Ξεκούραση

Ξεκούραση Facebook Twitter
0
Σάββατο πρωί, σε καφέστο Παγκράτι

Διαβάζω περιοδικά καιπίνω καφέ μέσα σε μια σαββατιάτικηραστώνη όταν ακούω μια φωνή από τοαπέναντι τραπέζι. «Η Νάντια δεν είναιμια οποιαδήποτε Νάντια που έτυχε ναπεράσει από τη ζωή σου. Εγώ αυτά δεν τασηκώνω. Πώς άφησες τους φίλους σου νασου μιλήσουν έτσι για μένα; Πώς τους τοεπιτρέπεις;» λέει με τρεμάμενη φωνή μιακοπέλα γύρω στα 25 σε έναν ξανθό τύπο πουτην κοιτάει σαν ζαρωμένο ψάρι στη γωνία.(Πάω να τον λυπηθώ αλλά μετά βλέπω ότιέχει ένοχο βλέμμα. «Χμμμ» σκέφτομαι).Όσο εκείνος δεν μιλάει και κοιτάει τοτραπέζι τόσο εκείνη εξαγριώνεται. «Δενφταίνε οι φίλοι σου, φταις εσύ! Έλα τώραρε Νίκο που δεν καταλαβαίνεις!» του λέειπλέον μέσα από τους λυγμούς της. Σηκώνεταινα φύγει αλλά αλλάζει γνώμη και τελευταίαστιγμή παίρνει τη ρεβάνς: γυρνάει πίσω,αρπάζει μια κούπα με καφέ και του τονφέρνει στο κεφάλι. Αυτός κοιτάει σχεδόνατάραχα την πλάτη της, ενώ προσπαθεί νακαθαρίσει το πρόσωπό του από τον καφέ.

Κυριακή απόγευμα, σεσπίτι στον Διόνυσο

Καθόμαστε σε ένα μεγάλοτραπέζι στην αυλή ενός παλιού σπιτιούστο Διόνυσο. Από πίσω μας η μητέρα τηςΑ. μαγειρεύει σχεδόν μηχανικά με τηνπόρτα της κουζίνας ανοιχτή: ομελέτες ,σπανακόπιτες και σάντουιτς («Σταμάταρε μαμά να μαγειρεύεις». «Μα τίποτα δενφάγατε»). Λέω στα παιδιά τα χθεσινά μετον Νίκο και τη Νάντια και γελάμε - εγώκλοτσάω κάτι πεσμένα φύλλα κάτω από τοτραπέζι. Από πίσω ακούγεται το ραδιόφωνο.Ο Κ. κάτι μας διηγείται όταν μας λέειγια τη φίλη του, τα ‘χουν σχεδόν δυομήνες τώρα. «Mου αρέσειαυτή η κοπέλα γιατί με ξεκουράζει». Ποτέμου δεν κατάλαβα τι σημαίνει η έκφραση«με ξεκουράζει» όταν την χρησιμοποιείκανείς για έναν άνθρωπο με την οποίοέχει οποιουδήποτε είδους ερωτική σχέση.«Τι εννοείς ρε Κωστή; Δεν έχει απαιτήσεις;Δεν σε ζαλίζει; Τι πάει να πει σεξεκουράζει;» του λέω εκνευρισμένη. «Έχωβαρεθεί να βλέπω ανθρώπους που φοβούνταινα δώσουν οτιδήποτε πραγματικό από τονεαυτό τους κι έτσι προτιμούν να ξοδεύονταισε ηλίθιες σχέσεις με ακόμα πιο ηλίθιουςανθρώπους που «τους ξεκουράζουν» επειδήαισθάνονται μοναξιά ή τους λείπει τοσεξ. Πιο ειλικρινές θα ήτανε να κοιμάσαιμε όποιον να 'ναι παρά αυτό που κάνειςτώρα. Άι στο διάολο πια. Φυγόπονο καθίκι.»του λέω παθιασμένα και μετά βλέπω τουςυπόλοιπους που έχουν σκάσει στα γέλια.Ο Θεός να με φυλάει από τον άνθρωπο πουθα με ξεκουράσει, σκέφτομαι. Δεν θέλωνα ξυπνήσω μια μέρα παγιδευμένη από τονοίκτο με έναν πλαστικό κόμπο στον πάτοτου στομαχιού μου, προσπαθώντας να βρωτο κουράγιο να φύγω. Οι άνθρωποι πουαξίζουν τον κόπο να είσαι μαζί τους δενείναι ποτέ «ξεκούραστοι». Πάλι καλά.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αθήνα: Κενά διαμερίσματα, απίστευτα ενοίκια

Ρεπορτάζ / Αθήνα: Κενά διαμερίσματα, απίστευτα ενοίκια

Χιλιάδες διαμερίσματα και επαγγελματικά γραφεία στην Αθήνα είναι κενά. Την ίδια στιγμή το στεγαστικό πρόβλημα διογκώνεται, με τα ενοίκια να έχουν εκτοξευτεί και τα σπίτια στο κέντρο της πόλης να είναι δυσεύρετα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένας ξενώνας για ευάλωτους ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους

Lgbtqi+ / Ένα «καταφύγιο» για τα ευάλωτα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Αθήνα

Υπογράφηκε χτες το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον δήμο Αθηναίων και δέκα ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις για τη δημιουργία ενός ξενώνα για ευάλωτα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Η δομή αναμένεται να λειτουργήσει την άνοιξη του ’24, οι προκλήσεις όμως που αφορούν τη λειτουργία του παραμένουν πολλές.   
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αστική θερμονησίδα: Πώς έγινε φούρνος η Αθήνα και τι κάνουν άλλες πόλεις της Ευρώπης

Ρεπορτάζ / Αστική θερμονησίδα: Πώς έγινε φούρνος η Αθήνα και τι κάνουν άλλες πόλεις της Ευρώπης

Η Αθήνα είναι μια κλιματικά άρρωστη πόλη που «καίγεται» από το ατμοσφαιρικό φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, ένα φαινόμενο που τα επόμενα χρόνια θα αλληλεπιδράσει σφόδρα με τους παρατεταμένους και συχνούς καύσωνες τους οποίους θα φέρει η κλιματική αλλαγή. Τι πρέπει να γίνει για να θεραπευτεί η πόλη από την ακραία ζέστη;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πόσο εύκολα μπορούμε να βρούμε πλέον ταξί στην Αθήνα;

Ρεπορτάζ / Πόσο εύκολα μπορούμε να βρούμε πλέον ταξί στην Αθήνα;

Η αναμονή στις εφαρμογές και τις εταιρείες ραδιοταξί, όσα ζούμε καθημερινά παρακαλώντας για κούρσα στο Μοναστηράκι ή στην πλατεία Συντάγματος και η πλευρά των εκπροσώπων των οδηγών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Οι Αθηναίοι ψάχνουν σπίτι να νοικιάσουν και δεν βρίσκουν - Οι αιτίες και οι λύσεις

Έρευνα / Οι Αθηναίοι ψάχνουν σπίτι να νοικιάσουν και δεν βρίσκουν - Οι αιτίες και οι λύσεις

Όσο πυκνώνουν οι... διωγμοί συμβατικών νοικάρηδων προς χάριν του AirBnB, τόσο τα νοίκια παίρνουν την ανιούσα: οι τιμές ανά περιοχή, η μηδενική διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών, οι συγκρίσεις με τα προηγούμενα χρόνια.
ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
Πλατεία Αγίας Ειρήνης: Στο έλεος της ηχορύπανσης, της ανομίας και της κατάληψης κοινόχρηστων χώρων

Aθήνα / Πώς διέλυσαν και καταπάτησαν την πλατεία Αγίας Ειρήνης

Τρεις μόνιμοι κάτοικοι και ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας μιλούν στη LiFO για την άναρχη ανάπτυξη της περιοχής και την καταπάτηση του δημόσιου χώρου, που έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ