ΑΛΑΤΣΙ

ΑΛΑΤΣΙ Facebook Twitter
0

Και ποιος δεν έφαγε εδώ

Όχι μόνο σημαντικοί Αθηναίοι, αλλά και σπουδαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας καλλιτεχνικής σκηνής τίμησαν το γαμοπίλαφο, τους χοχλιούς και την μπουγάτσα του Ιορδάνη κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα. Πάντως, πληροφορίες του περιοδικού λένε πως ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ ζήτησε να δειπνήσει στο Αλάτσι και τις δύο βραδιές της διαμονής του στην Αθήνα πέρσι το καλοκαίρι.

Gastro - genious

Ο σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος -με προϋπηρεσία στο θρυλικό French Laundry- επιμελείται το μενού, πάντα πιστός στις αρχές της κρητικής κουζίνας. Όλα τα υλικά που μπαίνουν στην κουζίνα του προέρχονται από τα Χανιά (και το Ρέθυμνο). Τα παξιμάδια έρχονται από τον ξυλόφουρνο του Δενδράκη, τα κατσίκια από τη Γραμβούσα, τα λουκάνικα από το Κόκκινο Μετόχι, τα τυριά από τα Περβολάκια. Η δε μπουγάτσα από τα χέρια της γυναίκας του κύριου Ιορδάνη (πασίγνωστος στα Χανιά για την περίφημη μπουγάτσα του). Τα γλυκά του κουταλιού τα κάνει η Χρύσα και είναι αγροψημένα στους χυμούς τους και όχι πνιγμένα στα σιρόπια και τις ζάχαρες. Kαι, βεβαίως, τα ντολμαδάκια είναι διά χειρός κ Αργυρώς, της μητέρας του κ. Θεοδωράκη.

Graffiti και αναμνήσεις

Το Αλάτσι βρίσκεται στην περιοχή πίσω από το Χίλτον και στεγάζεται στους χώρους του παλιού και θρυλικού Delice. Γήινα χρώματα, φωτογραφίες από την Κρήτη και τα γκράφιτι του Bill Γρυπάρη (φωτό) είναι τα κύρια στοιχεία του χώρου!

Ο «αλατάς»

Ο άνθρωπος που προμηθεύει το χοντρό αλάτσι στο μαγαζί είναι ο Γιώργος Τακτικάκης. Στον Μπάλο, στη Γραμβούσα, οι βοσκοί και οι ψαράδες τον φωνάζουν «Τάκα». Όταν έχει αέρα, παρακολουθεί από ψηλά τα κύματα της θάλασσας να γεμίζουν τις φυσικές στέρνες και μετά περιμένει με υπομονή τον ήλιο να «διώξει» το νερό και να αρχίζει να πήζει το αλάτσι. «Το αλάτσι το μαζεύεις με χάδι σαν τις γυναίκες, να μην τρομάξει», λέει. Το κεφάλι του Τσε στο μπράτσο του το έκανε ένας Ρώσος ζωγράφος που πέρασε από τον Μπάλο.

Κερνάμε

Φέτος, που κλείνουν 4 χρόνια στο Αλάτσι, θα κερνάνε -όλη τη σεζόν και όλους τους πελάτες- «ξεροτήγανα» που φτιάχνει η Ελευθερία Σημανδηράκη στο χωριό Κερά. Είναι παραδοσιακό γλυκό της ορεινής Κρήτης που το δίνουν στα πανηγύρια και στους γάμους αντί για μπομπονιέρα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM