Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0
  • Κέφι από τα παλιά. Κέντρον Διασκεδάσεως , διαβάζω στον κατάλογο του ολοκαίνουργιου μεζεδοπωλείου που έκανε το ντεμπούτο του στην Ακτή Πρωτοψάλτη ανάμεσα σε πολύβουες καφετέριες και μπαρ. Την αίσθηση της καλής διασκέδασης στο κέφι και στους μεζέδες θέλησαν να δώσουν οι εμπνευστές του Τζίμης Αποστόλου, γνωστός από το Tony Bonanno, και Δημήτρης Μανωλάκος. Η σάλα του με τις παλιές ρεκλάμες, τα λευκά δαντελένια κουρτινάκια στα παράθυρα, τους λευκούς νησιώτικους καναπέδες και τις παλιακές λουλουδιαστές τέντες στην οροφή χαρίζει αύρα περασμένων δεκαετιών. Η μεγάλη μπάρα με τα λαμπιόνια δεσπόζει στο κέντρο για ένα τσίπουρο στα όρθια. Οι προτάσεις των μεζέδων είναι κλασικές και σερβίρονται σε εμαγιέ πιάτα και κατσαρολάκια. Εύγευστη η πολίτικη σαλάτα με λάχανο, καρότο και πιπεριά (€4), μαριναρισμένη ιδανικά στο ξίδι, «τραβάει» τη μυρωδάτη κρητική ρακή. Η ταμπουλέ (€4,5) θέλει δουλειά ακόμα για να αποκτήσει αυθεντικότητα. Οι τηγανητές πατάτες (€3,50) είναι φρέσκιες και ωραίες, ενώ νόστιμα αποδείχτηκαν τα παστουρμαδοπιτάκια (€5,50). Το μπουγιουρντί (€4,50) χρειαζόταν την ενίσχυση της καυτερής πιπεριάς για να έχει την ένταση που του πρέπει. Τα γαρδουμπάκια (€8) ήρθαν στο εμαγιέ κατσαρολάκι και ήταν καλοφτιαγμένα και γευστικά. Το τυροπιτάρι με φέτα και περιχυμένο με μέλι (€6) ήταν απλώς συμπαθητικό. Η λίστα των ποτών ακολουθεί το συνολικό πνεύμα του μαγαζιού με χύμα κρασί και ρακή, μπίρες και αναψυκτικά. Απολαύσαμε τις μουσικές του DJ, αν και, όπως μας είπαν, γίνεται κέφι και με το live πρόγραμμα. Η εποχή το καλεί: επιστροφή στις απλές αξίες και στη συμποσιακή χαρά της παρέας με το τσιμπολόγημα των μεζέδων. Τα Ντόρτια προσφέρουν αυθόρμητο γλέντι σε καλές τιμές. ☛ Τα Ντόρτια, Ακτή Πρωτοψάλτη 9-11, Πειραιάς, 210 4121611.

 

  • Αρώματα από Ινδία. Χρωμάτισε την έξοδό σου με τα πιο έντονα χρώματα και αρώματα και άφησε τη μαγεία την ινδικής κουζίνας να σε ταξιδέψει μέχρι τις 27 Ιανουαρίου στο Astir Palace Resort, ξενοδοχείο Arion Resort & Spa, στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ινδοί σεφ από τα ξενοδοχεία The Westin Gurgaon και The Westin Sohna Resort & Spa στο Νέο Δελχί θα σου συστήσουν τις εξωτικές γεύσεις του τόπου τους στο εστιατόριο Il Tramonto. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ινδικής Κουζίνας οι σεφ αναλαμβάνουν να σε μυήσουν στα μυστικά της κουζίνας τους με μαθήματα μαγειρικής. Ενδιαφέρον! Θα μάθεις να μαγειρεύεις κοτόπουλο Tikka Masala, φλερτάροντας με τον εξωτισμό στα καλέσματά σου. Αν πάλι είσαι λάτρης του τσαγιού, τότε θα συμμετέχεις στα μαθήματα γευσιγνωσίας τσαγιού και φυσικά μπορείς να πάρεις μια καλή γεύση από τις τελετουργίες του μασάζ Αγιουρβέδα. ☛ Αν «ψήνεσαι», τηλεφώνησε στο 210 8902000.

 

  • Burger με υποσχέσεις. Η περιγραφή της γευστικής εμπειρίας στο Gigi Burger Βar από φίλους ήταν αρκετά εντυπωσιακή. Στην κυριολεξία έτρεχαν τα σάλια τους στην ανάμνηση του ζουμερού burger που το φτιάχνεις μόνος σου, επιλέγοντας τα υλικά με τα οποία θέλεις να το «χτίσεις». Όσο για την «αμαρτία» που ακούει στο όνομα Gigi-plex, με πατάτες, κιμά, τυρί κι ένα αυγό μάτι από πάνω, ορκίζονται ότι αξίζει ο δρόμος μέχρι την πλατεία Δροσιάς. Μετά από αυτή την πρόκληση, σύντομα θα επανέλθω με άποψη. ☛ Burger Βar Gigi, Πετρίτη 1, πλατεία Δροσιάς, 210 8133326. 

 

  • Μια αυθεντική γεύση Ιταλίας. Η τεράστια ασπρόμαυρη αφίσα με τις χυμώδεις Ιταλίδες της δεκαετίας του '50 να έχουν πέσει με τα μούτρα στις λιμπιστικές μακαρονάδες σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη μόλις διαβείς την είσοδο του ολοκαίνουργιου La Scala. Το εστιατόριο, που μετά την επιτυχημένη καριέρα του στις Σπέτσες έριξε άγκυρα στην Ερυθραία, στη θέση του πρώην Μπλουμ, μας ταξιδεύει γευστικά σε Τοσκάνη, Κάπρι και Βενετία. Ο σούπερ σύγχρονος ξυλόφουρνος, σε περίοπτη θέση, ψήνει πίτσες καταπληκτικές. Λεπτή, τραγανή ζύμη και ποιοτικά υλικά που χαρίζουν έκρηξη γευστικής νοστιμιάς σε κάθε δαγκωνιά. Θα το καταλάβεις στην κλασική πίτσα Μαργαρίτα (€8) με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό. Τρώγεται απνευστί και σε κάνει να αδημονείς για την επόμενη πίτσα. Δοκίμασα μία με εξωτικό χαρακτήρα που έδινε ο ανανάς, δένοντας όμορφα με το προσούτο(€10). Εξαιρετικά πετυχημένα τα «ζωντανά» σπαράγγια σε ματσάκι τυλιγμένο με προσούτο, αυγό ποσέ, λάδι τρούφας και τρυφερά φύλλα βαλεριάνας (€9). Οι σεφ Χρήστος Γκανόγλου και Νίκος Γιαννακάρης μαγειρεύουν με την ψυχή τους. Γευστικό ποίημα αποδείχτηκαν για τον ουρανίσκο τα χειροποίητα ραβιόλια γεμιστά με φουαγκρά σε μια ωραία σος port (€18). Είναι ένα από τα πιάτα που, παρά την ακριβή τιμή του, σε κάνει να θέλεις να το ξαναδοκιμάσεις. Το πληθωρικό ζουμερό Rib-Εye στη σχάρα, που συνοδεύεται με φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες και σος Βéarnaise (€22), είναι ίσως από τα καλύτερα που έχω γευθεί. Θα φύγεις με τη γλύκα της ιταλικής σοκολατόπιτας με σπιτικό παγωτό (€5) και της ζεστής φιλοξενίας. ☛ La Scala, Κύπρου 15, Ερυθραία, 210 8072936. 

 

  • Ψωμοτύρι με παράδοση. Η δουλειά της Προκοπίας Φιλιπποπούλου ως ξεναγού εθνικών δρυμών την έφερε σε επαφή με μικρούς παραγωγούς από τα διάφορα μέρη που περπάτησε. Έτσι, γεννήθηκε και το Ψωμοτύρι, ένα καινούργιο μαγαζί που πουλάει σε χονδρική και λιανική χειροποίητα παξιμάδια και ζυμαρικά από την Κρήτη, μέλι, χυλοπίτες και τσικουδιά. Δοκίμασα τα τραγανά, μια μπουκιά, κρασοκούλουρα Ασκήφου που ευωδιάζουν κανελογαρίφαλο και συνοδεύουν τέλεια τον εσπρέσο. ☛ Ψωμοτύρι, Φυλασίων 14, Κάτω Πετράλωνα, 210 3462910. 

 

  • Κυριακάτικο μεσημέρι. Τις ράθυμες κυριακάτικες ώρες η διάθεση ζητά φαγητό έξω από το σπίτι, χαλαρά και παρεΐστικα. Για όσους δεν θέλουν να μπουν στην κουζίνα τη μέρα της σχόλης, ο σεφ  Άκης Πετρετζίκης μαγειρεύει τις Κυριακές τα μεσημέρια στο Avenue Βistro & Βar, ενώ κάθε Πέμπτη, από τις 19:00 έως τη 01:00, καθιερώνει ποικιλία από tapas, εκτός από τα γαλλικά πιάτα που προσφέρει το μενού. ☛ Avenue Βistro & Βar, 210 9471001.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ