα, του Νίκου Μπάκουλη, του Γιάννη Αλεξόπουλου, της Ντένης Καλλιβωκά και σε απευθείας σύνδεση με τους διεθνώς αναγνωρισμένους δημοσιογράφους των spirits, Sandrae Lawrence και Gary Sharpen. - Design, art de la table, food styling & photography δράσεις θα γίνουν από δημιουργούς όπως ο Σέργιος Φωτιάδης, ο Θανάσης Μπάμπαλης, ο Κωνσταντίνος Χούρσογλου, ο Θάνος Ζακόπουλος, η Χριστίνα Σκουλούδη, οι Sereal Designers, ο Δημήτρης Κατριβέσης, ο Σταύρος Κωστάκης και ο Δημήτρης Φακίνος. -Πρότυπη έκθεση με υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα θα «τρέχει» στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη. Το Σαββατόβραδο θα γίνε η καθιερωμένη θεματική μουσική βραδιά κοκτέιλ. Επίσης, θα γίνονται παράλληλες εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις, συζητήσεις και παρουσιάσεις για τη σχέση της γαστρονομίας με την τέχνη και θεματικές μουσικές βραδιές ζύθου και οίνου την Παρασκευή 9 και την Κυριακή 11 Μαΐου και ειδικό coffee event από την TAF Specialty Coffees.

Με άρωμα γαλλικής ταβέρνας Η διπλή υπόσταση, με ελληνική και γαλλική κουζίνα, που καθιέρωσε το Άμα Λάχει που άνοιξε πριν από μερικούς μήνες στο παλιό δημοτικό σχολείο της Καλλιδρομίου είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις των τελευταίων ετών, ιδιαίτερα αν λάβεις υπόψη σου τον μοναδικό χώρο. Αν η όρεξή σου τραβάει κάτι πέρα από ελληνικούς μεζέδες, τα βήματά σου θα σε φέρουν στο Άμα Λάχει chez Violette. Εκεί όπου στεγαζόταν το νηπιαγωγείο έχει διαμορφωθεί ένας όμορφος χώρος, με γαλλική αύρα. Παλιές γαλλικές διαφημίσεις, ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους τοίχους, τραπέζια ντυμένα με κόκκινο-λευκό πουά μουσαμά και φωτιστικά κόκκινα σουρωτήρια που δίνουν το στίγμα της γαλλικής ταβέρνας. Η Μαρλέν, γεννημένη στη Βουργουνδία, μας μεταφέρει μέσα από την κουζίνα της γεύσεις του τόπου της. Παίρνεις θέση στα μαρμάρινα τραπεζάκια της αυλής, δίπλα στη μαρμάρινη σκάλα που είναι λαξεμένη από τα παιδικά πατήματα στο πέρασμα του χρόνου. Ξεκινάς από το μικρό μενού, με bisque γαρίδας (€3,80) με κρέμα και λεπτοκομμένα καρότα και σέλερι, που ήθελα να ήταν πιο μεστή η γεύση της. Για τη συνέχεια έρχεται πατέ φτιαγμένο με συκωτάκια πουλιών (€5,50), που, όπως μας εξηγεί η Μαρλέν, «ακολούθησα τη συνταγή του θείου μου Guy, που έχει χρόνια εστιατόριο στον τόπο μου». Ένα εξαιρετικό πατέ που το αλείφεις ηδονικά πάνω σε φρυγανισμένες φέτες μπαγκέτας μαζί με βούτυρο και σε στέλνει κατευθείαν σε παριζιάνικα μπιστρό. Οι μπουκιές μπακαλιάρου των Αντιλλών (€4,80) έρχονται σαν μικρά λουκουμαδάκια και συνοδεύονται από χειροποίητη γλυκοκαυτερή σάλτσα με ψιλοκομμένο λεμόνι, μπούκοβο, ζάχαρη και ξίδι που πολύ τους ταίριαζε. Η τάρτα με χειροποίητη σφολιάτα με μπρόκολο και κρέμα (€5) ήταν συμπαθητική, ενώ η δροσερή πράσινη σαλάτα, με εξαιρετικό, καλοφτιαγμένο σπιτικό αλλαντικό και λάδι τρούφας (€7), σε κέρδιζε από την πρώτη μπουκιά. Από τα κυρίως, το παρμαντιέ πάπιας (€9,40) με στρώσεις πουρέ πατάτας και ανάμεσά του πάπια κονφί ήταν νόστιμο, αλλά η πάπια χανόταν από την υπερβολή του πουρέ. Η entrecôte (€9,90) που προσγειώθηκε στο τραπέζι ήταν ίσως από τις καλύτερες που έχω γευτεί. Πολύ καλή η ποιότητα της βοδινής σπαλομπριζόλας, ψημένης ιδανικά με τους χυμούς της, και από δίπλα πετυχημένη μπεαρνέζ και τραγανά τα λαχανικά ατμού, ένα πιάτο αληθινά γαλλικό που συνοδεύσαμε με χύμα γαλλικό κρασί. Η οινική λίστα προσφέρει λίγες καλές προτάσεις από τον γαλλικό αμπελώνα με προσιτή τιμολόγηση. Εδώ θα περάσεις όμορφα συντροφιά με γαλλικά ακούσματα και ζεστή απροσποίητη φιλοξενία.

☛Άμα Λάχει chez Violette, Καλλιδρομίου 69, Μεθώνης 66, Εξάρχεια, 210 3845978

Στον υπέροχο χώρο του Alexander's Cigar Lounge στη Μεγάλη Βρετανία η καινούργια ιδέα είναι «Cigars & Coffees»: από τη γοητευτική μπάρα σερβίρονται εξαιρετικά κοκτέιλ με γεύση καφέ, που μπορείτε να απολαύσετε με κάποια από τα εμβληματικά πούρα.

 ☛Alexander's Cigar Lounge, Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, Σύνταγμα, 210 3330000

 

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ