Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
1
  • Στα θρανία της γεύσης. Ένας φρέσκος χώρος που ήρθε για να δώσει το δικό του στυλ στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, στο Μοναστηράκι. Μαυροπίνακας, θρανία, καναπές, ξύστρα και διαφορετικά επίπεδα χαρίζουν το χαλαρό πνεύμα των μαθητικών χρόνων. Ανοιχτό από το πρωί για καφέδες, φιλικές κουβέντες και μπρουσκέτες με προσούτο, ρόκα και ντοματίνια (€6). Ευχάριστα τρώγεται η σαλάτα με πλιγούρι, ενισχυμένη με φρέσκο κρεμμυδάκι, ντομάτα, αγγούρι, μαϊντανό και μυρωδάτο δυόσμο (€5,5). Η κλασική πίτσα Μαργαρίτα (€8) είναι γευστική και ζουμερή, με λεπτό ζυμάρι. Ένα τιραμισού (€6) για το τέλος, πριν περάσουμε στη σχολική μπάρα για κοκτέιλ. ☛ School pizza bar, πλατεία Αγίας Ειρήνης 8, Μοναστηράκι, 210 3236711.
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
School Pizza Bar
  • Με το κρασί στο προσκήνιο. To Bottega είναι φρέσκια άφιξη στο Μαρούσι. Βράδυ καθημερινής και είναι γεμάτο από παρέες με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι. Ο οινοχόος Γιώργος Σπύρου θα σου προτείνει ελκυστικές επιλογές από την καλοστημένη οινική λίστα με τις 160 προτάσεις κρασιού, αποσταγμάτων και μπίρας. Η τιμολόγηση είναι καλή, από 2 ευρώ το εμφιαλωμένο κρασί σε ποτήρι. Ο ευγενικός και ενημερωμένος σερβιτόρος μας προτείνει το πιάτο ημέρας, μια σαλάτα με θαλασσινά. Ήρθε μια συμπαθητική ποικιλία από μύδια, χταπόδι, καλαμάρι, γαρίδες, όλα μαγειρεμένα με την τεχνική του κενού αέρος. Τη γευστική ένταση έδινε η βινεγκρέτ κάππαρης και μουστάρδας Dijon. Δροσερή κι ευχάριστη ήταν η ποικιλία πράσινων σαλατικών με καπνιστό σολομό, που αγκάλιαζε μια ελαφριά μυρωδάτη σάλτσα από πέστο βασιλικού και ξινόμηλου (€5,80). Ευχάριστα τρώγεται το μοσχαρίσιο καρπάτσιο με χοντροτριμμένο πιπέρι (€6,8). Το Bottega δίνει ευχάριστες λύσεις για την έξοδό σου από το πρωί, για ένα καπουτσίνο ή κάποιο σάντουιτς με τυρί ή αλλαντικό που θα επιλέξεις από τη βιτρίνα-ψυγείο. Κλείσαμε γλυκά τη βραδιά με σολοκοτόπιτα με bitter Valrhona (€3,8) και υποσχεθήκαμε ότι σύντομα θα επιστρέψουμε. ☛ Bottega, Φραγκοκλησιάς 3Α, Μαρούσι, 210 6100288.
Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Bottega
  • Αργυρώ ΜπαρμπαρίγουΣτον νόστιμο κόσμο της Αργυρώς. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ενσαρκώνει στη συνείδηση των περισσότερων Ελλήνων την κουζίνα του Αιγαίου.  Η κουζίνα της μας έχει κερδίσει γιατί μαγειρεύει με την καρδιά της. Είναι γενναιόδωρη. Ξέρει να κρατά καλά τις γευστικές ισορροπίες. Φανατική της ελληνικής κουζίνας και των φρέσκων υλικών, η αναζήτησή της για τα καινούργια της πιάτα είναι πολύ συγκεκριμένη: «Ό,τι φρέσκο βγάζει η θάλασσα και λαχανικά στην εποχή τους. Ξεκάθαρες γεύσεις. Να καταλαβαίνεις τι τρως. Αυτή είναι η φιλοσοφία της κουζίνας μου» λέει πρόσχαρα και προσθέτει «Να δοκιμάσεις και ψωμί μου. Το φτιάχνω με προζύμι παλαιωμένο, με την αρχαία ποικιλία σιταριού ζέα, και προσθέτω διάφορους σπόρους». Η Αργυρώ αναζητά με ευλάβεια τα παραδοσιακά υλικά, αλλά μπορεί να οραματίζεται και το μέλλον. Το ανακαλύπτεις σε ένα φιλέτο σφυρίδας που παντρεύεται όμορφα με λαχανικά εποχής και αναδεικνύεται από την εξωτική νότα που χαρίζει το κάρι και συνοδεύεται με ρύζι μπασμάτι. Μου αρέσει που στο εστιατόριο «Παπαδάκης» συναντάς τον πλούτο της ελληνικής θάλασσας χωρίς ψιμύθια. Το τηγάνι της Αργυρώς με το καλό ελαιόλαδο είναι υποδειγματικό. Τα χρυσοκόκκινα μπαρμπούνια με την τραγανή «φορεσιά» και τη ζουμερή σάρκα σε στέλνουν κατευθείαν στο λιμανάκι της Νάουσας, στο νησί της Πάρου, εκεί όπου άνθισε το ταλέντο της Αργυρώς. Στόχος είναι η μαγειρική προσέγγιση που θα αναδείξει τα αρώματα και τις γεύσεις που η φύση έχει απλόχερα προσφέρει. Εδώ μιλάμε για ελληνικό φαγητό που, αν και παρουσιάζει αιγαιοπελαγίτικες καταβολές, δεν σνομπάρει ό,τι καλό έχει γεννήσει η ανά την Ελλάδα πλούσια μαγειρική παράδοση. Εύγε Αργυρώ! ☛ Παπαδάκης, Φωκυλίδου, Κολωνάκι, 210 3608621.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Παπαδάκης

 

  • Τις επόμενες μέρες υπάρχουν καλές ευκαιρίες να πιούμε, να φάμε και να μάθουμε. Με τον οίνο της Βίβλου: Στο πνεύμα των ημερών του Πάσχα η σχολή WSPC μας γνωρίζει τα κρασιά της Βίβλου. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ο Master οf Wine Joel Butler και ο Dr. Randall Heskett έχουν γράψει το βιβλίο Divine Vintage - Following the wine trail from Genesis to the modern age, που περιγράφει το βιβλικό οινικό ταξίδι από τις χώρες της Μεσοποταμίας μέχρι την Ελλάδα, τις λεγόμενες «Βιβλικές Χώρες». Θα το παρουσιάσει ο Joel Butler την Παρασκευή 19 Απριλίου και ταυτόχρονα θα δοκιμαστούν 12 κρασιά που έχουν παραχθεί σε αυτές τις χώρες, π.χ. στην Τουρκία, την Ιορδανία, τη Γεωργία, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Τιμή: €55,35 μαζί με αντίτυπο του βιβλίου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 9882544. Γεύσεις και συνδυασμοί: Για όσους θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο του κρασιού, στις 17 και στις 24 Απριλίου το Elefsina Hotel, σε συνεργασία με την Genius in Gastronomy, προσφέρουν δύο τρίωρες συναντήσεις. Ο sommelier Γιώργος Λούκας θα σου μάθει τις ποικιλίες των κρασιών αλλά και με ποιο κρασί θα συνοδεύσεις τα ζυμαρικά ή τα κρεατικά. Τιμή 30 ευρώ το άτομο για κάθε σεμινάριο. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 8025662.
    Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
    Ξενοδοχείο Arion Resort Spa
    Από την κουζίνα της Τουρκίας: Η κουζίνα του εστιατορίου Il Tramonto στο ξενοδοχείο Arion Resort Spa, στον Αστέρα Βουλιαγμένης, μιλάει τη νόστιμη γλώσσα της αυθεντικής τουρκικής παράδοσης. Από τις 12 έως τις 21 Απριλίου οι σεφ από το ξενοδοχείο Sheraton Maslak έρχονται από την Κωνσταντινούπολη για να μαγειρέψουν αυθεντικά τουρκικά πιάτα και να μας μυήσουν στις νοστιμιές της κουζίνας τους. Πώς να αντισταθείς στο πληθωρικό γύρο-κεμπάπ, στα Shish σουβλάκια, στα σάντουιτς με πίτα και στα σιροπιαστά γλυκά; Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 8902000. Μυστικά και αλήθειες: Τις βασικές αρχές της ζαχαροπλαστικής, τα μυστικά της σοκολάτας Valrhona, την εξειδίκευση στη σπέσιαλ μπίρα αλλά και τον εμπλουτισμό των γνώσεων στη διαχείριση και στις εφαρμογές στο μπαρ προσφέρουν τα master classes που θα «τρέξουν» στη γαστρονομική έκθεση με τα προϊόντα της Deals την Κυριακή 14 και Δευτέρα 15 Απριλίου (ώρες 10:00-20:00) στο ξενοδοχείο Intercontinental, στην αίθουσα Αφροδίτη. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 2321213.
  • ΦουρνιστάνΦουρνιστάν! Με την παιχνιδιάρικη ονομασία Φουρνιστάν βάπτισε τον νέο φούρνο του ο Ντίνος Κιούσης, αφήνοντας την πένα του για ταξίδια γαστριμαργικά και σηκώνοντας τα μανίκια του για να ζυμώνει τα δικά του πλέον ψωμιά. Ο Ντίνος, μετά από πολλές δοκιμές, κατέληξε να ξεφουρνίζει αληθινό χωριάτικο ψωμί, λαδόψωμο, πολύσπορο, μπαγκέτα και φυσικά το ψωμί με προζύμι από ρεβίθι, μια παραδοσιακή συνταγή που έχει ήδη αποκτήσει πολλούς φανατικούς θαυμαστές. Ως ανήσυχος γευσιγνώστης και καλός μάγειρας ετοιμάζει ωραιότατα σπιτικά κέικ, ιδανικά για να συνοδεύσεις τον καφέ σου, καθώς και αφράτο λιμπιστικό τσουρέκι . Φουρνιστάν, Κρόνου 3, Περιστέρι, 6945 107294.

     

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια