ΑΛΑΤΣΙ

ΑΛΑΤΣΙ Facebook Twitter
0

Και ποιος δεν έφαγε εδώ

Όχι μόνο σημαντικοί Αθηναίοι, αλλά και σπουδαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας καλλιτεχνικής σκηνής τίμησαν το γαμοπίλαφο, τους χοχλιούς και την μπουγάτσα του Ιορδάνη κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα. Πάντως, πληροφορίες του περιοδικού λένε πως ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ ζήτησε να δειπνήσει στο Αλάτσι και τις δύο βραδιές της διαμονής του στην Αθήνα πέρσι το καλοκαίρι.

Gastro - genious

Ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος -με προϋπηρεσία στο θρυλικό French Laundry- επιμελείται το μενού, πάντα πιστός στις αρχές της κρητικής κουζίνας. Όλα τα υλικά που μπαίνουν στην κουζίνα του προέρχονται από τα Χανιά (και το Ρέθυμνο). Τα παξιμάδια έρχονται από τον ξυλόφουρνο του Δενδράκη, τα κατσίκια από τη Γραμβούσα, τα λουκάνικα από το Κόκκινο Μετόχι, τα τυριά από τα Περβολάκια. Η δε μπουγάτσα από τα χέρια της γυναίκας του κύριου Ιορδάνη (πασίγνωστος στα Χανιά για την περίφημη μπουγάτσα του). Τα γλυκά του κουταλιού τα κάνει η Χρύσα και είναι αγροψημένα στους χυμούς τους και όχι πνιγμένα στα σιρόπια και τις ζάχαρες. Kαι, βεβαίως, τα ντολμαδάκια είναι διά χειρός κ Αργυρώς, της μητέρας του κ. Θεοδωράκη.

Graffiti και αναμνήσεις

Το Αλάτσι βρίσκεται στην περιοχή πίσω από το Χίλτον και στεγάζεται στους χώρους του παλιού και θρυλικού Delice. Γήινα χρώματα, φωτογραφίες από την Κρήτη και τα γκράφιτι του Bill Γρυπάρη (φωτό) είναι τα κύρια στοιχεία του χώρου!

Ο «αλατάς»

Ο άνθρωπος που προμηθεύει το χοντρό αλάτσι στο μαγαζί είναι ο Γιώργος Τακτικάκης. Στον Μπάλο, στη Γραμβούσα, οι βοσκοί και οι ψαράδες τον φωνάζουν «Τάκα». Όταν έχει αέρα, παρακολουθεί από ψηλά τα κύματα της θάλασσας να γεμίζουν τις φυσικές στέρνες και μετά περιμένει με υπομονή τον ήλιο να «διώξει» το νερό και να αρχίζει να πήζει το αλάτσι. «Το αλάτσι το μαζεύεις με χάδι σαν τις γυναίκες, να μην τρομάξει», λέει. Το κεφάλι του Τσε στο μπράτσο του το έκανε ένας Ρώσος ζωγράφος που πέρασε από τον Μπάλο.

Κερνάμε

Φέτος, που κλείνουν 4 χρόνια στο Αλάτσι, θα κερνάνε -όλη τη σεζόν και όλους τους πελάτες- «ξεροτήγανα» που φτιάχνει η Ελευθερία Σημανδηράκη στο χωριό Κερά. Είναι παραδοσιακό γλυκό της ορεινής Κρήτης που το δίνουν στα πανηγύρια και στους γάμους αντί για μπομπονιέρα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ