ΑΛΑΤΣΙ

ΑΛΑΤΣΙ Facebook Twitter
0

Και ποιος δεν έφαγε εδώ

Όχι μόνο σημαντικοί Αθηναίοι, αλλά και σπουδαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας καλλιτεχνικής σκηνής τίμησαν το γαμοπίλαφο, τους χοχλιούς και την μπουγάτσα του Ιορδάνη κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα. Πάντως, πληροφορίες του περιοδικού λένε πως ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ ζήτησε να δειπνήσει στο Αλάτσι και τις δύο βραδιές της διαμονής του στην Αθήνα πέρσι το καλοκαίρι.

Gastro - genious

Ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος -με προϋπηρεσία στο θρυλικό French Laundry- επιμελείται το μενού, πάντα πιστός στις αρχές της κρητικής κουζίνας. Όλα τα υλικά που μπαίνουν στην κουζίνα του προέρχονται από τα Χανιά (και το Ρέθυμνο). Τα παξιμάδια έρχονται από τον ξυλόφουρνο του Δενδράκη, τα κατσίκια από τη Γραμβούσα, τα λουκάνικα από το Κόκκινο Μετόχι, τα τυριά από τα Περβολάκια. Η δε μπουγάτσα από τα χέρια της γυναίκας του κύριου Ιορδάνη (πασίγνωστος στα Χανιά για την περίφημη μπουγάτσα του). Τα γλυκά του κουταλιού τα κάνει η Χρύσα και είναι αγροψημένα στους χυμούς τους και όχι πνιγμένα στα σιρόπια και τις ζάχαρες. Kαι, βεβαίως, τα ντολμαδάκια είναι διά χειρός κ Αργυρώς, της μητέρας του κ. Θεοδωράκη.

Graffiti και αναμνήσεις

Το Αλάτσι βρίσκεται στην περιοχή πίσω από το Χίλτον και στεγάζεται στους χώρους του παλιού και θρυλικού Delice. Γήινα χρώματα, φωτογραφίες από την Κρήτη και τα γκράφιτι του Bill Γρυπάρη (φωτό) είναι τα κύρια στοιχεία του χώρου!

Ο «αλατάς»

Ο άνθρωπος που προμηθεύει το χοντρό αλάτσι στο μαγαζί είναι ο Γιώργος Τακτικάκης. Στον Μπάλο, στη Γραμβούσα, οι βοσκοί και οι ψαράδες τον φωνάζουν «Τάκα». Όταν έχει αέρα, παρακολουθεί από ψηλά τα κύματα της θάλασσας να γεμίζουν τις φυσικές στέρνες και μετά περιμένει με υπομονή τον ήλιο να «διώξει» το νερό και να αρχίζει να πήζει το αλάτσι. «Το αλάτσι το μαζεύεις με χάδι σαν τις γυναίκες, να μην τρομάξει», λέει. Το κεφάλι του Τσε στο μπράτσο του το έκανε ένας Ρώσος ζωγράφος που πέρασε από τον Μπάλο.

Κερνάμε

Φέτος, που κλείνουν 4 χρόνια στο Αλάτσι, θα κερνάνε -όλη τη σεζόν και όλους τους πελάτες- «ξεροτήγανα» που φτιάχνει η Ελευθερία Σημανδηράκη στο χωριό Κερά. Είναι παραδοσιακό γλυκό της ορεινής Κρήτης που το δίνουν στα πανηγύρια και στους γάμους αντί για μπομπονιέρα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας

Γεύση / Αυτά είναι τα καλύτερα νέα σάντουιτς της Αθήνας

Πλέον, όταν οι Αθηναίοι λένε «σάντουιτς» δεν εννοούν το βρόμικο που μαλακώνει το ξενύχτι αλλά συνδυασμούς με ντελικατέσεν υλικά μέσα σε φρέσκια φοκάτσια και φέτες από προζυμένια καρβέλια, λιτούς αλλά και πιο ευφάνταστους. Το προμηθευόμαστε από τους φούρνους νέας γενιάς, φτιαγμένο λες και είναι σπιτικό, ασχολούνται μαζί του καταξιώμενοι σεφ, τo ταιριάζουμε με aperitivi και κρασιά, περιμένουμε σε ούρες για να το απολαύσουμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αναστασία Μίαρη: «Οι Έλληνίδες γιαγιάδες είναι γυναίκες δυνατές και ατρόμητες»

Βιβλίο / Αναστασία Μίαρη: «Οι Ελληνίδες γιαγιάδες είναι γυναίκες δυνατές και ατρόμητες»

Η συγγραφέας του βιβλίου Yiayia μάζεψε συνταγές και ιστορίες από όλη την Ελλάδα σε ένα βιβλίο που αποτίνει φόρο τιμής στην Ελληνίδα γιαγιά της και στις παραδοσιακές γιαγιάδες που σε λίγο θα είναι είδος υπό εξαφάνιση. 
M. HULOT
Έξι ιστορικά καφεκοπτεία της Ελλάδας

Γεύση / Έξι ιστορικά καφεκοπτεία της Ελλάδας

Όπου και αν βρίσκονταν, γέμιζαν τις γειτονιές με υπέροχα αρώματα. Τα καφεκοπτεία τα είχαν ανέκαθεν άνθρωποι μερακλήδες, πιστοί στην παράδοση, συνεπείς στα χαρμάνια τους. Η ιστορία πολλών από αυτών συνεχίζεται ακόμη.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Ταϊλανδέζικο hot - dog, ιταλικά panzerotti και αμερικάνικα sliders: Όσα πρωτότυπα δοκιμάσαμε στο φετινό Athens Street Food Festival

Γεύση / Ταϊλανδέζικο hot-dog, ιταλικά panzerotti και άλλα πρωτότυπα στο Athens Street Food Festival

Το πρώτο φεστιβάλ της Αθήνας που πήρε στα σοβαρά το φαγητό του δρόμου μάς έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια σε pop-ups, αποκλειστικότητες και ξεχωριστές προτάσεις, και αυτές αναζητήσαμε και στην 6η του εκδοχή.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ταβέρνες που σε ταξιδεύουν στο Αιγαίο

Γεύση / Επτά ταβέρνες που μας ταξιδεύουν στα ελληνικά νησιά

Κάθε τέτοια εποχή συνηθίζουμε να καταστρώνουμε τα σχέδια των διακοπών μας. Με μια βόλτα στα μαγαζιά της πόλης που έχουν δημιουργηθεί με έμπνευση τα αγαπημένα νησιά μας κάνουμε μια βουτιά στις γεύσεις εκείνες που φωνάζουν από μακριά «καλοκαίρι».
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ