Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
By the Glass

  • Ποτήρι από τον τόπο σου. Το κρασί φαίνεται ότι πλέον διεκδικεί τη θέση του στα μπαρ της Αθήνας. Είναι η καινούργια μόδα που ευνοεί την άνθηση των wine bars. Το καινούργιο, το By the Glass, ήρθε να προστεθεί στη λίστα και ανοίγει μία νέα αγορά μαγαζιών στη Φιλελλήνων, στη στοά Ράλλη. Οι άνθρωποι που το έστησαν είναι γνώστες του κρασιού, πράγμα που αντιλαμβάνεσαι αμέσως από τις προθήκες με τις φιάλες και το εξαιρετικό μηχάνημα της συντήρησης των ανοικτών φιαλών που φιγουράρει στο κέντρο της μπάρας. Άφθονο ξύλο, μπάρα ζεστή και κομψά έπιπλα με θέα, μέσα από την εντυπωσιακή τζαμαρία, στη Ρωσική Εκκλησία. Η λίστα προσφέρει περίπου ενενήντα ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα, εκ των οποίων δεκαεννιά σερβίρονται και σε ποτήρι (25 ml, έτσι, για δοκιμή, 75 ml και 150 ml). Το μεσημέρι, η κυρία Τζίνα μαγειρεύει σπιτικές πίτες και το βράδυ ο σεφ Αργύρης Αιγινήτης σερβίρει φιλετίνια κοτόπουλο με φρέσκα αρωματικά (€8), ποικιλία αλλαντικών και ποικιλία τυριών (€9). Νόστιμα και καλοφτιαγμένα ήταν τα μανιτάρια γεμιστά με σπανάκι και κατσικίσιο τυρί πάνω σε προζυμένιο ψωμάκι. Οι άνθρωποι του By the Glass είναι όλοι γνώστες του οίνου και μπορούν να σε βοηθήσουν στις επιλογές σου, να σου εξηγήσουν ό,τι θέλεις να μάθεις για το κρασί και με δύο λόγια να σε κάνουν να αισθανθείς άνετα, χωρίς να κομπλάρεις, αν δεν είσαι βαθύς γνώστης του οίνου. Θα ήθελα, όμως, περισσότερες προτάσεις σε ποτήρι όσον αφορά τους αφρώδεις οίνους. Όταν ζήτησα να διαλέξω από τα αφρώδη κρασιά, είχαν μόνο ένα. Πιστεύω ότι η λίστα αξίζει να ενισχυθεί και με άλλες ετικέτες ελληνικών αφρωδών οίνων, που, όπως και να το κάνουμε, οι μπουρμπουλήθρες τους σου φτιάχνουν το κέφι. Το By the Glass ανοίγει από το πρωί για καφέ, που όταν ο καιρός είναι καλός, μπορείς να τον απολαύσεις στο φίνο σαλονάκι που έχει βρει τη θέση του στη στοά. ☛ By the Glass, Γεωργίου Σουρή 3 & Φιλελλήνων, 210 3232560
  • White SpoonΑναφορά στο Βερολίνο. Νέα μαγαζιά ξεφυτρώνουν στις γειτονιές της Αθήνας, έτσι, μετά τη δυνατή αγορά διασκέδασης του Χαλανδρίου, στον χορό μπαίνει και ο Χολαργός. Το all day White Spoon έδωσε το σύνθημα και μέσα στους λίγους μήνες λειτουργίας του έχει καταφέρει όχι μόνο να κλέψει τις καρδιές και τις προτιμήσεις των κατοίκων της περιοχής αλλά η φήμη του να φτάσει μέχρι και τους Πειραιώτες. Άλλωστε, η θέση του δίπλα σχεδόν στη στάση του μετρό «Χολαργός» ευνοεί. Τα σχόλια που είχα ακούσει ήταν καλά κι έτσι αποφάσισα να πάρω γεύση. Βράδυ καθημερινής –πριν από τις γιορτές– βρέθηκα στο White Spoon. Ο καιρός καλός και τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο γεμάτα. Κόσμος, γέλια και μουσικές. Σαν να βρισκόμουν καλοκαίρι σε νησί. Ωραία αίσθηση. Το μαγαζί είναι μικρό, αλλά επικοινωνεί έξυπνα με τον όμορφα διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο. Το στυλ του είναι διαφορετικό. «Ένα βερολινέζικο μαγαζί ήθελα», μου εκμυστηρεύεται ο Βίκτωρας Αντωνιάδης, ο ιδιοκτήτης, και συμπληρώνει «δεν περίμενα τόση ανταπόκριση από τον κόσμο, με ξέρουν απ’ όλες τις περιοχές». Ωραία ποτά και κοκτέιλ και με ωραίες τιμές: το ποτό €6,50 και το κοκτέιλ €8. Λογικό να αρέσουν οι τιμές και γι’ αυτό ο κόσμος το εντοπίζει. Στην πραγματικότητα, κουζίνα αληθινή δεν λειτουργεί. Υπάρχουν συνοδευτικά για το ποτό ή τον καφέ, σάντουιτς (από €5 έως €6,50), σαλάτες (με €5,50 και €6,50) και πληθωρικές, χορταστικές ομελέτες, που έρχονται πάνω σε αφράτο βιεννέζικο ψωμί. Δοκίμασα την αμερικανική ομελέτα με μπέικον, μανιτάρια, τυρί και ντομάτα (€5,50 και 1 ευρώ λιγότερο στοιχίζει το take away). Ο μοναστηριακός πάγκος συγκεντρώνει την ηλικία των 30 και βάλε και ευνοεί τις γνωριμίες. Στα decks, ο Σπύρος Δουλγερίδης παίζει μουσικές που ανεβάζουν τη διάθεση. Τα γλυκά είναι από τα χεράκια της Ρένας Οροκλού, η τάρτα λεμόνι είναι ποίημα, όσο για το προφιτερόλ, αξίζει να το δοκιμάσετε! Το White Spoon δίνει λύσεις όλες τις ώρες, από το πρωί για καφέ και το μεσημέρι 12 με 2, όπως μου είπαν, γίνεται πανικός. Φεύγοντας, πήρε το μάτι μου να ετοιμάζονται πυρετωδώς και άλλα μαγαζιά κοντά στο μετρό. Εν αναμονή! ☛ White Spoon, Μεσογείων 324 & Βεντούρη 1, Χολαργός
  • Μυστήριο σε ένα κουτί. Τι είναι το Μystery Box; Οι bartenders Σπύρος Κερκύρας, Αλέξανδρος Γκικόπουλος και Άντζελα Μαριδάκη είναι νέοι, ωραίοι, με μπόλικα κέφια και γνώστες της φιλοσοφίας του κοκτέιλ. Όλα αυτά στο ApsApsendiendi, το μπαρ-εστιατόριο του Θάνου Πετμεζά. Έρχεται στο τραπέζι σου ένα εντυπωσιακό, μαύρο, τετράγωνο ξύλινο κουτί. Μόλις το ανοίξεις, σε τυλίγει ένα αρωματικό σύννεφο από αρώματα κανέλας, τζίντζερ, passion fruit, πιπέρι, τόνγκα, αστεροειδούς γλυκάνισου… Εννιά υλικά που έχουν βρει τη θέση τους σε κουτάκια. Τα μυρίζεις, τα αγγίζεις και επιλέγεις τα πέντε. Σε ένα καρτελάκι όπου αναγράφονται τα ποτά (βότκα, ρούμι, τζιν, τεκίλα, ουίσκι) σημειώνεις αυτό που θέλεις και οι bartenders αναλαμβάνουν να φτιάξουν το δικό σου κοκτέιλ. Πραγματικά ενθουσιάστηκα και απόλαυσα τα κοκτέιλ με την εντυπωσιακή εμφάνιση. Κάποια σερβίρονται σε σέικερ που καλύπτεται από παγάκια σαν γυαλιστερά πετράδια ή μέσα σε περίεργα μπουκαλάκια. Εκτίμησα και τη δυνατότητα Mystery Boxνα πιεις το κοκτέιλ σου στη μίνι εκδοχή του (€5) για να μπορείς να δοκιμάσεις περισσότερα. Υπάρχει άποψη, γνώση και τεχνική. Το ανακαλύπτεις ακόμα και στα παγάκια της μηχανής Ηoshizaki, που δεν επιτρέπουν να νερώσει το ποτό σου.  Όταν κλείσεις το Mystery Box, μπορείς να ανοίξεις το μενού που σε ταξιδεύει από τη Μεσόγειο μέχρι την Ασία. Τα finger foods παίζουν πιο δυνατά από τα κυρίως πιάτα. Δοκίμασα ζουμερό mini burger (€2), λαχταριστή γαρίδα τυλιγμένη αριστοτεχνικά σε σπαγγέτι πατάτας και από δίπλα γλυκόξινη σάλτσα (€2) και τραγανό γευστικό cigar borrek με προσούτο, παρμεζάνα και ταπενάδα ντομάτας (€2). Ο σεφ Παναγιώτης Παπανικολάου μαγειρεύει σπιτικό φαγητό που καταλαγιάζει τη μεσημεριανή πείνα των εργαζομένων της γύρω περιοχής, με τιμές εξαιρετικά προσιτές. Πληθωρική μπάρα και ωραίες μουσικές, με τα beats να ζωντανεύουν όσο μικραίνουν οι ώρες και κοκτέιλ μαγικά. ☛ Apsendi,  Λ. Κηφισίας 250-254 & Σερρών, Σίδερα Χαλανδρίου, 210 6717890
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT
Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά.

Το κρασί με απλά λόγια / Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά

Ο καθηγητής αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αμπελοοινικό κόσμο αυτήν τη στιγμή.
THE LIFO TEAM
CHECK Manari:

Γεύση / Manari: O Άρης Βεζενές έφτιαξε την ταβέρνα που έλειπε από το κέντρο

Με βλέμμα στην παράδοση, βελτιώνοντας όσα μπορούν να αναβαθμιστούν σε μια ταβέρνα το 2024 χωρίς να «κλοτσάνε», ο μεγάλος restaurateur προσφέρει κλασικά ταβερνίσια και προσιτά πιάτα, «μπινελίκια» και παϊδάκια-λουκούμια που θα ψήνονται στο κέντρο της πόλης - πράγμα σπάνιο πια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM