AΥΡΙΟ: ΤΗΕ UPFRONT INITIATIVE

Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0
  • Κέφι από τα παλιά. Κέντρον Διασκεδάσεως , διαβάζω στον κατάλογο του ολοκαίνουργιου μεζεδοπωλείου που έκανε το ντεμπούτο του στην Ακτή Πρωτοψάλτη ανάμεσα σε πολύβουες καφετέριες και μπαρ. Την αίσθηση της καλής διασκέδασης στο κέφι και στους μεζέδες θέλησαν να δώσουν οι εμπνευστές του Τζίμης Αποστόλου, γνωστός από το Tony Bonanno, και Δημήτρης Μανωλάκος. Η σάλα του με τις παλιές ρεκλάμες, τα λευκά δαντελένια κουρτινάκια στα παράθυρα, τους λευκούς νησιώτικους καναπέδες και τις παλιακές λουλουδιαστές τέντες στην οροφή χαρίζει αύρα περασμένων δεκαετιών. Η μεγάλη μπάρα με τα λαμπιόνια δεσπόζει στο κέντρο για ένα τσίπουρο στα όρθια. Οι προτάσεις των μεζέδων είναι κλασικές και σερβίρονται σε εμαγιέ πιάτα και κατσαρολάκια. Εύγευστη η πολίτικη σαλάτα με λάχανο, καρότο και πιπεριά (€4), μαριναρισμένη ιδανικά στο ξίδι, «τραβάει» τη μυρωδάτη κρητική ρακή. Η ταμπουλέ (€4,5) θέλει δουλειά ακόμα για να αποκτήσει αυθεντικότητα. Οι τηγανητές πατάτες (€3,50) είναι φρέσκιες και ωραίες, ενώ νόστιμα αποδείχτηκαν τα παστουρμαδοπιτάκια (€5,50). Το μπουγιουρντί (€4,50) χρειαζόταν την ενίσχυση της καυτερής πιπεριάς για να έχει την ένταση που του πρέπει. Τα γαρδουμπάκια (€8) ήρθαν στο εμαγιέ κατσαρολάκι και ήταν καλοφτιαγμένα και γευστικά. Το τυροπιτάρι με φέτα και περιχυμένο με μέλι (€6) ήταν απλώς συμπαθητικό. Η λίστα των ποτών ακολουθεί το συνολικό πνεύμα του μαγαζιού με χύμα κρασί και ρακή, μπίρες και αναψυκτικά. Απολαύσαμε τις μουσικές του DJ, αν και, όπως μας είπαν, γίνεται κέφι και με το live πρόγραμμα. Η εποχή το καλεί: επιστροφή στις απλές αξίες και στη συμποσιακή χαρά της παρέας με το τσιμπολόγημα των μεζέδων. Τα Ντόρτια προσφέρουν αυθόρμητο γλέντι σε καλές τιμές. ☛ Τα Ντόρτια, Ακτή Πρωτοψάλτη 9-11, Πειραιάς, 210 4121611.

 

  • Αρώματα από Ινδία. Χρωμάτισε την έξοδό σου με τα πιο έντονα χρώματα και αρώματα και άφησε τη μαγεία την ινδικής κουζίνας να σε ταξιδέψει μέχρι τις 27 Ιανουαρίου στο Astir Palace Resort, ξενοδοχείο Arion Resort & Spa, στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Ινδοί σεφ από τα ξενοδοχεία The Westin Gurgaon και The Westin Sohna Resort & Spa στο Νέο Δελχί θα σου συστήσουν τις εξωτικές γεύσεις του τόπου τους στο εστιατόριο Il Tramonto. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ινδικής Κουζίνας οι σεφ αναλαμβάνουν να σε μυήσουν στα μυστικά της κουζίνας τους με μαθήματα μαγειρικής. Ενδιαφέρον! Θα μάθεις να μαγειρεύεις κοτόπουλο Tikka Masala, φλερτάροντας με τον εξωτισμό στα καλέσματά σου. Αν πάλι είσαι λάτρης του τσαγιού, τότε θα συμμετέχεις στα μαθήματα γευσιγνωσίας τσαγιού και φυσικά μπορείς να πάρεις μια καλή γεύση από τις τελετουργίες του μασάζ Αγιουρβέδα. ☛ Αν «ψήνεσαι», τηλεφώνησε στο 210 8902000.

 

  • Burger με υποσχέσεις. Η περιγραφή της γευστικής εμπειρίας στο Gigi Burger Βar από φίλους ήταν αρκετά εντυπωσιακή. Στην κυριολεξία έτρεχαν τα σάλια τους στην ανάμνηση του ζουμερού burger που το φτιάχνεις μόνος σου, επιλέγοντας τα υλικά με τα οποία θέλεις να το «χτίσεις». Όσο για την «αμαρτία» που ακούει στο όνομα Gigi-plex, με πατάτες, κιμά, τυρί κι ένα αυγό μάτι από πάνω, ορκίζονται ότι αξίζει ο δρόμος μέχρι την πλατεία Δροσιάς. Μετά από αυτή την πρόκληση, σύντομα θα επανέλθω με άποψη. ☛ Burger Βar Gigi, Πετρίτη 1, πλατεία Δροσιάς, 210 8133326. 

 

  • Μια αυθεντική γεύση Ιταλίας. Η τεράστια ασπρόμαυρη αφίσα με τις χυμώδεις Ιταλίδες της δεκαετίας του '50 να έχουν πέσει με τα μούτρα στις λιμπιστικές μακαρονάδες σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη μόλις διαβείς την είσοδο του ολοκαίνουργιου La Scala. Το εστιατόριο, που μετά την επιτυχημένη καριέρα του στις Σπέτσες έριξε άγκυρα στην Ερυθραία, στη θέση του πρώην Μπλουμ, μας ταξιδεύει γευστικά σε Τοσκάνη, Κάπρι και Βενετία. Ο σούπερ σύγχρονος ξυλόφουρνος, σε περίοπτη θέση, ψήνει πίτσες καταπληκτικές. Λεπτή, τραγανή ζύμη και ποιοτικά υλικά που χαρίζουν έκρηξη γευστικής νοστιμιάς σε κάθε δαγκωνιά. Θα το καταλάβεις στην κλασική πίτσα Μαργαρίτα (€8) με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό. Τρώγεται απνευστί και σε κάνει να αδημονείς για την επόμενη πίτσα. Δοκίμασα μία με εξωτικό χαρακτήρα που έδινε ο ανανάς, δένοντας όμορφα με το προσούτο(€10). Εξαιρετικά πετυχημένα τα «ζωντανά» σπαράγγια σε ματσάκι τυλιγμένο με προσούτο, αυγό ποσέ, λάδι τρούφας και τρυφερά φύλλα βαλεριάνας (€9). Οι σεφ Χρήστος Γκανόγλου και Νίκος Γιαννακάρης μαγειρεύουν με την ψυχή τους. Γευστικό ποίημα αποδείχτηκαν για τον ουρανίσκο τα χειροποίητα ραβιόλια γεμιστά με φουαγκρά σε μια ωραία σος port (€18). Είναι ένα από τα πιάτα που, παρά την ακριβή τιμή του, σε κάνει να θέλεις να το ξαναδοκιμάσεις. Το πληθωρικό ζουμερό Rib-Εye στη σχάρα, που συνοδεύεται με φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες και σος Βéarnaise (€22), είναι ίσως από τα καλύτερα που έχω γευθεί. Θα φύγεις με τη γλύκα της ιταλικής σοκολατόπιτας με σπιτικό παγωτό (€5) και της ζεστής φιλοξενίας. ☛ La Scala, Κύπρου 15, Ερυθραία, 210 8072936. 

 

  • Ψωμοτύρι με παράδοση. Η δουλειά της Προκοπίας Φιλιπποπούλου ως ξεναγού εθνικών δρυμών την έφερε σε επαφή με μικρούς παραγωγούς από τα διάφορα μέρη που περπάτησε. Έτσι, γεννήθηκε και το Ψωμοτύρι, ένα καινούργιο μαγαζί που πουλάει σε χονδρική και λιανική χειροποίητα παξιμάδια και ζυμαρικά από την Κρήτη, μέλι, χυλοπίτες και τσικουδιά. Δοκίμασα τα τραγανά, μια μπουκιά, κρασοκούλουρα Ασκήφου που ευωδιάζουν κανελογαρίφαλο και συνοδεύουν τέλεια τον εσπρέσο. ☛ Ψωμοτύρι, Φυλασίων 14, Κάτω Πετράλωνα, 210 3462910. 

 

  • Κυριακάτικο μεσημέρι. Τις ράθυμες κυριακάτικες ώρες η διάθεση ζητά φαγητό έξω από το σπίτι, χαλαρά και παρεΐστικα. Για όσους δεν θέλουν να μπουν στην κουζίνα τη μέρα της σχόλης, ο σεφ  Άκης Πετρετζίκης μαγειρεύει τις Κυριακές τα μεσημέρια στο Avenue Βistro & Βar, ενώ κάθε Πέμπτη, από τις 19:00 έως τη 01:00, καθιερώνει ποικιλία από tapas, εκτός από τα γαλλικά πιάτα που προσφέρει το μενού. ☛ Avenue Βistro & Βar, 210 9471001.
0

AΥΡΙΟ: ΤΗΕ UPFRONT INITIATIVE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ris Project: Tο νέο καφέ του Παγκρατίου είναι “human friendly”

Γεύση / Ris Project: Tο πρώτο καφέ για σκύλους άνοιξε στο Παγκράτι

Από εκεί που κάποιοι Αθηναίοι έψαχναν τα φιλικά προς τα ζώα μέρη για να πιουν τον καφέ τους ή να εργαστούν εκτός σπιτιού, πλέον υπάρχει ένα μαγαζί που ετοιμάζει γλυκά χωρίς ζάχαρη και υγιεινά treats για σκύλους, ενώ φροντίζει να έχει κάτι και για εμάς.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
To έθιμο της Καμήλας

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / To έθιμο της Καμήλας στη Θεσσαλία

Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Eλλάς, ο σεφ Ανδρέας Λαγός συζητά με τον μουσικό Θωμά Κωνσταντίνου για το έθιμο της Καμήλας που συναντάμε στη Θεσσαλία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά και με τον σεφ Δημήτρη Αϊβαλιώτη για την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Wine is Fine: Για κρασί στον δρόμο των πομολάδικων

Γεύση / Wine is Fine: Για κρασί στον δρόμο των πομολάδικων

Δύο Παριζιάνοι, ένας Έλληνας σεφ με νομαδικές τάσεις, φυσικά κρασιά, φαγητό με επιρροές από διαφορετικές εθνικές κουζίνες, μουσική που ξεκινάει από την ιαπωνική funk και φτάνει στην Aaliyah. Αυτή είναι μια σύγχρονη cave à manger που περιμένει με ανυπομονησία η hip Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ «Κανείς μας δεν το περίμενε»: Ο Α. Τραστέλης θα διεκδικήσει ξανά το αστέρι Michelin που έχασε η Σπονδή

Γεύση / «Κανείς μας δεν το περίμενε»: Ο Α. Τραστέλης θα διεκδικήσει ξανά το αστέρι Michelin που έχασε η Σπονδή

Ο restaurateur που κατείχε επί δεκαπέντε χρόνια την υψηλότερη διάκριση που έχει δει ποτέ η εγχώρια γαστρονομική σκηνή μιλά μετά την τελευταία αξιολόγηση του αναγνωρισμένου οδηγού που δεν είχε τα καλύτερα νέα για ένα εκ των σημαντικότερων εστιατορίων της Ελλάδας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Γεύση / Dear Manouka: To νέο wine bar-restaurant του Παγκρατίου ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Η όψη ενός νεοκλασικού σπιτιού του 1890 στον πεζόδρομο της Ηρώνδα δεν μαρτυρά με τίποτα όσα θα συναντήσετε στο εσωτερικό: fusion επιλογές, προτάσεις από τον διεθνή αμπελώνα και κλασικά κοκτέιλ με απρόβλεπτες ανατροπές.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
To έθιμο της Αρσαλής

Γεύσεις της δικής μας παράδοσης / To έθιμο της Αρσαλής στη Στερεά Ελλάδα

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς podcasts «Γεύσεις της δικής μας παράδοσης», εμπνευσμένης από τα προϊόντα «Nώμα» της Lidl Ελλάς, ο ηθοποιός Πέτρος Λαγούτης συζητά με την τραγουδίστρια Δέσποινα Ραφαήλ για το έθιμο της Αρσαλής που αναβιώνει στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Αλεξάνδρα Κοκολοπούλου για την παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Οι κρέπες επέστρεψαν! Πού να βρεις τις καλύτερες στην Αθήνα

Γεύση / Οι κρέπες επέστρεψαν! Πού να βρεις τις καλύτερες στην Αθήνα

Η ζύμη που η ιστορία της (μάλλον) ξεκινάει τον 13ο αιώνα στη Βρετάνη της Γαλλίας έχει περάσει από διάφορες φάσεις, έχει μετατραπεί σε πολυπόθητο γλυκό-τούρτα στο Upper East Side του Μανχάταν, έχει υπάρξει και συνεχίζει να είναι λύση μετά τα ξενύχτια των Αθηναίων. Πλέον όμως υπάρχουν μέρη στην Αθήνα που της δίνουν την προσοχή που της αξίζει και την πάνε σε άλλο επίπεδο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ