Το [ΦΡΜΚ] (Φάρμακο) είναι ένα εξαμηνιαίο περιοδικό, στο οποίο συναντιούνται η ποίηση, τα εικαστικά και η σύγχρονη θεωρητική σκέψη...
Το [ΦΡΜΚ] (Φάρμακο) είναι ένα εξαμηνιαίο περιοδικό, στο οποίο συναντιούνται η ποίηση, τα εικαστικά και η σύγχρονη θεωρητική σκέψη...

 

— Τι είναι το «Φάρμακο»; Πότε ξεκίνησε; Πότε κυκλοφορεί; Πού μπορούμε να το βρούμε;

Το [ΦΡΜΚ] (Φάρμακο) είναι ένα εξαμηνιαίο περιοδικό, στο οποίο συναντιούνται η ποίηση, τα εικαστικά και η σύγχρονη θεωρητική σκέψη. Εκδίδεται από τον Μάιο του 2013 και βρίσκεται στο 6ο τεύχος του. Τη διεύθυνση έχει αναλάβει η ποιήτρια Κατερίνα Ηλιοπούλου. Τη σταθερή συντακτική ομάδα αποτελούν οι ποιητές Βασίλης Αμανατίδης, Ορφέας Απέργης, Φοίβη Γιαννίση, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Δήμητρα Κωτούλα, Γιάννα Μπούκοβα, Θοδωρής Χιώτης και οι μεταφράστριες Ελένη Γκίνη και Ελένη Ηλιοπούλου. O εικαστικός Γιάννης Ισιδώρου είναι υπεύθυνος για την καλλιτεχνική διεύθυνση. Κυκλοφορεί σε βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα κάθε Νοέμβριο και Μάιο, ενώ πληροφορίες αλλά και πλούσιο on line υλικό υπάρχει στο site www.frmk.gr.

 

— Πώς προέκυψε η ιδέα;

Όσοι συνθέτουμε και γράφουμε στο [ΦΡΜΚ] έχουμε μια πορεία κοινών αναζητήσεων εδώ και αρκετά χρόνια, έχουμε συμμετάσχει και διοργανώσει ομαδικά πρότζεκτ, δράσεις, απαγγελίες και συζητήσεις. Δραστηριοποιούμαστε σε πολλά πεδία: ποίηση, εικαστικά, αρχιτεκτονική, μετάφραση, κριτική, δοκίμιο και περφόρμανς. Το περιοδικό είναι ένα στοίχημα που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, χωρίς να υπάρχει καμία χρηματοδότηση, σαν μια φυσική εξέλιξη του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ μας. Βασίζεται στην ανιδιοτελή προσφορά εργασίας απ' όλους τους συγγραφείς, μεταφραστές, τον καλλιτεχνικό διευθυντή και τους υπόλοιπους συνεργάτες μας. Εμφορείται από την πίστη σε ένα κοινό όραμα. Είμαστε ευγνώμονες στους αναγνώστες μας σε όλη την Ελλάδα που μας στηρίζουν κι έτσι το περιοδικό εξασφαλίζει τη συνέχειά του.

 

Αυτό που μας ενδιαφέρει στη συγκεκριμένη εορταστική βραδιά παρουσίασης του [ΦΡΜΚ] είναι να κινηθούμε αντίθετα από την πεπατημένη οδό της ανάγνωσης κειμένων, δημιουργώντας ένα ποιητικό γεγονός με άξονα το χιούμορ, το παιχνίδι και τη συνάντηση.

 

— Και το όνομα;

Στα αρχαία ελληνικά η λέξη «φάρμακο» έχει διττή σημασία. Σημαίνει γιατρικό αλλά και δηλητήριο, φάρμακο και φαρμάκι. Τη λέξη φάρμακο χρησιμοποιεί ως μεταφορά για τη γραφή ο Πλάτωνας στον Φαίδρο. Αυτήν τη μεταφορά για την ποίηση θέλαμε να τονίσουμε, ως το είδος εκείνο του λόγου που γιατρεύει αλλά και σκάβει βαθιά, εκεί όπου δεν τολμάμε να κοιτάξουμε, αποκαλύπτει τις δύσκολες αλήθειες και δοκιμάζει την ανθρωπιά μας.

 

— Τι θα δούμε στη βραδιά λογοτεχνικής μαντείας στο Ρομάντσο;

Η απεύθυνση σε ένα ευρύτερο κοινό που δεν έχει απαραίτητα άμεση σχέση με την ποίηση και η ενεργή συμμετοχή είναι ο χαρακτήρας που έχουν πάντα οι εκδηλώσεις του περιοδικού, καθώς πιστεύουμε ότι η πρόσβαση σε καλλιτεχνικές πρακτικές είναι κάτι που αφορά όλους τους ανθρώπους. Αυτό που μας ενδιαφέρει στη συγκεκριμένη εορταστική βραδιά παρουσίασης του [ΦΡΜΚ] είναι να κινηθούμε αντίθετα από την πεπατημένη οδό της ανάγνωσης κειμένων, δημιουργώντας ένα ποιητικό γεγονός με άξονα το χιούμορ, το παιχνίδι και τη συνάντηση. Η λογοτεχνία πρωταγωνιστεί, αλλά εδώ μπαίνει σε μηχανισμούς-παιχνίδια με βάση την πρόβλεψη και οδηγεί σε μια σειρά από συναντήσεις, συνομιλίες και ιδιωτικές αναγνώσεις.

 

— Τι ακριβώς είναι η προγνωστική ποιητική;

Εδώ μπαίνει το στοιχείο της έκπληξης, πρέπει να έρθετε για να το διαπιστώσετε! Για να δώσουμε ένα στίγμα, οι συμμετέχοντες ποιητές (8) έχουν δημιουργήσει ο καθένας διαφορετικά διαδραστικά συμβάντα που θα ενεργοποιούνται παράλληλα μέσα στον χώρο του Ρομάντσου και θα εμπλέκουν το κοινό σε μια περιπέτεια ανάγνωσης, ακρόασης και μαντείας!

 

 

 

 

 

16/2, 20:00, Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, είσοδος ελεύθερη